Györfi András

A szerelmi bánat anatómiája

2017. november 21. 16:16 - Györfi András szerk

broken_glass.jpg

Vannak lelki állapotok, amiket mindannyian átéltünk már. Személyiségtípustól, neveltetéstől, az önfegyelem mértékétől és sok egyéb tényezőtől függően mindenki másképp élte meg pontosan ugyan azt, a híres- hírhedt szerelmi bánatot. Pokoli erővel hasít a mellkasunk közepébe a felismerés: nincs tovább. Kész, vége, elhagytak. De nem akárki, olyasvalaki, akit a saját értelmezésünk szerint őszintén szerettünk.

Egészen más kérdés, hogy mit jelent a szerelem, a szeretet, mikor és pontosan miért vág fejbe a péklapát amikor azokat a jéghideg szavakat kell hallanunk. Ezzel most nem foglalkozunk, az viszont egészen biztos, hogy az ez nem működik, az engedj el, a neked is jobb lesz így elementáris erővel képes szétrázni a létezésünk egészét. Persze a férfiak és nők gyökeresen másképp élik meg az elhagyatást, egyiknek sem könnyű, mindkét nemnek másképp nehéz.

Ami egészen biztos az az, hogy jóval komolyabb traumáról van szó, mint ahogy azt a külvilág gondolja. Olyan mint a villamos, mindig jön a következő, előbb-utóbb amúgy is vége lett volna, ilyen és ezekhez hasonló bölcseletek egész sorát hallhatjuk a környezetünktől. Persze az okosok mind voltak már abban a cipőben, amiben éppen mi is járunk, túl hülyék vagy túl jószándékúak ahhoz, hogy visszaemlékezzenek, akkor nekik sem segített semmi.

A hosszas bevezetőt elvágva térjünk a lényegre, lássuk, hogy mi is zajlik az emberben akkor, amikor elveszíti a szerelmét, illetve mit gondol erről a modern tudomány. Lássuk, mi történik a testben és az agyban akkor, amikor valaki összetöri a szívünket.

Voltál már keménydrog függő?

Ha nem, viszont már elhagytak, akkor többet tudsz a drogfüggőkről, mint hinnéd. A szerelmi bánatban szenvedők agya MRI-vel vizsgálva kísértetiesen hasonló képet mutat, ming a hirtelen elvonóra került kokain függőké. Márpedig a kokain kőkemény drog, csak sejthetjük, hogy egy függő mit élhet át, amikor szinte egyik pillanatról a másikra le kell állnia. 

Éreztél már erős fizikai fájdalmat?

Ha szerelmi csalódás még nem ért, viszont már háztartási, közlekedési, bármilyen egyéb baleset során éreztél erős fájdalmat, légy erős, a lelki fájdalom is hasonló lesz. Az úgynevezett Anterior Cingulate Cortex agyterület jelentős aktivitást mutat azoknál, akiket kidobtak, bizony ez az agyterület felelős a fizikai fájdalomért. Szintén MRI vizsgálatok eredménye. 

Az erős stressz érzete nem véletlen

A kortizol a félelemért, szorongásért felelős hormon, az adrenalin szintén vészhelyzetkor szabadul fel a szervezetben Mindkettő tombol a testünkben amikor véget ér egy olyan kapcsolat, ami számunkra fontos volt. Ez könnyen okozhat fizikai tüneteket, nehéz légzést, akár szédülést is. Illetve az erős szorongás mellett gyakran megjelenik a depresszió is. 

Volt már szívrohamod? 

Remélem még nem, az viszont biztos, hogy a szerelmi bánatnak van egy különösen súlyos esete, az úgynevezett takotsubo cardiomyopathy. Mellkasi fájdalom, egyéb, a szívrohamhoz hasonló tünetek. Ez az úgynevezett összetört szív szindróma. Hozzátartozó elvesztésekor vagy párkapcsolati kudarc esetén fordulhat elő. Extrém esetben halált is okozhat.

Tovább fogsz lépni

Viszont mielőtt mindenki a Dunának menne, akit éppen elhagytak, zárjuk némi pozitívummal. Tovább fogsz lépni, túl fogsz jutni az exeden. Egész egyszerűen azért, mert az emberi agy úgy van beállítva, hogy bármi történjék is, bármilyen trauma érje is az embert, újra össze fog állni a rendszered. 

Végezetül a sok okos véleménnyel szemben néhány praktikus tanács. Nem, nem lesz jobb, rövidtávon semmiképp. Legalább hat-nyolc, de lehet, hogy tizenkét hónapig nagyon szarul fogod érezni magad. Persze szakaszosan enyhülni fog, kisebb-nagyobb visszaesések is lesznek. Fontos, hogy ne igyál, az alkohol csak tovább növeli a kortizol szintjét a szervezetedben, márpedig éppen azt kell minél alacsonyabban tartanod.

Szerencsére erre is van megoldás, mégpedig a mozgás. Konditerem, futás, úszás, bicikli, bármi, csak legyen megerőltető. A mozgás elégeti a kortizolt és endorfint termel, sokkal jobban fogod érezni magad egy-egy edzés után. Ha pedig megpróbálod elterelni a figyelmed bulizással, ismerkedéssel, utazással, azzal csak elkened a problémát ami újra és újra a felszínre fog törni.

Éld át rendesen amin keresztül mész, több, erősebb, tapasztaltabb leszel tőle. A rossz hír viszont az, hogy nem ez volt az utolsó eset, pár évvel később újra át fogod élni, egy másik ember kapcsán, kicsit másképp de pontosan ugyan azt. De előbb vagy utóbb, ha valóban ez a célod, akkor lesz valaki, akivel már nem mentek szét.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FMR 2017.11.22. 15:01:48

Rendkívül felszínes, materialista, mindennemű metafizikát és spiritualitást nélkülöző megközelítés a fenti. De legalább közérthető, még a Starbucksban és Vapianoban affektáló, embernek látszó hipsztereknek is.

Szalay Miklós 2017.11.22. 15:17:14

Egy írás, mely jól összefoglalja, hogyan működik a szerelem, szeretet és barátság:

egyvilag.hu/temakep/054.shtml

morph on deer 2017.11.22. 15:42:48

@FMR:
“...materialista, mindennemű metafizikát és spiritualitást nélkülöző megközelítés a fenti...”

Hál’isten!

FMR 2017.11.22. 15:49:18

@morph on deer: hát, ha hál'isten, akkor már nem is hál'...
süti beállítások módosítása