Györfi András

Itt láthatsz mindent, amit a Facebook eltett rólad

2018. március 27. 01:42 - Györfi András szerk

hacking-1685092_960_720.jpg

Dagad a botrány a piacvezető közösségi média platform körül. Bizony, a Facebook kapcsán nemrég kiderült, egy jókora adatelemző, politikai tanácsadó cég egy butácska játékon keresztül több millió felhasználó adataihoz jutott hozzá, majd használt fel a munkája során.

Ez elég kellemetlen, bár józan paraszti ésszel könnyen belátható, nem egyértelmű a Facebook felelőssége az ügyben, ha valaki annyira hülye, hogy kitölt egy tesztet, ami "apró betűkkel" ugyan, de felhívja a figyelmet arra, hogy az adataihoz hozzá fognak férni, akkor lelke rajta.

De azért aggasztó lehet sokunknak a tény, hogy gyakorlatilag az életünk egészéből képeznek egy digitális lenyomatot, azt jól el is teszik. Hogy miért? Mert unásig ismert a gondolat: az információ hatalom. Márpedig akinél annyi információ gyűlik össze, mint Cukorhegynél, annak nem kevés a hatalma.

Egy új-zélandi újságíró utánajárt, hogy fellelheti e a róla eltett információkat az oldalon, kiderült, hogy pofonegyszerű rálelni mindenre, amit archivált az életéről, munkájáról a felület. A Messengeren küldött számlák, végeláthatatlan beszélgetések, a legkülönbözőbb intim, diszkrét információk. Lássuk a lényeget:

facebook_gyorfi.png

 Lépjünk be, majd kattintsunk a jobb felső sarokban lévő, lefelé mutató háromszögre.


gyorfi_facebook_2.png

Válasszuk ki a "Settings" vagy "Beállítások" menüpontot.


facebook_gyorfi_3.png

Végül kattintsunk a "Download a copy of your Facebook data.", illetve az ennek megfelelő, magyar szövegezésű linkre. Meg kell majd adnunk a jelszavunkat a letöltés előtt, egy .zip file fog a desktop-ra érkezni. Az enyém például 316 MB.

Ápdét:

Beleolvastam pár régi beszélgetésembe. Nem igen örülök annak, hogy tönkrement kapcsolatok utolsó veszekedései, üzleti ügyek részletei ilyen gondosan el vannak téve.

24 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária HenGau 2018.03.27. 14:22:02

Mondjuk engem nem érdekel.
Amikor nem volt internet, akkor is tudhattak mindenről.

Fazakas László 2018.03.28. 05:05:18

Csak olyan adatokat kell feltenni, amik nem annyira személyeses, nem annyira inkriminálóak, nem a magánszféra ékességei.. Utólag persze megy a sírás-rívás, ha kiderülnek dolgok. Pl.. - tegnap zöldet szartam, s most rajtam röhög a világ -..
Egyszerűen FEL SE KELL adni a magas labdát - és kész. Ilyen egyszerű.
Aki pedig megtette - hát vállalja vele a következményeket. Ezek általában "egyirányú utcák", visszacsinálni nem lehet!

Fazakas László 2018.03.28. 05:05:50

Csak olyan adatokat kell feltenni, amik nem annyira személyes, nem annyira inkriminálóak, nem a magánszféra ékességei.. Utólag persze megy a sírás-rívás, ha kiderülnek dolgok. Pl.. - tegnap zöldet szartam, s most rajtam röhög a világ -..
Egyszerűen FEL SE KELL adni a magas labdát - és kész. Ilyen egyszerű.
Aki pedig megtette - hát vállalja vele a következményeket. Ezek általában "egyirányú utcák", visszacsinálni nem lehet!

werinter 2018.03.28. 08:35:14

@Fazakas László: Teljesen egyetértek. A sok idióta minden baromságot, a legszemélyesebb dolgokat is feltölti magáról, utána meg megy a sírás, hogy mindent tud rólunk a cég. Az nem a Facebook hibája, hogy idióták az emberek. Mindenki ÖNKÉNT adta meg ezeket az adatokat!

RCH 2018.03.28. 09:35:18

Az lenne a profi, ha szelektíven lehetne törölni adatokat. De az ugye a Facebooknak nem érdeke.

Mary Gosling 2018.03.28. 10:37:29

@Fazakas László: ha a saját példámból indulok ki, ha bármelyik elcsépelt közhelyből hogy egy volt szerető feldobja a netre a közös szex videókat, ugyanoda jutok hogy ez nem az áldozat hibája, de a társadalom, az itthoni főleg, még ezt is inkább a nyakába varná, mintsem az elkövetőt vonná felelősségre. Még mindig ott tartunk hogy az áldozatnak van szégyellni valója mert megbízott a kedvesében, családtagjában vagy barátaiban. Még mindig azért bántják mert merészelt emberi módon érezni és azt kinyilvánítani. Még mindig nem azt büntetjük aki mindezt aljas módon kihasználta, olyannyira hogy akkor is, most is pénzt generál belőle.
Én nem tudok ennél gyomorforgatóbb dolgot elképzelni, hogy őszinte legyek.
Szóval, adott egy barát, vagy barátias egyén, akivel dumálunk, akiben megbízom, aki közeledik ezért minden, igen, szexuális témák is felkerülnek az asztalra, és akiről egyszer csak kiderítem hogy nem egy személy, hanem egy egész haveri társaság bújik meg a profil mögött, akik aztán amikor lerántottam a leplet, elkezdtek rólam mindenféle dolgokat, féligazságokat és hazugságokat terjeszteni az interneten...
Két dolgot ajánlott ilyenkor tenni, hallgatni, és hagyni míg megunják, vagy fejveszetten bizonygatni a te igazságod, S ezzel még több olyan helyzetet teremteni amelyet ezen kedves embertársaidnak aligha nevezhető egyének, ki tudnak aknázni.
Sajnos én anno bepánikoltam és az utóbbi megoldást választottam. Ettől még mindig nem magamat hibáztatom a történtekért, és tudod miért?
Azért mert kismillió dolgot tudok a barátaimról és mostmár az ellenségeimről is, de bárhogy is legyen, egyiküket sem árultam be. Elvből. Ők viszont megneveztek, beazonosítottak, és kidobtak az on és offline troll közösségeknek.

Mary Gosling 2018.03.28. 10:50:09

@werinter: és egyes emberek ÖNKÉNT használták ki egy ember sebezhetőségét. Az emberiségét,nem a hülyeségét, nem mindenki van úgy elállatiasodva hogy pornoból és fociból szocializálódott, és most itt, meg máshol mossák kezeiket.
Ha te látod hogy egy lányt rugdosnak öten, vagy ötvenen akkor te lejegyzed a részleteket és könyvet írsz belőle, vagy oda mész és segítesz neki?
Csak mert az utca végén egy másiknak még azt bizonygattak hogy mekkora férfi vagy, hm?
Ilyen egyszerű morális dilemma ez, fiúk. :)

werinter 2018.03.28. 11:15:04

@Mary Gosling: Te miről beszélsz? A csaj, akit rugdosnak, nem önként ment oda, hogy ugyanmár rugdossatok meg. Aki viszont a Facebookra minden személyes adatát feltölti, rendszeresen kirakja, hogy éppen merre jár, mit csinál, az csak MAGÁRA vethet! Ez minden ember SAJÁT FELELŐSSÉGE, hogy mit oszt meg másokkal az interneten.És igen benne van a pakliban, hogy ezek az adatok illetéktelenek kezei közé kerülnek. Most ha tőlem ellopták volna az adataimat, nem igazán érdekelne, mert nem osztottam meg magamról semmi olyat, amivel esetleg zsarolni tudnának, vagy visszaélhetnének vele.

Mary Gosling 2018.03.28. 11:25:53

@werinter: ?? Meg akarod magyarázni hogy a kis bimbózó pszichopata miért használja ki (és élvezi is!) a másik ember sebezhetőségét? Ugye nem!?
S ha már benne van a pakliban hogy valami érhet, akkor éljünk a négy fal között, egyedül? Személyes felelősség igen, ugyanakkor személyes szabadság és felszabadultság is, egykomám! :)
Az áldozathibáztatás mögött saját, egyéni félelmek és a tehetetlenség, és a mágikus gondolkodás lapul, értem, de ha már egyszer sikerült tudatosítani, akkor tessenek kendek fejlődni is: beszéljünk azokról a ganékról akik ilyent tesznek! Hívjuk fel rájuk a figyelmet, kezdjünk el tanítani és igen, büntetni, mert a felelősség nem az áldozatokat, és túlélőket terheli, hanem azokat akik elkövettek egy adott bűnt, és azokat akik hallgattak, asszisztáltak, vagy egyszerűen elfordultak.
Ne legyünk már ekkora gyáva és gerinctelen xarok, fiúk, lányok!

OkoskaTo:rp 2018.03.28. 11:33:50

Napi kattintásvadász címünket olvashatták. MINDENT nem mutat meg a Facebook (és a Google hasonló oldala), amit tudnak rólad. Mint ahogyan nem is törlik az adataidat, ha kéred, csak a triviális elérhetőségüket kapcsolják le.

Hogy fokozzam: akkor is tárolnak rólad masszív mennyiségű személyes adatot, ha soha sem regisztráltál (és adtad hozzájárulásodat), csak épp valamelyik ismerősöd kontaktjai között szerepelsz.

Mary Gosling 2018.03.28. 11:38:20

@werinter: magyarul, nincs olyan tett ami vonzaná, ami megindokolhatná a bűntettet. Nincs olyan rövid szoknya, olyan részeg vagy belőtt, csaj, olyan hiszékeny öreg, olyan kétségbeesett szegény, aki magának köszönheti ha megerőszakolják, meglopják, vagy megölik.
De van az a felelősség és lelkiismeret hiányában elő, és az embertársai mögött bujkáló pszichopata aki mindezt keresi és megteszi. Na, kezdjük a dolgok változtatását azzal hogy őket tartjuk felelősnek azért amit elkövettek.
Az áldozat/túlélőknek nem arra van szükségük hogy te vagy a másik rájuk ruházza a neurotikus vetítéseit, hanem hogy az elkövetőket elrendítse egy egy következetes büntetéssel, és, vagy rehabilitációs programmal visszatérítse mint a társadalom méltó tagját.
Szóval, a Facebook, mint kibontakozó platform felelős, aki lopott felelős, a Vajna Timi félmeztelen fotója, pont nem.

werinter 2018.03.28. 11:42:27

@Mary Gosling: Te abszolút nem érted, hogy én miről írtam.
De akkor megpróbálom elmagyarázni.
Van weboldal, amire ha regisztrálsz beleegyezel abba, hogy az adataidat egy harmadik fél kezeli (pl. a weboldal üzemeltetői) és amiket megadsz adatokat BÁRKI más, aki használja az oldalt láthatja és ez által tovább is adhatja BÁRKINEK.
Te ebbe BELEEGYEZEL azzal, hogy regisztrálsz az oldalra. Utána már nincs helye reklamációnak, hiszen (elvileg) tudtad / tudhattad, hogy mit "írsz" alá.
ez nem áldozathibáztatás, mivel itt nincs áldozat. Önként és dalolva egyezett bele ezekbe a dolgokba MINDEN ember aki regisztrálta magát pl. a Facebook-ra.
Azt is írtam, hogy pl. én és még más hozzám hasonló emberek sokasága SOHA NEM osztott meg magáról olyan dolgokat NYILVÁNOSAN, amelyek miatt bármiféle zsarolás, csalás, lejáratás stb. áldozata lehetne. Magyarán a "bimbózó pszichopata" egyéneknek nincs rajtunk fogása, mivel ISMERJÜK az internet világát és nem vagyunk annyira fogyatékosok, hogy mindent felrakjunk magunkról.
Tipikus példa erre a meztelen képek esete. Adott egy személy (többnyire nőnemű illető) aki feltölt magáról "erotikus" képeket egy közösségi oldalra. Ezeket BÁRKI ismétlem BÁRKI megnézheti. Ezután egy harmadik fél (valamilyen másik weboldal) lementi a képeket és felhasználja valamire, pl. lejáratásra. Ettől kezdve igazából a harmadik oldal nem vonható felelősségre, mivel nyilvánosan elérhető adatokat használt fel.

Mary Gosling 2018.03.28. 11:56:24

@werinter: Mondom mágikus gondolkodás: fogyatékos személyekkel megtörténhet, velem nem, mert én jobban ismerem a világot. :)
Persze. Közben meg az az asszony, a haverok, vagy akár a testvéred is elárulhat. Mert ugye azt tudod, hogy nem tudhatod!? Törődjél bele, azt mindjárt több átérzéssel fogod itt a dolgokat kommentelni.
Na, ez meg a másik: kurvára nem használhatom fel a te publikus képeid, mármint kereskedelmi értékesítés céljából, ha nem akarok egy két pert a nyakamba! Egy dolog lementeni és otthon egyet recskázni, az adott félmeztelen nő fotójára, és teljesen más azt felhasználni bögrék, táskák, vagy akár regények, stb árusítására.
Próbáld csak meg, lám nem-e fenekén billentenek.

werinter 2018.03.28. 12:40:26

@Mary Gosling: "Szóval, a Facebook, mint kibontakozó platform felelős, aki lopott felelős, a Vajna Timi félmeztelen fotója, pont nem." Helyesbítek "... a Facebook, mint kibontakozó platform felelős, aki lopott felelős, a Vajna Timi felelős"

Mary Gosling 2018.03.28. 13:02:01

@werinter: a Vajna Timi nem felelős azért ami vele történt, ie. ellopták az adatait. A Facebook azért felelős mert elhitette a Vajna Timikkel hogy biztonságban vannak az adatai, a tolvajok meg azért felelősek mert elkövettek egy bűntényt.
A magánnyugdíjpénztárba befektető nyugdíjas nem hibás ha az állam ellopja a pénzt. Az amszterdámi prosti nem hibás ha megerőszakolják. A esti kutya sétáltatás közben legyilkolt diák sem hibás... értsd meg, ha változtatni akarunk a világon, akkor itt már eleve felhagyunk a félszel, és kilépünk egy elkomfortosodott zónából: abból hogy mi mindent tudunk, és mindenre fel vagyunk készülve, mert ez úgy hazugság ahogy van.
Azt tudjuk hogy nem tudjuk, ezért nem itelkezünk, hanem segítünk, ha tudunk, mert ezzel mutatunk példát a gyerekeinknek, és ezt hagyjuk a jövő generációkra.

werinter 2018.03.28. 13:10:55

@Mary Gosling: A két dolog amiről te beszélsz NEM ugyanaz. Vajna Timi tudta / tudhatta volna ha van egy kis agya, hogy az adatai BÁRKI számára hozzáférhetőek LEGÁLISAN. Ezt már sokszor leírtam. Ergo NEM LOPTÁK az adatait, mivel az nyilvános és elérhető. Ha én felhasználom egy kutatásomhoz a KSH által gyűjtött adatokat az sem számít lopásnak, mivel legálisan hozzáférhető bárki számára (nyilván a forrást meg kell jelölni).

2018.03.28. 13:25:53

@OkoskaTo:rp: Köszi, hogy megfogalmaztad a lényeget helyettem is. Lassan már a Szabad föld és a Magyar rendőr is megírja, amit az első perctől tudok, mert benne van a FB szolgáltatásaiban...

Mary Gosling 2018.03.28. 13:29:45

@werinter: én meg azt írtam le hogy nem használhatod senki adatait, még a köz adatokat sem, arra hogy kereskedj velük. Próbáld meg a Vajna Timi képét/adatjait, szellemi és/vagy tárgyi dolgokhoz csapni, azokat javakért értékesíteni, és garantáltan be leszel perelve.
A másik, amit úgy látszik nem fogalmaztam meg elég érthetően, az, hogy nem az egyént kell a személyi jogában korlátozni, hanem a szociopatikus, predátor beállítottságú emberkéket azonosítani és kezelni: és ehez arra van szükség hogy ne az emberi értékeinket, az emberisegünket kérdőjelezzük meg, hanem mások, az ellen irányuló támadásait korlátozzuk egy, elemében demokratikusabb társadalommal.
Tehát: védjük meg az önmegvalósításhoz való emberi jogainkat, és ítéljük el azokat akik kriminális hajlamaikat nem uralják, vagy nem kezeltetik.

A biztos utas 2018.03.28. 15:43:47

@werinter: "Te ebbe BELEEGYEZEL azzal, hogy regisztrálsz az oldalra. Utána már nincs helye reklamációnak, hiszen (elvileg) tudtad / tudhattad, hogy mit "írsz" alá.
ez nem áldozathibáztatás, mivel itt nincs áldozat. Önként és dalolva egyezett bele ezekbe a dolgokba MINDEN ember aki regisztrálta magát pl. a Facebook-ra."

Itt a nagy lenduletben arrol is kellene kicsit gondolkodni, hogy mi van azokkal, akik (kb 10bol egy) nem regisztraltak a faszbukon? Viszont valami okoska felteszi a kepet, amit - esetleg ugye engedely, kerdezes nelkul - megcsinalt reszegen egy bulin?

MutánsJane 2018.03.28. 15:54:54

@OkoskaTo:rp:
"akkor is tárolnak rólad masszív mennyiségű személyes adatot, ha soha sem regisztráltál (és adtad hozzájárulásodat), csak épp valamelyik ismerősöd kontaktjai között szerepelsz. "

Ez akkor is igaz, ha mondjuk Ghostery van a böngésződben? (Amin blokkolva van a Facebook követés?)

BaliBa 2018.03.28. 18:49:19

@Fazakas László: Én éppen, hogy (csak) azt törölném a világ orrába, hogy milyen színűt szartam. Aztán csak röhögjenek, ha tudnak! Remélem, hogy legfeljebb egy évtizeden belül már ott lesz a technológia, hogy a szagát is feltehetem.
süti beállítások módosítása