Györfi András

Újrahasznosított álmok

2017. november 06. 00:33 - Györfi András szerk

steamboat.jpg

Sosem felejtem gyerekkorom Disney élményeit. Toronymagas favorit volt az Oroszlánkirály, egyszerűen úgy éreztem akkori fejjel, hogy valami nagyon szépet és jót kapok. Valóban, a kis oroszlán meséje sok egyetemes emberi értéket ad, kitartás, barátság, szeretet, becsület, a mindenkori helyes cselekvés kicsi ABC-je. Hasonlóképp lenyűgözött a Dzsungel könyve, imádtam a medve táncát, a párduc gondoskodását, az óriáskígyó álságos karakterét.

Felnőttként és vállalkozóként persze azóta értem, a lelki kincseknél mindenkor előrébbvaló a bevétel, legalábbis a multik logikája ezt diktálja. Nincs is ezzel semmi baj, mindenki pénzből él, részvényesek, alkalmazottak, alvállalkozók hadát kell jóllakatni egy-egy egész estés film sikeréből, feltéve, hogy van neki. Márpedig aki valaha vállalkozott az jól tudja, a kiadásokat egy satu kíméletlenségével kell összenyomni, a bevételeket pedig bármi áron maximalizálni.

Ha filmről van szó, értelemszerűen a gyártási költségen érdemes faragni, már ha lehet. Lehet. Az animációs filmek esetében is. Bevallom szakértelem híján nem tudom, hogy mi a pontos oka annak, amit az alábbi videókban lehet látni. Az viszont egészen biztos, hogy a Disney millió és egy alkalommal hasznosította újra a karaktereit, legalábbis a mozgásukat.

Persze elképzelhető, hogy csupán arról van szó, a közönség visszajelzései alapján egyszerűen ez tetszett az embereknek, ezért ismételték újra és újra az egyes jeleneteket. De tartok tőle, hogy más a valós ok. Amikor Balu táncra perdül, a mondanivaló még mindig szép, légy vidám, kedves, barátságos, szeretetteljes. A hitelesség már más kérdés, ezek szerint nem olyan nagy baj, ha éppenséggel loptad azt, amit bemutatsz, legalábbis saját magadtól.  

Végezetül még egy videó, ebben szakértők lerántják a leplet, magyarázatot nyer a jelenség. Érdemes megnézni, nagyon izgalmas háttérinformációk és kerek egész, racionális indoklás. A rajzfilmgyártás kezdetei, a világháború, gazdasági okok, remek összefoglaló. Megtudhatjuk azt is, hogy nem is igazán érte meg "kukázni" az egyes jeleneteket. Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása