Györfi András

Dopameme: keress pénzt mémek gyártásával!

2018. február 05. 12:12 - Györfi András szerk

putinmeme02.jpg

Egyre nehezebb gyöngyszemeket találni az ICO tengerben, de jó munkásember sosem adja fel. Email, chat appok, közösségi média, videómegosztók, VOIP, blogok, híroldalak, mi bennük a közös? Nem, nem az, hogy mindegyik az interneteken fut.

A közös pont egy kismacskáról készült fotó egy felirattal, ami az adott szituációhoz vicces, keserédes, döbbenetes vagy éppen provokatív áthallással illeszkedik. Bizony, a mémekről lesz szó. Mindannyian találkozunk velük nap, mint nap, megosztjuk, küldözgetjük, szeretjük.

De honnan jönnek a mémek? Természetesen user generated contentről van szó, bárki néhány pillanat alatt összedobhat egyet, aki tudja használni a MS Paint nevű csodát vagy bármilyen más képszerkesztő eszközt. Sőt, jó ideje már dedikált mém gyártó oldalak is léteznek, feltöltjük a választott képet, az előre beállított, valószínűleg már ISO szabvány szerinti betűtípussal pedig már gépelhetjük is a rövid szöveget.

De mégis miért jó mémet gyártani? Először is vicces, másrészt ha az alkotásunk virálissá lesz, az nagy dicsőség. Persze nem ildomos a szerzőt feltüntetni, egy mém akkor jó, ha örök homályba vész az eredeti alkotó. Nem kérdés, az internet népének egyik esszenciájáról van szó, kommunikációs szakemberek, nyelvészek, filozófusok vért izzadva próbálják értelmezni az emberi kommunikáció új dimenzióját.

Egy blokklánc projekt keretében azonban mémet gyártani már nem csupán dicsőség, de bevételi forrás is lehet. Amikor először megláttam a Dopameme oldalát, nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek egy újabb fölösleges, értelmetlen, erőltetett ICO-t látva.

A divatnak megfelelő one pager-en lefele haladva viszont megakadt a szemem egy egyszerű ábrán ami elgondolkodtatott. A két piacvezető mém istálló, a 9GAG és a Giphy becsült piaci értékét mutatják be, a mini táblázat utolsó sorában azt látjuk, hogy ebből az értékből mennyit látnak a tartalomgyártók.

dopamem_gyorfi_andras.png

Igen, pontosan nullát. A Dopameme alapötlete zseniális. Tényleg, miért hagyjuk, hogy valakik csillagászati pénzeket keressenek a mi szellemi termékünkből úgy, hogy fejőstehénnek használnak minket? Nem jó a példa, a tehén legalább kap kaját, ha összerakunk egy ügyes mémet akkor legfeljebb egy kis büszkeséget kapunk siker esetén. Azt is saját magunktól.

De mint azt régóta tudjuk, sem a két szép szemünkért, sem a "szakmai" sikereinkért nem kapunk túl sok kenyeret a péktől. Ennek véget kell vetni, ha valaki csinál egy remek mémet, igenis kapja meg a maga jutalmát. Persze, örömmel alkot az alkotó, ez a mémek esetében sincs másképp.

Ilyen az internet, megosztjuk egymással az ötleteinket, poénjainkat, önként és dalolva, szívesen. De az, hogy valaki gennyesre keresse magát pusztán azzal, hogy felületet teremt a népművészetünknek nem fair. Ethereum tokenről van szó, a blokklánc megkérdőjelezhetetlenül rögzíti, hogy ki az eredeti alkotó.

Két külön tokennel is dolgoznak, az egyik a szerzők kifizetését szolgálja, a másik pedig magából a platformból biztosít egy darabkát. Szerintem zseniális, egy olyan területhez nyúlnak hozzá, amire eddig valószínűleg senki sem tekintett üzleti szemmel.

ICO hírek jó gyakran, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása