Györfi András

Az überliberalizmus margójára

2017. október 10. 21:26 - Györfi András szerk

paris_tuileries_garden_facepalm_statue.jpg

Évek óta figyelem a nyugati világban és jó ideje itthon is tomboló überliberalizmust. A jelenség játszi könnyedséggel definiálható, a liberalizmusból vedd ki azt, ami számodra kényelmes és nagyon könnyen emészthető, fogj egy biciklipumpát és fújj belőle egy hatalmas, torz maszlagot. Végezetül ha bármit látsz a világban, amire ráhúzhatod a butácska "eszméd", azonnal csapj patáliát, kiálts fasizmust, nácit, gonosztevőt.

A mai poszt apropója a legfrissebb hisztéria, egy Dove reklám ami sokaknál kiverte a biztosítékot. Először nézzük meg a rövid videót, majd lássuk, mi a baj ezzel az egésszel. Sajnos mivel a cég törölte a videót a felületeiről, ezért csak kevésbé jó minőségben leltem rá, az alábbi anyagban újra és újra ismételve láthatjuk magát a lényeget.

Sok év marketing tapasztalattal a hátam mögött szeretném átvenni, hogy az alkotók mit is akartak üzenni. Először egy fekete lányt látunk, lekapja a kis pólóját, lesz belőle egy fehér lány, majd ő is levetkezik, lesz belőle egy latin vagy zsidó, akár indiai. Mit üzen ez? Segítek.

Azt, hogy ez a termék bizony minden nőnek szól. Minden nőnek, tekintet nélkül bőrszínre, vallásra, kultúrára, nemi orientációra, sőt, még az sem számít, hogy lila vagy piros zoknit hordasz szívesen. Ha nő vagy, akkor ez a termék neked szól.

Mert minden nő gyönyörű, szeretnivaló, édes, az ismert világmindenség legnagyobb értékét képviselő csodája. Ezt hivatott sugallani a könnyed, dinamikus zene, a mosolygó arcok, játékos hangulat. Mert így is érezzük mindannyian, akár férfiak vagyunk, akár nők, egyetértünk, a nőknél nagyobb kincs nem létezik, nem is létezhet.

Nem, ennek a videónak még véletlenül sem az az üzenete, hogy a fekete nő mosakodjék meg, lehet belőle normális, fehér ember is. Nem, azt sem üzeni, hogy a fehér nő tisztálkodjon, hátha lesz belőle normális, zsidó vagy latin ember. Tegyünk egy pici kitérőt, mit is gondolunk általában a rasszistákról?

Rosszindulatúak, buták, mindenben és mindenkiben a lehető legrosszabbat látják.

A "liberalizmus" jegyében olyan felháborodást váltott ki ez az ártatlan kis anyag, hogy napok óta zeng az összes internetek. Nem éppen a fenti értelmezés rosszindulatú? Egy épkézláb lelkületű ember nem azt az üzenetet feltételezné, hogy minden fekete nőben lakik egy fehér nő és minden fehér nőben egy indiai?

racist-black-woman-white-ad-criticism-dove-59db1f0c5889b_700.jpg

Kommentelők hada ilyen és ehhez hasonló, a legsötétebb rasszizmust idéző képekkel árasztotta el a cég közösségi média felületeit, kifejezendő nemtetszésüket.

Nem, a mai világ sajnos nem a logikus gondolkodásról és jóindulatról szól. Ez a végtelen butaság és képmutatás kora. Dehogy érdekli a háborgókat a kisebbségek sorsa. Dehogy érdekli a háborgókat hogyan esnek a rendőri brutalitás áldozatául a feketék Amerika szerte. Dehogy érdekli a háborgókat az Afrikában rozsdás késsel megcsonkított nemi szervvel élni kénytelen nőtársaik sorsa.

Dehogy érdekli őket bármi is a buta hőzöngésen kívül.

Megjegyzem külön pikantériája az agyrémnek, hogy az vérlázító, hogy a fekete nőből zuhany után fehér lesz, addig viszont már nem jut el a gondolatmenet, hogy ennek megfelelően az is aljasság, hogy a fehér nőből egy másik rassz tagja lehet.

Ez az ostoba píszí világa. De lássunk egy másik, "botrányos" Dove hirdetést is, az alábbi képen a klasszikus "before-after" struktúra. Itt az volt a hiszti tárgya, hogy a "before" képen egy fekete nőt látunk, az "after" (mosakodás utáni) képen pedig egy fehér hölgy szerepel. El kell ismernem, ez a felállás valóban félreértésre adhat okot. De csak akkor, ha kellő mennyiségű buta rosszindulattal szemléljük a világot. 

Itt is segítek a helyes értelmezésben. Mindegyik nő gyönyörű, aki a képen szerepel. A fürdés célja a nők esetében nem az, hogy tiszták legyenek, a fürdés célja az, hogy egy nő kényeztesse önmagát. Ebben társ a Dove. Ez az üzenet, nem más. Nem, ez nem azt jelenti, hogy egy fekete nőből még akár fehér is lehet, ha végre megfürdik.

Hovatovább a kép nem a fekete embertársainkat állítja szembe a fehérekkel, egyszerűen játékos átmenetet ábrázol, balról jobbra fekete, latin, fehér. Az afrikaiakra jellemző haj majd a latinokra jellemző egyenes, sötét haj, végül a fehérekre jellemző egyenes, világosbarna. 

110525-dovead-vmed-353p_nbcnews-fp-1200-800.jpg

píszí persze ártalmatlan, amíg csak cégeket kényszerít meghátrálásra a marketing eszközeik kapcsán. Azonban azok a társadalmak, amikben tilos kimondani egy bűnelkövető származását, több időt kap egy teszt elvégzésére egy szellemi fogyatékos, tőkét kovácsolhatnak egyesek pusztán a bőrszínükből is rövid úton megy a süllyesztőbe. 

Mielőtt az én blogomat is trollok lepnék el, hangsúlyoznom kell, nem, nem vagyok rasszista. Ösztönösen és mélyen hiszek abban, hogy minden ember egyenlőnek születik. Egyszerűen elképesztő ami a világban zajlik. Szép dolog az egyenlőség, még szebb a valódi liberalizmus. Ami itt történik az viszont álszent, erősen eltúlzott és éppen ellentétes hatást ér el, mint amit a háborgók állítólag szeretnének.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása