Györfi András

Dehogy érdekel téged a Föld sorsa

2019. április 23. 21:24 - Györfi András szerk

spring-bird-2295436_960_720.jpg

Ahogy közeledünk egy esetleges klímakatasztrófa, vagy valamiféle világvége elérkeztéhez, úgy szaporodnak a közösségi médiában, és általában a közbeszédben a környezetvédelemmel kapcsolatos hangok, kiállások. Ezek persze jobban hasonlítanak egy-egy pánikszerű fellángolásra, mintsem megfontolt cselekvésre, de nem is vártunk ennél többet.

Az mindenesetre biztos, hogy akár egy kopár, halott gömböt hagyunk hátra a dédunokáinknak, akár nem, mostanában nagy a zaj, egyre többen gondolják úgy, hogy valamit tenni kellene. A baj csak az, hogy miközben megy a károgás a fészbúkon meg az instán, aközben olyan magasról szarik bele az emberek döntő többsége az egészbe, hogy csak na. Mutatom miért:

A maci és a repcsi

Megosztod a csontsovánnyá aszott jegesmaci fotóját, gondosan ügyelve, hogy az aktuális utazásocskád szépen beállított fotósorozatait elkerülje a horrorisztikus látvány, csak előtte, vagy utána egy-két héttel kerülhet ki az ujjaid közé szorított napocska, netán a megtámasztott ferdetorony. A baj csak az, hogy a repülőutad hozzájárult a jegesmedve pusztulásához, európán belül nyugodtan utazz vonattal, hidd el, a "Vigyázz Olasz, jövünk!" a peronról lőve is sok like-ot fog kapni.

Cukiság előnyben

Sűrűn like-olgatod az állatvédő szervezetek fotóit, akár még meg is osztasz egyet-egyet, persze csak akkor, ha bizton számíthatsz jó sok like-ra az állat cukiságából adódóan. Ha nagy bajban van, netán az utolsó lehetőségről van szó a faj megmentésére, ám kellemetlen, legalábbis nem like-mágnes a külseje, akkor már robogsz is tovább, dögöljön meg ott, ahol van.

A tengernyi szemét

Fancsali pofával nézed szemétszőnyeggé változott tengert, megy is a mérges fejecske egyből. Majd robogsz is tovább, csüccs a kocsikába, három kilómétert a kávézóig mégsem gyalogolhatsz le! Pikk-pakk ott is vagy, már megy is a dumcsi a barátosnéval vagy haversráccal, ha nem hozott szívószálat a paraszt a fröcsikébe, akkor már mehet is vissza érte!

Zacsi

A méhek pusztulása komoly probléma, bár nem sokat értettél a Laci bá' biológia óráiból a gyenge / középszar / elit gimibe, ahova jártál, de annyit még te is átlátsz, hogy a méhek isszák a valamit a növényből, a hátukra megy az az izé, aztán a másik növénynek ez jó valamiért. Vagyis ha nem lesznek méhek, akkor lehet, hogy felmegy a kaja (méz?) ára, bár itt megint van egy összefüggés ami nem teljesen tiszta, de annyian mondják, hogy tutira így van. Mindeközben persze 4 különböző tárgy megvásárlását hajtottad végre 3 különböző boltban, 3 zacsikát szorongatva, ne feledd: a legnagyobb márka kerüljön kívülre, úgy lóbáld, lássák!

Fényár

Dühítő, hogy egyre többen halnak meg a légszennyezettség következtében, röpül is a komment a páros-páratlan rendszám váltogatásának szükségességéről. Ez persze téged nem érintene, hiszen okosba nyomod, az mégsem lehet, hogy BKV-val utazz, még azt hiszik, hogy paraszt vagy. Mindeközben annyi fény tölti be a lakásodnak még azokat a pontjait is, ahol nincs senki, amennyi energiával egy kisebb űrhajót fel lehetne lőni, de ez nem baj, nincs összefüggés.

Szemétszedés? Hülye vagy?

Tök jó látni, hogy egyre több szemétszedő akció van, megy is a like, ha egy ismi ott volt, persze csak akkor, ha jó a csaj, vagy helyes a pasika. Hiszen ez szép dolog, egy milliomod másodperc erejéig (nem tovább), valóban úgy gondolod, hogy ez tök jó. Aztán jön az invájt, menni kéne jövő héten, kemény húsz percre lesz tőled legközelebb szemétszedés. Menjen el az, akinek két anyja van.

Ez mind így van jól. Még véletlenül se emészd magad, ne érezd úgy, hogy a te lelkedet bármiféle teher nyomhatná. Egyértelmű, hogy a totál fölösleges százötvenedek ruhadarab, dizájnelem a kéróba, az ezredik magazin, amit még csak át sem lapozol semmilyen hatással nem lehet a környezetünkre. Hiszen az az egy önmagában olyan kicsi, hogy nem lehet belőle baj!

10 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2019.04.24. 15:00:33

Hát az ilyen stílusú írások is inkább ártanak a környezetnek...

szepipiktor 2019.04.24. 15:11:29

OK, rávilágítottál a marketing alapú ökoterrorizmusra, az aktivista alapú kamukörnyezetvédelemre.
De milyen szerkesztő vagy?
Mert sokat dobna az írásod megítélésén, ha tudhatnánk, "honnan" írsz.

Kivlov 2019.04.24. 15:16:10

ameddig a népesség nem csökken kb. 5 mrd alá, addig bármit is teszünk, a bolygót feléljük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.24. 16:45:21

Nem fogjuk feladni a technikát pár tucatnyi világoligarcha gazember kedvéért, pont.

midnight coder 2019.04.24. 16:52:10

"A maci és a repcsi"
Az a maci amúgy habozás nélkül megölne téged ha szembe találkoznál vele.

"Cukiság előnyben"
Na ja. Az állatvédők mentik a menhelyen a kutyát, macskát amivel persze sok-sok csirkét, disznót ölnek meg amivel etetik őket.

"A tengernyi szemét"
A te budapesti szívószáladnak kb. annyi esélye van a tengerbe jutni mint annak, hogy ötösöd legyen a lottón. A tengerbe jutó szemét csak pici töredéke jön eleve Európából. Ezzel együtt a műanyag szemét tényleg gond, de itt a szívószál megint kb. ezredrangú probléma a PET palackokhoz, minden szír-szarhoz járó műanyag csomagoláshoz képest.

"Zacsi"
Amennyire én tudom, a tudósoknak pillanatnyilag épp lövésük sincs arról, hogy mitől pusztulnak a méhek. Max. találgatások vannak.

"Fényár"
Mivel ma már csak ledes izzókat lehet kapni, ez egyre kevésbé probléma. Ami az autókat illeti, a légszennyezettség valóban probléma, különösen a dízelek. Aminek a rákkeltő hatásáról már akkor tudtak, amikor a zöldek nyomására az EU elkezdte forszírozni a terjedésüket, csak úgy gondolták, hogy ez kevésbé probléma mint a CO2. Persze ami pedig a CO2-t illeti, ebből a tortaszeletből az autók kb. 8%.

"Szemétszedés? Hülye vagy?"
A szemetet inkább nem kellene szétszórni. Aki pedig mégis megteszi, azt jól - de tényleg jól - megbüntetni.

Zed is not dead yet 2019.04.24. 17:58:21

A like mindig sokkal jobban megy, hisz' csak egy kattintás, ráadásul látja is a többi lájkfüggelék, hogy hova nyomtad. Hogy valaki megy az erdőben, aztán fogdossa azt a sok büdös redvás szemetet, amit mások odaszartak, aztán cipelje haza és minderről senki nem tud semmit, hát az meg kinek jó, uuugyeee? Se animált könnycsepp szivárványos vizesésben fürdőző csillámfaszlámapóni-egyszarvúval a háttérben, se cukin pucsítás kevés ruhában két tonna kozmetikai shittel a testünkön. Ugyeee? Hát ugye!

Zsuzsi25 2019.04.24. 18:23:00

Mondjuk az auto pont nem szennyezi annyira a foldet mint a ciganyok, akik minden szart eltuzelnek amit találnak...ezzel ia karositva a bolygot.

ekat 2019.04.24. 19:20:12

Micsoda undorítóan lenéző stílusú (és mellesleg rossz helyesírású) szöveg. Nekem a szemetelők szimpatikusabbak.

midnight coder 2019.04.24. 20:20:42

@Zed is not dead yet: Itt leginkább a mások odaszartak a probléma. Mert tudod, az hogy te nekiállsz szedni a szemetet, a tahó pedig tovább hordja ugyanoda, eléggé kontraproduktív.

csakférfi 2019.04.24. 21:26:16

A poszt gyülöletet szít. Visszàzságokat àllít szembe egymàssal. Azaz a képünkbe tolja a képmutatàsunkat.
És.......?
Jobb lesz? Nem szemetelünk? Nem ülünk autòba,repülöre?
Nem dobjuk el a csilli-villi csomagolò anyagot?
Nem iszunk palackozott vizet?
Nem veszünk fölösleges dolgokat.
Heti kétszer mosunk csak?
Ritkàbban fürdünk?
Lehetne sorolni....
Amíg egymàst "basztatjuk" addig a döntéshozòk nem mernek dönteni.

"Globális Klímasztrájk budapesti eseményének FB-oldalára kiposztoltak. Március 15-én több országban is tüntettek az ellen, hogy mint mondják, a politikusok, a döntéshozók semmibe veszik a gyerekek jövőjét pusztán kapzsiságból. A budapesti eseményt a Batthyány téren tartották, a Fridays for Future "

444.hu/2019/03/15/budapesten-is-tuntettek-a-gyerekek-a-klimavaltozas-miatt

Ostobasàg a "közembert hibàztatni".....
Amúgy sem tudjuk màr visszafordítani.
Sorry.
süti beállítások módosítása