Györfi András

Baktériumból ruha

2017. május 23. 22:53 - Györfi András szerk

Régóta tudjuk, hogy a baktériumok sokféleképp reagálhatnak környezetük változásaira. Az úgynevezett bioengineering sem teljesen új terület, már egy ideje használunk élő rendszereket bizonyos célok elérésére. Izgalmas újítás azonban az a "ruha", ami baktériumok segítségével szabályozza a testünk kapcsolatát a külvilággal, így meghatározva áttételesen a testhőmérsékletünket is. 

Persze az irodában hordott ZARA ingben ennek nem biztos, hogy nagy jelentősége lenne, de például sportoláshoz jól jöhet a folyamatos szabályozás. Baktériumok határozzák meg apró nyílások aktuális állapotát, a páratartalom, hőmérséklet változás hatására változik a térfogatuk, így a "lyukak" mérete is. Az E. Coli törzs egyik tagját használták, természetesen azok közül egyet, amik nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre. 

 

Biologic from Tangible Media Group on Vimeo.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása