Györfi András

A Fekete tükör rémálma valósággá válik

2018. április 06. 23:52 - Györfi András szerk

dqmaie5eiqafz3eqz75ch2c2zvni4hzkkoyps1x86ix2obg.jpg

Ha nem ismered a Fekete tükör nevezetű sorozatot, ismerd meg. Ötletes, mély, sokszor ijesztő, a technológiában eszét vesztő, abszurd, torz társadalmat építő ember rémképe. Szórakoztató, izgalmas, gondolatébresztő. Úgy tűnik azonban, az egyik jóslatuk most valósággá válik, legalábbis amit Kína az egyik tartományában már útjára is indított, az pontosan az, amit az egyik epizód lefestett.

Mindenki a közösségi médián lóg, nem keveset árulunk el magunkról, a környezetünk ezt ki is használja, "alapos" képet alakítanak ki maguknak rólunk, a személyiségünkről. Már ma is gyakorlat, hogy egy cég HR osztályának dolgozói átnézik a jelölt Facebook profilját, ezt mi magunk is megtesszük, amikor párt keresünk, ha megismertünk valakit, az információgyűjtés egyszerű, kézenfekvő módja.

Az viszont már kevésbé szerencsés, amikor az állam az online jelenlétünk alapján ítél rólunk és felettünk. A kínai megoldásban minden polgár egy meghatározott pontszámmal indul. Ha pozitív töltetű posztokat írunk, jótékonykodunk, általában kedves, jóravaló, szófogadó kiscserkészek vagyunk, a pontszámunk növekszik.

Viszont ha negatív töltetű gondolatokat teszünk közzé, esetleg magáról a rendszerről, vagy bármi másról, lemondjuk a találkozóinkat, megbízhatatlannak bizonyulunk, átmegyünk a piroson, akkor az értékünk csökkenni fog. Akkor is lefele megy a pontszám, ha kapcsolatban vagyunk valakivel, akinek alacsony az értékelése. Az alacsony értékelésű embereknek nincs jó sora, lelassíthatják az internet hozzáférésüket, megtagadhatják az utazási lehetőségeiket és így tovább.

De aggodalomra semmi ok, ha jó gyerekek vagyunk, akkor kevesebbet kell várakoznunk a kórházban, olcsóbban tömegközlekedhetünk, további előnyökben is részesülhetünk. A Fekete tükör egyik epizódja szinte szó szerint ezt a rendszert mutatta be.

Az biztos, hogy én már nagyon óvatos vagyok, csak és kizárólag cuki kismacskás videókat osztok meg, minden nap írok egy blogposztot arról, hogy mennyire jó élni, milyen csodálatos a világ, és mennyire szerencsés vagyok, hogy ebben a rendszerben élhetek. Remélem így olcsóbb lesz egy kicsit a konditerem bérletem. 

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mary Gosling 2018.04.07. 00:50:13

Téged a rendszer nem hagy pihizni...Pedig te ma már übercuki is voltál meg minden. Szerintem válts rendszert, András. Ez úgy kegyetlen, ahogy van. :))

Mária HenGau 2018.04.08. 13:37:06

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fthedodosite%2Fvideos%2F1587072014760801%2F&show_text=0&width=560" width="560" height="315" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allowFullScreen="true"></iframe>

Mária HenGau 2018.04.08. 13:37:53

Nem tudom törölni. Azt hittem, h sikerül, de nem. :(

Kage kyōi 2018.04.09. 07:10:14

a Nagy Testvér mindent lát. Ezt vezetik be Kínában is.
Remélem uram, hogy meg tud bocsátani nekem azért amit önnek írtam. Az indulat néha elveszi az értelmet.
süti beállítások módosítása