Györfi András

Nők és férfiak NEM egyenlőek

2018. február 02. 01:06 - Györfi András szerk

TLDR a szexizmusról, olvasási idő: 69 perc

bipolar-symptoms-men-women.jpg

Egyre gyakrabban találkozom a nemek közti egyenlőség kérdésével a különböző társaságokban, amikben megfordulok. Elsősorban nők hangoztatják, hogy valójában semmi, de semmi különbség a két nem között, egyre több férfi csatlakozik a sarkos véleményhez. Lássuk sorjában, miért tévednek hatalmasat, természetesen nem győzöm hangsúlyozni, nem vagyok szexista, ez a listából is ki fog derülni.

Látás

A férfiak retinája vastagabb, több “M” (magnocellulár) sejtet tartalmaz, ezek nagyobbak is, a retinán szétszórva helyezkednek el. Ezek a sejtek felelősek mozgó alakzatok követéséért. A női retina vékonyabb, több “P” (parvocellulár) sejtet tartalmaz, ezek kisebbek és a retina központja körül csoportosulnak. Ezek a sejtek segítenek tárgyak felismerésében, színek és mintázatok azonosításában.

A lány babák az arcokat szeretik, a fiúk a mozgó tárgyakat

Egy száz babával végzett kísérlet során egy mozgó mobiltelefont majd egy arcot mutattak az alanyoknak. A fiúk a telefont nézték inkább, a lányok az arcot.

A fiúk és a lányok mást rajzolnak

A lányok embereket, állatokat, növényeket szeretnek rajzolni, többnyire szemből ábrázolva. Sok, többségében meleg színt használnak. A fiúk ezzel szemben dinamikus mozgást ábrázolnak előszeretettel.

A nők hallása általában jobb

A hallásért és nyelvekért felelős agyterületben a nők 11%-al több neuronnal rendelkeznek. A nők nem csupán jobban hallanak, de több különböző érzelmi állapotot képesek felismerni egy hangban, mint a férfiak. Nem nehéz kitalálni, hogy miért. Sőt, egy napos babákkal végzett kísérletekből az is kiderült, hogy a lány babák sokkal inkább reagálnak más babák sírására, mint a fiúk.

Másképp hat ránk a zene

Azok a lány babák, akiket egy vizsgálat során zeneterápiának vetettek alá gyorsabban és kevesebb komplikációval növekedtek. A fiúkra semmilyen hatással nem volt a zene.

A férfiak kizárnak bizonyos hangokat

17 és 25 közötti férfiakkal és nőkkel végzett kísérletek során kiderült, hogy a nők mind a zenére, mind az úgynevezett alapzajra reagálnak. A férfiak ezzel szemben az alapzajt teljesen kizárják, mintha nem is hallanák. A férfi agy az ismétlődő, monoton zajt egyszerűen ignorálja.

Párkapcsolatokban pontosan ez okozza a gyakori női sérelmet, miszerint "meg se hallja, amit mondok". Ha egy nő rendszeresen ismételve mondja ugyan azt, akkor előfordulhat, hogy a férfi agya valóban kizárja amit hall. Ez nem azt jelenti, hogy az adott nő ne lenne fontos a férfi számára, egész egyszerűem így működik az agya.

A nők (sokkal) jobban ki tudják fejezni az érzéseiket, mint a férfiak

Ez a pont nem okoz nagy meglepetést, a jelenség magyarázata nem társadalmi elvárásokban keresendő. A férfias viselkedés része, hogy nem beszélünk sokat az érzéseinkről, máig él a buta társadalmi kép. De nem ez az oka annak, hogy a férfiaknak nehéz dolga van, ha megpróbálnak az érzéseikről beszélni.

MR vizsgálatok alapján a gyerekek agyában az érzelmek az Amygdala nevű ősi agyterüeten jelennek meg, ennek kevés kapcsolata van a nyelvért és érvelésért felelős területtel. Tinédzser korra azonban a lányok és csakis a lányok agyában viszont az érzelmek megjelenése nagyrészt átkerül egy másik agyterületre (cerebral cortex), pontosan oda, ahol a nyelvért és érvelésért felelős terület is van.

