Györfi András

Már jégtörő nélkül kelnek át teherhajók a sarkvidéken

2017. szeptember 06. 22:33 - Györfi András szerk

extra_large-1503655652-cover-image.jpg

Komolyan, mire van még szüksége a világnak és vezetőinek, hogy felfogjuk végre: baj van. Igen, a klíma emberi hatás nélküli is változik. Igen, a környezetünk alakul, változik, van egy természetes dinamikája. Igen, vannak természetes lehűlések és felmelegedések.

De ezernyi kutató egybehangzó véleménye szerint az ember okozta klímaváltozás valós és beláthatatlan következményei lehetnek. Közhely, hogy évtizedek, évszázadok óta pusztítjuk a környezetünket. Állatfajok tucatjait, százait tüntettük el, szeméthegyek úsznak a tengereken.

Ez is tragikus önmagában, viszont az éghajlatváltozás akár 5-10-15 éven belül olyan változásokat hozhat a mindennapi életünkben, amiket nem biztos, hogy el fogunk tudni viselni.

A néhány napja még tomboló amerikai hurrikánról is állítják szakértők, hogy ugyan a klímaváltozás nélkül is megjelent volna, azonban közel sem lett volna ennyire pusztító hatása. A természeti katasztrófák sokasodnak, szaporodnak. 

 A fenti videóban hőmérsékleti anomáliák az elmúlt 120 évben.

A változás egy másik, ékes és szomorú példájára hívta fel a figyelmet a világsajtó nemrégiben. Az északi sarkvidéken logisztikai okokból évtizedek óta kelnek át teherszállító hajók. A Föld ezen pontját vastag jég borítja, ezért ezeket a hajókat hagyományosan egy másik, jégtörő hajó kíséri. Eddig így volt legalábbis.

Most viszont példa nélküli dolog történt, egy teherszállító hajó először kelt át egyes egyedül, bármiféle segítség nélkül a sarkvidéken. 

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peetee 2017.09.07. 14:24:28

~140éve tudjuk egzakt módon mérni az időjárást és annak változásait. Az utolsó jégkorszak ~10.000évig tartott. Semmiféle alapja nincs, csupán feltételezzük a globális időjárás-változás alakulását. A '80as évek végén arról volt szó, hogy ha így folytatjuk, akkor 2020ra 3méterrel melkedik az óceánok vízszintje, és ezért elnéptelenedik New York, London Párizs és még tucatnyi világváros. 30centit sem emelkedett a vízszint, és még Velence sincs veszélyben. Lehet vagdalkozni, de nem sok értelme van, mert egyelőre még csak adatokat gyűjtünk, és olyan picike az adatbázisunk, amiből hozzávetőleges becsléseket lehet kiolvasni, pontos és messzemenő tényeket N-E-M !!!

bannergéza 2017.09.09. 06:25:42

@Peetee: Jól van okostojás! most hogy így megnyugtattad magad ülj szépen vissza az ótódba, oszt pőfőgj tovább!

2017.09.19. 08:17:43

@Peetee: @bannergéza: Peeteenek igaza van, Al Gore csinált nagy bizniszt a klímaváltozással riogatásból. Azt állította, hogy el fogja önteni az óceán fél Amerikát. A hollywoodi celebek is mind ezt szajkózták, de közben meg bevásároltak tengerparti ingatlanokból dollármilliókért Los Angeles melletti luxustelepüléseken, Malibuban, Santa Monicában. Meg Floridában, aminek már rég víz alatt kellene lenni, ha Al Gorenak igaza lett volna.

Van felmelegedés, de az hogy mihez képest, az egy jó kérdés. Amióta mérik a hőmérsékletet, azóta emelkedett valamennyit. Van a klímának egy természetes ciklusa, a középkorban volt egy kis jégkorszak, amikor mindenki megszenvedte lehűlést.
A jegesmedve se halt ki, pedig azzal riogattak. A jegesmacira sokkal veszélyesebb a környezetszennyezés, hogy műanyag és flakonokat zacskókat eszik és abba belehal. Amúgy ha a jegesmedve kihal, akkor eltűnik egy olyan faj, ami 10000 éve jelent meg az utolsó jégkorszak idején, na bumm, túléljük. A valaha élt fajok 99%-a már kihalt, amelyik nem tudott alkalmazkodni, az eltűnt. A jegesmedve egy specialista ragadozó, a specialisták sérülékenyebbek, egy generalista faj (patkány, róka, kutya, fekete medve) kisebb eséllyel hal ki.
A fő gond az, hogy a harmadik világ rettenetesen túlnépesedett, akármilyen lesz a klíma a jövőben, meg fognak indulni emberek százmilliói Afrika mélységeiből Európa felé. Nem mert változik a klíma, hanem mert túlszaporodtak és Németországban ingyen kapnak lakást, segélyt, mindent. Ez a veszély, nem az, hogy esetleg melegebb lesz egy picit.

isti75 2017.10.15. 11:38:10

@bannergéza: Neked van valami bizonyítekod arra hogy nincs igaza? Mert ha esetleg nincs, akkor te is csak egy okostojás vagy.

isti75 2017.10.15. 12:08:58

A környezetvédelem nagyon fontos dolog. Én nagyon vigyázok a Földre, hiszen ez az egyetlen bolygó az egész univerzumban ahol dieselt tudok tankolni. !!!4.2 TDI FOREVER!!! Természetesen akiknek más véleméyük van, nyugodtan járjanak gyalog. Egyébként a környezetvédelem nem más mint állami lehúzásbiznisz. Érthetöbben: Nyugodtan szennyezd a környezetet, csak fizzess érte jó sokat! Megy a rinya a dieselek miatt? Nem kell több diesel autót gyártani, és meg van oldva a probléma. Eszük ágában nincs leállítani a dieselek gyártásat, csak az adójukat emelik. Az alapvetö probléma nem a diesel autó, A Föld oko-rendszere képes regenerálni ezeket a szennyezéseket. A probléma az, hogy lassan nyolcmilliárd ember él a Földön, és ennyi ember oko-lábnyomát nem képes regenerálni a Föld. Ennyi embernek nincs elég élelem, ivóviz, élettér, semmi... Ezzel jelenleg senki nem foglalkozik, a leg fontosabb hogy méregdrágán el tudják adni a népnek a legújabb találmányt, a villanyautót. A háttérben senki nem foglalkozik azzal hogy a tiszta konnektor másik végén egy kontrollált atombomba vagy egy füstöt okádó erömü van. A napelemek és a szélerömüvek nem képesek elegendö energiát elöállítani, föleg ha az autózást is villamosítani akarják. Ebben a formában a környezetvédelem egy vicc, tehát komolyan nem is érdemes foglalkozni vele.
süti beállítások módosítása