Györfi András

Nagy az Insta állatkertje

2019. május 28. 19:00 - Györfi András szerk

instagram-logo-gradient3-ss-1920-800x450.jpg

Annak ellenére, hogy hosszú évek óta dolgozom önjelölt marketingesként, és kommunikációs szakemberként, az Instagram, pontosabban insta néven emlegetett platformmal nem sokat találkoztam. Eddig. Most azonban egy társkereső projekt miatt naponta kell használnom, így az elmúlt két hónap során intenzív gyorstalpalót kaptam a működéséből, szokásaiból, hangulatából. A lényeget roppant egyszerű egyetlen mondatban összefoglalni:

az Instagram egy állatkert.

Ahogy mindig, most is tiszteletet érdemel a kivétel, találkozom kifejezetten igényes, az Instagram eredeti koncepciójának tökéletesen megfelelő profilokkal is. Sőt, még a művészi igényesség is meg-meg jelenik, remek látni például azokat a felhasználókat, akik kilenc képre osztják egy gyönyörű európai város valamelyik nevezetesség, így áll össze a szemrevaló összkép.

A profilok döntő többsége azonban random karakterekből összerakott felhasználónevekből, teljesen igénytelen, rég elfelejtett fiókokból áll. Sokszor nem is lehet érteni, hogy mi volt az illető célja, abszurd, néhol egészen szürreális, buta profilok követik egymást. Levegőbebeszélés helyett viszont lássunk egy-két példát:

screenshot_20190526-125455.png

_.szerelmes._sziv._ nevezetű profil követői között van csak1depis, _the_devil_is_reall_ és a_nevem_titok_legyen szintén.

screenshot_20190526-125441.png

"rozégeci vagxok akinek nem tecc az szophat le", a magvas bemutatkozás után terhes barbit is láthatunk boncolás közben.

Persze joggal merül fel az olvasóban a gondolat, miszerint tudatosan kerestem olyan hulladék profilokat, mint a _.szerelmes._sziv._, a helyzet viszont az, hogy szinte tök mindegy, hogy milyen témájú profilt választunk. Erre példa a Délmagyar, ahol csak egy fokkal jobb a helyzet:

screenshot_20190526-125952.png

Kataaaaaa harminc "a" betűvel, unikornissal, szellemmel, egyebekkel.

Arról nem is beszélve, hogy Androidon bugos az app, nehezen érthető, hogy miért ilyen igénytelen az egész. Tiniktől kapok értelmetlen üzeneteket, ismerkedési kísérleteket, kéretlen fotókat. Miért? Érthető persze, hogy a felhasználószám, és az aktivitás maximalizálása a cél, mégis furcsa, hogy szinte semmilyen szabály nincs, még akár nemiszerveket ábrázoló profilképekkel is lehet találkozni.

Ha többet tudsz arról, hogy az Instagram miért olyan, amilyen, mondd el egy komment formájában!

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Useless1997 · www.use-less.blog.hu 2019.08.16. 11:19:57

Az én véleményem, hogy nem ez a réteg károsítja az Instagram színvonalát.

Persze, szánalmas és röhejes, hogy milyen nevekkel és tartalmakkal foglalják az Insta tárhelyét, de ha nem keresel rájuk, akkor nem szembesülsz ezekkel a felhasználókkal. És nem mellesleg ezek a felhasználók átlagéletkora 12 év. Fölösleges komolyan venni őket, majd kinövik (remélhetőleg).

Ami számomra teljesen felháborító és szinte a teljes Instagram elkurvulását eredményezte, az az influencerkedés.

Én kb. 2014-15-től vagyok Insta felhasználó és azt látom, hogy az utóbbi 2 évben lett felkapott ez "foglalkozás". Instapicsák akik ettől várják a megélhetést. Tele az Insta hirdetésekkel, ahol állandóan feldobja valami ribanc oldalát és azt kell látnom, hogy milyen termékeket reklámoz, hol nyaral és milyen egészségesen él. Ki a faszt érdekel? Teljesen elkurvult.

És sajnos ezek a hirdetések nem csak a noname felhasználókra igaz. Egyre több celeb, hiresség is költ arra, hogy állandóan megjelenjenek az én Istámon, holott én k..rvára nem vagyok rájuk kíváncsi.
süti beállítások módosítása