Györfi András

Egy romával szenvedélyesebb a kapcsolat

2020. május 14. 09:28 - Györfi András szerk

romaszerelem_hu.jpg

A romák nagy része napi szinten tapasztal megkülönböztetést a származása miatt, ennek ellenére a többségük mégis szívesen élne kapcsolatban egy nem romával, többek között ez is kiderült egy új társkereső szolgáltatás felméréséből. Különböző Facebook csoportokban lettek megszólítva a kérdőív kitöltői, több százan járultak hozzá tapasztalataikkal a Romaszerelem.hu munkájához.

Elsőként arról kérdezték a résztvevőket, hogy éltek-e már párkapcsolatban egy nem romával, a válaszadók 66,7%-a válaszolt igennel, az is kiderült, hogy ezeknek a kapcsolatoknak a legnagyobb része több mint öt évig tartott.

Fontos kérdés volt az is, hogy szeretnének-e kapcsolatban élni egy nem romával azok, akiknek ilyen kapcsolata még nem volt, ebből kiderült, hogy 42,5% határozottan elzárkózik ettől, azonban 37,% úgy nyilatkozott, hogy szívesen élne kapcsolatban egy nem romával, 20% pedig lehetségesnek tartja, legalábbis nem zárja ki ezt a lehetőséget.

A kutatásnak az is része volt, hogy tapasztalnak-e megkülönböztetést a Magyarországon élő romák, csupán 25% nyilatkozott úgy, hogy nem, még sohasem érte hátrányos megkülönböztetés a származása miatt. 34,1% adta azt a választ, hogy 2-3 alkalommal érte már valamilyen megkülönböztetés, csupán 4,5% érezte úgy, hogy havonta éri hátrány, míg 36,4% úgy látja, hogy napi jelleggel tapasztal diszkriminációt.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, hogy általában hol, és hogyan szoktak ismerkedni a romák, bő 24% válaszolta azt, hogy csak barátokon keresztül ismer meg új embereket, közel 30% szórakozóhelyeken, 44,4% az interneten, a legtöbben, a megkérdezettek mintegy 60%-a pedig azt válaszolta, hogy bárhol szívesen ismerkedik.

Annak kapcsán pedig, hogy miben más a kapcsolat egy romával, két meghatározó válasz született, az egyik szerint sokkal viharosabb (36,4%), a másik szerint pedig sokkal szenvedélyesebb (40,9%). Mindezek mellett 9,1% azt válaszolta, hogy sokkal harmonikusabb egy romával kapcsolatban élni, és csupán 13,6% látja úgy, hogy semmilyen érdemi különbség nincs a romák és a nem romák között egy kapcsolatban.

A KSH adatai szerint az elmúlt harminc év során megduplázódott a Magyarországon élő romák száma, 400 ezerről közel 900 ezerre nőtt a számuk. Ezzel arányuk a teljes lakosság körében 3,7%-ról 8,8%-ra nőtt, a falvakban azonban magasabb, 11,% ugyanez az érték. 

Györfi András, a Romaszerelem.hu alapítója szerint azért van szükség egy romáknak szóló, tematikus társkereső oldalra, mert a magyar lakosság már megérett arra, hogy elfogadja kisebbségeit, hasonlóan a nyugati társadalmakhoz. Illetve 10%-os népességarányukkal kellően nagy csoportot alkotnak a romák ahhoz, hogy érdemes legyen dedikált platformot üzemeltetni számukra.

Az oldal nem zárt, bárki regisztrálhat, az üzemeltetők nem tesznek megkülönböztetést a felhasználók között. Meglátjuk, mennyire lehet sikeres ez a modell, az mindenesetre biztos, hogy az Egyesült Államokban általános, hogy a különböző kisebbségek saját társkereső oldalt kapnak, van például afroamerikaiaknak, muszlimoknak, sőt ázsiaiaknak szóló felület is.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása