Györfi András

1977-1983 között születtél? Xennial vagy.

2018. február 05. 22:44 - Györfi András szerk

1428066105-0.jpg

Unásig hallhattuk már önjelölt szociológusoktól és mégönjelöltebb marketing szakemberektől az egyes generációk tudományos elnevezéseit. X, Y, Z és még ki tudja milyen karakterekkel illethetjük a különböző korú fiatalokat. Viszont kutatók szerint pontosításra szorul a rendszer, ha 77 és 83 között születtél, akkor igazán különleges vagy.

Első hallásra nem tűnik túl komolynak, indokoltnak az új kategória, jobban belegondolva azonban mégis van ennek némi létjogosultsága. Mi nem születtünk bele a digitális forradalomba, viszont elég fiatalok voltunk a robbanásakor ahhoz, hogy játszi könnyedséggel beletanuljunk.

Mi voltunk az utolsó generáció, aki a ma már hétköznapi technológiák nélkül nőtt fel, az első csajozási kísérleteinket - legalább részben - mégis már az interneten tettük. Még gondolatban sem létezett közösségi média, amikor megszülettünk, az első felhasználók derékhadát mégis mi adtuk.

Még papíron leveleztünk a padban, nem sokkal később már elsők között írtunk SMS-t. Telefonálásra a magas ár miatt persze csak akkor használtuk a mobilt, amikor nagyon fontos volt. Még örömmel fociztunk az udvaron más lehetőség híján, a Nintendo-t és a szó szerinti piacon vett másolatait pár évvel később mégis elsők között nyomogattuk.

Nem tudtuk, hogy mi az a selfie, magunk felé kellett fordítanunk a fényképezőgépet (!), ha a barátainkkal közös képet akartunk csinálni. Csak hetekkel később tudtuk meg, hogy a homlokunkról sikerült remek képeket csinálni, több száz, pontosabban 24 kép közül jó, ha három értékelhető volt.

Nem érhettünk el kattintásra szinte végtelen kikapcsolódási lehetőséget, TV-t néztünk és VHS lejátszónk volt. Én speciel nem, de a korosztályom Vészhelyzetet és Jóbarátokat nézett, semmi pénzért sem maradtak volna le egy-egy új epizódról. 

Ha a kedvenc együttesünk új számot adott ki, idegesen vártuk a rádió mellett ülve, hogy hallhassuk, csak remélni tudtuk, hogy elég gyorsan tudjuk lenyomni azt a két gombot a magnón, hogy felvehessük. Ha a műsorvezetők belebeszéltek a szám elejébe vagy végébe, kontrollálhatatlan düh töltött el minket.

Csak hat év az a periódus, amibe születned kellett, hogy közénk tartozz, speciális társaságot alkotunk. Mi vagyunk az összekötő kapocs az analóg és a digitális világ között. Különleges készségeket hordozunk, a vérünkben van az ősi világ papírokkal, ceruzákkal, tollakkal és radírral, mégis készségszinten használunk mindent, amit a számítástechnika adott a társadalmak széles rétegeinek.

Nem tartozunk sem az X generációhoz, sem a Millenial csoporthoz. Mi vagyunk a Xennial-ok. Analóg gyermekkor, digitális felnőttéválás jellemez minket. Óriási hülyeség? Az, de valaki bizonyára jó sok pályázati pénzből kutathatta ki az elméletet.

Mindenesetre szerintem érdekes a koncepció, valóban érték számunkra az, hogy még jól ismerjük a régi világot, hiszen gyerekként megtanították nekünk, de az új világ már a kisujjunkban van. Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kage kyōi 2018.02.06. 05:44:07

Huhh. Na most belőlem is feljött egy csomó emlék:
91' C-64, 92 - első kvarcjáték, 93/4 - első pc játékok (Wolfenstein 3d)
Az 576 Kbyte klasszikus korszaka Zolee-val! Aztán CoVboy-ál.
Az istenkirály a 100 megahertz volt, a mobil meg még bunkofonnak hívtuk - külön akksija volt. :)
Használtunk még kis mag nagy floppyt.....
Igazi klasszikus dolgok jöttek ki!
:( Régebben minden jobb volt

]{udarauszkasz 2018.02.06. 07:20:21

Emlexem, volt ugy,hogy 3 db, 1.44es floppyra masoltam ugyanazt az IRC klienst,hogy a varosba bemenve tudjam azt telepiteni az ottani gepre. Internet csak otthontol 15 kmre,a muvhazban volt. Aztan kikoltozott falura is. Ez mar jobb volt, mert egy hibas floppy lemez miatt nem kellett 3x visszaautokazni a varosba. (A buszkozkekedes gyakorlatilag ma se letezik arrafele.)
Aztan jott a.... CD IRO!!44negynegynegy... :D meg az otthoni betarcsazos internet. Mekkora orom volt,amikor 1 ora netezes utan nem porgott a helyi hivas szamlaloja. Es mekkora szivas,amikor 1:10 perc utan bontogattak a vonalat,hogy aztan ujra kezdodjon a szamlalgatas.... foleg amikor 56k-val csurdogalt lefele egy Vangelis album az analog modemen.
Viszont! Barmikor lehetett faxolni. Ha mondjuk csekket kellett bekuldeni,5 perc volt az egesz. Vagy egy Norton Ghosttal az egesz vinyot le lehetett menteni rendszerestul,nem ugy mint ma... egy ora alatt vegigkattogott,aztan utana ha osszeomlott cd-rol fel ora alatt adatokkal egyutt ujra lehetett huzni az EGESZET.

Ad Dio 2018.02.06. 07:30:14

@Kage kyōi:

Covboy Commodore Világos volt.

Csipyke 2018.02.06. 09:52:56

19 evvel ezelott neten jottem ossze a ferjemmel,l az orszag masik vegebol, akkor voltunk vegzos kozepiskolasok. IRC randik, minden volt, es csak o informatikus :)

Van 2018.02.06. 10:34:48

@Ad Dio: Igen, de csomó ideig ott volt az 576-nál is. A legszebb meg az, hogy amikor én elkezdtem CoVot olvasni, akkor is volt benne CoVboy, de nem az igazi, hanem a többi szerző bújt az álnév mögé. Jó sok idő eltelt, mire mi egyszeri olvasók megtudtuk, ki is ő igazából...

Ad Dio 2018.02.06. 10:48:49

@Van:

Nyehehe... emlékszem azokra az időkre. Az információk még "hagyományosan" szájról-szájra (t)erjedtek. Ma e tekintetben baromira felgyorsult a világ. Persze a források semmivel sem megbízhatóbbak mint akkoriban.

]{udarauszkasz 2018.02.06. 11:37:20

@Csipyke: IRC,meg ilyesmi nalunk is volt,foleg a netkavezoban,a muvhazban:) aztan amikor bekoboroltak a norveg gyerekek,es nem birtak magukkal, egy kis winnuke a 135os portra,meg backorifice jobb belatasra birta oket :)

taffer 2018.02.06. 12:10:32

Középiskolás koromban még úgy is kézzelfogható volt a "generációváltás", hogy benne éltünk.

Számtech suli lévén a középiskolában voltak géptermek (merevlemez nélküli, Novell hálózatról bootoló 386-osok), azokon csodálkoztunk rá először az "online" játékra (értsd: 4-en lehetett tolni a Doomot egy alhálózaton belül). Akkoriban még az volt a menő a géptermekben, aki gyorsabb vonalrajzoló algoritmust írt Assemblyben, de aztán egyik évben (95-96 körül) berobbant az internet, és az új generáció már kizárólag csetelésre (IRC), meg közszájon forgó "titkos" ftp címekről való szexképek letöltésére kezdte használni a technikát. Nyilván megvoltak ezek nekünk is, de nagyon fura volt látni azokat, akik úgy "számítógépeznek", hogy az se nem játék, se nem programozás.

Már akkor rájöttem, hogy még pont jókor születtem, hogy ne csak fogyasztója legyek a digitális világnak. De már érzem, hogy lassan őskövületté válok néhány beidegződésemmel, Pl. egy okostelefont is csak úgy tudok használni, ha alacsony szinten láthatom a filerendszert, hiába bonyolultabb úgy átmásolni egy mondjuk egy zenét, mint egy "csak úgy magától" működő share gombbal valami appban.

boom2 2018.02.06. 12:24:45

Sajnos én is ide tartozom, folyamatosan csak a kárát éltem meg ennek a "kiváltságnak".
A mi "Xennial" generációnkat kifosztották, kisemmizték, elüldözték, és tönkretették a digitális -analfabéták és a -benszülöttek.

Ami a nosztalgiát illeti: még visszaemlékezni is rossz, arra a szarakodásra, ami 1984-85-ben folyt a commodore 64-gyel.
Kompakt magnókazettáról betölteni programokat..órákat elbaszni valamivel, hogy azután 1 másodperc alatt tönkretegye a magnó, a szalagot, . Ehhez képest már felüdülés volt a floppy is.
-1993-ban kezdtem otthon netezni egy 11kbit-es modemmel, az ellenségemnek se kívánom. Egyszerűbb volt telefonon és postával(ekkoriban még rendesen működött) intézni az ügyeket.
-1995 óta van mobilom. Azóta minden kretén megtalál a hülyeségével, annak ellenére, hogy mindig igyekeztem megválogatni kinek adom meg a számom.

Ami a "fejlődést illeti": 15 évet húztam le ebben a szakmában, jó részét szervizesként, így mondhatom, hogy az "aranykor" 1995-2005 között volt, aztán már minden faszkalapnak lett számítógépe, mobiltelefonja... akik persze rohadtul értettek/értenek is hozzá....és ezt fennhangon tudtunkra is adták rendszeresen.... meg is látszik ez, minden eszközön, a fejlesztési irányokon, azon az ámokfutáson, amit véghez vittek a gyártók. A szakboltokon is, hogy hogyan kellett elkurvulniuk az időleges életben maradásért, mielőtt lecserélte őket a webshop.
-a 2000-es évek óta az államigazgatásban is elkezdődött a papír hegyek gyártása, boldog boldogtalan azt hiszi, hogy 100 oldalas lózungokat kell neki írnia, csak azért, "mer lehet" és ki is nyomtatja az állatja, mért ne hisz meg van 2 perc alatt.
87-ben a tűs mátrix-szal még meggondolta mit nyomtat. Mindeközben ha felhívsz egy hivatalt, akkor nem tudnak semmit, a hozzájuk tartozó adatbázisokból se megmondani, nemhogy adategyeztetést csinálni egy másik állami szervvel. Érdekes, amíg csak papíron volt addig működött a dolog.
2017 önkormányzatok, földnyilvántartás: a közel 20 évnyi "digitalizáltság" után még a mai napig se sikerült elérni, hogy a nyilvántartott adatok, egyezenek a hiteles geodéziai adatokkal, vagy a tényleges valósággal.

Persze jó dolgokat is hozott a fejlesztés. Ma már 500Mbites internetem van pillanatok alatt le tudok tölteni egy bluray-t; a világ másik feléről is elérem a biztonságtechnikai cuccaimat; nem kell vacakolni, a fájlok továbbításával, mert előveszem a farzsebemből a fél terrás ssd-t; pillanatok alatt lehet ügyet intézni; egy kiránduláson nem 24 "képkockát lövök", amiből jó ha 15 rendben van, hanem 2500-at; a "semmi közepén" fel tudok mérni egy földet, és a következő pillanatban már ez alapján intézhetem a területalapú támogatást; és sorolhatnám....

bazzgeth 2018.02.07. 11:36:54

@]{udarauszkasz: Norton Ghost (és kismillió egyéb megoldás) ma is létezik, külső vinyóra kb 30-40 perc egy mentés készítése, nagyjából ugyanannyi visszaállítani is.
WDS megvan? amikor gyakorlatilag bármennyi (értsd akár 1000+) gépet telepítesz egy jól konfigurált szerverről gyakorlatilag egy óra alatt? És nem csak az OS-t, hanem az összes felhasználói programot, amit az adott részlegen használnak a cégnél...

Laszlo K 2018.02.22. 14:35:47

C64, amiga500. Regi szep idok... mikor meg rugtuk a bort a grundon napestig majd szamitogepeztunk es programoztunk.. micsoda elmenyek.

Nem volt mindenbol 200 fele es mindenre varni kellett. Ez volt a szep benne. Nem ami most megy hogy mindent aladtolnak es nincs erteke semminek. :(

Andre Borbely 2018.10.18. 12:23:25

Abszolút így van. Én G-generációnak nevezném magunkat, ahol a "G" a Gulliver rövidítése, aki az óriások országában törpe, a törpék között viszont óriás volt. Mi az öregeknek túl modernek, a fiataloknak meg túl maradiak vagyunk...

Végh Csaba 2019.01.02. 09:36:01

Pont a közepén születtem 1980-ban.
80-as években még bakelit lemezjátszó volt főleg, közepétől magnó/videó kazetta. Sok köztük Bécsből behozva.
90-es években már egyre gyorsult a technikai fejlődés. Kezdetben a comodore64, amiga számítógépek.
süti beállítások módosítása