Györfi András

8-10 milliárd dolláros üzlet lehet a kínai szervkereskedelem (18+)

2018. augusztus 13. 17:24 - Györfi András szerk

Egy meditációs csoport üldöztetése, élő szervkinyerés, lehetséges népírtás Kínában

ethan-gutmann-welsh-national-assembly-briefing.jpg

Budapesten járt Ethan Gutmann, Nobel békedíjra jelölt amerikai oknyomozó újságíró, volt szerencsém találkozni és beszélgetni vele. A kínai szervkereskedelemhez kötődő munkája, a témáról hét év alatt született könyve került fókuszba. Az évtizedes múltra visszatekintő jelenség középpontjában egy meditációs csoport, a Fálun Gong üldöztetése áll. A kínai kormány régóta igyekszik bebörtönzésekkel, sokak tanúsága szerint munkatáborba zárásokkal ellehetetleníteni a létezésüket, Gutmann kutatásai szerint a szervkereskedelemnek is gyakran esnek áldozatul. A beszélgetésből kiderül, az sem kizárt, hogy népírtás van előkészületben. 

Az alábbiakban olvasható interjú és a hozzá tartozó videófelvételben elhangzottak nem állítások a blogger részéről, az anyag valóságtartalmáért, az esetleges valótlanságokért nem vállalok felelősséget. Nem cél Kínát, vagy a kínai kormányt és hadsereget rossz színben feltüntetni, a megszólaltatott újságíró kutatási eredményeinek, az abból született könyv összefoglalójáról van szó.

A Fálun Gong meditációs csoport 1992-es indulása után hamar népszerű lett Kínában, eleinte még a kormány támogatását is élvezte. Miután azonban elérte a 70-100 millióra becsült tagszámot, az akkor 65 millió taggal rendelkező párt egyre inkább potenciális veszélyforrásként tekintett rá, így elkezdtek lépéseket tenni a leépítésére. Ez a folyamat fajult egészen odáig, hogy akár munkatárborba is kerülhetnek a követők. 

A videó kapcsán végzett munkáért köszönet az SM Productions-nak.

Mielőtt újságírásról, oknyomozó újságírásról, Kínáról beszélnél, kérlek mondj magadról néhány szót, hol születtél, honnan jöttél?

Nem különösebben érdekes, Chicagoban születtem, 1958-ben, a szüleim pszichológusok voltak. A közép-nyugaton voltunk sokat, Vermont jelenti az igazi otthont számomra, a hegyek, vidéki ember vagyok. Sokat utaztunk gyerekkoromban a harmadik világban, ez is sokat segített később.

A szüleim munkája is nagy segítséget jelentett, hasonló szakma, mint az oknyomozó újságírás, őszinteségre van szükséged, látnod kell, hogy mi valódi és mi nem az. Az utazásaink miatt nem volt szokatlan számomra Kína sem, még ha az nem is igazán harmadik világ.

Ezek nagy hatással voltak rám, figyeltem az apámat, ahogy meghallgat embereket, láttam, hogyan kell türelmesnek lenni, láttam, hogy az emberek el akarják mondani az igazságot, ehhez néha sok időre van szükségük.

Sok sallangot mondhatnak, mire eljutnak a lényeghez, láttam, hogy neki meg van a türelme ehhez. Ez nagyon fontos volt a Fálun Gong interjúk során. Hallatlan, borzalmas élményeik voltak, sérültek voltak a szó sok értelmében. Sokszor mélyre kellett menni.

A vallás része volt a neveltetésednek?

Nem, nem igazán. De dolgoztam vallásos emberekkel, kényelmes számomra a társaságuk. Belőlem viszont hiányzik ez a gén.

Azért kérdezem a vallást, mert kell, hogy legyen valamilyen forrása az empátiádnak, annak, hogy segíteni akarsz a bajba jutottakon.

Ez részben az édesanyámtól jött, ő nagyon empatikus volt, nem volt mindig hatékony, de nagyon empatikus. Igazán törődött az emberekkel, ez fontos része volt a munkájának. Láttam néhány levelét a betegektől, hihetetlenek voltak, "köszönöm, hogy fényt hoztál az életembe", ilyen és ehhez hasonló leveleket kapott. Én pedig megtanultam mimikálni az empátiát, de ha sokáig eljátszol valamit, egy idő után valósággá válik.

Nem akartam a szervkereskedelemmel foglalkozni eredetileg, David Kilgour csinált már róla korábban egy tanulmányt. Engem az érdekelt, hogy a kínai állam és a Fálun Gong közötti konfliktusról írjak. Hihetetlen történetek voltak, a pokol kapujából visszajött emberekről. Egyre empatikusabb lettem az alanyokkal szemben, ez sokat segített abban, hogy megkapjam a valódi sztorit.

A kínaiak nagyon hozzá vannak szokva a propagandához, ha Kínából jön valaki, akkor "ellen-propagandával" szoktak próbálkozni, de ez nekem nem megy. Várnom kellett, szeretnem kellett az alanyokat inkább. Főleg, ha nagyon kemények voltak.

A munkatáborokat túlélő emberek nagyon kemények és szokatlanok. Egy nő jut eszembe, iszonyú kemény nő, küzdött az őrökkel, rájuk támadt, üvöltött velük. Ez odáig fajult, hogy az őrök papírmaszkot kezdtek hordni, hogy ne legyenek felismerhetőek, ennyire hatékony volt a munkája. Komoly zavart keltett a rendszerben.

El kellett jutni vele is oda, hogy magáról, az álmairól beszéljen. Itt találkozik a pszichológia és az oknyomozó újságírás. Az agyunk olyan, mint egy számítógép, sokszor mondjuk, hogy "alszom rá egyet". Az agy sorra veszi az összes lehetőséget, ő például jelölt volt szerv donációra, sokat vizsgálták, de nem tudta, hogy pontosan miért.

Az egyik álmából viszont megkapta a választ, azt álmodta, hogy az ágya körül álló orvosok köpenye alól húsdarabok esnek ki. Ennél tisztább képet nehéz elképzelni a szervkereskedelem kapcsán, olyan, mintha egy hollywoodi horrorból származna. A tudattalanja körbejárta a lehetőségeket, hogy miért vizsgálják az orvosok, erre az eredményre jutott. Rájött, hogy ez lehetséges, sőt, valószínű. Igaza volt, ha jobb egészségi állapotban lett volna, akkor valóban felhasználják szervdonorként. 

Mielőtt továbbmennénk a szervkereskedelem részleteibe, még egy személyes kérdés. Hogyan kezeled ezeket a történeteket? Elkerülhetetlen, legalábbis én azt gondolom, hogy ezek hassanak az emberre.

Hatnak rám, átlagos ember vagyok sok tekintetben. Sok, legalább negyvenöt embert interjúvoltunk meg a munkatáborból kijutottak közül, egy ponton túl csak annyit mondtam, hogy: "na, itt egy újabb", ekkor mondta az asszisztensem, hogy ideje megírni a könyvet. Mindkét irányba elmehet az ember, érzékenyebbé és érzéketlenebbé is válhat. 

Amikor nyilvánosan támadják a munkám, felvetik, hogy a Fálun Gong egy szekta, akkor elég kemény tudok lenni. Ugyanis részese lettem a közösségüknek, volt egy kis szobám az egyik lakhelyükön. Egy idő után nem kérdezték, hogy miért vagyok ott. Láttam, hogy sok belső konfliktusok van, sok a vita, nem értenek egyet bizonyos dolgokban. Van, aki elkezdi a maga útját járni.

Egy szektában ilyen nincs. Sok fals információt mondanak róluk, ilyenkor mérges tudok lenni. Például egy konferencián egy hölgy azt állította, hogy a követők egyszer bekerítettek, meg akartak támadni valakiket. Nem ezért voltak ott, hanem azért, mert ott kellett lenniük, oda rendelték őket.

Amikor valaki ilyesmit mond úgy, hogy én tudom, hogy 25 embert interjúztattam, akik ott voltak azon a napon, bajonettes katonák voltak a helyszínen, az utcán pedig kamerák azért, hogy arc alapján azonosítani tudják őket. Ilyenkor nehéz türtőztetnem magam. A könyvbe tényeket tettem, józan voltam, amikor írtam. Minden leírt szó mellett kiállok, pont ezért tartott sokáig, mire elkészült.

Beszéljünk a szervkereskedelem nagy egészéről, hogyan kezdődött, mennyire jól szervezett, van egy központi, irányító szerve? Kérlek mutasd be az egész működését.

Ezek nagyon jó kérdések, ezeken nagyon sokat gondolkodtam. A lehető legjobb választ mondom, amit csak adhatok. Nagyon sok információ hiányzik, nagyon sok a lyuk. Amennyire a kutatásomból, többnyire terepen végzett munkámból kiderül, a szervkereskedelem politikai foglyok felhasználásával a nyolcvanas évekre nyúlik vissza. Nem volt gyakori, de voltak esetek, főleg veséket szereztek így. Lelőttek embereket, felhasználták a veséiket. Nyolcvanhárom, nyolcvannégy környékéről van szó, ekkor már élő szervkinyerés történhetett.

20141020-mtl-egutmann-tour-theslaughter_books-676x450_1.jpg

Kérlek definiáld az élő szervkinyerést.

Az élő szervkinyerés viszonylag egyszerű, meglőnek valakit, ez az egyik módja, egy nem halálos lövést kap az áldozat. A mellkas bal oldalára lőnek, hogy ne találják el a szívet. Nem öli meg, de sokkos állapotba kerül, érzi a vágást, de túl gyenge ahhoz, hogy ellenálljon. Ez az egyik módja, ez nagyon kegyetlen.

A másik módja a droghasználat (az angolban a drog szó általános értelmű, nem csak kábítószert jelent, farmakológiai szerre is értelmezhető -szerk.), az nem cél, hogy teljesen kiüssék az alanyt. A teljes tudatvesztés nem jó, ennek az az oka, hogy a szervekre is hathatnak ezek a szerek, ez növeli a kilökődés esélyét a beültetéskor.

A lényeg az, hogy a recipiens ne lökje ki a szervet. Egyeznie kell a vércsoportnak és szövettípusnak, egyebeknek, de emellett nagyon fontos, hogy "friss" legyen a szerv. A vágott virágot is víz alá tesszük, hogy friss maradjon. Kapcsolatban kell maradnia az élettel, amennyire csak lehet.

A lehető leggyorsabban kell dolgozni, kivenni a szervet és beültetni. Ideális, előnyös az, hogy nem használnak teljes altatást a beültetés szempontjából. Eleinte ez sokaknak valószerűtlennek tűnt, de egyáltalán nem az. Sőt, tudományos kutatások is vannak, amik igazolják az állításokat. Kína valószínűleg legnépszerűbb rendőrtisztje is egy központot vezetett ahol szervkereskedelmet végeztek. Még ki is tüntették azért, mert kidolgozott egy halálos injekciót, ami nem teszi tönkre a szerveket. 

Kína méreteiből adódóan komoly logisztikára van szükség, ezért felmerül, hogy hogyan szervezik az egészet?

Egy 1997-es felkelést kell említeni, ehhez kötődnek az első élő szervkinyerések, amikről tudunk. Magas rangú párttagok tudtával, jóváhagyásával. Tehát már a kezdetektől be van kötve a pártba a folyamat. Ekkor hat áldozat volt, aztán újabb hat. Ezt egy orvostól tudjuk, aki a vérvizsgálatokat végezte, Európában él, Kínában családja van, így nem valószínű, hogy előáll a történetével, de még az is lehet, hogy egyszer megszólal.

A lényeg az, hogy a kezdetektől egy speciális programról van szó, a kommunista párt tudtával. Később a Fálun Gong kapcsán változott a folyamat, új forrás jelent meg. A kétezres évek elejére már Fálun Gong tagok jelennek meg, óriási számokról van szó, milliós számban vannak jelen a társadalomban, hatnak a rendszerre. Ekkor kezdődik az, hogy a tagokat vérvizsgálatoknak vetik alá.

Sőt, nem csak vérvizsgálatokat, egy sor egyéb tesztet is végeznek, nyilvánvaló cél a szervkereskedelem. Bármi, amit el tudnak adni, például szaruhártya. A szaruhártya egy szövet, nem egy szerv, de eladható. Klasszikus példa ebből az időszakból, hogy hosszasan vizsgálja nők szemét az orvos, de a látásélesség nem érdekli, az nem fontos, csak maga a szövet.

Persze érdekes számukra a vese, a máj, később a szív is. Ezek a vizsgálatok úgy vannak beállítva, mintha rutinszerű orvosi ellenőrzések, szűrések lennének. A kormány ideges volt a folyamat miatt, ezt jól szemlélteti, hogy Fálun Gong tagokat, például nőket fegyveres őr kísért egy-egy vizsgáltra. Ez hihetetlen, teljesen nyilvánvaló, hogy nem ragadja meg a szikét, hogy mindent összevagdosson, ezt ők is tudták.

Miért kell fegyveres őr egy Fálun Gong nő mellé? Valójában azért, mert tudták, hogy borzalmas amit tesznek, azt akarták, hogy minden rendben menjen. Nem tudjuk a rendszer működésének pontos részleteit. Azt viszont tudjuk, hogy ezek a vizsgálatok nagy számban kezdtek megjelenni 2000-2001 végén, emellett látható egy emelkedés a máj és vesetranszplantációk számában. Különösen a máj érdekes, hiszen élhetsz egyetlen vesével, de máj nélkül nem, így tudjuk, hogy ezeket az embereket rendelésre ölték meg. 

Hogy néz ki a vásárlói oldal?

Térjünk még vissza a rendszerhez egy kicsit. Van egy elképzelés, miszerint van valahol egy dokumentum, ami a "végső megoldást" írja le, hasonló a holokauszt kapcsán készült anyaghoz. Én nem hiszem, hogy ez létezik, de lehet, hogy Pekingben valahol van ilyen. Nem hiszem, hogy megtaláljuk, ha létezik egyáltalán.

Kína más, mint a náci Németország, sokkal inkább kapitalista rendszer, furcsa módon nem olyan szorosan ellenőrzött, irányított. Főként katonai kórházakban végzik a vizsgálatokat, ők kezdték el irtani a Fálun Gong tagokat. Ezekből terjedt a civil kórházakba az eljárás, ezzel egy időben terjedt a szervforrások felkutatása is, elsősorban Tibetből.

Buszokkal vittek tibeti buddhistákat, 15 órás úttal jutottak el egy kórházba, modern körülmények között végeztek vérvizsgálatokat. Pontosan ugyanazokat a teszteket írták le a Fálun Gong tagok. A kutatásunknak ez fontos része volt, egyre-másra jelentek meg különböző területeken és népcsoportok kapcsán ugyanazok a vizsgálatok.

A munkatáborokban csak a Fálun Gong és a Keleti villám nevű csoport tagjain végeztek vizsgálatokat. Akkor válik igazán nagy üzletté az egész, amikor elkezdik bevonni a civil kórházakat is. Visszatérve, fontos, hogy van egy ilyen dokumentum valahol? Nem tudom, szerintem ez azoknak fontos, akik ezt az egészet egyetlen emberre akarják kenni.

Nem hiszem, hogy ez így van, a kommunista párt sokkal inkább olyan, mint egy kultúra. Nagyon gyakori a közös gondolkodás a döntéshozatalban. Lehet, hogy voltak, akik erősebben nyomták a szervkereskedelem elképzelését, lehet, hogy voltak olyanok, akik tartózkodtak.

Tehát ha jól értem, úgy tűnik, hogy a szervkereskedelem összefügg egy lehetséges népírtással?

Az emberek egy sablonba akarják tenni az egészet. Olyannak akarják látni, mint a holokauszt, de lehet, hogy nem olyan. Vagy olyannak akarják látni, mint a spanyol inkvizíció, vannak vonásai, amik hasonlítanak rá. Egy Fálun Gong tag megúszhatta, ha elárulta a barátait, hang, videófelvételen elmondta, hogy szereti a kommunista pártot és nem foglalkozik többet azzal a borzalmas szektával.

Hasonlóan ahhoz, ahogy egy zsidót kereszténnyé tettek anno. De vannak eltérések. Van egy kapitalista vetülete, évi 8-10 milliárd dollárra becsüljük a szervkereskedelmet. Ennek nehéz ellenállni, ha vannak szervturisták külföldről, ők tízszer annyit fizetnek, mint egy kínai. Nagy a belső piac is, de ha van például egy japán, ők akár egy, vagy akár másfél milliót is fizetnek egy szervért. Nem szeretnek egyezkedni, ezt ki is használják a kínaiak. 

Egy japánnak lehet akár egymillió is egy szerv. A nácik is próbáltak hasznot húzni az áldozataikból, szappan és lámpaernyőkészítés, ezekről hallhattunk, ezek nem túl profitábilisak. Kihúzták az aranyfogakat, persze, megtették. De nem volt különösebb értéke az áldozatoknak. Ez ma már nincs így. Egy átlagos, egészséges ember, olyasvalaki, mint például te, nagyjából 300 000 dollárt ér. Vagy akár 300 000 eurót, ha egy egészséges emberről van szó és jól csinálják az egészet.

Egészséges, viszonylag fiatal, egy tüdő érhet például 80 000 eurót, könnyedén. Ezt is figyelembe kell venni. Sosem próbáltam meg leegyszerűsíteni ezt a folyamatot, senkinek, nem ezért írtam hét évig egy könyvet. Ez nem egyszerű. Én úgy látom, hogy organikusan nőtt az egész. Organikusan, de rendszerszintű problémák is közrejátszottak a pártban.

Próbálom megmagyarázni a könyvben, hogy miért kezdték el üldözni a Fálun Gong-ot úgy, ahogy teszik. Számora ez egy fontos kérdés. A válaszom pedig idővel állandóan változik.

Tehát nehéz megmondani, hogy üzletről, vagy szocio-gadasági problémák megoldásáról van szó?

Mindkettő lehet igaz. Ez a probléma, van egy tendencia, mindketten intelligens emberek vagyunk, tudjuk, hogy egyszerre több dolog is hatással lehet ránk. Vagy, hogy egy csapással két legyet is agyonüthetünk. Egyrészt megszabadulnak az állam egyik ellenségétől, másrészt óriási üzletet csinálnak.

A kérdés az, hogy ez központilag irányított? Igen, központilag jóváhagyott, kevésbé központilag irányított. A legmagasabb szinten tudják, hogy ez zajlik, efelől nincs semmi kétség.

Tudnál adni egy bontást a vásárlói oldalról?

Ez sosem volt fókusza a munkánknak, születtek remek anyagok ebben a témában. Nem a szervturizmus volt a kutatásunk témája. Mások csináltak interjúkat erről. A turisták távol vannak tartva a folyamattól. Nem tudják, hogy honnan származnak a szervek. Én például Birminghamban csináltam egy interjút valakivel, aki egy kínai katonai kórházban kapott új vesét.

Kérdeztem, hogy honnan származik a vese, azt mondta, hogy nem tudja. Kérdeztem, hogy miért nem kérdezte meg, azt mondta, hogy azért, mert ha megtette volna, akkor egyből ajtót mutatnak neki. Ezt is figyelembe kell vennünk, távol vannak tartva a folyamattól, nem tudnak szinte semmit.

A szervturizmus után menni nevetséges. Például volt egy újságíró, aki a dark web tanulmányozásával foglalkozott, vagy például "bekötötték a szemem és elvittek valahova" Egyiptomban, ahol új szervet kaptam. Ez remek és izgalmas, biztos izgalmas burkát is felvenni, ha Afganisztánban vagy. De az igazság az, hogy ez nem egy rejtett dolog. 

A szerv brókert úgy hívják, hogy Google. Csak beírod, hogy kell egy vese, vagy egy máj. Az első húsz találaton belül találsz egy fórumot, onnan eljutsz egy kínai kórházhoz. 

Említetted a "donációt", ez borzalmas, de a recipiens kapcsán a beültetést profi módon végzik?

Erről nem tudok igazán sokat, van, aki szerint nem, van, aki szerint igen. A mi tudomásunk szerint legalább hatvanezer transzplantációt végeznek évente, több tapasztalatuk van, mint bárki másnak. Ráadásul új módszerekkel is kísérleteznek. Garantálnak egy élő donort, ha valaki nagyon kétségbe van esve, akkor sajnos azt kell mondanom, hogy érdemes Kínába mennie.

A probléma a lelkiismereti dilemma. Az, hogy valószínűleg egy ártatlan ember hal meg emiatt. Nem bűnözőkről van szó, nem gyilkosokról, akik például megöltek egy családot, majd visszamentek és megölték a babát is. Például egy nőről van szó, például egy terhes nőről, aki az utcán osztogatott egy szórólapot.

Vagy egy muszlimról, vagy egy tibeti szerzetesről. Ez egy emberi jogi katesztrófa. Nagyjából pár százezer Fálun Gong esett áldozatul, a tibetiekről és másokról nem tudok számokat, valószínűleg jóval kevesebb. A lényeg az, hogy nem láttunk a holokauszt óta ilyen orvosi korrupciót, visszaélést. Ilyen méretekben ez borzalmas. A gonosz új formája a világban. 

A kommunista párttal bármit is kezdeni lehetetlen, de a nyugati országok kormányai is tehetetlenek? A bűnüldöző szervek azt szokták mondani, hogy ha az eladói oldalt nem tudod megállítani, akkor kezdj valamit a vásárlókkal.

Ebben van némi igazság, de van a kínaiaknál elég pénz ahhoz, hogy ez tovább menjen. Akkor is, ha tízszer kevesebbet fizetnek, megéri, legfeljebb a volument növelik. Kína szabályozott is a Bloody harvest című könyv megjelenése után, azt mondták, hogy tiltani fogják a szervturizmust. Persze ez nem igaz, rengeteg jelentés cáfolja.

Etikai kérdésként persze, minden államnak kellene kezdenie ezzel valamit. Izrael, majd Olaszország, Tajvan, végül Spanyolország lépett is. Mindegyiküknek volt veszítenivalója Kínával szemben, mégis meglépték, nem lettek komoly következményei. 

Mit csinált Izrael?

Izraelben volt egy rendszer, ami támogatta a Kínába irányuló szervturizmust, egy orvos felszólalt ellene. A szülei a koncentrációs táborban haltak meg, rámutatott, hogy tarthatatlan, hogy specifikus napon, meghatározott órában várnak Kínában egy-egy szervturistát. Ezt mégis hogy csinálják? Megszerveznek egy autóbalesetet? Elképesztő.

Elkezdte megkérdőjelezni a rendszert, az én könyvemet is olvasta. Elérte, hogy az egészségügyi rendszer ne támogassa a szervturizmust Kínába. Izrael kis ország, sikeres lett a lépés, azóta egy ember sem ment Kínába ezzel a céllal. Volt vesztenivalójuk, a szoftveripar ott óriási, Kína fontos partner.

Tajvan teljesen más történet, törvényt hoztak, miszerint az orvosok nem segíthetnek senkinek abban, hogy Kínába menjen szervturistaként. Börtönnel fenyegették az orvosokat, sikerült, visszaszorították a folyamatot. Persze biztosan vannak, akik átcsúsznak a rendszeren. A könyvem a helyi választási kampányban is szerepet kapott, sokat hivatkoztak rá. 

Min dolgozol most?

Szeretném abbahagyni a szervkereskedelem témát. Peking viszont még mindig csinálja ezt az egészet. Habár szeretnék mást is csinálni most, hogy öregszem, de lehet, hogy nem fogok. 17 millió embert vizsgáltak az elmúlt 4-5 hónapban, vér és egyéb vizsgálatok. Illetve új krematóriumokat építenek, ötven biztonsági őrt keresnek most. Valami nagyon nem stimmel. 

Említetted az interjú előtt, hogy egy átlagos krematóriumhoz 2-3 őrre van szükség.

Igen, ehhez képest itt ötvenet keresnek. Szóval igen, a folyamat fejlődik.

Még egy kérdés, mi a vesztenivalójuk? Mindenkinek van vesztenivalója, mitől fél a párt?

Ez egy nagyon jó kérdés, ez a központi kérdés, ami megmagyarázza, hogy miért csinálom még ezt. Nem szeretem azokat a véleményeket, amik szerint a kínai kormány ilyen meg olyan gonosz. Kínát sem szeretem úgy definiálni, hogy jó vagy rossz. Ez nem az én dolgom.

Nézd meg a tényeket, döntsd el magad. Ha a tetteket nézed, azt látod, hogy kirajzolódik egy mintázat, amit korábban is láttunk már. Ez nem olyan, mint a holokauszt. Amikor Sztálin a tehetős gazdák ellen fordult Ukrajnában, az volt a célja, hogy mindet megölje? Valószínűleg nem.

De ahogy ment az idő, egyre többet öltek meg, el kellett tüntetni a nyomokat. Ez vezetett el a tömeges éhinséghez, a mészárláshoz. A probléma felszámolásához kiirtod az embereket. Ha én egy sebész lennék Kínában, aki részt vesz ebben, nem tudnék nyugodtan aludni. Engem is megölhetnek. 

A Fálun Gong szerintem nem érdekli az elnököt, lehet, hogy még ki is próbálta a meditációt és tetszett neki. Az érdekli, hogy ne legyen probléma. Biztosnak kell lennie, hogy nem kerül elő a probléma. Erre megoldás, ha eltüntetik őket.

A mai világ annyi gazdasági összefonódásból áll, bizonyára van vesztenivalójuk.

Hol a vesztenivaló? Nézd meg, 3-4 ország tiltja a szervturizmust. Racionálisan egyetértek a kérdéseddel. Kína gazdasági sikerének kulcsa nem a szervkereskedelem. Sokkal inkább a gyógyszeripar, mindenük megvan, gyógyszereket hozhatnak létre, zseniális tudósaik vannak és így tovább. De nem tudják elengedni ezt a problémát. A probléma megoldásához viszont ki kell irtaniukat ezeket az embereket.

A szervkereskedelem már megfertőzte a világot. A transzplantációs szakma elmegy Kínába, majd szép dolgokat mondanak róluk, de egy helyi orvos azt mondja, hogy álljunk már meg, én mást hallottam. De nem megkérdőjelezhető forrásokból, hanem a New York Times-ból.

Ez a nagy változás, 2016-ban kezdődött. Lenyűgöző volt a fordulópontot látni, a közmegítélés átbillent. A kínaiak meg vannak ragadva a marxista felfogással, miszerint ki kell irtaniuk a problémákat. Ugyanakkor sok idealista fiatal orvosuk is van. Ez a harc Kína lelkéért folyik.

Nem mehetsz előre anélkül, hogy feldolgoznád a múltat. Még akkor sem, ha holnap befejezik az egészet. El kell fogadniuk, amit tettek. Szembe kell nézniük az eltüntek hozzátartozóival. Nem velem, a családokkal. Nem a Fálun Gong-al. Semmiképpen sem a transzplantációs szakmával. A családokon van a hangsúly. Most még félnek beszélni velem, vagy bárkivel. Amikor ez megváltozik, akkor jutunk el valahova.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása