Györfi András

Salvador után vajon melyik ország vezeti be a bitcoin elfogadást?

2021. október 27. 15:02 - Györfi András szerk

car-g5030f4724_1920.jpg

Ahogy arról még a mainstream média is beszámolt, a közép-amerikai Salvador a világ első országa, ami hivatalos fizetőeszközeként bevezette a bitcoint. Tény, nem a gazdasgi erejéről ismert a még latin amerikai mércével mérve is súlyos bűnözéssel súlytott ország, mégis nagy dolog, hogy elismerik a kriptopénzt.

Kár lenne tagadni azt is, hogy hasonló okokból vezették be a bitcoint, mint anno az amerikai dollárt, egyfajta kétségbeesett próbálkozásról van szó, aminek egyelőre megjósolhatatlan a kimenetele. A dollár bevezetésétől évekkel ezelőtt azt várták, hogy az USA-ból vonz majd befektetőket, turistákat az, hogy nem szüksgéges pénzt váltani.

Ez a remény nem vált valóra, a bitcoin kapcsán azonban még megtörténhet, hogy valóban egyfajta "kripto-központtá" válik az amerikai kontinensen Salvador. Még harminc dollárnyi bitcoint is kapott minden lakos, és saját, nemzeti kriptopénz tárcát is fejlesztettek Chivo néven. Sőt, számos kriptopénz ATM is helyet kapott a főváros, San Salvador utcáin, mindennek az a célja, hogy segítség az elterjedést, az elfogadást. 

Egyelőre azonban ez sem megy zökkenőmentesen, a lakosság meglehetőségen elégedetlen, tüntetéseket is szerveztek, mondván, a bitcoin bevezetésének nem lesz jó vége. Ami azt illeti, az IMF sincs jó véleménnyel Nayib Bukele elnök merész döntéséről, szerintük még mélyebb válságba taszítja majd az országot az új digitális eszköz.

Mindeközben sok elemző már azt találgatja, vajon melyik lesz a következő ország, ami bevezeti a bitcoint. Felerült Brazília melett Kuba is, a helyi híroldalak is pedzegették már ennek lehetőségét. Az mindenesetre biztos, hogy a mind a mai napig ismeretlen Satoshi Nakamoto számára óriási dolog, hogy már van egy ország, ami felkarulta alkotását.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása