Györfi András

Halottakat mutogatni szabad, rovart enni tilos

2018. január 23. 17:38 - Györfi András szerk

old-film-reels-e1383687631494.jpg

Erősen kezdi az évet a világ egyik legnépszerűbb közösségi oldala, a híres-neves YouTube. Alig pár napja tartott még csupán 2018, amikor is az egyik legnépszerűbb videós celeb, Logan Paul a fél világot megbotránkoztatta azzal, hogy közzétett egy halottról készült anyagot.

A 22 éves fiú napi vlogger, minden áldott nap kitesz egy izgalmasnak, pörgősnek szánt anyagot az életéből. Szó se róla, kitartásért nem kell a szomszédba mennie, lassan tíz éve készít videókat. Olyannyira sikeres lett a srác, hogy nemrég vett egy hatmillió dollár értékű házat magának.

Az ominózus felvétel Japánban készült, az öngyilkosok erdejeként elhíresült területen. Tragikus módon számos japán polgár egész egyszerűen azért sétál be a vadonba, hogy felakassza magát. Az okok számomra ismeretlenek, az viszont biztos, hogy Paul és barátai túrázni mentek, bele is futottak egy jó eséllyel ugyan azon a napon öngyilkosságot elkövetett ember hullájába.

Egyetlen egy nap alatt hatmillió megtekintést kapott az anyag, valóban bicskanyitogató módon az amerikai társaság még nevetgélt is a látványon. Az pedig, hogy feltöltsék e nem is volt kérdés, gondolkodás nélkül picit megvágták és megnyomták a felfele mutató nyilat a platformon.

Másnap elindult a mérhetetlen közfelháborodás, szülők, sztárok, politikusok, boldog s boldogtalan igyekezett emberségét bizonygatva jól kiállni a történtek ellen. Törölték is az anyagot, egy nap után. Persze, ez így helyes, minden határon túlment a hülyegyerek. Néhány napja azonban egy másik szintén közkedvelt, bár jóval kisebb bázissal rendelkező YouTuber került bajba.

Az "L.A. Beast" néven ismert szintén amerikai Kevin Strahle versenyevő, azzal szerzett ismertséget magának, hogy a kaktusztól kezdve tucatnyi hamburgeren át szinte bármit megeszik egy ültő helyében, amit csak az emberi szervezet el tud viselni. 

Strahle bűne az volt, hogy egy élő videóban megevett egy már élettelen csótányt. Lelke rajta, én nem enném meg, de a hírnévért úgy tűnik, ő sok mindenre képes, amire a legtöbbünk nemet mondana. Ami igazán érdekes az az, hogy az élő adás hirtelen megszakadt, az adminisztrátorok ráadásul három hónap eltiltással jutalmazták az attrakciót.

Tehát az illető adását megszakították mert megevett egy csótányt, három hónapra el is tiltották a keresete egy részét jelentő élő videózástól. Ezzel szemben a kolléga anyaga, melyben bemutatott egy akasztott embert egy álló napig volt elérhető bárkinek a világon. 

Tény és való, Paul is megkapta a maga büntetését, a legnépszerűbb alkotókat bemutató Rewind adások kapcsán felbontották a szerződését, még néhány további, kisebb retorzió is érte. Videókat azonban továbbra is feltölthet, élő adásokat is készíthet.

Meglehetősen képmutató dolog az, hogy szinte tessék-lássék megtorlást kap az ötven millió feliratkozóval bíró, a cégnek eszméletlen pénzeket termelő tartalomgyártó, a másik, kétmilliós csatornát pedig gondolkodás nélkül lelövik az internetről.

A nagyobbik bűne emberileg szinte megbocsájthatatlan, a másik vétke pedig legfeljebb gusztustalan. Hiába, pénz beszél, kutya ugat, a legalapvetőbb emberi értékek pedig magasról le vannak szarva. Csak így tovább, nem elég az, hogy erős a politikai cenzúra a felületen, a jobbos vélemények szinte el vannak rejtve, a balos gondolkodók pedig piedesztálra vannak emelve. 

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása