Györfi András

10 ok, amiért ismét 10 000 dollár felett a bitcoin

2019. június 22. 16:07 - Györfi András szerk

160504-bitcoin-b.jpg

Mire ezeket a sorokat olvasod, könnyen lehet, hogy a legismertebb kriptopénz árfolyama 10 000 dollár alatt jár, ahogy mondani szokták: visszakorrigált. Ez azonban mitsem változtat a tényen, miszerint bő két évvel a 2017-es esztelen bikapiac után ismét meglódult az árfolyam, 2019 júniusában a bitcoin átlépte a "lélektatni"-nak is csúfolt tízezer dolláros határt, sőt, miközben ezeket a sorokat írom, már tizenegyezer felett járunk.

A kérdés az, hogy miért. A válasz nem olyan egyszerű, aki egy kicsit is hitelesen, őszintén dolgozik a kriptopénzek területén, az férfiasan, vagy férfiakat megszégyenítő női határozottsággal el fogja ismerni, hogy általában fogalmunk sincs arról, hogy pontosan mi miért történik ezen a piacon, utólag persze mindig nagyon okosak tudunk lenni. Jó közelítéssel mégiscsak "találgathatunk", a mai posztban is ezt teszem, lássuk hát a miérteket:

1. Megvolt az alja

Ez a piac - ahogy a legtöbb - ciklikusan mozog, a nagy felfutásokat összeomlások követik, majd hosszú hónapok, netán évek letargiája után ismét elkezdünk felfelé araszolni, ez átcsap óriási lelkesedéssé, majd egy csúcspontot követően ismét jön a feketeleves. A 2017 év végi csúcsot követő összeomlás, majd hosszas oldalazás után megütöttük az alját, most pedig elindulunk felfelé.

2. Libra

Nagy port vert fel a Facebook saját kriptopénzének bejelentése, nem véletlenül. Nekem nem tisztem megítélni, hogy a digitális gyarmatosítás folyamatának újabb lépéséről van-e szó, vagy másfél milliárd, banki szolgáltatásoktól eleső emberhez juttat el a jótevő Zuckerberg egy könnyen használható pénzeszközt.

Az viszont biztos, hogy annyi emberhez jut el a kriptopénzek híre, mint korábban soha, az, hogy maga a Facebook is létrehozott egyet, pedig különösen jót tesz a terület megítélésének.

3. A szabályozás (hiánya)

Sokan régóta tartanak attól, hogy az egyes kormányok elkaszálják a kriptopénzeket úgy, ahogy vannak, valóban, egy kedvezőtlen szabályozás sokat árthat. Mások szerint toleráns, sőt, egyenesen segítő szabályozás várható szinte mindenhol.

A helyzet azonban az, hogy egyik tábornak sem lett (még) igaza, bár egyre több ország kezd el foglalkozni a szabályozás kérdésével, a legtöbben csupán kerülgetik a hol forróbb, hol hűvösebb kását, nem történik semmi érdemi. Sőt, a legtöbb állam egész egyszerűen gumikalapáccsal veri bele a meglévő adó, és egyéb jogrendjébe a kérdést. Ez azért hat kedvezően az árfolyamra, mert ez a helyzet még mindig jobb, mint a tiltás.

4. Elterjedés

2019 során szinte hihetetlen mennyiségű, és minőségű hír érkezett a kriptopénzek újabb, és újabb elfogadóhelyeiről, általában a technológia terjedéséről. Az argentin tömegközlekedési vállalat, a legnagyobb japán vasúttársaság, a Nike, a Starbucks, és még egy sor állami, és piaci szereplő döntött úgy világszerte, hogy akár közvetlenül, akár közevetetten, de nyit a kriptopénz elfogadás felé, vagy saját termékeket fejleszt a témában.

Utóbbi kategóriába esik például a Nike, bár ez még távolról sem jelenti azt, hogy bitcoin elfogadóvá válnak az üzletei, de saját kriptopénz fejlesztésébe kezdett.

5. A blokklánc sikerei

Az előző pontban említettem, hogy egyre több kedvező hír érkezik a kriptopénzek elterjedése kapcsán, a mögöttes technológiára, a blokkláncra ez hatványozottan igaz. Már szinte alig van olyan multi, és óriásvállalat, ami ne használná valamely üzleti folyamatában a blokklánc technológiát, felsorolni is nehéz lenne, hogy hányan, és pontosan kik alkalmaznak külső segítséggel, vagy saját szakállukra valamilyen blokklánc megoldást.

6. Az altok sikerei

Altoknak, pontosabban altcoinoknak (alternative + coin) nevezzük a bitcoin után megjelent kriptopénzeket, ilyen például a litecoin, vagy a szintén sokat emlegetett ethereum. Az elmúlt fél-egy évben ezek is jelentős sikereket értek el, elég, ha a sokak által kakukktojásnak, vagy egyenesen "árulónak" tartott ripple-re gondolunk, ez a coin ugyanis a nemzetközi banki utalásokat segíti, gyorsítja, nem fordul szembe a bankrendszerrel.

A partnereik száma ütemesen nő, egyre több, és egyre komolyabb, nagyobb pénzintézettel állnak kapcsolatban. Köztük az ERSTE, a Western Union és sokan mások.

7. Az intézményi befektetők

Bár még mindig nincs túl sok konkrétum, de hosszú hónapok óta benne van a levegőben, különböző, nagy múltú befektetőtársaságok elkezdenek intenzíven kriptopénzekbe fektetni, ha ez megtörténik, akkor jelentős mennyiségű tőke érkezhet a piacra, ez komoly felfutást hozhat. Sokan bíznak abban, hogy ez megtörténik, ezért vásárolnak most, ez a kisbefektetői remény önmagában is felfelé hajtja az árfolyamot.

8. USA vs. Kína

Trump elnök komoly kereskedelmi háborút kezdett Kínával, az ebből fakadó globális gazdasági bizonytalanság jót tesz a bitcoinnak, hiszen sokan legalább a tőkéjük egy részét ebbe az eszközbe fektetik, a diverzifikáció jegyében. 

9. Tömegpszichózis

A bitcoin, és egyéb kriptopénz tulajdonosok száma az idődben előrehaladva óhatatlanul nő, egyes becslések szerint már több mint ötvenmillió ember birtokol valamilyen kriptopénzt. A legtöbb országban 5-8% körül mozog a kriptopénz tulajdonosok száma, ez az érték lassan, de biztosan nő.

Időről-időre, a piaci ciklusokkal is összhangban egyfajta tömegpszichózis jelenik meg, akár "kicsiben", akár "nagyobb" méretben, ha van a szomszédnek, a kollégának, sőt, még az apósomnak is, akkor én is veszek, hiszen nem akarok kimaradni.

Ez elvezet a FOMO (Fear Of Missing Out), a kimaradástól való félelem jelenségéhez, amikor emelkedésnek indul az árfolyam, akkor sokan vesznek, nem akarnak kimaradni, hiszen azt remélik, hogy még tovább fog emelkedni, a beáramló tőke hatására valóban emelkedik is. 

10. Mert csak.

A bevezetőben említettem, hogy csak az lehet hiteles a kriptopénzek piacán, aki elismeri, hogy az esetek döntő többségében fogalmunk sincs arról, hogy mi történik, ez igaz most is, hiszen egyetlen éjszaka alatt megütöttük a tízezret, sőt bő ezer dollárral meg is haladtuk. 

A legjobb tanács, amit adhatok, hogy most ne vegyél bitcoint, hiszen lehet, hogy emelkedni fog még, sőt, ez kifejezetten valószínű, azonban az emelkedés után összeomlás jön majd, a ravasz, ügyes befektetők előbb, vagy utóbb elkezdenek eladni, hogy realizálják a nyereségüket. Elkapni a megfelelő pillanatot az eladáshoz viszont nagyon nehéz, légy óvatos, nehogy megégesd magad. 

Sokkal jobban jársz most, ha veszed a fáradtságot, és megismersz néhány kisebb kriptopénzt, kiválasztasz egyet, amiben hiszel, és most még nem kezdett el emelkedni. Ha megértetted, hogy miről szól az a coin, látod az eredményeit is, a fundamentumot, a problémát, amit megold, úgy ítéled meg, hogy ebben valóban sikeres, akkor vegyél belőle valamennyit. A felfutás idején venni azonban botorság, mindig az alján kell venni.

Ha szeretnéd jobban érteni a kriptopénzek világát, javaslom könyvünket, mely a HVG Könyvek gondozásában jelent meg.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2019.06.23. 18:59:21

Kimaradt, hogy megpumpálták a Tether kamupénzt 300 millióval, amibõl valószínûleg bitcoint vettek.

Nekem az a kérdésem, hogy ha van mondjuk 50 dollárnyi BTC-m, azt hogyan tudom dollárra váltani?
süti beállítások módosítása