Györfi András

10 dolog ami miatt jó Magyarországon élni

2017. augusztus 20. 17:55 - Györfi András szerk

visegrad_castle.jpg

Zseniális tudósok, remek borok, gyönyörű tájak, egyedülálló építészet, jobb pillanatainkban ezek jutnak eszünkbe önmagunkról. Rosszabb hangulatunkban -márpedig klasszikusan ez domináns- pedig minden szar, úgy, ahogy van. Ez a tipikus itthoni mentalitás. Viszont abba ritkán gondolunk bele, vagy nem is tudjuk, hogy számos szempont van, amik alapján Magyarországon élni nagyon is jó. 

Nem, ez nem egy fizetett kormánypárti blog, sajnos szinte semennyi pénzt sem keresek az írással. Egyszerűen néha megunom a non-stop panaszkodását és hisztit. Illetve tényszerűen is régóta tudom, aki úgy gondolja, hogy Magyarország szar hely, az nem ismeri a világot. Szóval lássunk tíz szempontot, amik alapján nem is olyan rossz itt élni, lesznek meglepő pontok is.

1. Biztonság

Igen, akár Budapestnek, akár a vidéki településeknek sok olyan helyszíne van, amiket nem szívesen látogatunk az éjszaka közepén. Persze, "veszély" mindenhol van. Viszont a világ országait a biztonság szempontjából is rangsorolják, a mi helyezésünk a top 25 legbiztonságosabb ország listáján kifejezetten jó, Belgium után, Szingapúr előtt a 19. helyen állunk.

2. Tömegközlekedés

Persze szeretjük szidni a BKV-t, BKK-t, a legutóbbi botrány, a bérlet vásárló app "hekkelése" és egyéb viselt dolgaik miatt van is miért. Viszont nem mindegy ám, hogy mennyire gördülékeny, könnyű a tömegközlekedés egy városban, bizony van, ahol nem magától értetődő, hogy egy metróval és két busszal eljuthatunk egy milliós metropolisz egyik sarkából a másikba. Egy összeállítás szerint Budapest a 13. a 25 várost vizsgáló listán a tömegközlekedés minősége szempontjából. 

3. Egészségügy

Tudom, meglepő ez a pont. De láttam már Kanadából hazajött ismerősöket akiknek az egyik legfontosabb motivációjuk az volt, hogy súlyos betegségük kapcsán ne kelljen hónapokat várniuk arra, hogy egyáltalán rájuk nézzen egy orvos. Sok itthoni kórház valóban rosszul felszerelt és tény, hogy mélyen alulfizetettek az orvosok, ápolók, nem véletlenül mennek el tömegesen. Viszont a (még) itthon lévők tudása és a rendszer más országok egészségügyéhez képest jobb szervezettsége mégis értékké teszi az ellátást. Ehhez a ponthoz fontos hozzátenni, hogy most meglepő, hogy egy ilyen listán szerepel az egészségügy, ha a jelen tendencia folytatódik, hamarosan nevetséges lesz.

4. Kultúra

Múzeumok, kiállítások, pezsgő kultúrális élet. Számunkra magától értetődő, sok helyen nem az. Alig lehet jegyet kapni egy színházba a nagy érdeklődés miatt, a legkülönbözőbb események tömkelege vár mindenkit, aki szeretné tágítani a szellemi, lelki látókörét.

5. Oktatás

Ezen a ponton szintén lehet háborogni, tény, hogy a mindenkori kormány jó nagy károkat okozott az oktatási rendszereinkben. De egész egyszerűen ritka az a világban, hogy egy ország alanyi jogon adjon többnyire jól képzett óvónőket, általános és középiskolai tanítókat, tanárokat és a világban szinte bárhol versenyképes tudást biztosító felsőoktatást.

6. Adórendszer

Tény, az ÁFA nálunk világbajnok, egy alkalmazott után fizetendő járulékok is finoman szólva barátságtalanok. Viszont a társasági nyereségadó 9%, a legtöbb országban ez 25-35% között mozog. 

7. Lakhatás

Rengetegen élnek itthon pici, kényelmetlen lakásokban. De sok ország van a világon, ahol a helyi, átlagos bevételekhez képest csak pokoli drágán bérelhetünk itthoni mércével is roppant kellemetlen otthont.

8. Védettség

Bizony a világ számos pontján az élet egy fontos szempontból hasonlít arra, ahogy az őseink éltek. A természet folyamatos fenyegetettséget jelent, földrengések, hurrikánok, erdőtüzek, áradások (tény, ez utóbbi nálunk is lehetséges), vadállatok, mérges pókok, kígyók, rovarok, egyebek. Magyarországon nem honos egyetlen olyan kígyó vagy rovar sem aminek mérges marása, csípése lenne, ha egy csillár picit megmozdul az már címoldalas hír, a legnagyobb szél pedig maximum egy vastagabb kabát felvételére sarkallja az embert. 

9. Természeti és építészeti kincsek

Magyarországon van minden, amit ember csak kívánhat, ha természetről van szó. Tavak, folyók, hegyek, erdők, mediterrán hangulatú város(ok) az Alföldön, Nyugat-Európára emlékeztető települések Ausztriához közel, az egzotikumra vágyóknak pedig picit vadregényesebb helyek a keleti régiókban. Az utóbbi nem vicc, bizony a csodált USA-nak számos olyan pontja van, amikhez képest egy borsodi falu luxusüdülő.

10. Nők és férfiak

Ha megkérdezünk egy igazi világutazót, aki legalább 25 országban járt már, hogy hol vannak a legszebb emberek, jó eséllyel említeni fogja Magyarországot. Nem csak a világ legszebb női élnek itt, egyszerűen az emberek java jól néz ki, arcberendezés, többnyire igényes öltözködés, szépek vagyunk, nincs mit tenni. Ehhez személyes tapasztalataim szerint egy fontos adalék: a világ legszebb női Magyarországon élnek, Magyarországon belül pedig Szegeden vannak a legszebb nők.

Végezetül azoknak, akik azt mondják, hogy itthon nagyon nehéz megélni, teljesen igazuk van, ezt mindenki tapasztalja, aki nem teljesen hülye. Viszont a helyzet az, hogy ez sehol sincs másképp, vannak bizonyos szempontokból valamivel élhetőbb és sok szempontból lényegesen rosszabb helyek.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása