Györfi András

Bitcoin a Blikkben

2021. január 13. 17:10 - Györfi András szerk

blikk_jpg.png

Lehetőséget kaptam, hogy a Blikk hasábjain is beszámoljak a bitcoinról, sorozatot indítottam, remélem ez is sokaknak segít a terület megértésében. Az első cikk itt látható. A fogadtatás egyelőre remek, reméljük a folytatást is hasonlóan jól fogadja a vezető bulvárlap közönsége.

Szólj hozzá!

A Hit Rádió vendége voltam bitcoin témában

2021. január 13. 16:52 - Györfi András szerk

bitcoin-3319215_1920.jpg

Ma délelőtt a Hit Rádióban "jártam", a bitcoinról, mostani felfutásáról, múltjáról, jövőjéről beszélgettünk. Jó látni, hogy egyre többen érdeklődnek a terület iránt, az azonban már kevésbé szerencsés, hogy tipikusan csak akkor, amikor szárnyal az árfolyam. Ettől függetlenül számunkra nagy öröm az intenzív érdeklődés, remélem sokaknak adtam könnyen emészthető bevezetőt az interjú során.

Szólj hozzá!

Szakdolgozatot értékeltem blokklánc témában

2021. január 06. 10:54 - Györfi András szerk

20210105_145705.jpg

Nagy megtiszteltetés ért nemrég, a BGE egyik hallgatója, Mida Viven felkért, hogy külső konzulensként bíráljam el a szakdolgozatát. Természetesen igent mondtam, Vivien remek munkát végzett, témájául a blokklánc lehetséges felhasználási módjait választott a logisztikában. Ez telitalálat, hiszen valóban látunk nem egy, nem két kísérletet erre, sőt, a Vechain névre keresztelt blokklánc projekt már igazán szép sikereket, komoly partneri együttműködéseket is elért ezen a területen. Vivien azóta megkapta a diplomáját, amihez gratulálok, csak remélni tudom, hogy a jövőben is foglalkozik majd a blokklánc technológiával!

Szólj hozzá!

Nagybefektetők repítették új csúcsra a bitcoint

2020. december 16. 18:09 - Györfi András szerk

cryptocurrency-3435863_1920.jpg

Új rekordot ért el november végén a legismertebb kriptopénz árfolyama, megközelítette, majd egy kicsivel meg is haladta a 2017-es csúcsot, a mostani felfutás azonban gyökeresen más, mint a három évvel ezelőtti mánia. Akkor ugyanis kisbefektetők tömege, elhamarkodott döntések sokasága vezetett a szédületes emelkedéshez, most úgy tűnik, nagybefektetők megfontolt, kiszámított lépései viszik egyre magasabbra a bitcoint.

Ma pedig átütötte a 20 000 dolláros álomhatárt.

A digitális eszköznek még nincs hivatalos ára, a különböző kriptopénztőzsdék árait szokás átlagolni, a csúcsárhoz pedig ízlésünk szerint választhatunk egy platformot, amit figyelembe veszünk, ez általában a Binance. Ezen a felületen a 2017-ben elért legmagasabb ár 19 798 dollár volt, ezt sikerült mintegy 65 dollárral túlszárnyalni nemrég.

Mindeközben a Google Trends statisztikái szerint igazán jelentős kiugrás a vonatkozó kulcsszavak keresési számaiban nincs, a mainstream médiában megjelenő anyagok száma sem mutat különösebb emelkedést az év során. Máshol lehet az ősz folyamán elért 50%-os rally oka, méghozzá a nagybefektetők, nagyvállalatok háza táján.

Lássuk, kik, és pontosan mit mondtak a bitcoin kapcsán az elmúlt hónapok során, legfőképp pedig milyen tettek követték a nyilatkozatokat!

Paul Tudor Jones

Már májusban elindult a folyamat, ekkor történt, hogy a legendás amerikai befektető, Paul Tudor arról beszélt egy interjúban, hogy bitcoinba fektette az általa kezelt bő 22 milliárd dollár egy részét, saját bevallása szerint egyszámjegyű százalékát. Azt is megtudhattuk, hogy véleménye szerint a bitcoin most olyan, mint amilyen a hetvenes években az arany volt, nem véletlenül.

Ekkor törölte el ugyanis az USA kormányzata a dollár kötelező aranyfedezetét, a szakember szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra adott válaszként beindult óriási mértékű pénznyomtatás hasonló helyzetet teremtett.

De nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Jones megszólalt bitcoin ügyben, egy másik, októberi interjúban azt mondta, hogy még annál is jobban tetszik neki az eszköz, mint korábban, szerinte olyan most beszállni, mintha egy meghatározó technológia korai befektetői között lehetne az ember.

Michael Saylor

Az itthon kevéssé ismert, Amerikában meghatározó, üzleti szoftverekkel foglalkozó cégóriás, a MicroStrategy alapító vezetője nyár végén úgy döntött, hogy a cég készpénztartalékait bitcoinba fekteti, először 250 millió dollárért, nem sokkal később további 200 millióért vásároltak be a kriptopénzből. Azóta Saylor az Apple-t is arra biztatta, hogy tegyen hasonló lépéseket, egyelőre bele sem mer gondolni a piac, hogy milyen árfolyamnövekedést hozhatna, ha a világ legnagyobb vállalata megfogadja a szoftver guru tanácsát.

Jack Dorsey

A Twitter vezetője egy másik, itthon szintén kevéssé ismert fizetési szolgáltatót is vezet, ez a Square, októberben ők is úgy döntöttek, hogy tartalékaik egy részét bitcoinba fektetik. Mintegy 4709 BTC-t vásároltak 50 millió dollárért, ez a teljes vagyon 1%-át jelenti.

Thomas Fitzpatrick

Paul Tudorhoz hasonlóan a Citibank ügyvezető igazgatója szintén váratlan támogatót jelent a bitcoin életében, ennek ellenére tény, hogy véleménye szerint 2021 karácsonyára bő 300 000 dollárig emelkedhet a kriptopénz értéke. Ambiciózus cél, azonban ha a jelenlegi egyre erősebb érdeklődés kitart, akkor még ezt az értéket sem zárhatjuk ki egy éves távlatban.

Rick Rieder

A BlackRock CIO-ja szintén egy interjúban beszélt a bitcoinról, egyenesen úgy látja, hogy a digitális eszköz a jövőben betöltheti az arany szerepét, sőt, le is cserélheti a világ a nemesfémet az új eszközre. A kriptopénzekről általában pedig annyit mondott, hogy bizony velünk fognak maradni.

Larry Fink

Egy újabb BlackRock munkatás, ő azonban már maga CEO, akinek véleménye szerint a bitcoin az amerikai dollárra is hatással lehet, hiszen egyre több ember figyelmét vonja magára. A CNBC-nek adott interjújában azt is elmondta, hogy még mindig aprócska területről van szó, de könnyen lehet, hogy globális piaccá fejlődik a jövőben.

Stanley Druckenmiller

Ismét egy legendás, mainstream nagybefektető, a 4,4 milliárd dolláros becsült vagyonnal rendelkező hedge fund menedzser nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy ha az arany működött, akkor a bitcoin még jobban fog működni. Egy novemberi interjúban árulta el, hogy rendelkezik bitcoinnal, ám lényegesen kevesebbel, mint amennyi arany van a portfóliójában, mégis jobb teljesítményt vár a kriptopénztől, a dollárra pedig véleménye szerint éveken át tartó nehézségek várnak.

A sor még hosszan folytatható, egyre több olyan meghatározó, mainstream pénzügyi szakember és befektető akad, akik kifejezetten támogatólag beszélnek a bitcoinról. Ez óriási előrelépés, sőt, egyenesen pálfordulás ahhoz képest, hogy alig néhány éve még a bűnözők pénzének bélyegezték az eszközt.

Jó okkal feltételezhetjük, hogy a trend csak gyorsulni fog 2021 során, hiszen már most vannak pletykák, miszerint többek között a 270 milliárd dollárt kezelő Guggenheim Partners is érdeklődik a lehetőség iránt. Ha csak egy része teljesül mindannak, amit a következő évtől vár a piac, akkor könnyen lehet, hogy a 300 000 dolláros bitcoin árfolyam nem is lesz annyira elrugaszkodott elképzelés.

Szólj hozzá!

A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk

2020. november 02. 15:21 - Györfi András szerk

a_jovo_gyorsabban_itt_lesz_mint_gondolnank_hvg_konyvek_gyorfi_andras.jpg

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a HVG Könyvek felkért egy sikerkönyv kriptopénz, blokklánc tematikájú fejezetének áttekintésére, természetesen igent mondtam. A könyv most megjelent, egészen biztos vagyok abban, hogy ugyanolyan sikeres lesz itthon is, mint az USA-ban! Itt tekinthető meg a kiadó oldalán, bele is lehet pillantani.

Szólj hozzá!

Kaletba dőlt az igazság

2020. július 08. 11:17 - Györfi András szerk

guy-2617866_1920.jpg

Értjük-értjük, a jogrend, jogállamiság szent, hiszen ha nem így lenne, akkor a nyílt utcán akasztanánk még mindig fel embereket, vélt vagy valós, hevenyészett bizonyítékok, információk alapján. Értjük-értjük, kell a rend, civilizált, európai állam akarunk lenni, mindennek megvan a maga útja, szabályai, formái.

Értjük-értjük, kapott a pedofil perui követ ítéletet, hiszen mégiscsak, na, a legnagyobb közfelháborodást elérő bűnt követte el. Azt is értjük, hogy az ügyész súlyosbítást kért. De azt már nem értjük, hogy a jó életbe volt pofája Kaleta ügyvédjének enyhítést kérni, amikor az ítélete így is egy vicc.

Sőt, rosszabb, mint egy vicc, egy év felfüggesztett, és félmillió forint büntike. Minden bizonnyal ebben a percben is pedofil pornót néz emberünk, drága Gábor, persze ha van egy kis esze, akkor egy pincében húzza meg magát. Értünk mindent, a baj csak az, hogy minket viszont senki.

A jog, a rend, a jogrend szép dolog, de van valami, amiről a mindenkori jogalkotó, a mindenkori állam, a mindenkori bírói rendszer kategórikusan megfeledkezik. Ez nem más, mint a TÁRSADALMI IGAZSÁGÉRZET, amit azért nem ártana legalább időről-időre, legalább egy egészen kicsikét tiszteletben tartani, mert ha nem így teszünk, annak súlyos következményei vannak, lássuk mik ezek:

  • az állampolgárok államba, közrendbe, bírói-ügyészi rendszerbe vetett bizalma elkezd a nullához konvergálni.
  • az állampolgárok karhatalmi szervekbe, a bűnüldözésbe vetett bizalma elkezd a nullához konvergálni, még akkor is, ha adott esetben nem terheli őket felelősség a nevetséges ítéletért, az emberek nem fogják elegánsan szétválasztani a kettőt.
  • az emberek világba vetett bizalma, hite elkezd a nullához konvergálni, akár van összefüggés a "világ" és a nevetséges törvényalkotói / bírói / ügyészi gyakorlat között, akár nincs.
  • az emberek egymásba vetett hite, bizalma elkezd a nullához konvergálni, hiszen ha egy Kaleta típusú féreg szabadon mászkálhat, akkor akár a szomszédom is lehet.

Nem könnyű ám eldönteni, hogy a fentiek közül melyik a legsúlyosabb, az mindenesetre biztos, hogy önmagában is tragikus hatású mindegyik, kivétel nélkül. Könnyen lehet, hogy a komplett társadalmi berendezkedésünk kudarcáról van szó, minden érintett fél a másikra mutogat, a rendszer egésze diszfunkcionális.

Az embereket nem érdekli, hogy a hatszázhatvannyolcperháromtizenkilecperkettőB paragrafus mit mond abban az esetben, ha a pedofil felvételek csak a száz gigabájtot meg nem haladó méretű partíció bal alsó sarkában találhatóak, és mit akkor, ha már átjutnak a jobb felsőre is. 

Az emberek igazságot akarnak, vannak esetek, amikor az igazság napnál világosabb!

Nem, nem azt kérem, hogy ezt az embert húzzák fel az első lámpavasra. Csupán azt, hogy a jó életbe, legalább egy nap börtönt kapjon minden egyes fotóért, amin gyermekeket tesznek tönkre egy életre! Végezetül lássunk még egy, minden eddiginél károsabb hatást, amit ez az ügy elér:

vajon milyen hatást gyakorol ez az ítélet a Kaletához hasonló emberek ezreire, vajon félelmet, elrettentést, vagy úgy érzik, hogy "hejjjj be jó, menjünk tovább, nincs itt mitől tartani"?

Slusszpoénként hozzá kell tennem, hogy amikor pár éve egy rágalmazási perben engem ítéltek el, akkor két év próbára bocsátást kaptam. Tény és való, a próbára bocsátás, és a felfüggesztett börtön más minőségű, eltérő súlyú ítélet.

De azért talán azt is érezzük, hogy egy év áll szemben két évvel, előbbi esetben pedofíliáról van szó a jó kurva életbe, utóbbiban arról, hogy -valóban hibát elkövetve- túlzó állításokat tettem egy cégvezér korábbi gazdasági ügyeiről. Nem, még véletlenül sem a saját kis sérelmem fáj, ez az ügy rég volt, egyáltalán nem érdekel már.

Kaleta esete fáj, ahogy fáj még sok millió embernek, a fájdalom könnyen változik bosszúvággyá, ha ez tömegesen jelenik meg, az nem túl jó, ezért kérem a mélyen tisztelt mindenkori jogalkotót, államot, ügyészi és bírói rendszert, hogy gondoljanak erre. Legalább néhanapján.

Szólj hozzá!

Gyilkos Miki felszólalt az erőszak ellen

2020. június 01. 11:25 - Györfi András szerk

7szva0kamljm1roxss.jpeg

Ami George Floydal történt, az megbocsáthatatlan, elfogadhatatlan, gyomorforgató. "A rapper Killer Mike könnyek közt: Elég volt a pusztításból". Ezt a címet rezzenéstelen arccal írta egyik munkájához a 444, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne a jelenlegi helyzetben.

Fussunk neki még egyszer, olvassuk át ismét: A rapper Killer Mike könnyek közt: Elég volt a pusztításból. 

paris_tuileries_garden_facepalm_statue_1.jpg

Ami George Floydal történt, az megbocsáthatatlan, elfogadhatatlan, gyomorforgató. Nem az a poszt célja, hogy rázendítsen a klasszikus "erőszakos film-zene, erőszakos videójáték = erőszak" mantrára, már csak azért sem, mert a videójátékok esetében hosszú évek kutatásai bizonyították, hogy hiteltelen a felvetés, a játékfilmes erőszak szintén nem teszi a nézőt erőszakossá, a zene pedig ismét ártalmatlan.

Valahogy mégis átszövi az amerikai rapkultúrát az erőszak, ami teljesen hiteltelenné teszi a Gyilkos Mikik felháborodását. Az áldozatról amúgy eddig azt tudjuk, hogy amerikai focival foglalkozott, majd sikertelen rap karrierbe kezdett, később 5 évet töltött börtönben fegyveres rablás miatt, halála előtt pedig biztonsági őrként dolgozott, a munkatársai kifejezetten szerették.

Ami George Floydal történt, az megbocsáthatatlan, elfogadhatatlan, gyomorforgató. Én nem tudom mi a helyes válasz, de innen nézve úgy tűnik, hogy az erőszak kultúrája szerves része a hétköznapoknak az USA-ban, egy kissé kettős mércének tűnik az, hogy egy rap számban, vagy egy fekete szájából bármi elhangozhat, de ha valódi erőszak történik velük szemben, akkor égszakadás, földindulás.

Ami George Floydal történt, az megbocsáthatatlan, elfogadhatatlan, gyomorforgató. Persze tudom jól, hogy a szövegértés a legtöbb látogatónak nem erőssége, nyilván most én leszek a rasszista, gyűlölködő, egyebek, pedig nem, nem erről van szó. Csak arra próbálok rávilágítani, hogy mindamellett, hogy ami George Floydal történt, az megbocsáthatatlan, elfogadhatatlan, gyomorforgató, talán összetettebb ez is, mármint a feketékkel szembeni erőszak.

Arról nem is beszélve, hogy az USA nagyon komplex képet mutat a rasszok, és azok szerepének tekintetében, Minneapolis város, ahol ez eset történt például fekete rendőrfőnökkel rendelkezik, a kegyetlen gyilkosságot elkövető fehér rendőr társa, aki tétlenül nézte a brutalitást pedig az arcberendezése alapján ázsiai származású. Tehát mi az egyenlet megoldása? Fogalmam, halvány lila elképzelésem sincs.

De az biztos, hogy az egyenlet szóról a 90-es évek egyik kevéssé ismert, ám ügyes filmalkotása, a pontosan a rasszok együttélésének problémájával foglalkozó Megoldatalan Egyenletek jutott eszembe, ott is az a tanulság, hogy mindenkinek megvan a maga sara, kaotikus, nehezen átlátható, legfőképp pedig mélyen szomorú az egész.

Ráadásul a teljesen jogos és érthető tüntetések tragikus módon fosztogatásokká változtak az ország számos pontján, a közösségi médiában számtalan videó kering 6-8 ember által együttesen, egyszerre véresre vert bolttulajdonosokról, akik csak a megélhetésüket szerették volna megvédeni. Öt perc sem kellett hozzá, előjött az állat sokakból, a fosztogatók egymást is verik, hogy elszedjék amit az illető lopott:

Nem tudom mi a megoldás, de abban biztos vagyok, hogy egy Gyilkos Miki felszólalása az erőszak ellen még viccnek is rossz. Ahogy abban is, hogy ami George Floydal történt, az megbocsáthatatlan, elfogadhatatlan, gyomorfogató.

Szólj hozzá!

A cápáknál járt a Ducitárs.hu

2020. június 01. 10:25 - Györfi András szerk

Nemrég volt szerencsénk szerepelni az RTL Klub Cápák Között c. műsorában a teltek és vidámak társkereső oldalával, a Ducitárs.hu-val. Bár tőkét nem kaptunk, mégis remekül sikerült a megjelenés, számos új látogatót, és rengeteg friss regisztrációt hozott az oldalra a szereplés. Érdekességképp azt, hogy pontosan mennyi látogatót hoz ez a megjelenés egy weboldalnak itt foglaltam össze, maga az anyag pedig alább látható:

Szólj hozzá!

Puzsér a reklámarc

2020. május 24. 23:08 - Györfi András szerk

01-puzser_robert-170709-a40a1657-edit-edit.jpg

Pár éve írtam már arról a totális hiteltelenségről, ha úgy tetszik képmutatásról, amit a lassan profétai magasságokba emelkedő filmkritkus művel, úgy tűnik a népszerűségével egyenes arányban a cinizmusa, nem mellesleg a követői ostobasága is szépen nő.

Amikor a VW botrányként elhíresült, az emissziós adatok hamisítása kapcsán kipattant autóipari fiaskó elindult, Puzsér a rá jellemző vehemenciával ugrott rá a témára, persze lássuk be, igazán magas labda volt ez mindenkinek, aki egy kicsit is érzékeny a világ dolgaira.

Nézzük mit írt minderről 2015-ben, a Mandíner hasábjain:

A Volkswagent övező botrány után már valóban csak a piac vallásának fundamentalistái gondolhatják komolyan, hogy a multinacionális részvénytársaságok által uralt és működtetett gazdaság képes lehet választ adni a jövő kihívásaira.

A gigantikus vállalatszörnyek olyan nagyra nőttek, olyan gátlástalanul törtetnek, és olyan mohón harácsolnak, hogy ha lenne a társadalmakban egy cseppnyi veszélyérzet, már konkrét tervek volnának arra, hogy miként lehet ezeket emberi léptékűre zsugorítani, a működésüket pedig átláthatóvá tenni.

Valahogy úgy, ahogy a másik hatalmas és kontrollálhatatlan képződmény, az állam kapcsán a neoliberálisok ezt nap mint nap megfogalmazzák. 

Rövidesen jelentősége lesz a jövő szónak, de előbb nézzük meg, hogy konkrétan a Volkswagenről mit gondolt akkor:

Számomra a VW ügyében nem a csalás ténye a leglesújtóbb. Nem voltak illúzióim. Ugyanakkor elegánsabbaknak gondoltam őket, úgy képzeltem, hogy ezen a szinten már nem megkerülik, hanem megvásárolják a törvényeket. Csakhogy nem.

Nem elég mindaz, amit megvesznek kilóra, nekik még több profit kell. Még nagyobb bónuszok és még fényűzőbb vagyonok, ha pedig mindezekért törvényt kell szegni vagy emberek egészségét kell károsítani, az autóipar döntéshozói épp olyan hatalommániás pszichopatáknak mutatkoznak, mint azok a brókerek és bankárok, akik alig pár éve lékelték meg a globális pénzügyi rendszert, családok millióit fosztva meg megtakarításaiktól vagy otthonaiktól.

A szokásos semmitmondáson túl semmi érdekes nincs ebben az írásban, viszont úgy tűnik, hogy azóta egy kissé átértékelhette a VW iránt érzett ellenszenvét, ez rejtélyes módon egybesett azzal, hogy felkérést kapott egy autótesztre. A német autógyár és a jövő kapcsolata is változott Puzsér fejében:

Ebben az autóban, ami a tervezést illeti, nagy adag futurizmus van. Amit mindig megnézek egy autón, az a hátsó lámpa. Egyszerűen hátsó lámpa fetisiszta vagyok, az Arteon pedig gyönyörű kivitelezést mutat e tekintetben, ahogy az első lámpák és a hűtőrács közötti harmónia is egyedülálló, én még nem láttam ilyen szép szedánt.

Szerintem ezzel az autóval érkezett el az automobilizmus a XXI. századba. Ugyanakkor számomra mindvégig idegen maradt, ez egy cégvezető autója, túl luxus, túl high class hozzám. Én a három ajtós coupé vagyok, felnövési és elköteleződési problémákkal, de akihez – formailag – ez illik, annak tökéletes”.

Érdemes összevetni ezeket a negédes ömlengéseket, mint például az "én még nem láttam ilyen szép szedánt" azzal az undorral kevert fröcsögéssel, amivel általában a médiát, és annak működését, különösen a "kilóra" megvett celebeket illeti. 

Hiába no, nem mindenkinek fontos, hogy tükörbe tudjon nézni, meg ugye eleve egy szép autóról van szó, könnyen elcsábul a férfiember, még akkor is, ha a média szennye, pontosabban egy kis szponzorpénz hívja. Persze ilyenkor szokott jönni a szokásos duma, miszerint "pénzmozgás nélküli kooperációról volt szó", a lényegen azonban ez semmit sem változtat.

Külön figyelemreméltó az a sablon, amivel önmagát szapulgatja egy kicsikét, persze csak úgy finomkán, ahogy a reklámfilmekben szokás. Megtudhatjuk, hogy ő bizony egy három ajtós coupé, akinek nem sikerült sem felnőni, sem elköteleződni.

Mi van ebben a mondatban? Az, hogy mivel nem nőtt fel, megvan még benne a fiatalos lendület, meg egy kis bohókásság, netán pajkosság, ezek azok a képzettársítások, amik jól mutatnak egy autóreklámban, hiszen nyilván maga a gépjármű vezetése is ilyenné tesz, ez pedig szexi! A belem kifordul.

Még az első lámpák és a hűtőrács közötti harmónia is egyedülálló, nem úgy, mint Puzsér korábbi, és jelenlegi gondolatai között.

Szólj hozzá!

10 dolog, amire a járvány megtanított

2020. május 24. 21:55 - Györfi András szerk

macbook-336704_1920.jpg

Úgy tűnik lassan lecseng a koronavírus, hogy mennyire jó ötlet véget vetni a karanténnak, azt én nem tudom megítélni, az viszont biztos, hogy mindannyiunk számára rendkívüli időszak volt az elmúlt két és fél hónap. Az elején azt sem tudtuk, hogy mi lesz, véget ér-e a világ, majd lassan megszoktuk a bezártságot, végül beláttuk, hogy ahogy semmi, ez sem tart örökké. Van viszont pár dolog, amit megtanulhattunk, ezeket szedtem össze.

1. Nincsenek tartalékaink

Nem vagyok befektetési tanácsadó, 37 évesen én sem lettem még milliárdos, az viszont biztos, hogy döbbenetes volt látni, ahogy szó szerint napok alatt döltek be különböző vállalkozások, és kerültek kilátástalan anyagi helyzetbe sokan azért, mert gyakorlatilag semmiféle megtakarítással nem rendelkeztek.

Persze értem, és megértem, hogy például egy étterem gyorsan pörgő gazdasági üzem, a profitrátától függetlenül a nagy számú, és nem ritkán nagy összegű kiadások komoly terhet jelentenek, ha nincsenek vendégek, hamar jön az összeomlás. Azt is megértem, nagyrészt személyes tapasztalatból tudom is, hogy itthon sokszor még a havi pár százezer forint előteremtése sem könnyű, látom az árakat is az ALDI-ban.

Viszont akár így, akár úgy, de legalább egy minimális tartalékkal illene rendelkezni, úgy tűnik sokan itthon még csak hallomásból sem ismerik például a 10%-os szabályt, miszerint a havi bevételeid legalább ekkora részét tedd félre, függetlneül attól, hogy lenne-e rá lehetőségük, vagy sem.

2. Egy vicchez nevetés kell

Itthon is egyre népszerűbbek az amerikai megmondóemberek, akik esti műsorok keretében, részben sztárvendégeket fogadva reflektálnak a világ, elsősorban a politika történéseire, a karantént példamutatóan vállalva otthonról folytatták munkájukat. Igen ám, azonban már az első napon kiderült, hogy Stephen Colbert, Jimmy Fallon, vagy éppenséggel John Oliver valahogy mégsem olyan vicces, ha nem hallhatjuk egy-egy poén után automatikusan a nevető közönséget. 

Még akkor sem, ha jobban belegondolva valóban szellemes volt az, amit éppen mondtak, úgy tűnik, hogy egyfajta csordapszichológia is kell ahhoz, hogy valami humoros legyen. A legtöbb poén egyszerűen nem működött úgy, hogy legfeljebb a tücskök ciripelését lehetett hallani a kertből háttérzajként.

3. Otthon edzeni kurva nehéz

Ahogy gondolom sokan mások is, én is megpróbáltam otthon edzeni, nem csak az okozott gondot, hogy az otthoni két decathlonos, és egy világháborús súlyzómat már rég kinőttem. Még az sem jelentett volna problémát, hogy a szőnyegre, és ne a parkettára csapjam az edzés szerény eszközeit, egyszerűen a konditerem hangulata, a hangos zene hiánya, és talán a macska folyamatos bámulása megölte az egészet. 

Persze a fekvőtámasz-guggolás-felülés szentháromságot bárki tudja alkalmazni, de otthon edzeni egyszerűen szar, akinek jobbak a tapasztalatai, az legyen szíves elmondani egy kommentben.

4. A szabadságvesztés komoly büntetés

Ez a pont nem igényel különösebb magyarázatot, a karantén alatt mindenki átélhette, hogy milyen bezárva lenni. Nem jó.

5. Az egészség a legnagyobb kincs

A "közembereken" túl sorra érkeztek hírek különböző sportolókról, zenészekről, egyéb hírességekről, akik vagy elkapták, és megszenvedték a vírust, vagy egyenesen bele is haltak. Bármennyire elcsépelt, mégis örökérvényű a gondolat, miszerint az egészségünk a legnagyobb értékünk, tök mindegy mennyi pénzünk van, ha megbetegszünk, akkor ugyanúgy kínlódunk, ha pedig meg kell halni, akkor sincs menekvés.

6. Teljes felkészületlenség uralkodik a világon

Hány évvel ezelőtt született az első fejlegyzés egy járványról? 1000? 5000? Azon sem csodálkoznék, ha még barlangrajzok is lennének arról, hogy ha az egyiknek piros foltok jelennek meg a testén, akkor távol kell tőle maradni, ellenkező esetben hamarosan mindenkinek piros foltok lesznek a testén.

Én nem tudom, hogy mi van a háttérben, de az biztos, hogy amikor ez kirobbant, akkor az egész emberiség egyetlen borjúként bámult az új kapura, teljesen fogalmatlanul álltunk a szituáció előtt. Nem csak a kormányok, globális szervezetek szégyene ez, hanem mindannyiunké. Járványok voltak, vannak, lesznek, hogy ez miért volt ekkora meglepetés, az számomra érthetetlen.

7. Már tényleg egy faluban élünk

Jó eséllyel ez volt a legkisebb meglepetés, de most végérvényesen bebizonyosodott, hogy az egéz bolygó egyetlen közösséggé változott, talán még az Antarktiszra is eljutott a vírus. Ez csak azért érdekes, mert legközelebb tanulságos példa lehet a mostani arra, hogy amit a világ másik végéből hallunk, az hamarosan hozzánk is el fog érkezni.

 8. Azért a víz az úr!

Habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr! Bár Petőfi verse arról szól, hogy egy társadalom miként kerekedhet felül az elnyomóin, bátran értelmezhetjük úgy is, hogy a víz a természet, a rajta utazó élősködő gálya pedig mi magunk vagyunk. Most kiderült, hogy még a természet a főnök, bármikor seggberúghat minket, miután a járvány véget ért, ismét előkerül a klímavédelem kérdése, bár nem hiszem, hogy bármit is megtanultunk a mostani csapásból.

9. Sokkal szerényebben is lehet

Sokszor körebfutott a Facebookon az a poszt, már-már mém, amiben arról van szó, hogy milyen érdekes, hogy a gazdaság bajba kerül, ha csak a legszükségesebbeket vesszük meg. Csak remélni tudjuk, hogy sikerül a gazdaságot úgy talpra állítani, hogy szerényebben élünk, kevesebbet pazarlunk, és sokkal inkább csak a valóban szükséges termékekre, és szolgáltatásokra fókuszálunk. Valahogy túléltünk szolidabb fogyasztással is, így is kéne folytatni.

10. Az iroda sokaknak teljesen felesleges

Nem kívánom, hogy az ingatlanfejlesztéssel, és irodabérléssel foglalkozók nehéz helyzetbe kerüljenek, az viszont az előző ponttal összefüggésben tök jó lenne, ha valóban csak azok járnának be az irodába, akiknek ez valóban fontos. Elég, ha arra gondolunk, hogy még a karantén alatt is kialakultak szabályos dugók a hazai városokban, most, hogy itt a lazítás pedig már szinte ugyanúgy kaotikus a helyzet, mint korábban.

Nem kell mindenkinek irodába járnia, rengeteg cég van, ami tökéletesen működik online. Az iroda-mánia óriási pazarlással jár, üzemanyagot, pénz spórolhatunk ha csak akkor megyünk be, amikor az tényleg elengedhetetlen.

Mondd el egy komment, formájában, hogy te miként látod, arra is kíváncsi vagyok, hogy a kapcsolataitokra miként hatott a karantén!

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása