Györfi András

A crypto currency piac elkövetkezendő 10 éve

2017. szeptember 05. 20:50 - Györfi András szerk

can-cryptocurrency-work-in-pakistan.jpg

Egy kicsit is igényes újságíró őszintén elismeri, ha valamihez nem ért. Nem értek a crypto currency területéhez, sőt, még a klasszikus tőzsdei világban sem vettem részt, soha. Vállalkozóként viszont az elmúlt tíz évben láttam pár cifra dolgot, sok izgalmat, tucatnyi sikert és tengernyi kudarcot. Így van némi intuitív benyomásom szinte minden üzleti, piaci jelenségről, amit látok.

Nem tagadom, hogy csupán pár héttel ezelőtt vettem egy coin-t kísérleti jelleggel, azt sem tudtam még pár napja, hogy hogyan adhatom el, ha el akarom adni.

Lényeg a lényeg, én így látom a crypto currency piac jövőjét, a gondolat ma délután fogalmazódott meg bennem, pár perccel később valamelyik nagy amerikai TV csatorna elemző műsorában szinte szórul-szóra hallottam vissza ugyan ezt, így ha biztos nem is lehetek az igazamban, de legalább némi megerősítést kaptam.

Az első és legfontosabb gondolat az, hogy a blockchain technológia marad. Marad mert életképes, hasznos, valós problémákra ad kézzelfogható, a gyakorlatban is működő megoldást. Itt lesz öt, tíz, harminc év múlva is. Mármint itt a világban, szép lassan egyre közelebb a hétköznapjainkhoz, egészen addig, amíg tényleg egy ilyen eszköz segítségével veszünk pizzát, autót, házat.

A piac és a technológia egyik óriási értéke és egyben a legnagyobb veszélyforrása az, hogy szinte bárki készíthet magának egy saját coint-t. Létezik már Cannabis Coin, Disney Coin, Putin Coin, Whopper Coin és még közel ezer vagy annál is több himi-humi, idétlen hülyeség.

Az önmagában érték, hogy akár egy-egy ország vagy cég is létrehozhat magának egy saját currency-t, az viszont árt a területnek, hogy a szomszéd lány is csinálhat magának egy pénznemet a macskájáról elnevezve. Rátérve a lényegre, szerintem könnyű előrelátni, hogy mi fog történni az következő tíz évben. 

A top 5-10-15 coin kisebb-nagyobb visszaesések mellett még legalább egy, de lehet, hogy még három évig ütemesen fog emelkedni. A BTC bizonyára átlépi akár a tízezer dolláros értéket is, a vele szinte mindig együtt mozgó vezető coin-ok pedig követik. Sosem érik el, de amikor emelkedik, akkor szinte mindig emelkednek vele együtt.

Legkésőbb három éven belül viszont érzésem szerint lesz egy komoly összeomlás, az emberek pánikszerűen átlátják majd, hogy az egész piac mögött nincs szinte semmi, "csak" egy zseniális új technológia. Szintén komoly probléma lesz a vártnál lassabb elterjedése a gyakorlati use-case-eknek. Nagy szerepe lesz az addigra akár tízezret is elérő darabszánú shitcoinoknak. Mindenki menekül, elad, teljes apokalipszis.

Viszont akinek lesz egy kis esze, az pont a megsemmisülés közepette fog bevásárolni a vezető currency-k szinte mindegyikéből, a lehető legolcsóbban. Ugyanis a vihar után a piac kitisztul, eltűnik sok ezer teljesen értéktelen és üres lehetőség és talpon marad néhány tucatnyi, kincset érő új pénznem. 

A pánik utáni egy éven belül elindul egy lassú emelkedés, újabb öt éven belül pedig elérik és meg is haladják a vezető szereplők a korábbi értéküket. Nagyjából el is értünk a tizedik évhez, innentől kezdve pedig további lassú de biztos emelkedés következik.

Az egyetlen dolog ami biztos, az az, hogy a technológia marad és túlél, illetve az, hogy a jelenlegi top 5 vagy akár top 20 coin szintén jelen lesz 20-30-50 év múlva is. Aki most vesz és eltesz magának 1-2-3 millió Forint értékű, már most is vezető coint-t és képes akár 15-20 évet is türelmesen várni, az mesés vagyont szerezhet.

3 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nazareus 2017.09.06. 19:18:35

"az emberek pánikszerűen átlátják majd, hogy az egész piac mögött nincs szinte semmi, "csak" egy zseniális új technológia"

Az érdekes az, hogy a hagyományos pénz mögött sincs szinte "semmi", csak egyfajta kormánygarancia (ami miatt az értéke manipulálható a kormány(ok) által).

Györfi András szerk 2017.09.06. 22:02:12

@Nazareus: Ezek a coin-ok elvileg limitált mennyiségben állnak rendelkezésre, így nem lehet korlát nélkül újabb és újabb pénztömegeket ráönteni a gazdaságokra, mint a jelen pénzeink esetében. Ettől függetlenül igaz, e mögött sincs igazán semmi, csak a közmegegyezés, hogy ez a pénz és kész... Meglátjuk.

2017.09.19. 07:56:13

Mondd, van valami amihez értesz? Miért nem olyan témáról írsz?
süti beállítások módosítása