Györfi András

Halálba váló férfiak

2018. július 02. 15:05 - Györfi András szerk

hand-83079_960_720.jpg

Christopher Mackney ingatlanügynök öngyilkosságot követett el - tragikus rövidhír Washington egyik közösségében. Az elhunyt szűkebb-tágabb környezete az első sokk után kétségbeesetten keresi a miérteket, egymás után érkeznek a különböző feltételezések.

Többek között felmerülnek klasszikus sablonok is, például a “feldolgozatlan gyerekkori trauma”, vagy az “anyagi gondok”. A megfejtés azonban egyszerű, és egyben rávilágít a férfiakat - a világ minden táján - érintő súlyos társadalmi problémára. A mögöttes ok nem más, mint a válás, és annak elviselhetetlen következményei.

A válás vagy akár egy hosszú kapcsolat vége mindkét nem életében trauma, ez kétségtelen. Azonban a jogi és társadalmi normák - különösen az amerikai társadalomban - komoly lelki fájdalmat okoznak a váláson áteső férfiaknak.

Az USA-ban naponta tíz elvált férfi követ el öngyilkosságot - döbbenetes szám, még egy háromszázmilliós társadalomban is.

Nem csak a válás anyagi terhei, vagy a zátonyra futott házasság miatt jut el sok férfi arra a pontra, ahonnan nincs tovább, ezek csupán kis részét jelentik a megpróbáltatásoknak. Az amerikai bírói gyakorlatban sokszor ítélt szűk láthatási jog, esetleg a kapcsolattartás teljes megvonása olyan lelki fájdalmat okoz sok édesapának, ami könnyen sodorhatja egy pszichés összeomlás felé.

Egy férfi elsődleges feladata a családfenntartó szerep ellátása: ételt kell tennie az asztalra, biztonságot kell teremtenie. Ahogy az őseink is elmentek minden nap vadászni, úgy a modern társadalmakban is természetesek és magától értetődőek a férfiak kötelességei. Hiába változnak a nemi szerepek, sok férfi nem tudja elviselni, ha hirtelen és drámaian megváltozik a családban betöltött pozíciója. Felborul az önazonosságunk, elveszítjük a céljainkat.

Ráadásul az emberi aljasság is befolyásoló tényező, sajnos gyakran bánunk visszataszító módon egymással - nemtől függetlenül - a vélt vagy valós sérelmeink miatt. Egy válóper során nem ritka, hogy a feleség érzelmi, fizikai zaklatással, sokszor szexuális visszaélésekkel is vádolja volt férjét.

Természetesen vannak döbbenetes esetek, ezért néha joggal állítanak borzalmas dolgokat a férjekről. De megesik, hogy teljesen alaptalanok a vádak, sokan nem is gondolnak bele, hogy az érintett férfi miken megy keresztül. Hiszen nem “csak” a családja, a gyermekei elvesztését éli át, hanem a megaláztatás, a szégyen, és a megbélyegzés traumáját is. Mindez elképzelhetetlen fájdalom.

Persze, ha egy házasságban nincs tovább, akkor valóban jobb mindenkinek, ha a felek elválnak. De figyeljünk oda a nők lelki világa és nehézségei mellett a férfiakra is, mindenkinek jár a nyugalom, a tisztelet még egy válás után is.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása