Györfi András

A párkapcsolati kudarcok 10 oka

2017. augusztus 02. 09:20 - Györfi András szerk

636119392031889369953848753_customer-relationship.jpg

Nemrég írtam a jelen párkapcsolati válság okairól, a Psychology Today remek cikke alapján elhatároztam, hogy a szakítások, a párkapcsolati kudarcok tipizálható okait is bemutatom. A legtöbbünk szeretne megállapodni valakivel, aki számára igazán különleges, a párkapcsolatok, házasságok java mégis válással, szakítással végződik. 

Természetesen minden kapcsolat más és más, minél régebb óta vagytok együtt, annál összetettebb okok vezetnek a kudarchoz vagy akár a sikerhez, az élethosszig tartó kiegyensúlyozott kapcsolathoz. Az alábbi lista csupán a leggyakoribb okokat sorolja fel, amik az elváláshoz vezetnek.

Bizalom

A bizalom hiánya, méginkább elvesztése az egyik legfontosabb probléma, ami egy kapcsolat tönkremeneteléhez vezet. Ha nincs bizalom akkor hiányzik a legfontosabb pszichés elem, a biztonság. A bizalom körüli problémák megnyilvánulhatnak féltékenységben, túlzott birtoklásban, érzelmi hűtlenségben, megbízhatatlanságban, az empátia hiányában, anyagi támogatás elmaradásában, eltérő célokban. 

Eltérő elvárások

Sose, engedd, hogy valaki neked prioritás legyen, miközben te számára opció vagy. -Mark Twain

Nem könnyű egy párnak hosszú időn át kitartani egymás mellett. Azok a tényezők amik egymáshoz vonzanak két embert egy kapcsolat korai szakaszában, fizikai vonzalom, szexualitás, közös érdeklődés, átfedések a személyiségekben, hasonló szociális és anyagi háttér kevésbé válnak lényegessé az élet hétköznapi realitásai közepette.

Idővel a felek elvárásai a kapcsolattól eltérhetnek, az életcéljaikat elkezdhetik úgy látni, hogy "én mit akarok" a helyett, hogy "mi mit akarunk". 

Mennyire gondolja komolyan a másik, hogy veled éli le az életetét? És te mennyire gondolod komolyan? Lehet, hogy a másiknak más elképzelései és elvárásai, prioritásai vannak egy kapcsolatot illetően. Vannak akiknek a másik és a család, családalapítás a legfontosabb. Másoknak viszont egy kapcsolat csak az élet egyik eleme, vannak más, fontosabb szempontjaik, céljaik.

Eltérő sebességel mentek át az életen

Ha az egyik fél éppen ütemesen fejlődik az életében, karrierjében, a másik viszont stagnál, az gyakran vezet feszültségekhez. Az egyik meghaladhatja a másikat anyagi, intellektuális és más szempontokból is. Ez ahhoz vezethet, hogy eltávolodtok egymástól. 

Kompatibilitás

Ez az egyik legfontosabb eleme egy sikeres kapcsolatnak. Kompatibilitás, "összeillés" szexualitásban, személyiség típusban, kötődésben, érdeklődésben, a kikapcsolódás módjában és sok másban. Ha ezekkel vagy ezek jelentős részével baj van, nincs egyezés, az ismét feszültségekhez vezethet.

Kommunikáció

Ez az egyik legfontosabb terület. Több kutatás szerint is a kommunikáció, pontosabban annak hiánya a válások egyik legfőbb oka. Ehhez kapcsolódóan a (kölcsönös) megvetés megjelenése egy kapcsolatban az egyik legbiztosabb előjele az elválásnak. 

A megvetés mint a tisztelet ellentéte megnyilvánulhat sokmindenben. Negatív kritika, szarkasztikus megjegyzések a másikkal szemben, gyakori és szinte biztosan kudarchoz vezető jelenségek. A megvetés és a tisztelet hiánya méregként hat egy kapcsolatra. Legfőképp pedig a problémák szőnyeg alá söprése a megbeszélés helyett.

Nárcizmus

A nárcisztikus személysiség egyszerű definíciója szerint az illető nagy, sőt, akár óriási jelentőséget tulajdonít saját magának és szüksége van a folyamatos elismerésre. A nárcisztikus személyiség mellett a valódi érzelmi intimitás szinte lehetetlen. 

Jelei a felsőbbrendűségi meggyőződés, grandiózus énkép, álságos sárm, az úgynevezett Don Juan szindróma, manipuláció, felelőtlenség, gyakori szabályszegés, szélsőséges önzés, negatív érzések, mások megvetése. A nárcisztikus személyiség különösen hajlamos hűtlenségre. Nem nehéz belátni, ha egy nárcisztikus emberrel kerülsz kapcsolatba, annak nem lesz jó vége.

Abúzus

Nevezzük itt a párkapcsolati abúzust úgy, mint a folyamatos, méltatlan bánásmódot az egyik féllel szemben. Ennek formái lehetnek a pszichés, verbális, akár szexuális bántalmazás. Manipuláció, akár nárcisztikus viselkedés a másik fél részéről. Eltúlzott kontroll és dominancia, gyakori és erősen mérgező jelenségek.

Életviteli problémák

A drogproblémák, szerencsejáték problémák, alkoholizmus, akár szexfüggőség látszólag csak az egyik felet érintik, valójában jelentősen rossz hatást gyakorolnak az adot kapcsolatra és könnyen vezethetnek a szakításhoz, váláshoz.

Unalom, megszokás

Ha már két éve vagy ennél rövidebb ideje vagy együtt a másikkal és már jelentkeznek a megszokás, az unalom, fáradtság jelei a kapcsolaton akkor jó eséllyel nem elég erős az elköteleződés, esetleg mások az elvárásaitok egy kapcsolattól, az is lehet, hogy a kompatibilitással van baj. Gyakori jelenség az úgyenevezett "üres fészek" szindróma, miután a gyerekek elköltöztek otthonról, a szülők hirtelen idegennek érzik egymást és a kapcsolatnak már nincs értelme.

Anyagi nehézségek

Minél hosszabb ideje van együtt két ember, annál nagyobb az esélye az anyagi inkompatibilitásnak. De nem csak az eltérő mértékű bevételek okozhatnak problémát, a pénz hiánya is kifejezetten kártékony a legtöbb kapcsolatra. Az anyagi nehézségek a legmélyebb félelmeinkhez kötődnek, a biztonság, bizalom, stabilitás kérdésköréhez.

Ha tetszett, kövess a Facebookon továbbiakért!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csokáv 2017.08.03. 10:32:12

Na ez nagy baj a kapcsolatokban. Hogy az ilyen cikkek is azt sugallják, hogy ezek a problémák csak úgy lesznek, így ha van valami gond, akkor így jártál, keress másikat.
E problémák nagy része úgy alakul ki, ha nem dolgozol a kapcsolaton. Ha csak beleülsz, amikor megkaparintod a keresett társat, akkor ezek szépen kialakulnak. Nem eldobni kell, hanem melózni rajta.

Almandin 2017.08.03. 11:53:50

Ezekből a legsúlyosabbnak a nárcizmust, az abúzust és a kommunikációs problémákat látom. A többi áthidalható megfelelő kommunikációval (talán csak a szenvedélybetegségek jelentenek még nagyon súlyos rizikótényezőt). A bizalomról kicsit más a véleményem, mint a posztolónak. Szerintem sokszor azok koppannak a legnagyobbat, akik feltétel nélkül megbíznak a párjukban. Tudni kell kezelni a bizonytalansági tényezőt az életben. Teljes biztonság sehol sincs. Csak többé-kevésbé megteremtett kisebb biztonság (vagy az illúziója).
süti beállítások módosítása