Györfi András

Visszatér a Game Boy, csak egy telefon kell hozzá

2019. május 09. 19:04 - Györfi András szerk

maxresdefault_4.jpg

A mai harmincas generáció gyerekkori emlékei között különleges helyen szerepelnek az úgynevezett "handheld" konzolok, azaz azok a videójáték gépek, amiket könnyedén betehettünk a hátizsákunkba, a buszon, vonaton, netán a metróban is bátran játszhattunk velük, hiszen megálltak a saját lábukon, TV nélkül is.

Ahogy a videójáték-ipar sok más területén, úgy ebben is a japán Nintendo volt az úttorő, egyben a legsikerebb szereplő, hozzájuk kötődik az egykor világszerte méltán népszerű Game Boy. Természtesen itthon is jelen volt és sokan szerették, mind a mai napig viszonylag olcsón hozzájuthatunk egy-egy matuzsálemhez.

Persze az olcsóbb, kínai koppintások is hamar elárasztották a piacot, ezekkel főként Tetris-t játszottunk, ki több, ki kevesebb ügyességgel pakolta egymásra a jól ismert formákat. A Game Boy minőségét, különösképp a platformra írt játékok izgalmát senki sem tudta utánozni, ezért is vált legendássá a robosztus kis tárgy.

youtube-smartphone-gameboy-672x372.jpg

Most azonban visszatér a Game Boy, méghozzá különleges formában. A Google és az Apple applikáció áruházaiban régóta vannak úgynevezett emulátorok, melyekkel a korabeli játékokkal játszhatunk, ezek azonban nem képesek visszaadni az egykori hangulatot.

Ennek vége, hiszen érkezik a Smart Boy, egy különleges eszköz, melyet a Samsunggal közösen fejlesztettek, segítségével eredeti Game Boy kazettákat indíthatunk el a telefonon. Az eszközhöz, pontosabban az eszközbe helyezzük a telefonunkat, abba pedig egy kazettát, és már játszhatunk is.

dims.jpeg

Ötven dollárba kerül, itt lehet megrendelni, USB-C csatakozós telefonra van szükségünk, két külön applikációt is telepítenünk kell ahhoz, hogy használhassuk az eszközt. Bár a játékélményt ez nem rontja, de technikai érdekesség, hogy nem a kazettáról játszunk, hanem annak teljes tartalmát másolja át a Smart Boy a telefonunkra. Némi beállítgatást is igényel, de ez nem tűnik túl bonyolultnak a bemutatkozó videó alapján.

Neked mi volt a kedvenc játékod ebből a korszakból?

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yeezus 2019.05.10. 09:52:51

Érdekelne a szerző mire írja hogy:
"A Google és az Apple applikáció áruházaiban régóta vannak úgynevezett emulátorok, melyekkel a korabeli játékokkal játszhatunk, ezek azonban nem képesek visszaadni az egykori hangulatot."
????

Egy ilyen bumfordi izé mivel adja jobban vissza mintha a képernyőn lennének a gombok?
Ráadásul a videón látszik hogy egy nagyobb telefont rak bele így a széle elválik a gombos középső felülettől és a kettő között egy nagy lyuk van. Valamint hallatszik ahogy kattan a gomb, és látszatra is legolcsóbb műanyagból van kiöntve az egész.
Ez 50 dollár? Ne röhögtess. Ki lenne itt a célközönség?
Amerikában hetente posztolnak hogy garázsvásárokon gameboy-t vettek 1-5 dollárért 10 játékkal. Az inkább retro feeling mint ez. De megnéztem Mo-i hirdető oldalon is van eladó használt gameboy 10e ft körül ami még mindig féláron van ehhez képest.

Tehetséges ugandai buzi 2019.05.10. 14:11:35

Dehát ez nem is GameBoy, hanem valami SmartBoy.

Mert értem én, hogy az egyszerű arcú vidékinek a Fanta is kóla, mert az az üdítő italok gyűjtőneve, csak szőkekóla. De a szerzőnek illene ismerni olyan copyright dolgokat, hogy a Trabantot sem hívjuk Porschénak, hiába van annak is négy kereke és német gyártmány az is, de akkor se.

Esetleg a cikkben használhatott volna olyan árnyalt jelzős szerkezeteket, hogy pld.: "...OLYAN, mint a GameBoy..." vagy "...a GameBoy érzetét keltő..."
süti beállítások módosítása