Györfi András

Legyél te is álhírvadász!

2018. február 27. 23:20 - Györfi András szerk

fakenews.jpg

Az utóbbi időszak egyik hot topicja az álhírek tengere, különböző érdekcsoportok, akár nagyhatalmak is előszeretettel tartanak fenn nem csupán trollhadsereget, de álhír gyárakat is. A módszer egyszerű, jegyezz be tucatnyi domaint, alkalmazz akár több ezer "újságírót", irass kamu híreket naphosszat.

Az ember azt hinné, hogy ennek semmi értelme, hiszen ki az a hülye, aki nem tudná megmondani, hogy egy komoly, megbízható oldallal, vagy egy nulla, esetleg fél, netán negyed, neadjisten nyolcad igazságokat felvonultató lappal áll szemben?

Sajnos a helyzet az, hogy a tartalomfogyasztási szokásaink kánaánt teremtenek a tudatos manipulátorok számára. Arról nem is beszélve, hogy az emberek java egyszerűen tök hülye, nagyon könnyen befolyásolható. Sőt, menjünk még egy kicsit tovább.

Még a különösen magasan iskolázott, képzett, felkészült emberek is hajlamosak a saját szájízük szerint szelektálni, részben tudatosan, részben tudattalanul. Így van kódolva a pszichénk, azt válogatjuk ki a világmindenség jelenségeiből és különösen a médiából, ami igazolja gondolatainkat, hiedelmeinket, hülyeségeinket.

Persze van aki felveszi a kesztyűt, még mesterséges intelligencia alapú projektek is indultak tavaly az álhír ipar lekűzdésére. Nem lesz egyszerű feladat, itthon viszont találtam egy kezdeményzést, a jó öreg, magyaros józan ésszel is harcolhatunk. 

A alhirvadasz.hu oldalán bárki részt vehet egy egyszerű teszten, példákon, egyszerű kérdéseken keresztül tudhatjuk meg, hogy mennyire látunk jól a pályán. Szégyen szemre sok éves online tapasztalattal a hátam mögött már az első kérdésnél elbuktam.

Azt hittem, hogy a példaként hozott oldallal az a baj, hogy nincs elérhetőség, erre kiderült, hogy nem ".hu" a domain ami alatt az oldal üzemel, márpedig csak azokat tudják ellenőrizni a hazai hatóságok. Arra számítottam, hogy ők is sereget toboroznak, bárki megjelölhet egy álhíroldalt, ha szembe jön az internetek tengerén. Persze lehet, hogy ez is tervben van. A dolog mögött az Átlátszó áll.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária HenGau 2018.03.01. 19:30:36

4/5 első nekifutásra.
süti beállítások módosítása