Györfi András

Szorongsz? Ez a takaró megoldja!

2017. május 27. 18:31 - Györfi András szerk

cff9e7bdc4eb8fefbfb5c0e47e179a43_original.png

Sokak szerint minden ember szorong, szerintem ez azért túlzás, de tény, hogy sokunknak időről- időre megkeseríti az életét a jó öreg szorongás. Szinte mindegy, hogy melyik "verzióról" van szó, PTSD (Post Traumatic Stress Disorder), "általános" szorongás, szakítás, munkahelyi stressz, erőszak, családi környezet okozta, sokaknak ismerős az azonos gondolatok kínzó ismétlődése, rosszabb esetben akár erősebb szívdobogás, izomgörcsök, negatív gondolatspirál, csak a szokásos.

A lehető legrosszabb amit tehetsz az a piálás, hiszen a szorongás meghatározó hormonja az úgynevezett kortizol, az alkohol csak tovább emeli a szintjét. Amit mindenképp tégy, az a mozgás, minél több, minél gyakoribb, annál jobb, a testmozgás "elégeti" a kortizolt, csökken a szintje és még endorfinokat is termel a szervezet mozgás hatására amiktől jól-jobban érezzük magunkat. 

Node most nem biológiáról van szó, hanem egy takaróról. Állítólag régóta ismert a jelenség miszerint egy nehéz takaró jótékony hatással van a szorongó vagy rosszul alvó emberre. Ha a takarónk jó nehéz, akár testsúlyunk 10%-a, akkor úgynevezett nyomáspontokat ingerel a testünkön, ezek hatására csökken a kortizol szintje és melatonint, szerotonint termel a szervezet, legalábbis többet, mint a nyomáspontok ingerlése nélkül tenné.

A Kickstarteren laza négymillió dollárnál jár most a kampány. Proprioceptív input ide, speciális anyagok oda, négymillió dollár elszórása helyett talán egy nagyobb dunyha is megtenné. Mindenesetre ha rosszul alszol vagy erősen szorongsz, akkor a Xanaxnál minden jobb, lehet, hogy számodra egy szupertakaró a megoldás. De én még mindig a mozgásra szavaznék inkább.

Györfi András

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása