Györfi András

Az Etherscan már figyelmeztet, ha piszkos pénzzel kerülsz kapcsolatba

2020. április 15. 12:58 - Györfi András szerk

business-3085138_1920.jpg

"A címeink veszélyben vannak." az Etherscan friss beszámolója szerint ez az a mondat, amit explorerként gyakran hallanak, éppen ezért egy új fejlesztéssel megpróbálják idejekorán felhívni a felhasználók figyelmét abban az esetben, ha "piszkos pénzzel", vagyis olyan összegekkel, és címekkel kerülnek kapcsolatba, amik valamilyen visszaélésben is érintettek voltak korábban.

A blogposzt arról is beszél, hogy miután "szennyezett" címekkel került kapcsolatba egy jószándékú felhasználójuk, néhány perctől akár egy egész hónapig tartó kutatás kezdődött, hogy azonosítsák a forrást, és minden érintett fél szerepe tisztázásra kerüljön a kérdéses tranzakciók kapcsán.

Éppen azért az elmúlt időszakban egy olyan megoldást igyekeztek kidolgozni, ami lehetőleg valós időben figyelmzeteti az érintetteket, ha olyan címekkel kerültek kapcsolatba, amik valmilyen bűncselekményben is használatosak voltak, mint kiderült, ez még annál is nehezebb, mint amilyennek elsőre hangzik.

Folyamatos macska-egér játékként írják le a jelenséget, hiszen a bűnözőknek elemi érdeke, hogy utalások hosszas láncolatán keresztül végül fiat pénzbe mossák át a megszerzett vagyonukat. Az új fejlesztés most ETHProtect néven jelent meg, célja, hogy jelezze a felhasználóknak, ha a beérkező összeg szennyezett, illetve az, hogy a forrásig visszakövethető tegye ezeket a tranzakcióikat.

Felmerül a kérdés, hogy mitől lesz egy összeg szennyezett, a válasz az, hogy ha olyan tevékenységekből származik, vagy érintett bennük, mint a phishing (adathalászat), egy szolgáltatás feltörése, valamilyen csalás, egyéb, gyanús online tevékenység.

A fejlesztők elmondása szerint mesterséges intelligencia alapú tanulási mechanizmust is használnak (machine learning) ahhoz, hogy egyre hatékonyabban, és egyre "automatizáltabban" történhessen a kérdéses tranzakciók azonosítása.

Felmerül a kérdés, hogy honnan származnak a bemeneti információk, amik a fenti eseményekre hívják fel a rendszer figyelmét, erre a válasz az, hogy a felhasználók, vagyis az internet népe jelenti az inputot, csalásokról, kriptopénztőzsdék feltörésekről, egyebekről számolnak be, ezeket az értesítéseket at Etherscan munkatársai természetesen ellenőrzik, nem válhatnak automatikusan, "bemondásra" a rendszer részévé.

Ha sikerült igazolni egy eseményt, és az ahhoz kötődő címeket is, akkor kerül be az ETHProtect rendszerébe. Közzétettek egy screenshotot is, amin látszik egy érintett cím, a figyelmeztetés, láthatjuk az adott eseményt is megjelölve, a példán az Upbit kriptopénztőzsde feltörésében, vagyis az így eltulajdonított összegekben érintett címről van szó.

A valós idejű azonosítás, vagyis a rendszer lelke itt lép életbe, hiszen ha sikerült igazolni, hogy egy adott esemény valós, hiteles, valóban megtörtént, sikerült konkrét címekhez is kötni, akkor a pénz útja valós időben, "lépésről-lépésre" követhező, az ETHProtect mindenkit figyelmeztet, aki kapcsolatba kerülhet vele.

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása