Györfi András

Norbi videója a társkeresés piacáról nézve

2020. január 21. 21:17 - Györfi András szerk

people-2557411_960_720.jpg

Volt ma este szerencsém megnézni Norbi nagy port felvert videóját, az online társkeresés piacán eltöltött tíz év alapján azt kell mondjam, hogy ennyi féligazságot, és felületes hülyeséget rég hallottam. Persze az igazán hülye az az újságíró, beleértve engem is, aki foglalkozik az anyaggal, hiszen pontosan ez volt a cél, ez nem több, mint egy félig, vagy teljesen szándékolt, és nagyon sikeres médiahack.

De erről máskor, most pörgessük végig a videóban elhangzottakat:

A nőknek lelkiség, a férfinak testiség kell

Ezzel indít Norbi, tény és való: a férfiakat inkább a női test látványa, a nőket pedig egy sok tényezős vonzalom viszi rá arra, hogy valakivel lefeküdjenek, azonban ezek az állítások egyenértékűek azzal, mintha az időjárásról annyit mondanánk, hogy télen hideg van, nyáron meg meleg. 

Sokkal összetettebb ez az egész, bizony a nők szemében is meghatározó a külső, más kérdés, hogy teljesen más hangsúlyokkal, mint ahogy azt a férfiak hiszik. Mindemellett azt is látni kell, hogy Norbi állításaival szemben igenis a férfiakra is jellemző, hogy a személyiség, a nehezen megfogható összhatás tesz vonzóvá egy nőt, a fejükben és lelkükben ehhez formálódik a külsejének a megítélése.

A férfiakra is igaz lehet, hogy a személyiség ragadja meg, a külsőben pedig meglátja azt, ami számára vonzó. A férfiaknak a külső kell, ez tény, de ha nem onnan indul a vonzalom, akkor akár tudatosan, akár tudattalanul, de "kialakítják" a testi vonzalmat.

A nők a szülésnél cseszik el

Ez a mondat valóban jogosan veri ki a biztosítékot sok nőnél, nagyon szerencsétlen a megfogalmazás. Ezt követően azt állítja, hogy a szülés után elhízott nők a férfiaknak kínszenvedést jelentenek az ágyban, "egy darabig megy a pornófilmnézés", majd "nem tudja megkívánni, és itt mennek tönkre az emberi kapcsolatok".

Norbit nem a kommunikációs készségeiért szeretjük.

Az "emberi kapcsolatok" óriási halmaz, egyáltalán nem tartozik ide, de térjünk vissza a lényegre. Ez a kijelentés, mármint a férfiak "kínszenvedése" kapcsán mondottak nem a nőket, hanem a férfiakat sérti, bevételektől, iskolázottságtól, mindentől függetlenül nincs olyan szinten primitív férfi, aki ne fogná fel, hogy a szülés nagyon megviseli a nők szervezetét, ilyenkor segíteni kell a nőket mindenben, amiben csak lehet.

A gyermeket vállaló férfiak nem majmok, akik képtelenek pár hónapot szex nélkül eltölteni, egy átlagos férfi segíti a feleségét, barátnőjét, örül a gyereknek, segít amiben tud.

A bőröd is ocsmány lesz

Igen, bizonyára változik valamelyest a nők teste szülés után, de nettó hülyeségnek tartom azt, hogy az elhízás, és a bőr változása szabályszerű lenne. Arról nem is beszélve, hogy az "ocsmány" megfogalmazás minősíthetetlen. Szegény Norbi minden bizonnyal csak azt próbálta megfogalmazni, hogy szülés után jó, ha egy nő odafigyel, újra elkezd mozogni, tudatosan táplálkozik, és így tovább, de ezt egyszerűen képtelen volt tisztességesen, európai stílusban megfogalmazni.

Az pedig, hogy a videó végén megtudhatjuk, hogy a szénhidrát csökkentett kaják segíthetnek abban, hogy visszanyerjék a nők a lánykori, üde, fiatalos testüket, marketing és kommunikációs szempontból kritikán aluli. 

Ez az egész anyag nagyon mellément, annak ellenére is, hogy meggyőződésem szerint Norbi azt akarta kifejezni, hogy ugyanúgy, ahogy általában az elhízás, a piálás, cigizés kapcsán a béka segge alatt van ennek a társadalomnak a tudatossága, úgy a szülés után is fontos, hogy a nők foglalkozzanak önmagukkal. De NEM a férfiak kedvéért, hanem önmaguk, az egészségük miatt.

2 komment

Magyarország a kriptopénz ATM-ek élvonalában

2020. január 20. 23:35 - Györfi András szerk

worldwide-crypto-atm-numbers-cross-6000-mark-more-to-be-installed-1170x725.jpg

Annak ellenére, hogy a mainstream érdeklődésből a 2017-es lufi kidurranása után kikerültek a kriptopénzek, a terület ütemesen fejlődik a maga útján, mit sem törődve azzal, hogy ki mit gondol a bitcoinról, és társairól. Olyan globális brandek, mint a Nike, vagy a Rakuten is nyitnak a terület felé, a fejlődés megmutatkozik a kriptopénz váltásra specializálódó gépek, vagyis az ATM-ek számában is.

A CoinATMRadar összefoglalója szerint toronymagasan az USA vezet a gépek számában, mintegy 4648 készüléknek otthont adva, második Kanada 757-el, harmadik az Egyesült Királyság 307-el. Hazánk az előkelő tizenhatodik helyen áll, már 41 helyszínen vásárolhatunk forintért kriptopénzeket, tipikusan Bitcoint, Ethereumot és Litecoint.

Összehasonlításképp Izraelben mindösszesen hat gép található.

Szólj hozzá!

Haláláig töltötte életfogytiglani büntetését, most szabadon élne tovább

2019. november 09. 18:07 - Györfi András szerk

fence-2163951_960_720.jpg

Az élet néha furcsa, méghozzá olyannyira, hogy az a forgatókönyvírók legvadabb ötleteit is túlszárnyalhatja. Az Egyesült Államok Iowa államában történt még 2015-ben, hogy egy életfogytiglanra ítélt rab, Benjamin Schreiber vesekő következtében vérmérgezést kapott, az ellátás során kritikus, életveszélyes állapotba került.

Ekkor a helyi kórház munkatársai felhívták Schreiber testvérét, aki megértette, hogy van módja annak, hogy enyhítsenek a rab szenvedésein, de mégis azt kérte, hogy - akaratának megfelelően - hagyják meghalni.

Majd elhunyt, az orvosok azonban újraélesztették, az 1996-ban, egy fejsze nyelével elkövett gyilkosság miatt életfogytiglanra ítélt Shchreiber azt állítja: a kiszabott büntetését letöltötte, így már semmivel sem "tartozik" az államnak, szabadon kell engedniük.

Nem ez az első alkalom, hogy Schreiber a szabadonengedését kéri, most először hivatkozik azonban arra, hogy az "akarata ellenére" élesztették újra. Nem példa nélküli az USA kriminalisztikai történetében, hogy egy életfogytiglanra ítélt felmentését kéri "halálára" hivatkozva, Jerry Rosenberg 1962-ben ölt meg két rendőrt, neki egy műtét közben állt meg a szíve, ezt próbálta meg hivatkozási alapként felhasználni.

A meghallgatása során a bíró megfogalmazása szerint "amint az látható" Rosenberg életben van, így értelmetlen az igénye. Hasonló elutasítást kapott Schreiber is nemrég, az ő esetében eljáró bíró azt mondta, hogy az "élet" definiálása nem a bíróság feladata, az elítélt élete végéig marad fogvatartva, függetlenül attól, hogy újra lett-e élesztve, vagy sem.

Te mit gondolsz, van értelme Schreiber felvetésének?

 

Szólj hozzá!

Kriptopénz ABC a Playboy magazinban

2019. november 02. 15:28 - Györfi András szerk

kriptopenz_abc_hvg_gyorfi_bitcoin_kriptovaluta.jpg

kriptopenz_abc_playboy_hvg_gyorfi_bitcoin_kriptovaluta.jpg

Nemrég írtam arról, hogy milyen szerencsések - és / vagy ügyesek - vagyunk, könyvünk, a Kriptopénz ABC számos szép médiamegjelenést ért el, szerepeltünk a Qubit-en, egyebek mellett a Blikk is írt rólunk. Most pedig újabb sikert könyvelhetünk el, a Playboy novemberi számában organikus, szép beszámolót kaptunk.

Kriptopénz ABC a Playboy 2019 11. lapszámában.

Szólj hozzá!

Kriptopénz ABC a Qubit, és a Blikk hasábjain

2019. október 24. 14:33 - Györfi András szerk

kriptopenz_abc_konyv_gyorfi_andras_hvg_bitcoin.jpg

Nagy örömünkre szolgál, hogy áprilisi megjelenése óta számos komoly médiamegjelenést ért el könyvünk, a Kriptopénz ABC. Megjelentünk számos kisebb-nagyobb blogon, láttuk a könyv példányait a TeszVesz, és a Vatera aukciós oldalain új gazdára várva, de megjelent a Rukkola rendszerében is. A legnagyobb "trófea" - eddig - a Qubit, illetve ma bekerültünk a Blikk nyomtatott kiadásába is. Köszönjük a bizalmat, reméljük, hogy az érdeklődők hasznára válik a könyv.

Szólj hozzá!

Már 27 bitcoin ATM van hazánkban

2019. szeptember 15. 14:23 - Györfi András szerk

rsz_atm-990x660_width-800.jpg

Ütemesen fejlődik a kriptopénzek piaca itthon is, már 3 különböző cég, összesen 27 kriptopénz ATM-et üzemeltet Magyarországon. Mindhárom cég magyar tulajdonú, a gépek természetesen elsősorban Budapestre koncentrálódnak, lassan, de biztosan fejlődik azonban a vidéki ATM-ek száma is.

Ezekkel a gépekkel bitcoint, és egyéb kriptopénzeket, például litecoint, és ethereumot vásárolhatunk, illetve adhatunk el. De vannak olyan gépek is pesten, amik kevésbé ismert kriptopénzeket árulnak, például DAI-t, ez egy úgynevezett stablecoin, vagyis egy olyan kriptopénz, aminek az értéket egy klasszikus valutához, vagy például egy nemesfémhez kötik.

Egy összefoglaló oldal, a Coin ATM Radar követi nyomon az ATM-ek számát világszerte, Magyarország, illetve Budapest kriptopénz ATM térképe alább.

Ezek a gépek mind könnyen használhatóak, sőt, a működésük nagyban hasonló a klasszikus ATM-ek működéséhez. Fontos különbség azonban, hogy többnyire úgynevezett kétirányú szolgáltatásról van szó, tehát nem csak vásárolhatunk kriptopénzeket, de akár el is adhatunk.

ddd.png

budapesti-kriptopenz-atm-ek-gyorfi.png

 

Szólj hozzá!

A társadalmi feszültségek vámszedői

2019. augusztus 06. 12:31 - Györfi András szerk

67630995_333003074248067_3030648985573392384_n.jpg

A körúton járva én is belefutottam az ominózus plakátokba, melyek úgy tűnik egy fél országot állítottak a feje tetejére, legalábbis néhány nap erejéig. A konkrét reklámanyag, ami az én kis életembe betört két hölgyet ábrázolt, amint épp egyazon üvegből - roppant környezettudatos módon szívószállal - szívják kifelé a cukros italt, a plakát üvege pedig össze volt firkálva, jól.

"Inkább akkor a Penny-s kóla...", valami ilyesmit próbált felrajzolni az alkotó, kifejezendő ellenszenvét a homoszexualitással szemben.

Ez csupán aprócska jele annak a közéleti viátnak, - mit vitának, orkánnak! - amit a kampány elért. Híres színházi rendezők, az uralkodó párt holdudvarának prominens újságírói, melegek, és nem melegek, humoristák, és humortalanok, a közösségi médiában dühöngő átlagemberek, és a széles tömegeket elérő médiát uraló befolyásosok, mindenki fújja a magáért, ki pro, ki kontra.

Mindenki gondol valamit, kevésbé meglepő módon a legtöbben azt gondolják, hogy ez így helyes, mármint a homoszexualitást el kell fogadni, love is love, ezzel én is abszolút egyetértek: a homoszexualitással, mint született emberi tulajdonsággal nincsen semmi, de semmi baj.

Van azonban itt valami, amiről megfeledkezünk.

Ez nem más, mint az a hideg számítás, amivel a multi ezt az egész kampányt komponálta. Marketinges, és kommunikációs szakemberi fejjel lássunk egy rövid vázlatot, előre gondolkodva mire számíthatunk, ha Magyarországon elindítunk egy kampányt, melyben azonos nemű párokat felvonultató kreatívokat használunk:

-volt szocialista ország, csupán 1990 óta járja a demokrácia útját, 

-európa talán leghosszabb ideje egyazon helyen élő kultúrája, hol erősebb, hol gyengébb hagyományokkal,

-2010 óta folyamatosan rommá veri ellenfeleit a konzervatív párt, 

-a Budapest Pride eseményt egy kisebb hadseregnek kell védenie minden nyáron, 

-aki három hónapnál tovább élt itt valaha, az jól tudja: annyi bolond, mint itt, nincsen sehol másutt.

És még hosszasan sorolhatnánk, a napnál világosabb PR szempontból, hogy Magyarországon ez a kampány kis túlzással olyan, mint amikor a negatív hős lazán kiveszi szájából a cigit, majd szinte hanyag mozdulattal - lassított felvételben - a fél focipályányi területen szétfolyt benzinbe pöcköli.

A várt hatás nem marad el.

Olyan mennyiségű ingyen médiafelületet kapnak a kampány okoztva vitának köszönhetően, amennyiről a legtöbb cég álmodni sem mer. Arról nem is beszélve, hogy most pár hétig divat lesz megvenni a termékeiket, kifejezendő az együttérzést a melegekkel. 

A problémáinkat nem egy multi fogja megoldani, ezt nekünk kell megtennünk. Azzal, hogy fabábuként ugrálunk minden egyes alkalommal, amikor rántanak egyet rajtunk az ügyesen kiszámított kommunikációs húzásokkal nem sokat segítünk sem magunkon, sem a hazánkon.

1 komment

450 tonnát húzott el az elektromos pickup

2019. július 25. 23:43 - Györfi András szerk

electric-ford-f150-pickup-tows-rail-cars-1200x630.jpg

Hiába, a marketing szinte bármire képes, feltéve, hogy jól csinálják. A "bármi" esetünkben természetesen "csak" az emberek fejében élő szterotípiák, általában a berögzült gondolatok, netán előítéletek megsemmisítését jelenti. Az elektromos autók kapcsán sokak úgy gondolják, hogy szép-szép, talán még valóban környezetkímélő is, viszont valahol egy vizibicikli, és egy angoloknak szánt guruló sörpad között van az erejük.

Márpedig egy autótól pontosan azt várjuk, hogy vigyen el bárhova, és legyen bivalyerős, hiszen az életünk is múlhat azon, hogy milyen helyzetből tud kihúzni minket a kocsink, és milyenből nem. A nagy távolságú utazások kapcsán jó eséllyel nem változtatja meg sokak véleményét a Ford alábbi kisfilmje, az erő kapcsán viszont minden bizonnyal sokan másképp gondolkodnak ezentúl.

Egymmilió font súlyú vasúti szerelvényt húzott el egy elektromos pickup, ez bizony komoly teljesítmény. Egy font 0,5 kg-ként van meghatározva, a pontos érték: 0,453592. Ennek megfelelően egymillió font egész pontosan 453 592,37 kg. A videóból úgy tűnik, hogy ez semmilyen problémát nem okozott a járműnek, azt persze nem tudjuk, hogy mi lett a sorsa a kísérlet után.

Szólj hozzá!

10 ok, amiért ismét 10 000 dollár felett a bitcoin

2019. június 22. 16:07 - Györfi András szerk

160504-bitcoin-b.jpg

Mire ezeket a sorokat olvasod, könnyen lehet, hogy a legismertebb kriptopénz árfolyama 10 000 dollár alatt jár, ahogy mondani szokták: visszakorrigált. Ez azonban mitsem változtat a tényen, miszerint bő két évvel a 2017-es esztelen bikapiac után ismét meglódult az árfolyam, 2019 júniusában a bitcoin átlépte a "lélektatni"-nak is csúfolt tízezer dolláros határt, sőt, miközben ezeket a sorokat írom, már tizenegyezer felett járunk.

A kérdés az, hogy miért. A válasz nem olyan egyszerű, aki egy kicsit is hitelesen, őszintén dolgozik a kriptopénzek területén, az férfiasan, vagy férfiakat megszégyenítő női határozottsággal el fogja ismerni, hogy általában fogalmunk sincs arról, hogy pontosan mi miért történik ezen a piacon, utólag persze mindig nagyon okosak tudunk lenni. Jó közelítéssel mégiscsak "találgathatunk", a mai posztban is ezt teszem, lássuk hát a miérteket:

1. Megvolt az alja

Ez a piac - ahogy a legtöbb - ciklikusan mozog, a nagy felfutásokat összeomlások követik, majd hosszú hónapok, netán évek letargiája után ismét elkezdünk felfelé araszolni, ez átcsap óriási lelkesedéssé, majd egy csúcspontot követően ismét jön a feketeleves. A 2017 év végi csúcsot követő összeomlás, majd hosszas oldalazás után megütöttük az alját, most pedig elindulunk felfelé.

2. Libra

Nagy port vert fel a Facebook saját kriptopénzének bejelentése, nem véletlenül. Nekem nem tisztem megítélni, hogy a digitális gyarmatosítás folyamatának újabb lépéséről van-e szó, vagy másfél milliárd, banki szolgáltatásoktól eleső emberhez juttat el a jótevő Zuckerberg egy könnyen használható pénzeszközt.

Az viszont biztos, hogy annyi emberhez jut el a kriptopénzek híre, mint korábban soha, az, hogy maga a Facebook is létrehozott egyet, pedig különösen jót tesz a terület megítélésének.

3. A szabályozás (hiánya)

Sokan régóta tartanak attól, hogy az egyes kormányok elkaszálják a kriptopénzeket úgy, ahogy vannak, valóban, egy kedvezőtlen szabályozás sokat árthat. Mások szerint toleráns, sőt, egyenesen segítő szabályozás várható szinte mindenhol.

A helyzet azonban az, hogy egyik tábornak sem lett (még) igaza, bár egyre több ország kezd el foglalkozni a szabályozás kérdésével, a legtöbben csupán kerülgetik a hol forróbb, hol hűvösebb kását, nem történik semmi érdemi. Sőt, a legtöbb állam egész egyszerűen gumikalapáccsal veri bele a meglévő adó, és egyéb jogrendjébe a kérdést. Ez azért hat kedvezően az árfolyamra, mert ez a helyzet még mindig jobb, mint a tiltás.

4. Elterjedés

2019 során szinte hihetetlen mennyiségű, és minőségű hír érkezett a kriptopénzek újabb, és újabb elfogadóhelyeiről, általában a technológia terjedéséről. Az argentin tömegközlekedési vállalat, a legnagyobb japán vasúttársaság, a Nike, a Starbucks, és még egy sor állami, és piaci szereplő döntött úgy világszerte, hogy akár közvetlenül, akár közevetetten, de nyit a kriptopénz elfogadás felé, vagy saját termékeket fejleszt a témában.

Utóbbi kategóriába esik például a Nike, bár ez még távolról sem jelenti azt, hogy bitcoin elfogadóvá válnak az üzletei, de saját kriptopénz fejlesztésébe kezdett.

5. A blokklánc sikerei

Az előző pontban említettem, hogy egyre több kedvező hír érkezik a kriptopénzek elterjedése kapcsán, a mögöttes technológiára, a blokkláncra ez hatványozottan igaz. Már szinte alig van olyan multi, és óriásvállalat, ami ne használná valamely üzleti folyamatában a blokklánc technológiát, felsorolni is nehéz lenne, hogy hányan, és pontosan kik alkalmaznak külső segítséggel, vagy saját szakállukra valamilyen blokklánc megoldást.

6. Az altok sikerei

Altoknak, pontosabban altcoinoknak (alternative + coin) nevezzük a bitcoin után megjelent kriptopénzeket, ilyen például a litecoin, vagy a szintén sokat emlegetett ethereum. Az elmúlt fél-egy évben ezek is jelentős sikereket értek el, elég, ha a sokak által kakukktojásnak, vagy egyenesen "árulónak" tartott ripple-re gondolunk, ez a coin ugyanis a nemzetközi banki utalásokat segíti, gyorsítja, nem fordul szembe a bankrendszerrel.

A partnereik száma ütemesen nő, egyre több, és egyre komolyabb, nagyobb pénzintézettel állnak kapcsolatban. Köztük az ERSTE, a Western Union és sokan mások.

7. Az intézményi befektetők

Bár még mindig nincs túl sok konkrétum, de hosszú hónapok óta benne van a levegőben, különböző, nagy múltú befektetőtársaságok elkezdenek intenzíven kriptopénzekbe fektetni, ha ez megtörténik, akkor jelentős mennyiségű tőke érkezhet a piacra, ez komoly felfutást hozhat. Sokan bíznak abban, hogy ez megtörténik, ezért vásárolnak most, ez a kisbefektetői remény önmagában is felfelé hajtja az árfolyamot.

8. USA vs. Kína

Trump elnök komoly kereskedelmi háborút kezdett Kínával, az ebből fakadó globális gazdasági bizonytalanság jót tesz a bitcoinnak, hiszen sokan legalább a tőkéjük egy részét ebbe az eszközbe fektetik, a diverzifikáció jegyében. 

9. Tömegpszichózis

A bitcoin, és egyéb kriptopénz tulajdonosok száma az idődben előrehaladva óhatatlanul nő, egyes becslések szerint már több mint ötvenmillió ember birtokol valamilyen kriptopénzt. A legtöbb országban 5-8% körül mozog a kriptopénz tulajdonosok száma, ez az érték lassan, de biztosan nő.

Időről-időre, a piaci ciklusokkal is összhangban egyfajta tömegpszichózis jelenik meg, akár "kicsiben", akár "nagyobb" méretben, ha van a szomszédnek, a kollégának, sőt, még az apósomnak is, akkor én is veszek, hiszen nem akarok kimaradni.

Ez elvezet a FOMO (Fear Of Missing Out), a kimaradástól való félelem jelenségéhez, amikor emelkedésnek indul az árfolyam, akkor sokan vesznek, nem akarnak kimaradni, hiszen azt remélik, hogy még tovább fog emelkedni, a beáramló tőke hatására valóban emelkedik is. 

10. Mert csak.

A bevezetőben említettem, hogy csak az lehet hiteles a kriptopénzek piacán, aki elismeri, hogy az esetek döntő többségében fogalmunk sincs arról, hogy mi történik, ez igaz most is, hiszen egyetlen éjszaka alatt megütöttük a tízezret, sőt bő ezer dollárral meg is haladtuk. 

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy most ne vegyél bitcoint, hiszen lehet, hogy emelkedni fog még, sőt, ez kifejezetten valószínű, azonban az emelkedés után összeomlás jön majd, a ravasz, ügyes befektetők előbb, vagy utóbb elkezdenek eladni, hogy realizálják a nyereségüket. Elkapni a megfelelő pillanatot az eladáshoz viszont nagyon nehéz, légy óvatos, nehogy megégesd magad. 

Sokkal jobban jársz most, ha veszed a fáradtságot, és megismersz néhány kisebb kriptopénzt, kiválasztasz egyet, amiben hiszel, és most még nem kezdett el emelkedni. Ha megértetted, hogy miről szól az a coin, látod az eredményeit is, a fundamentumot, a problémát, amit megold, úgy ítéled meg, hogy ebben valóban sikeres, akkor vegyél belőle valamennyit. A felfutás idején venni azonban botorság, mindig az alján kell venni.

Ha szeretnéd jobban érteni a kriptopénzek világát, javaslom könyvünket, mely a HVG Könyvek gondozásában jelent meg.

1 komment

Kriptopénzek a CNBC-n: "Add el a házat, a kocsit, a gyerekeket és vegyél litecoint!"

2019. május 30. 18:53 - Györfi András szerk

cnbc_hq_3280x1560_hr_1280x725_554376771718.jpg

A kriptopénzek ismét megjelentek a mainstream médiában, a CNBC Fast Money című adásában a bitcoin és a litecoin emelkedéséről volt szó az elmúlt hónapok során. A BTC-vel kezdődik a panel, kiemeli a műsorvezető, hogy nagyon kevés választja el attól, hogy ismét megüsse a tízezer dolláros értéket.

Említésre kerül az ETH emelkedése is, viszont a rövidke szegmens csúcspontjaként a litecoin kapja a legnagyobb figyelmet, örvendezve számolnak be a 400%-os, üstökösszerű emelkedéséről. Az egyik műsorvezető hozzá is teszi, hogy: "add el a házat, add el a kocsit, add el a gyerekeket és vegyél litecoint!".

Tény és való, a tavaly decemberi 22,93 USD-ről a litecoin idén májusra eljutott 118,15 USD-ig, szép teljesítmény bármilyen eszköztől. Ráadásul a litecoin blokkjutalom feleződés is közeledik, a "papírforma" szerint ez további árfolyamnövekedést hozhat.

Mindezek ellenére a kommentátor kijelentésével több komoly probléma is van:

Gyermekek értékesítése kimeríti az emberkereskedelem büntetőjogi kategóriáját, ez hosszas börtönbüntetést vonhat maga után. Arról nem is beszélve, hogy életünk legfontosabb befektetését a gyermekeink jelentik, hiszen idős, már munkaképtelen korunkban csak rájuk számíthatunk.

Azonban az előző pont diákcsínynek tűnik a második problémához képest. Óriási felelőtlenség és szakmai hiba vásárlásra ajánlai egy kriptopénzt, részvényt, bármi egyebet akkor, amikor magasan jár az árfolyama. Hiszen az árfolyam ideig-óráig emelkedhet még ugyan, viszont a korrekció óhatatlanul be fog következni.

A mainstream médiának akkor kellene beszélnie a kriptopénzekről, amikor a béka feneke alatt vannak az árfolyamok, ezzel segíthetnék nézőiket nyereséges befektetésekhez.

Szólj hozzá!