Györfi András

Kriptopénz Európa legnagyobb közösségi oldalán

2019. április 01. 11:06 - Györfi András szerk

105b42a0a9a665d.png

Mi a különbség egy tízmilliós ország és egy katonai nagyhatalom saját fejlesztésű közösségi oldala között?

A nagyhatalom oldala marad, a Facebook sáskajárása után is.

Bizonyára sokan emlékeznek még a MyVIP-re, vagy sikeresebb versenytársára, az iWiW-re. Na, ezeket elsöpörte Mark Zuckerberg gépezete, ma már a Wikipédia megemlékező szócikkét kell elővennünk, ha többet szeretnénk megtudnia működésükről. Nem így Oroszországban, ahol a "nemzeti" közösségi oldal, a VKontakte (VK) mind a mai napig él és virul.

Persze sebesülések nélkül még ez a platform sem úszta meg az amerikai inváziót, 2014-ben még 280 millió felhasználója volt, mára ez a szám alig éri el a százmilliót. A "legnagybb európai közösségi oldal", így szól önmeghatározásuk, a jelenleg használt arculat kísértetiesen hasonlít a piacvezető design-jára.

Így is a világ negyedik leglátogatottabb oldala, Oroszországban pedig még a helyi keresőt (igen, nekik ilyen is van), a Yandex-et is megelőzi látogatottságban. Azon magyarok körében is népszerű, akik valamiért szeretnének eltűnni a hatóságok szeme elől, de annyira azért nem, hogy a deep web-re kellene menniük.

Az alapító, Pavel Valerjevics Durov sajátos figura, 300 millió dollárra becsült vagyona ellenére (vagy éppen azért) számos forrófejű megmozdulása van. Néhány évvel ezelőtt mintegy 1000 fontnyi papírpénzt dobált ki irodája ablakán papírrepülőként, valamiféle társadalmi szerepvállalás keretében.

Amikor a Kreml arra kérte, hogy adjon nekik több ellenőrzési jogot a platform felett, kiposztolt egy kutyát, aki éppen kinyújtja a nyelvét. Ez utóbbi hibának bizonyult. Aznap este terepmintás ruhába öltözött emberek lepték el a lakását, nem sokkal később szinte totális kontrollt adott egy kormányközeli cégnek.

Most azonban más okból került be a hírekbe a VKontakte, ugyanis saját kriptopénz bevezetésén gondolkodik. Nem lenne előzmények nélküli Durov megjelenése ezen a piacon, hiszen ő hívta életre a népszerű Telegram applikációt is. Sőt, állítólag maga a fejlesztés már el is kezdődött, a bevezetésről viszont még nem született végső döntés.

A kiszivárgott információk szerint egyfajta tokenizációjáról lenne szó a közösségi oldalnak, a likeolás, megosztás, egyebek lennének tokenekkel jutalmazva, melyeket bizonyos célokra fel is használhatnak a userek.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása