Györfi András

Egy borotvareklám margójára

2019. március 21. 16:59 - Györfi András szerk

february_barbergroomingtips_700x400.jpg

Néhány héttel ezelőtt járta körbe az internetet egy borotvagyártó cég új reklámfilmje, ahogy az a nagyvállalatok körében manapság szokás, fontos társadalmi kérdésekbe tenyereltek bele. Nem véletlenül, olyasmiről van szó, ami szinte mindenkit érint, remek módja annak, hogy figyelmet szerezzenek maguknak.

Ez így van jól, szép és fontos dolog az, ha egy cég részt vesz egy társadalmi párbeszédben, próbál állást foglalni, arra törekszik, hogy a termékét pozitív gondolatokkal, benyomásokkal társítsák az emberek. A szokásosnál hosszabb anyagban azt láthatjuk, hogy férfiak egymást szabályozva, finoman, barátságosan fegyelmezve elérik, hogy szebben, több tisztelettel, szeretettel viszonyuljanak egymáshoz és különösen a nőkhöz.

Az egyik jelenetben az utcán ácsorgó férfiak egyike szinte ösztönösen közelítene egy arra sétáló fiatal nőhöz, a társa megállítja, egyértelművé teszi, hogy ez nem illendő, a nőkkel nem szabad így bánni. Egy másik aprócska történetben verekedő fiúkat választanak szét felnőtt férfiak, megintcsak egyértelműsítve, hogy ez nem szép, szeretettel kell bánniuk egymással.

Előkerül még többek között a “cyber bullying”, vagyis az online zaklatás témája, a munkahelyi zaklatás és persze az is, hogy hogyan javítják ki a nőket menetrendszerűen a férfiak, bármiről legyen is szó. Visszatérő, sokszor elhangzó kifejezés a “toxikus férfiasság”, vagyis az, hogy a férfiak mentalitása, ösztönszerű viselkedése hogyan mérgezi a környezetüket, hogyan tesznek tönkre lelkileg másokat.

A reklámfilm üzenete az, hogy a férfiaknak óriási felelőssége van abban, hogy fegyelmezzék önmagukat és a környezetünkben lévő férfiakat, legfőképp pedig példát kell mutatniuk a fiatal fiúknak arról, hogy hogyan kell viselkedniük az életben.

A példamutatás olyasmi, amivel nehéz vitatkozni, viszont az, ahogy az anyag általában szexuális ragadozóknak, erőszakos, szinte vérszomjas ösztönlényeknek állítja be a férfiakat kifejezetten káros és visszás. Nem igaz az, hogy a férfiak mindegyike, legjobb esetben is többsége semmibe veszi a nőket, tiszteletlenül bánik velük az élet különböző területein. Ahogy az sem igaz, hogy a férfiak mindegyike, legalábbis többsége örömmel kezd verekedést bárkivel, akit egy kicsit is gyengébbnek, védtelenebbnek lát.

A mai világ, a kultúránk egésze - nagyon helyesen - az általánosítás, a megbélyegzés, a rasszizmus ellen emel hangot, ennek fényében egészen abszurd, ahogy a társadalom egyik csoportját, a férfiakat különböző negatív asszociációkkal látja el a film.

Képzeljük el ugyanezt “fordítva”, micsoda felháborodás lenne abból, ha nőket ábrázolna egy reklámfilm úgy, hogy különböző buta sztereotípiák egész sorát mutatja be. Vagy akár képzeljük el azt, hogy egy adott rassz, például a feketék kerülnek bemutatásra úgy, hogy a kirekesztő indulatok kapnak teret.

Ráadásul a fiatal fiúk egymással szembeni agressziója nem olyasmi, amit szép szóval meg lehetne oldani, ahogy felnőttként sem rohanhatunk vigasztalásért másokhoz, ha rosszul bántak velünk, mindenkinek meg kell tanulnia kiállni önmagáért, határozottan képviselni az érdekeit, akár sportoláson keresztül elérni, hogy erős, határozott fellépést érhessen el.

A nőkkel szembeni tisztelet fontos, minden férfinak kötelező. Viszont a megbélyegzés és az általánosítás olyasmi, amit senki sem érdemel meg, ez alól a férfiak sem képezhetnek kivételt.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása