Györfi András

Glengarry Glenn Ross

2017. május 20. 13:16 - Györfi András szerk

940f9ca7f2658bc32fadf45ced4d77c2-glengarry-glen-ross-1472165267.jpg

A kapitalista világ rideg, hideg, könyörtelen. Ha tudsz pénzt keresni, akkor vagy valaki, ha nem tudsz, akkor senki vagy. Legalábbis létezik ez a közvélekedés, a valóság azért sokkal árnyaltabb és barátságosabb. A Glengarry Glenn Ross a nyers piacgazdaság élharcosait, az értékesítőket mutatja be, ahogy régen mondták, kendőzetlen őszinteséggel.

Eladni nehéz, eladni mindig nehéz, bármivel foglalkozzunk is, nagy a verseny, az embereket nap mint nap akár több száz lehetőség szólítja meg. Többek között ezért nehéz eladni bármit is, ingatlant különösen. A film hihetetlen szereposztással valósult meg, Al Pacino, Ed Harris, Alec Baldwin, Jack Lemmon és további nagy színészek alakítják a nehéz helyzetbe került értékesítőket illetve a kíméletlen feletteseiket. 

Remek ábrázolása annak is, hogy a kenyérharc miként hozza ki a lehető legrosszabbat az emberekből, hogyan kell megalázkodniuk, megtagadniuk önmagukat. Sőt, hogyan követnek el bűncselekményeket is akár azért, hogy talpon maradjanak.

Végül pedig nyersen, bármiféle kozmetika nélkül láthatjuk azt is, hogyan hasalhatunk el az életben még akkor is, ha mindent megtettünk, már egyértelmű volt számunkra, hogy elértük a célt, egész egyszerűen át lettünk verve, az örömünk hirtelen fagyos döbbenetbe fordul.

Nálam, 9/10, zseniális film, kötelező.

Györfi András

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása