Györfi András

Már sétálással, futással is kereshetünk pénzt

2018. január 16. 10:30 - Györfi András szerk

bigstock-runner-man-feet-running-on-roa-82929971.jpg

Tovább folyik a kripto őrület, nincs is annyi időm a blogolásra, mint ahány új projektről szívem szerint beszámolnék. A ma terítékre kerülő coin kilóg a sorból, sőt, új dimenziót teremt a területen belül. Az ötlet üzletileg kissé bizarr, de meglátjuk, hogy mi lesz belőle.

A SweatCoin (magyarul talán "izzadtságérme") azt ígéri, hogy a lépteiddel, sétálással, futással kereshetsz pénzt vagyis némi SweatCoin-t. A telefon vagy az okosóra gyorsulásmérője az eszköz alapja, egész egyszerűen figyeli, hogy hány lépést tettél meg az adott napon, arányosan jutalmaz a saját coinjaival a rendszer.

Az összehordott, pontosabban összesétált és összefutott coinok egyből fel is használhatóak, jóga órákat, különféle edzéseket, sőt, akár iPhone-t is vehetünk belőlük. Illetve jótékony szervezeteknek is adományozhatjuk. Az alkotók (önkényes) meghatározása szerint jelenleg 95 dollár centet ér egy coin.

Na most ez az egész felvet pár fontos kérdést. Ez valóban egy kriptovaluta? Erre utaló jelek nincsenek az oldalukon, nem tudom, hogy lehet e ezt egyáltalán bányászni. Mi határozza meg az értékét? Erre könnyebb válaszolni, ahogy a kriptovaluták esetében mindig, itt is a kereslet-kínálat fogja belőni az aktuális értékét.

Feltéve, hogy tőzsdékre kerül valaha. Sokkal fontosabb kérdés, hogy miért jelentene értéket bárkinek is az, hogy valaki más sétál, netán fut. Persze ha az embertársaim jó egészségnek örvendenek, az nekem is jó, hiszen az állam egészségügyi kiadásai csökkennek, több jut rám, ha esetleg én megbetegednék.

De ezen túlmenően számomra abszurd az egész elképzelés. Nem vagyok biztos abban, hogy jót tesz a világnak az, ha hasraütés szerűen szinte bármire rámondhatjuk, hogy mostantól ez vagy az bizony egy újabb pénznem, tessék elfogadni. Persze a kriptovalutákkal pontosan ez történik, de azok mögött azért van egy jól átgondolt technológia.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2018.01.16. 12:25:46

" Nem vagyok biztos abban, hogy jót tesz a világnak az, ha hasraütés szerűen szinte bármire rámondhatjuk, hogy mostantól ez vagy az bizony egy újabb pénznem, tessék elfogadni. Persze a kriptovalutákkal pontosan ez történik, de azok mögött azért van egy jól átgondolt technológia."

Nem a jól átgondolt technológia a lényeg, hanem az, hogy a számlájára a piramisépítők befizettek egy csomó dollárt.
Tehát a befizetett dollár áll mögötte.
süti beállítások módosítása