Tehát a férfiaknak ugyan lehetnek hasonlóan intenzív érzelmei is, mint a nőknek, egész egyszerűen az agyuk képtelen azok értelmezésére, a kifejezésük pedig szinte lehetetlen. Nem meglepő, hogy a férfiak nem igen akarnak "beszélni róla", egy férfitől elvárni, hogy az érzéseiről beszéljen olyan, mint a kutyát arra kérni, hogy zongorázzon.

A férfiak "mozgással gondolkodnak"

Ha gyerekeket kérnek arra, hogy logikai problémákat oldjanak meg, a fiúk általában gyorsabban és helyesebben oldják meg a feladatot. Amikor megkérdezik, hogy miért az a megoldás, ami a fiúktól, akkor sokat gesztikulálnak, mozgással fejezik ki a gondolatmenetet, kevésbé szavakkal.

Ha a lányokat arra kérik, hogy szintén gesztikuláljanak sokat, akkor nincs érdemi különbség a feladat megoldás sebességében. Ugyan arra vagyunk képesek e téren, a fiúk ösztönösen nyúlnak a megfelelő "eszközhöz".

A fiúk és a lányok másképp játszanak 

Másképp játszik egy csoport fiú, mint egy csoport lány. A fiúk nagyobb csoportokban játszanak, magára a játékra fókuszálnak. Versengenek egymással, erőszakosak. Területet követelnek maguknak és monopolizálnak bizonyos játékokat. Szeretik fitogtatni a fizikai erejüket. Gyakori eszközük egymás fenyegetése.

A lányok sokat fókuszálnak az egymással való kapcsolataik építésére, sokkal inkább az összefogást helyezik előtérbe. A játékaik sokszor a gondoskodásról és kapcsolatokról szólnak. 

Fiúk és lányok más játékokkal játszanak

A Concordia egyetem kísérlete szerint kevésbé meglepő módon a fiúk a kisteherautót, a lányok a babát preferálják. Persze, hamar érkezhet erre a mantra, miszerint a szülők, tanárok elvárása tolja a fiús és a lányos játékok felé a fiúkat és a lányokat. 

Másfél éves kor körül azonban még nem megy az embernek a nem meghatározása. Sőt, a fiúk, mivel lasabban fejlődnek, még rosszabb eredményekkel határozták meg a körülöttük lévő gyerekek nemét. Persze, lehet, hogy a felnőttek "kényszerítik" a nemnek megfelelő játékra a gyerekeket.

Viszont ha nem volt választása a gyerekeknek, a fiúk akkor is "fiúsan" viszonyultak a babákhoz, kardként hadonásztak vele, kalapácsnak használták, a lányok pedig szinte babaként kezelték, "ápolták" a kisteherautót. Még akkor is, ha direkt módon beleszóltak a felnőttek a játékválasztásba, a gyerekek a nemüknek megfelelő játékokat választották.

A fiúk szeretik a kockázatot

Egy szobabiciklire tettek gyerekeket Missouriban miközben egy hegyi túra videóanyagát látták egy képernyőn. A szimuláció során a fiúk lényegesen később kezdtek el fékezni. A lányok félelemről számoltak be, a fiúk izgalomról.

A lányok ijedősebbek

Ismét egy nem túl meglepő pont. Tudományos igényességgel végzett kutatások szerint a lányok könnyebben ijednek, rettennek meg egy-egy szituációban.

A nőknek több érzelmi megterhelést jelent a fizikai fájdalom

Szintén kutatási eredmény, a hétköznapi tapasztalat alapján pedig némi túlzással ugyan, de kijelenthetjük, hogy egy férfinak szinte semmilyen érzelmi megpróbáltatást nem jelent például egy kisebb baleset okozta fájdalom, a nőknek viszont lelkileg sem könnyű ugyanaz a fájdalommennyiség.

A férfiak hajlamosak túlbecsülni a képességeiket

Egy üzleti iskola megvizsgálta a diákjai kezdő fizetését, a férfiak átlagosan 4 000 dolárral kerestek többet az első munkahelyükön. Micsoda szexizmus, gondolhatnánk. De nem erről van szó, egész egyszerűen a férfiak 57%-a kért több pénzt, mint amit először ajánlottak nekik, a nők csupán 7%-a járt el így.

Az eset tanulsága az, hogy ha magasabb fizetést kérsz, akkor sokkal nagyobb eséllyel kapod meg, mintsem ha nem is kérnél többet...

Több férfi hal meg balesetben, mint nő

A fulladásos halálesetek többségében egy férfi az áldozat. Egész egyszerűen a férfiak rendre túlbecsülik (ezt a szót először "túlbecsülöm"-nek írtam...) a képességeiket, mindenben. Nagyobb kockázatotokat vállalnak, ennek megfelelően gyakrabban kerülnek olyan szituációba, ami akár az életükbe is kerülhet.

Ráadásul az a molekula, ami fejsérülés esetén segíti a neuronokat az oxigénhiány túlélésében 80%-ra esik a férfiakban egy baleset során, míg nőkben nem változik a szintje. 

Egy semleges arcot a férfiak gyakrabban ítélnek ellenségesnek

Ismét kutatási eredmény, különböző arcokat mutogatva az alanyoknak, a teljesen semleges, kifejezéstelen arcokat a férfiak sokkal nagyobb arányban ítélték ellenségesnek, mint a nők. A vérünkben van az agresszió, a versengés, a harc. 

A férfiak sokkal inkább fizikailag, a nők inkább verbálisan fejezik ki az agressziót

Ez más állatfajokban is megfigyelhető. A férfiak "agresszió útvonala" az agyukban a fizikai cselekvéshez vezet, a nőknél a verbális kifejezéshez. A nők prefrontális cortex-e nagyobb és fejlettebb, ez felelős az agresszió gátlásáért. Nincs mit tenni, a férfi agresszív élőlény.

Végestelen végig lehetne folytatni a listát, források ugyanottÓriási különbség van a két nem között, ez az evolúciónk természetes következménye. A férfiak könnyebben kerülnek a szexuális izgalom állapotába, a férfiaknak a dominancia harc miatt fontos eleme az agresszió, a nőknek a szexualitásban az érzlemi töltet nagyon fontos, a férfiaknak kevésbé.

A nők a státuszhoz vonzódnak, a férfiak a fiatalsághoz és szépséghez. A nők a mély hanghoz vonzódnak, a férfiak a magashoz. Ezeknek a kutatásoknak az egyik legérdekesebb eredménye az, hogy a közhiedelemmel ellentétben a férfiak képesek első látásra szerelembe esni, nem a nők.

A férfiak könnyebben hazudnak a másik nemnek. A magas önbizalom kevésbé promiszkuissá teszi a nőket és jóval promiszkuisabbá a férfiakat. A férfiak lényegsen könnyebben bújnak ágyba egy idegennel, mint a nők. A férfiak átlag allatti intelligenciájú nőkkel feküdnének le első találkozáskor szívesen, a nők átlag feletti intelligenciájú férfiakkal.

A férfiakat sokkal jobban bántja a fizikai hűtlenség, mint az érzelmi, a nők fejében ez fordítva van. A spermaszám a férfiakban nőni fog, ha távol vannak a partnerüktől. Ha a partnerük mellett vannak huzamosabb ideig, akkor csökkenni.

Mások a baráti kapcsolataink, másképp reagálunk egy síró baba hangjára, a nők lasabban ismernek fel három dimenziós tárgyakat, másképp öregszik az agyunk. Teljesen mások vagyunk. Nem ellenfelei vagyunk egymásnak hanem tökéletes kiegészítései.

Nem szexizmus az, ha rámutatunk a különbségekre. Ami az egyik nemnek jól megy, abban a másik lehet akár teljesen ügyetlen is. Szép dolog volt a feminizmus, hiszen nagyon fontos jogokat adott az akkor még valóban elnyomásban élő nőknek.

Mára ezt megoldottuk, legalábbis nagyrészt. Nem értem, hogy miért kell túltolni a biciklit a nemek közti egyenlőségben is. A természet rendjével megy szembe az, aki megtagad bármiféle különbséget férfiak és nők között. Értelmetlen, céltalan, üres gondolatok amik nélkülöznek bármiféle tudományos alapot.

Végezetül még egy gyakori tévhit. Nem, nem azért keresnek több pénzt a férfiak, mert a gonosz patriarcha elnyomja a nőket. Törvény tiltja, hogy kevesebb pénzt kapjon egy nő ugyanazért a munkáért. Egész egyszerűen a férfiak önként dolgoznak többet és nagyobb hangsúlyt fektetnek a karrierjükre, mint a nők.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása