Györfi András

Egy videó többet ér tízezer szónál

2018. december 14. 02:19 - Györfi András szerk

sub-buzz-3356-1477668451-1.jpg

Mindig lelkes leszek, amikor új ötletekkel találkozom, leírhatatlan érzés látni, ahogy kreatív emberek a mindannyiunk számára elérhető, szinte hétköznapi eszközöket úgy kombinálják, hogy valami új, szokatlan süljön ki belőle. A mai posztban ráadásul egy magyar fejlesztésű projektről van szó, legalábbis az alapötlet és a megvalósítás egy része magyarokhoz kötődik.

Egy kép többet ér - vagy mond - ezer szónál, ha elfogadjuk ezt az alapigazságot, akkor talán kiegészíthetjük azzal, hogy egy videó többet ér tízezer szónál, ha pedig minden szóhoz rendelhetünk egy rövidke videót, akkor többet ér a mondandónk egymillió szónál.

De mielőtt elvesznénk a szólicitben, lássuk, hogy miről is van szó. A VixT egy pofonegyszerű applikáció, begépeljük a mondandónkat vagy hangfelismeréssel rögzítjük. Egyetlen gombnyomással a rendszer elkezd dolgozni, minden szóhoz rendel egy-egy rövid videót, ezek egymásutánjából születik egy montázs, amit megoszthatunk a Messengerben, SMS-ben vagy ahogy csak akarjuk.

Az első kísérletben a barátnőmnek küldtem el az "I miss you" mondatot, az "I" és a "miss" még nem volt különösebben vicces, az első egy zenei klipből származott, a második talán valamiféle TV műsorból, a "you" szót viszont Gomez, az Adams család feje üvöltötte a kamerába. Remekül sikerült, egyedi, meglepő, szórakoztató.

A háttérben lévő adatbázisban értelemszerűen elengedhetetlen, hogy minden szónak legyen legalább egy rövidke videópárja, hogy a felhasználók mondataiból montázs születhessen. Ez nem mellesleg még hiányos, mármint a könyvtár. Az egyediség jegyében lehetőségünk van arra, hogy felépítsük a saját, privát "videószótárunkat", egyszerűen felveszünk egy-egy rövid videót, ezeket a megfelelő szavakhoz társítjuk.

Az "onion" szót én például egy két másodperces, a készülő vacsora egyik alapanyagát bemutató videóval feleltettem meg. A privát szótáron túl természetesen a közösség életét is gazdagíthatjuk, ha csinálunk egy videót a cipőnkről, miközben a "shoe" szót ordítjuk a kamerába, akkor máris tettünk egy gesztust mindenkinek, hiszen eztán már rendelkezésére áll ez a szó, pontosabban videó is.

Ha nem nyeri el a tetszésünket az első videómontázs, amit a rendszer generál, akkor egyszerűen újat kérünk, addig variálhatunk, míg elégedettek nem vagyunk, majd mehet is a címzettnek. Tök jó privát szótárat építhetünk a barátainkkal, kedvesünkkel, családunkkal, bárkivel. Emellett hozzájárulhatunk a közösség életéhez illetve használhatjuk a mások által gyártott anyagokat.

Az alapítókkal beszélgetve megtudtam, hogy nagy terveik vannak, például egy mondat intonációjának problémája - pontosabban annak hiánya - is meg lesz oldva a jövőben. Remek ötlet, sok sikert kívánok!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása