Györfi András

Puzsér a reklámarc

2020. május 24. 23:08 - Györfi András szerk

01-puzser_robert-170709-a40a1657-edit-edit.jpg

Pár éve írtam már arról a totális hiteltelenségről, ha úgy tetszik képmutatásról, amit a lassan profétai magasságokba emelkedő filmkritkus művel, úgy tűnik a népszerűségével egyenes arányban a cinizmusa, nem mellesleg a követői ostobasága is szépen nő.

Amikor a VW botrányként elhíresült, az emissziós adatok hamisítása kapcsán kipattant autóipari fiaskó elindult, Puzsér a rá jellemző vehemenciával ugrott rá a témára, persze lássuk be, igazán magas labda volt ez mindenkinek, aki egy kicsit is érzékeny a világ dolgaira.

Nézzük mit írt minderről 2015-ben, a Mandíner hasábjain:

A Volkswagent övező botrány után már valóban csak a piac vallásának fundamentalistái gondolhatják komolyan, hogy a multinacionális részvénytársaságok által uralt és működtetett gazdaság képes lehet választ adni a jövő kihívásaira.

A gigantikus vállalatszörnyek olyan nagyra nőttek, olyan gátlástalanul törtetnek, és olyan mohón harácsolnak, hogy ha lenne a társadalmakban egy cseppnyi veszélyérzet, már konkrét tervek volnának arra, hogy miként lehet ezeket emberi léptékűre zsugorítani, a működésüket pedig átláthatóvá tenni.

Valahogy úgy, ahogy a másik hatalmas és kontrollálhatatlan képződmény, az állam kapcsán a neoliberálisok ezt nap mint nap megfogalmazzák. 

Rövidesen jelentősége lesz a jövő szónak, de előbb nézzük meg, hogy konkrétan a Volkswagenről mit gondolt akkor:

Számomra a VW ügyében nem a csalás ténye a leglesújtóbb. Nem voltak illúzióim. Ugyanakkor elegánsabbaknak gondoltam őket, úgy képzeltem, hogy ezen a szinten már nem megkerülik, hanem megvásárolják a törvényeket. Csakhogy nem.

Nem elég mindaz, amit megvesznek kilóra, nekik még több profit kell. Még nagyobb bónuszok és még fényűzőbb vagyonok, ha pedig mindezekért törvényt kell szegni vagy emberek egészségét kell károsítani, az autóipar döntéshozói épp olyan hatalommániás pszichopatáknak mutatkoznak, mint azok a brókerek és bankárok, akik alig pár éve lékelték meg a globális pénzügyi rendszert, családok millióit fosztva meg megtakarításaiktól vagy otthonaiktól.

A szokásos semmitmondáson túl semmi érdekes nincs ebben az írásban, viszont úgy tűnik, hogy azóta egy kissé átértékelhette a VW iránt érzett ellenszenvét, ez rejtélyes módon egybesett azzal, hogy felkérést kapott egy autótesztre. A német autógyár és a jövő kapcsolata is változott Puzsér fejében:

Ebben az autóban, ami a tervezést illeti, nagy adag futurizmus van. Amit mindig megnézek egy autón, az a hátsó lámpa. Egyszerűen hátsó lámpa fetisiszta vagyok, az Arteon pedig gyönyörű kivitelezést mutat e tekintetben, ahogy az első lámpák és a hűtőrács közötti harmónia is egyedülálló, én még nem láttam ilyen szép szedánt.

Szerintem ezzel az autóval érkezett el az automobilizmus a XXI. századba. Ugyanakkor számomra mindvégig idegen maradt, ez egy cégvezető autója, túl luxus, túl high class hozzám. Én a három ajtós coupé vagyok, felnövési és elköteleződési problémákkal, de akihez – formailag – ez illik, annak tökéletes” – számol be élményeiről a kritikus, aki jobban szereti a kézi váltós autókat, ugyanis szereti kézben tartani az irányítást.

Érdemes összevetni ezeket a negédes ömlengéseket, mint például az "én még nem láttam ilyen szép szedánt" azzal az undorral kevert fröcsögéssel, amivel általában a médiát, és annak működését, különösen a "kilóra" megvett celebeket illeti. 

Hiába no, nem mindenkinek fontos, hogy tükörbe tudjon nézni, meg ugye eleve egy szép autóról van szó, könnyen elcsábul a férfiember, még akkor is, ha a média szennye, pontosabban egy kis szponzorpénz hívja. Persze ilyenkor szokott jönni a szokásos duma, miszerint "pénzmozgás nélküli kooperációról volt szó", a lényegen azonban ez semmit sem változtat.

Külön figyelemreméltó az a sablon, amivel önmagát szapulgatja egy kicsikét, persze csak úgy finomkán, ahogy a reklámfilmekben szokás. Megtudhatjuk, hogy ő bizony egy három ajtós coupé, akinek nem sikerült sem felnőni, sem elköteleződni.

Mi van ebben a mondatban? Az, hogy mivel nem nőtt fel, megvan még benne a fiatalos lendület, meg egy kis bohókásság, netán pajkosság, ezek azok a képzettársítások, amik jól mutatnak egy autóreklámban, hiszen nyilván maga a gépjármű vezetése is ilyenné tesz, ez pedig szexi! A belem kifordul.

Még az első lámpák és a hűtőrács közötti harmónia is egyedülálló, nem úgy, mint Puzsér korábbi, és jelenlegi gondolatai között.

Szólj hozzá!

10 dolog, amire a járvány megtanított

2020. május 24. 21:55 - Györfi András szerk

macbook-336704_1920.jpg

Úgy tűnik lassan lecseng a koronavírus, hogy mennyire jó ötlet véget vetni a karanténnak, azt én nem tudom megítélni, az viszont biztos, hogy mindannyiunk számára rendkívüli időszak volt az elmúlt két és fél hónap. Az elején azt sem tudtuk, hogy mi lesz, véget ér-e a világ, majd lassan megszoktuk a bezártságot, végül beláttuk, hogy ahogy semmi, ez sem tart örökké. Van viszont pár dolog, amit megtanulhattunk, ezeket szedtem össze.

1. Nincsenek tartalékaink

Nem vagyok befektetési tanácsadó, 37 évesen én sem lettem még milliárdos, az viszont biztos, hogy döbbenetes volt látni, ahogy szó szerint napok alatt döltek be különböző vállalkozások, és kerültek kilátástalan anyagi helyzetbe sokan azért, mert gyakorlatilag semmiféle megtakarítással nem rendelkeztek.

Persze értem, és megértem, hogy például egy étterem gyorsan pörgő gazdasági üzem, a profitrátától függetlenül a nagy számú, és nem ritkán nagy összegű kiadások komoly terhet jelentenek, ha nincsenek vendégek, hamar jön az összeomlás. Azt is megértem, nagyrészt személyes tapasztalatból tudom is, hogy itthon sokszor még a havi pár százezer forint előteremtése sem könnyű, látom az árakat is az ALDI-ban.

Viszont akár így, akár úgy, de legalább egy minimális tartalékkal illene rendelkezni, úgy tűnik sokan itthon még csak hallomásból sem ismerik például a 10%-os szabályt, miszerint a havi bevételeid legalább ekkora részét tedd félre, függetlneül attól, hogy lenne-e rá lehetőségük, vagy sem.

2. Egy vicchez nevetés kell

Itthon is egyre népszerűbbek az amerikai megmondóemberek, akik esti műsorok keretében, részben sztárvendégeket fogadva reflektálnak a világ, elsősorban a politika történéseire, a karantént példamutatóan vállalva otthonról folytatták munkájukat. Igen ám, azonban már az első napon kiderült, hogy Stephen Colbert, Jimmy Fallon, vagy éppenséggel John Oliver valahogy mégsem olyan vicces, ha nem hallhatjuk egy-egy poén után automatikusan a nevető közönséget. 

Még akkor sem, ha jobban belegondolva valóban szellemes volt az, amit éppen mondtak, úgy tűnik, hogy egyfajta csordapszichológia is kell ahhoz, hogy valami humoros legyen. A legtöbb poén egyszerűen nem működött úgy, hogy legfeljebb a tücskök ciripelését lehetett hallani a kertből háttérzajként.

3. Otthon edzeni kurva nehéz

Ahogy gondolom sokan mások is, én is megpróbáltam otthon edzeni, nem csak az okozott gondot, hogy az otthoni két decathlonos, és egy világháborús súlyzómat már rég kinőttem. Még az sem jelentett volna problémát, hogy a szőnyegre, és ne a parkettára csapjam az edzés szerény eszközeit, egyszerűen a konditerem hangulata, a hangos zene hiánya, és talán a macska folyamatos bámulása megölte az egészet. 

Persze a fekvőtámasz-guggolás-felülés szentháromságot bárki tudja alkalmazni, de otthon edzeni egyszerűen szar, akinek jobbak a tapasztalatai, az legyen szíves elmondani egy kommentben.

4. A szabadságvesztés komoly büntetés

Ez a pont nem igényel különösebb magyarázatot, a karantén alatt mindenki átélhette, hogy milyen bezárva lenni. Nem jó.

5. Az egészség a legnagyobb kincs

A "közembereken" túl sorra érkeztek hírek különböző sportolókról, zenészekről, egyéb hírességekről, akik vagy elkapták, és megszenvedték a vírust, vagy egyenesen bele is haltak. Bármennyire elcsépelt, mégis örökérvényű a gondolat, miszerint az egészségünk a legnagyobb értékünk, tök mindegy mennyi pénzünk van, ha megbetegszünk, akkor ugyanúgy kínlódunk, ha pedig meg kell halni, akkor sincs menekvés.

6. Teljes felkészületlenség uralkodik a világon

Hány évvel ezelőtt született az első fejlegyzés egy járványról? 1000? 5000? Azon sem csodálkoznék, ha még barlangrajzok is lennének arról, hogy ha az egyiknek piros foltok jelennek meg a testén, akkor távol kell tőle maradni, ellenkező esetben hamarosan mindenkinek piros foltok lesznek a testén.

Én nem tudom, hogy mi van a háttérben, de az biztos, hogy amikor ez kirobbant, akkor az egész emberiség egyetlen borjúként bámult az új kapura, teljesen fogalmatlanul álltunk a szituáció előtt. Nem csak a kormányok, globális szervezetek szégyene ez, hanem mindannyiunké. Járványok voltak, vannak, lesznek, hogy ez miért volt ekkora meglepetés, az számomra érthetetlen.

7. Már tényleg egy faluban élünk

Jó eséllyel ez volt a legkisebb meglepetés, de most végérvényesen bebizonyosodott, hogy az egéz bolygó egyetlen közösséggé változott, talán még az Antarktiszra is eljutott a vírus. Ez csak azért érdekes, mert legközelebb tanulságos példa lehet a mostani arra, hogy amit a világ másik végéből hallunk, az hamarosan hozzánk is el fog érkezni.

 8. Azért a víz az úr!

Habár fölűl a gálya, s alúl a víznek árja, azért a víz az úr! Bár Petőfi verse arról szól, hogy egy társadalom miként kerekedhet felül az elnyomóin, bátran értelmezhetjük úgy is, hogy a víz a természet, a rajta utazó élősködő gálya pedig mi magunk vagyunk. Most kiderült, hogy még a természet a főnök, bármikor seggberúghat minket, miután a járvány véget ért, ismét előkerül a klímavédelem kérdése, bár nem hiszem, hogy bármit is megtanultunk a mostani csapásból.

9. Sokkal szerényebben is lehet

Sokszor körebfutott a Facebookon az a poszt, már-már mém, amiben arról van szó, hogy milyen érdekes, hogy a gazdaság bajba kerül, ha csak a legszükségesebbeket vesszük meg. Csak remélni tudjuk, hogy sikerül a gazdaságot úgy talpra állítani, hogy szerényebben élünk, kevesebbet pazarlunk, és sokkal inkább csak a valóban szükséges termékekre, és szolgáltatásokra fókuszálunk. Valahogy túléltünk szolidabb fogyasztással is, így is kéne folytatni.

10. Az iroda sokaknak teljesen felesleges

Nem kívánom, hogy az ingatlanfejlesztéssel, és irodabérléssel foglalkozók nehéz helyzetbe kerüljenek, az viszont az előző ponttal összefüggésben tök jó lenne, ha valóban csak azok járnának be az irodába, akiknek ez valóban fontos. Elég, ha arra gondolunk, hogy még a karantén alatt is kialakultak szabályos dugók a hazai városokban, most, hogy itt a lazítás pedig már szinte ugyanúgy kaotikus a helyzet, mint korábban.

Nem kell mindenkinek irodába járnia, rengeteg cég van, ami tökéletesen működik online. Az iroda-mánia óriási pazarlással jár, üzemanyagot, pénz spórolhatunk ha csak akkor megyünk be, amikor az tényleg elengedhetetlen.

Mondd el egy komment, formájában, hogy te miként látod, arra is kíváncsi vagyok, hogy a kapcsolataitokra miként hatott a karantén!

Szólj hozzá!

Egy romával szenvedélyesebb a kapcsolat

2020. május 14. 09:28 - Györfi András szerk

romaszerelem_hu.jpg

A romák nagy része napi szinten tapasztal megkülönböztetést a származása miatt, ennek ellenére a többségük mégis szívesen élne kapcsolatban egy nem romával, többek között ez is kiderült egy új társkereső szolgáltatás felméréséből. Különböző Facebook csoportokban lettek megszólítva a kérdőív kitöltői, több százan járultak hozzá tapasztalataikkal a Romaszerelem.hu munkájához.

Elsőként arról kérdezték a résztvevőket, hogy éltek-e már párkapcsolatban egy nem romával, a válaszadók 66,7%-a válaszolt igennel, az is kiderült, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a legnagyobb része több mint öt évig tartott.

Fontos kérdés volt az is, hogy szeretnének-e kapcsolatban élni egy nem romával azok, akiknek ilyen kapcsolata még nem volt, ebből kiderült, hogy 42,5% határozottan elzárkózik ettől, azonban 37,% úgy nyilatkozott, hogy szívesen élne kapcsolatban egy nem romával, 20% pedig lehetségesnek tartja, legalábbis nem zárja ki ezt a lehetőséget.

A kutatásnak az is része volt, hogy tapasztalnak-e megkülönböztetést a Magyarországon élő romák, csupán 25% nyilatkozott úgy, hogy nem, még sohasem érte hátrányos megkülönböztetés a származása miatt. 34,1% adta azt a választ, hogy 2-3 alkalommal érte már valamilyen megkülönböztetés, csupán 4,5% érezte úgy, hogy havonta éri hátrány, míg 36,4% úgy látja, hogy napi jelleggel tapasztal diszkriminációt.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy általában hol, és hogyan szoktak ismerkedni a romák, bő 24% válaszolta azt, hogy csak barátokon keresztül ismer meg új embereket, közel 30% szórakozóhelyeken, 44,4% az interneten, a legtöbben, a megkérdezettek mintegy 60%-a pedig azt válaszolta, hogy bárhol szívesen ismerkedik.

Annak kapcsán pedig, hogy miben más a kapcsolat egy romával, két meghatározó válasz született, az egyik szerint sokkal viharosabb (36,4%), a másik szerint pedig sokkal szenvedélyesebb (40,9%). Mindezek mellett 9,1% azt válaszolta, hogy sokkal harmonikusabb egy romával kapcsolatban élni, és csupán 13,6% látja úgy, hogy semmilyen érdemi különbség nincs a romák és a nem romák között egy kapcsolatban.

A KSH adatai szerint az elmúlt harminc év során megduplázódott a Magyarországon élő romák száma, 400 ezerről közel 900 ezerre nőtt a számuk. Ezzel arányuk a teljes lakosság körében 3,7%-ról 8,8%-ra nőtt, a falvakban azonban magasabb, 11,% ugyanez az érték. 

Györfi András, a Romaszerelem.hu alapítója szerint azért van szükség egy romáknak szóló, tematikus társkereső oldalra, mert a magyar lakosság már megérett arra, hogy elfogadja kisebbségeit, hasonlóan a nyugati társadalmakhoz. Illetve 10%-os népességarányukkal kellően nagy csoportot alkotnak a romák ahhoz, hogy érdemes legyen dedikált platformot üzemeltetni számukra.

Az oldal nem zárt, bárki regisztrálhat, az üzemeltetők nem tesznek megkülönböztetést a felhasználók között. Meglátjuk, mennyire lehet sikeres ez a modell, az mindenesetre biztos, hogy az Egyesült Államokban általános, hogy a különböző kisebbségek saját társkereső oldalt kapnak, van például afroamerikaiaknak, muszlimoknak, sőt ázsiaiaknak szóló felület is.

Szólj hozzá!

Ducitárs.hu a TV2 Innovátor című műsorában

2020. május 04. 22:54 - Györfi András szerk

gyorfi_andras_tarskereso_ducitars_hu_ujsagiro.jpg

Csak kapkodjuk a fejünket, annyi médiamegkeresést- és megjelenést kap a teltek és vidámak társkereső oldala, a Ducitárs.hu, múlt hét szombaton például a TV2 Innovátor című műsorában szerepelhettünk. Ismét köszönöm a megjelenést, igazán jót tesz társkereső oldalunknak minden megjelenési lehetőség, főleg, ha egy országos kereskedelmi TV-ben kapunk teret.

Úgy érezzük, hogy jól sikerült, beszélhettem arról, hogy honnan származik a telteknek szóló társkereső szolgáltatás alapötlete, arról is, hogy az elmúlt közel harminc év során honnan hova jutott el az online társkeresés, mint iparág. Igazán tanulságos, remek forgatás volt, remélem a nézőknek is annyira tetszett, mint nekünk. Közben dolgozunk tovább a háttérben, mindent elkövetünk, hogy a lehető legtöbb telt társkeresőhöz eljuttassuk a Ducitárs.hu hírét!

Szólj hozzá!

Ducitárs.hu a Blikk Vírushíradóban

2020. május 04. 22:12 - Györfi András szerk

newspaper-1595773_1920_1.jpg

Újabb remek megjelenési lehetőséget kapott a teltek és vidámak társkereső oldala, Ducitárs.hu, ezúttal a Blikk vendége voltam, méghozzá a Vírushíradó névre keresztelt podcast keretében. Remekül sikerült, elmondtam, hogy a követező okok miatt van óriási felfutásban a duciknak szóló ismerkedő platform:

  • Többet eszünk a karanténban, sok a "bánatevő", sokan a szorongásaikat fojtják el evéssel.
  • Sokkal kevesebbet mozgunk, hiszen otthon ez nem könnyű, hiába van számos minőségi edzésprogram online.
  • Össze vagyunk zárva, így több a vita, ennek megfelelően több a szakítás, és a hirtelen válás is.
  • Sokkal több időt töltünk a gép előtt, nem csak a munkánk, hanem az unaloműzés miatt is.
  • A karantén remek lehetőség az online társkeresésre, hiszen igazán jól megismerhetünk valakit a bezártság alatt.

Köszönöm ismét a megjelenést, remekül sikerült!

Szólj hozzá!

Mit gondolnak a kriptopénzekről a nagykutyák?

2020. április 23. 10:08 - Györfi András szerk

bitcoin-4851387_1280.png

Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus járványnak, van, aki szerint a 2008-as válság eltörpül majd a mostani mellett, mások szerint már az év végére helyrejönnek a legrosszabbul járt területek is, például a vendéglátás.

Az mindenesetre biztos, hogy egy váratlan, és nehezen kiszámítható következményekkel járó helyzetben nehéz tisztán látni. Mi mégis megnéztük, hogy mit gondolnak a kriptopénzekről általában a nagybefektetők és a világraszóló sikereket elérő vállalkozók, illetve ha van véleményük arról, hogy mit hozhat a területnek a válság, arról is beszámolunk.

Mark Cuban

Azok, akik ismerik, és gyakran nézik az itthonról egy-egy epizód erejéig a YouTube-on elérhető befektetési műsort, a Shark Tank-et, bizonyára találkoztak már Cuban nevével, az excentrikus milliárdos, és kosárlabda csapat tulajdonos markáns véleménnyel van a Bitcoinról. 

Többször kifejtette, hogy a rendszer túlságosan bonyolult, nehezen használható, az átlagember számára nem is érthető, ráadásul fiat-ra történő visszaváltásra van szükségünk, ha el akarjuk költeni bitcoinjainkat. A mostani helyzet kapcsán azonban váratlan kijelentést tett, szerinte ha az amerikai gazdaság megfeneklik a FED túlzott pénznyomtatása miatt, akkor a bitcoinnak mégiscsak “lehet mondanivalója”.

Bill Gates

A Microsoft alapító neve szinte egyet jelen az óriási üzleti sikerrel, nem véletlenül. Mára már ugyan Jeff Bezos, az Amazon webshop óriási alapítója letaszította trónjáról a világ leggazdagabb embereinek listáján, közel száz milliárd dolláros vagyonával mégis kimagaslóan nagy súlyú szereplőnek számít a globális gazdaság életében. 

Gates kendőzetlen megfogalmazása szerint a bitcoin tipikusan “a következő bolond” típusú befektetés, ennek lényege, hogy csak azért fektetnek be az emberek, mert azt remélik, hogy majd a következő “bolond” többet ad a kriptopénz darabjáért. Beszédes, hogy ugyanezt a véleményt hallhattuk már listánk következő szereplőjétől is.

Warren Buffett

Az omahai orákulumként is ismert Buffett a Bitcoin, és általában a kriptopénzek egyik leghangosabb kritikusa, az egyik első, a témában született nyilatkozatában patkányméregnek, nem sokkal később “négyzetre emelt” patkányméregnek bélyegezte a legismertebb kriptopénzt. 

Ezen a markáns, és egyenesen lesújtó véleményén az sem változtatott, hogy a veterán befektető találkozott a Tron kriptopénz alapítójával, Justin Sun-al, és a Houbi egyik vezetőjével is egyéb meghatározó kriptopénz ipari szakemberek mellett egy ebéd keretében. Buffett ráadásul egy bitcoinnal, és tron-al feltöltött Samsung telefont is kapott vendégeitől születésnapja alkalmából, ám ez sem térítette el negatív gondolataitól a bitcoin kapcsán. 

Ennek megfelelően biztosak lehetünk abban, hogy Buffett a most kibontakozó válságban sem látja szerepét a bitcoinnak.

Mark Zuckerberg

A Facebook, az Instagram, és a WhatsApp tervezett fizetési platformja, a Libra óriási port vert fel 2019 során, az egész piac felbolydult, sokan a várva várt tömeges elterjedést várták a közösségi média óriás lépésétől.

Azóta meglehetősen bizonytalanná vált a projekt sorsa, többek között a példátlan erejű, nemzetközi, főként politikai ellenállás miatt. Zuckerberg pragmatikus megközelítést választott a területhez, érti a blokklánc értékét, a kriptopénzek kapcsán viszont úgy tűnik, hogy csak saját cégbirodalmának új lehetőségeit látja bennük. 

Michael Bloomberg 

A világ tíz leggazdagabb emberét soroló listán is szereplő Bloomberg korábban New York polgármestere is volt, nemrég pedig még az USA elnökválasztási kampányában is szerepelt, mostanra azonban kilépett a megmérettetésből.

A válság, és a kriptopénzek lehetséges kapcsolatáról még nem nyilatkozott, korábban azonban arról beszélt, hogy a sok milliárd dolláros eszköz osztállyá vált kriptopénzek kapcsán szabályozásra lenne szükség, ami eddig még nem történt meg.

Kifejtette azt is, hogy minden lehetőség, és ígéret mellett, amit a blokklánc és a kriptopénzek magukban hordoznak számos csalás, és probléma is adott ezen a piacon.

Jack Ma

Az kínai online kereskedelmi óriás tulajdonosa a sokszor visszatérő véleményt fogalmazta meg a területről, “igent” mond a blokkláncra, hisz a jelentőségében és a jövőjében, viszont “nem tudom” a válasza annak kapcsán, hogy mi lehet a bitcoin jövője. Sőt, néhány évvel ezelőtt külön figyelmeztetett a bitcoin árfolyama kapcsán, arra hívta fel a figyelmet, hogy könnyen lehet, hogy lufival állunk szembe. A 2017-es bull run, majd azt azt követő árfolyamzuhanás úgy tűnik igazolták a vállalkozó szavait.

Michael Novogratz

A katonai helikopter pilótából lett nagybefektető dollár milliárdokat keresett a klasszikus piacokon és a tőzsdén, majd amikor elkezdett felfutni a kriptopénzek területe, létrehozta a Galaxy Digital névre keresztel tőkealapját, mely kifejezetten kriptopénzekkel foglalkozik. Ennek megfelelően egy igazán elfogult szereplőről van szó, aki mélyen hisz a terület jövőjében, azonban mégis beszéldes, hogy valaki, aki évtizedeket töltött el komoly sikereket elérve a hagyományos piacokon úgy dönt, hogy minden idejét ennek az iparnak szenteli.

Jamie Dimon

A JP Morgan CEO-ja egyenesen csalásnak titulálta a bitcoint, az egyik, a CNBC-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy a bitcoin “rosszabb, mint a tulipánválság”, ezzel a hollandiai tulipánhagyma vásárlási lázból kialakuló lufira utalva. Sőt, azt is hozzátette, hogy “valaki az életét fogja veszíteni”, hogy ezzel pontosan mire utalt, az nem derült ki, de feltehetőleg arra, hogy sokaknak az egész életük komoly válságba kerülhet, ha szinte mindenüket elvesztik egy rossz befektetés következtében.

Jerry Yang

Az egykor szebb napokat látott, ám még ma is jelentős kereső, a Yahoo egyik alapítója, a milliárdos Yang hisz abban, hogy a digitális pénzeknek lehet szerepe a társadalmakban, azonban megfogalmazása szerint egyelőre a “hype” és a gyors meggazdagodás reménye mozgatja a piacot.

Ken Griffin

A milliárdos hedge fund menedzser ha úgy tetszik “köztes” álláspontot képvisel, szerinte a kriptopénzek nem jelentik a jövő pénzét, ugyanakkor átverésnek sem nevezné a területet. Viszont azt is hozzátette, hogy sok hasonlóságot lát a kriptopénzek, és a tulipánhagyma buborék között. 

Ahogy láthattuk, a supergazdagok, és a milliárdos befektetők vegyes véleményeket mutatnak a bitcoin, és általában a kriptopénzek kapcsán, azonban ha nagy átlagot kell vonnunk a fentiekből, akkor azt mondhatnánk, hogy többségben vannak a “borús”, vagyis a kedvezőtlen benyomások. Az is biztos, hogy még egy kimagaslóan sikeres üzletember sem tévedhetetlen, hosszú út áll még a kriptopénzek előtt, meglátjuk, hogy a következő évek során hogyan alakul, esetleg változik a világhírű vállalkozók, és befektetők véleménye. 

Azt is hozzá kell tennünk, hogy a kimagaslóan tehetős emberek - tehát azok, akik legalább egymillió dollárnyi befektetéseket kezelnek - alig egyharmada informált, tájékozott a kriptopénzek világáról, sokan vannak, akik tanulni szeretnének a területről.

Illetve külön érdekessége a szupergazdagok, és a kriptopénzek kapcsolatának, hogy hamarosan talán már nem is lesz igazán érdekes a kérdés, miszerint mit gondolnak a gazdagok a bitcoinról, hiszen hat új, kriptopénzekkel vagyonokat elérő szereplője van a milliárdosok listájának, az ő véleményük márpedig minden bizonnyal kedvező, ha nem is teljesen kritikátlan a területről.

Ha szeretnél többet tudni a kriptopénzek területéről, nézd meg a Kriptopénz ABC című könyvünket!

Szólj hozzá!

A karantén idején óriási felfutásban a Ducitárs.hu

2020. április 15. 16:06 - Györfi András szerk

A koronavírus-járvány miatt karanténba vonult a fél világ, ez sok vállalkozásnak tragédia, mások viszont korábban nem látott felfutásnak örvendenek. Ilyen a társkeresés is, hiszen most mindenki a gép előtt ül, magányosan pedig még nehezebb elviselni az önkéntes számüzetést, ennek eredményeképp remek számokat produkál minden társkereső oldal.

A kategórián belül is kifejezetten jól teljesít az első magyar telteknek szóló társkereső, a Ducitárs.hu, erről számolt be a Ripost mai cikkében:

gyo_rfi_ta_rskereso_ducita_rs_ducita_rs_hu.jpg

1 komment

Az Etherscan már figyelmeztet, ha piszkos pénzzel kerülsz kapcsolatba

2020. április 15. 12:58 - Györfi András szerk

business-3085138_1920.jpg

"A címeink veszélyben vannak." az Etherscan friss beszámolója szerint ez az a mondat, amit explorerként gyakran hallanak, éppen ezért egy új fejlesztéssel megpróbálják idejekorán felhívni a felhasználók figyelmét abban az esetben, ha "piszkos pénzzel", vagyis olyan összegekkel, és címekkel kerülnek kapcsolatba, amik valamilyen visszaélésben is érintettek voltak korábban.

A blogposzt arról is beszél, hogy miután "szennyezett" címekkel került kapcsolatba egy jószándékú felhasználójuk, néhány perctől akár egy egész hónapig tartó kutatás kezdődött, hogy azonosítsák a forrást, és minden érintett fél szerepe tisztázásra kerüljön a kérdéses tranzakciók kapcsán.

Éppen azért az elmúlt időszakban egy olyan megoldást igyekeztek kidolgozni, ami lehetőleg valós időben figyelmzeteti az érintetteket, ha olyan címekkel kerültek kapcsolatba, amik valmilyen bűncselekményben is használatosak voltak, mint kiderült, ez még annál is nehezebb, mint amilyennek elsőre hangzik.

Folyamatos macska-egér játékként írják le a jelenséget, hiszen a bűnözőknek elemi érdeke, hogy utalások hosszas láncolatán keresztül végül fiat pénzbe mossák át a megszerzett vagyonukat. Az új fejlesztés most ETHProtect néven jelent meg, célja, hogy jelezze a felhasználóknak, ha a beérkező összeg szennyezett, illetve az, hogy a forrásig visszakövethető tegye ezeket a tranzakcióikat.

Felmerül a kérdés, hogy mitől lesz egy összeg szennyezett, a válasz az, hogy ha olyan tevékenységekből származik, vagy érintett bennük, mint a phishing (adathalászat), egy szolgáltatás feltörése, valamilyen csalás, egyéb, gyanús online tevékenység.

A fejlesztők elmondása szerint mesterséges intelligencia alapú tanulási mechanizmust is használnak (machine learning) ahhoz, hogy egyre hatékonyabban, és egyre "automatizáltabban" történhessen a kérdéses tranzakciók azonosítása.

Felmerül a kérdés, hogy honnan származnak a bemeneti információk, amik a fenti eseményekre hívják fel a rendszer figyelmét, erre a válasz az, hogy a felhasználók, vagyis az internet népe jelenti az inputot, csalásokról, kriptopénztőzsdék feltörésekről, egyebekről számolnak be, ezeket az értesítéseket at Etherscan munkatársai természetesen ellenőrzik, nem válhatnak automatikusan, "bemondásra" a rendszer részévé.

Ha sikerült igazolni egy eseményt, és az ahhoz kötődő címeket is, akkor kerül be az ETHProtect rendszerébe. Közzétettek egy screenshotot is, amin látszik egy érintett cím, a figyelmeztetés, láthatjuk az adott eseményt is megjelölve, a példán az Upbit kriptopénztőzsde feltörésében, vagyis az így eltulajdonított összegekben érintett címről van szó.

A valós idejű azonosítás, vagyis a rendszer lelke itt lép életbe, hiszen ha sikerült igazolni, hogy egy adott esemény valós, hiteles, valóban megtörtént, sikerült konkrét címekhez is kötni, akkor a pénz útja valós időben, "lépésről-lépésre" követhező, az ETHProtect mindenkit figyelmeztet, aki kapcsolatba kerülhet vele.

Szólj hozzá!

Tegyük végre tisztába ezt a koronavírust!

2020. március 21. 23:19 - Györfi András szerk

virus-4937553_1920.jpg

Nem vagyok virológus, ám évekig foglalkoztam biológiával, így feljogosítva érzem magam, hogy - némi utánajárással - tiszta vizet öntsek a pohárba a koronavírus, és a kialakult járványhelyzet kapcsán. Csapjunk a lecsóba!

A vírus az egy élőlény?

Bár nincs kristálytiszta definíció a biológiában arra, hogy mi is az élet, mégis van egy többé-kevésbé precíz meghatározás, ami "él", annak kapcsolatot kell tartania a környezetével, reagálnia kell annak behatásaira, valamiféle tápanyagot kell felvennie belőle, sokat segít az is, ha képes szaporodni, önmagához hasonló utódkat létrehozni. Ennek megfelelően a biológusok körében népszerű vélekedés szerint a vírus nem élőlény, hanem:

az evolúció során bizonyos mértékű önállóságra szert tett genetikai információ.

De mi az a genetikai információ?

Kissé leegyserűsítve az élőlények három, szinte mindent meghatározó molekulatípusból épülnek fel, ezek a nukleinsavak, a fehérjék, és a lipidek. A nukleinsavaknak, azon belül is a sokat emlegett négy "betűből", az A (adenin), a T (timin), a C (citozin), és a G (guanin) betűkkel jelölt alkotóelemekből, kisebb molekulákból álló DNS-nek van a legnagyobb jelentősége a témánk szempontjából.

Minden sejt tartalmaz DNS-t, a szintén sokat emlegetett kromoszómákba tömörülve, ahogy azt sokat hallhatjuk, ez határozza meg a szemünk színét, de lehet, hogy olyasmit is, mint például az alkoholizmusra való hajlamunkat is. A sejteken belül működő "biológiai gépek", vagyis enzimek sokasága felelős azért, hogy a DNS-ben kódolt információ alapján, a rendelkezésre álló aminosavakból, mint "építőkockákból" feherjéket építsenek.

És itt jön a lényeg.

Ha egy vírusnak sikerül bejutnia egy sejtbe, akkor ezek a "gépek" mit sem sejtve ugyanúgy járnak el az ő DNS-ével is, mint az adott élőlény, például egy ember genetikai információjával, kötelességtudóan fehérjéket gyártanak belőle, sőt, az adott DNS-ből is másolatokat készítenek, ahogy azt a sajátjukkal is tennék.

Ennek megfelelően a vírusból sok-sok másolat készül, rendelkezésre áll számtalan kópia a DNS-éből, és az a köré szerveződő fehérjeburokból is, miután mindez összerendeződött, a vírusok kijutva a megfertőzött sejtből annak környezetében újabbakba jutnak be, ahol szintén önmaguk reprodukciójára "kényszerítik" őket.

Fontos kérdés, hogy hogyan képes egy vírus bejutni egy sejtbe, erre az a válasz, hogy minden sejt felszínén vannak úgynevezett receptorok, ezeket felfoghatjuk "antenna"-ként, a cél, hogy a szervezet "üzeneteit", utasításait fogadják, jó példa erre, hogy a hormonok is úgy hatnak, hogy egy-egy sejt receptoraihoz kapcsolódnak, majd összetett mechanizmusokon keresztül a működésének megváltoztatását érik el.

De miért csinálja azt a vírus, amit?

Egy olyan ösztönvezérelt élőlénynek, mint például egy nyestnek lehetnek "szándékai", az etológusok szerint még akár "kedve" is lehet, sőt, talán még "hangulata" is, elég, ha arra gondolunk, hogy milyen furcsán viselkedhet néha egy kutya, vagy egy macska.

Ezzel szemben a vírus "csak" DNS darabokból áll, nincs semmiféle "célja", a szerveztünk, és a vírus felépítéséből, a működésének logikájából adódik az, hogy veszélyt jelent ránk. Egy vírusnak hasonlóan az időjáráshoz, vagy az emberalkotta világban például a tőzsdei árolyamoknak hatása van az életünkre, ez a hatás időnként, ahogy most is akár drámai is lehet.

De mekkora egy vírus?

A sejtek a mikrométeres nagyságrendbe tartoznak, ez a méter milliomod része, a vírusok pedig a nanométeres, vagyis a százmilliomod méteres nagyságrendbe, sejteket láthatunk könnyen hozzáférhető mikroszkópokkal, vírusokat viszont csak speciális, csillagászati árú eszközökkel. Ha valaki "ránk köhög", akkor a szájából, orrából kijövő váladékkal együtt a szervezetünkbe juthatnak vírusok. Ha ezek között van például a COVID-19, akkor megfertőződhetünk, de még ekkor sem biztos, hogy megbetegszünk.

Oké, de hogyan jelenik meg egy olyan vírus, mint a COVID-19?

A vírusok egyidősek a földi élettel, mindig is jelen voltak, mindig is velünk lesznek. Számtalan vírussal találkozunk minden egyes nap, ugyanúgy, ahogy az állatok, és a növények szervezetébe is tengernyi vírus próbál bejutni folyamatosan. Két alapvető kérdés érdekes egy vírus kapcsán, az egyik az, hogy képes-e bejutni, a másik az, hogy ha bejutott, akkor milyen hatást ér el.

Ezért fontosak a sejtek felszínén lévő receptorok, ha egy vírus felépítése megváltozik, akkor lehetséges, hogy alkalmas lesz arra, hogy kapcsolódjon egy sejthez, majd be is jusson. Nagy kérdés, hogy mitől változhat meg egy vírus, erre a válasz az, hogy minden élőlény folyamatos változásban van, ez az evolúció lényege, a DNS, vagyis a mindent meghatározó genetikai "térkép" alakul a paradicsomban, a macskában, az emberben, és a vírusokban is.

A változás lényege az, hogy a DNS-t alkotó "betűk", az A, T, C, G sorrendje átalakul, az ok lehet a napból származó UV sugárzás, és számos egyéb tényező, akár a puszta véletlen, vagyis az említett molekuláris "gépek" hibája is. Ez a folyamatos alakulás, eltérés hozta azt is, hogy lemásztunk a fáról, majmokból "új majmok", vagyis emberek lettünk.

A változással nincs semmi baj, kivéve akkor, amikor egy vírus, vagy egy baktérium változik úgy, hogy képes legyen sokunkat megbetegíteni. A változáshoz viszont kell valami, ami sajnos a mostani vírus kapcsán meg is történt, ez pedig az, hogy a szükséges körülmények, például sok élőlény közeli együttélése megvalósuljon.

Egy kínai piac miatt állt meg a világ?

Pontosan. A hetvenes években Kína még nem volt az a prosperáló nagyhatalom, mint aminek most ismerjük, óriási éhínséggel nézett szembe. Az akkori vezetés egyetlen ötlete az volt, hogy újra engedélyezze a kínaiak azon szokását, miszerint különféle, innen nézve egzotikus állatokat, például kígyókat, gyíkokat, és egyebeket tenyésszenek, és egyenek, ezt meg is tették.

Az elmúlt évtizedeken a kínai népességrobbanás, és gazdasági fejlődés közepette ezek a - borzalmas állapotokat mutató - tenyészetek, és piacok megmaradtak, ám a lakosság döntő többsége nem eszik ilyesmit, viszont főként a helyi elit közkedvelt eledeleiként megmaradtak.

Ha eltekintünk attól, hogy számos állat, köztük medvék, tigrisek, és egyebek rendkívül rossz körülmények között élnek, majd pusztulnak el, akkor ez nem lenne akkora baj, azonban ezek a piacok időzített bombaként ágyaznak meg különböző vírusok megjelenésének. 

A COVID-19, vagyis a koronavírus nagy valószínűséggel a denevérben változott, majd átkerült a tobzoskára, ahol ismét változott, így képessé vált arra, hogy az embert is megfertőzze, megbetegítse, ez meg is történt.

A vuhani állatpiac volt a vírus kiindulópontja, innen jutott el a világ szinte minden egyes pontjára, komoly járványt, számos halálesetet, és egyelőre felmérhetetlen gazdasági károkat okozva. A piac azért volt szinte tökéletes helyszín a kialakulására, mert sok állat élt összezárva, egymáshoz nagyon közel, szó szerint egymásra polcot ketrecekben. 

De miért halnak meg emberek?

Ha egy vírus, például a koronavírus bejut egy sejtbe, eléri önmaga szaporodását, akkor annak a sejtnek egy idő után nincs lehetősége arra, hogy ellássa a saját, eredeti feladatát. A testünk szervrendszerekből, például az úgynevezett kardiorespiratorikus rendszerből, az azokat felépító szervekből, például a tüdőből áll, ezek a szervek pedig szövetekből, vagyis azonos felépítésű, és funkciójú sejtekből épülnek fel, ha egy vírus elszaporodik, akkor az adott szerv nem képes ellátni a feladatát.

Ezért van az is, hogy a koronavírus fertőzöttek nehezen kapnak levegőt.

Nem lehet, hogy ezt a vírust szándékosan indították el?

A válasz egy nagybetűs, határozott nem. Tény és való, előfordul, hogy egy laborból véletlenül kikerül egy vírus, az is igaz, hogy különböző banditaállamok, például Észak-Korea rendelkezhet biológiai fegyvernek szánt vírusokkal, baktériumokkal, mégis az a kutatók mai álláspontja, hogy a COVID-19 természetes úton alakult ki, és terjedt el, okozott járványt.

De mi lesz ennek a vége?

Mint minden járvány, ez is véget fog érni. Az immunrendszerünk miután találkozott egy kórokozóval képes arra, hogy védettséget alakítson ki, ha ez tömegesen történik meg, az az úgynevezett "herd immunity", vagyis az a jelenség, amikor nagyszámú ember válik természetes úton védetté egy vírussal, batkréiummal, vagy bármi egyébbel szemben. Messzire vezet, hogy ezt érdemes-e megvárnunk, vagy aktívan tennünk kell-e azért, hogy minél kevesebben fertőződjünk meg, az egyöntetű, stratégiai álláspont azonban az, hogy:

maradj otthon, csak akkor mozdulj ki, ha a boltba kell menned, vagy más, halaszthatatlan dolgod van!

De mikor fog véget érni?

Erre a kérdésre én nem tudok választ adni, ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy Kína remek példa, a járvány onnan indult, ott pedig nagyjából 3-4 hónap elmúltával kezd csillapodni, talán már tetőzött is, így nálunk is hasonló lehet a lefolyása. Becslésem szerint május közepére, esetleg végére lezárhatjuk ezt a kellemetlen fejezetet az életünkből, megkezdődhet a gazdaság rehabilitációja.

Update: Sokan megkerestek, hogy az írás pontatlan, hiszen ez egy RNS vírus. Igen, ez így van, tisztában vagyok az RNS vírusok lényegével is, azonban ez a cikk általános, ha úgy tetszik alapozó anyag, azoknak szól, akiknek nem a biológia volt a kedvence a középiskolában, most mégis szeretnének egy képet kapni arról, hogy mi történik és miért.

Egy ilyen anyagban nem szerencsés PCR-ról, Western Blot-ról, mikroRNS-ekről, bioinformatikáról, molekuláris biotechnológiáról, baktérium táptalaj oldat készítésről, és egyebekről írni. Igen, ügyes vagy, ha már hallottál ezekről, esetleg érted is a lényegüket valamelyest, de nem szükséges többet írnotok ennek kapcsán. 

Remélem, hogy segítettem tisztán látni, ha tetszett a poszt, kérlek kövess a Facebookon! 

6 komment

10 tipp, amivel agyonütheted a karantén unalmát

2020. március 20. 18:08 - Györfi András szerk

office-932926_1920.jpg

Bár sajnos még mindig sokan vannak, akik valamiféle talált szabadságként élik meg a mostani helyzetet, a legtöbben józan, felelős döntést hoznak, és bezárkóznak. Ez így helyes, én is ezt teszem, és a környezetemben szinte mindenki, van azonban egy fontos probléma, amibe már az első három nap alatt belefutunk mindannyian.

Ez nem más, mint a home office-ban legályázott munkaórák után óhatatlanul megjelenő unalom.

Nem könnyű hozzászoknunk ahhoz, hogy esténként, késő délutánonként, amikor már nincs munka, a lakás már rég makulátlan, a macska megetetve, jön a nagy kérdés, miszerint mihez is kezdjünk magunkkal.

Indíts fogadási kört a kilenc hónap múlva megjelenő születési, és válási hullám kapcsán!

Nem tudjuk, hogy milyen törvények vonatkoznak a születés- és válásszám kapcsán tett fogadásokra, de talán most megússzuk a retorziót. Szólj a barátoknak, szervezd meg online!

Tanulj programozni!

Ez a mostani helyzet remek alkalom arra, hogy fejleszd önmagad, olyasmit tanulj, aminek igazán hasznát veszed. Számtalan ingyenes, és még több elérhető áru oktatóanyagot találhatunk programozás témában, sosem késő elkezdeni!

Írj könyvet!

Szinte mindenkinek elhagyta már a száját az "erről könyvet írhatnék" kijelentés, itt az idő, legfőképp az alkalom, hogy cselekedj. Bár a jelen helyzet - reméljük - rövidebb ideig tart, mint amennyi egy könyv megírásához kell, mégis érdemes elkezdened, ha jól indul, lesz alkalmad befejezni is!

Olvasd el, amit régóta akartál!

Ha úgy érzed mégsem írnál könyvet, akkor olvass, vedd elő azokat a karácsonyra kapott könyveket, amiket rutinszerűen dobtál be az egyik polcra, most van lehetőséged elolvasni azt, amit tényleg érdekel.

Keress társat!

A karantén párban sem könnyű, de egyedül még rosszabb, ha egyedülálló vagy és unod a nagy társkereső oldalakat, nézd meg a telteknek, vagy az egyenruhások kedvelőinek szóló oldalak valamelyikét! Bőven lesz időtök online ismerkedni, mire eljön az első, biztonságos találkozó ideje.

Tervezd meg a pénzügyeid!

A legtöbbünknek van mit csiszolni a pénzügyeinken, rendet kell tenni a következő hónapok kiadásainak, és bevételeinek tervezésében. Ráadásul most bizonytalan, nagy valószínűséggel nehéz gazdasági időszak következik, így különösen fontos a precíz tervezés.

Tedd rendbe az emberi kapcsolataid!

Mindannyiunk életében vannak elvarratlan szálak, használd ki a karantén adta lehetőséget, hívd fel azokat, akikkel békét szeretnél kötni, tisztázz mindent, ami bánt a múltadból!

Nézd meg az igazán hosszú filmeket!

Martin Scorsese legutóbbi remekműve, az Irishman nem csupán parádés szereposztásával, de rekordhosszával is nagy visszhangot váltott ki, ha máskor nem is, most biztosan lesz három és fél órád arra, hogy végignézd, érdemes!

Tanulj nyelvet!

A programozásról már beszéltünk, ha úgy érzed, hogy a C++ nem a te világod, akkor tanulj nyelvet, ha van valami, ami mindenkinek jól jön, akkor ez az. Töltsd le a Duolingo-t, vagy valamelyik másik, ingyenes appot, vágj bele egy olyan nyelvbe, amit mindig is szerettél volna megtanulni!

Meditálj!

Orvosi tény, hogy a meditáció működik, valóban nyugtatják az idegeket a különböző légzés- és meditációs technikák. Olvass utána, próbáld ki, gyakorolj, lehet, hogy örök életedre hasznos szokásoddá válik.

+1: Aludj!

Ha van valami, amire igazán jó a karantén, akkor az az alvás, egyszerűen feküdj le, és aludj annyit, amennyit csak tudsz, pihend ki magad!

Szólj hozzá!