Györfi András

A nagypályás zaklatók teljes listája

2017. november 14. 09:05 - Györfi András szerk

sexual-harassment-021.jpg

Nincs mese, tovább gyűrűzik a Weinstein botrány, sorra derül ki filmes és céges vezetőkről, hogy bizony gyomorfogató módon bántak nőkkel, férfiakkal, netán mindkettővel. A New York Times összeszedte az Október ötödikei kezdettől az eddigi fejhullásokat, ez így van jól, távozzon mindenki, aki ilyesmit tesz. Amerikából indulunk, a lista végén viszont említjük az eddigi, hazai molesztálók csokrát is.

Október 5.

  • Harvey Weinstein, producer

Három nő megerőszakolásával, tucatnyi zaklatásával vádolják. Több esetben alsógatyájában mutogatta magát és maszturbált nők előtt. Büntetőjogi felelősségrevonása még várat magára. Többedmagával alapított cégétől kirúgták, a Filmakadémia kizárta soraiból. A nemi erőszakot tagadja, azt viszont kifejtette, hogy megérti, sok fájdalmat okozott a viselkedésével.

Október 17.

  • Chris Savino, a "The Loud House" című alkotás létrehozója

Tizenkét nő vádolja szexuális zaklatással. Kirúgták, elmondása szerint szégyelli magát és sajnálja azt, ami történt.

Október 19.

  • Lockhart Steele, a Vox Media szerkesztőségi vezetője

Akarata ellenére csókolgatott egy nőt, kirúgták. Ő maga nem nyilatkozott, a cég vezetője szerint összeegyeztethetetlen a viselkedése a cég szellemiségével.

  • Robert Scoble, tech blogger, a Transformation group társalapítója

Legalább két nő vádolja szexuális zaklatással. Visszavonult, állítása szerint kevés igazságtartalma van annak, amit róla mondanak. 

Október 21. 

  • John Besh, a Besh Restaurant Group vezetője

Zaklatással vádolják, nem tudjuk, hogy egy vagy több esetben. Lemondott, úgy nyilatkozott, hogy egyedül ő felelős a történtekért, egy olyan cég vezetője, mint az övék nem szabad, hogy így viselkedjen. 

Október 22. 

  • James Toback, író és rendező

Maszturbált nők előtt és közösülést imitált. Ügynöke megszakította a közös munkát. Tagadja a vádakat. 

Október 23. 

  • Terry Richardson, divatfotós

Modelleket zaklatott, a Condé Nast nem dolgozik vele többet, egy szóvivő szerint a munkája természetéből adódott a szexualitás, semmilyen visszaélés nem történt. 

Október 24. 

  • Leon Wieseltier, a New Republic korábbi szerkesztője

Szexuális zaklatás több nő esetében is, az Emmerson Collective kirúgta, egy általa szerkesztett lapot felfüggesztettek. Bocsánatot kért tetteiért. 

Október 25. 

  • Knight Landesman, az Artforum kiadója

Legalább kilenc nőt zaklatott, lemondott. Nyilatkozata szerint tisztában van azzal, hogy bizonyos "határokat" feszegetett, elmondása szerint keményen dolgozik azon, hogy ezen javítson. 

Október 26. 

  • Ken Baker, az E! News munkatársa

Legalább öt nőt zaklatott, le is mondott. Levették a műsorról, elbeszélése szerint zavarják a névtelen vádak, fáj a szíve.

  • Mark Halperin, az NBC News munkatársa

Öt nőt zaklatott, ennyiről tudunk egyelőre, készülő könyvét nem adják ki, műsoridőt sem kap többé. Töredelmesen bocsánatot kért az áldozataitól.

  • Rick Najera, a CBS-en futó Diversity Showcase igazgatója

Fellépőknek tett megjegyzéseket, többeket zaklatott is. Családja szerint rosszul érinti őket a sok torzítás személye kapcsán.  

Október 29. 

  • Kevin Spacey, színész

Szexuális zaklatás több férfi ellen, zaklatás gyanúja egy fiatalkorúval szemben. Kizárták a House of Cards című sorozatból, több projektjét is felfüggesztették. Emlékezetes, hogy a vádak kipattanásakor az első reakciója, védekezése az volt, hogy ő bizony meleg. Az összefüggést azóta is keressük. Képviselője szerint kutatják a kezelésének módját. 

Október 30. 

  • Hamilton Fish a The New Republic elnöke

Női kollégák panaszkodtak a viselkedésére, lemondott. Szerinte a nőknek sok elvárása van annak kapcsán, hogy hogyan viselkedjenek velük egy munkahelyen. Úgy érzi, van még mit tanulnia ezen a téren.

Október 31. 

  • Kirt Webster, zenei producer

Szexuális zaklatás, lemondott. Egy munkatársa szerint számos kapcsolata volt a karrierje során, ezek mind kölcsönös beleegyezésen alapultak.

  • Andy Dick, színész

Zaklatás, kéretlen fogdosás. Kirúgták a készülő filmjéből. Tagadja a vádakat, szerinte legfeljebb elköszönéskor adott csókot nők arcára. 

  • Michael Oreskes, az NPR vezetője, a New York Times korábbi szerkesztője

Három nő vádolja zaklatással, lemondott. Elismerte, hogy a viselkedése minősíthetetlen volt, minden felelősséget vállal. 

November 1. 

  • Jeff Hoover, politikus

Zaklatással és kellemetlen üzenetek küldésével vádolják. Lemondott, elismerte a felelősségét. 

  • Brett Ratner, producer és író

Nemi erőszakkal, zaklatással vádolják illetve nők előtt maszturbált a vádak szerint. Felfüggesztette munkáit. Ügyvédje biztos abban, hogy tisztázva lesz a vádak alól.

November 3. 

  • David Guillot, a Primary Wave Entertainment Agency egyik vezetője

Négy nő vádolja zaklatással, lemondott, a vádakat következetesen tagadja.

November 8.

  • Benjamin Genocchio, az Armory Show Art Fair igazgatója

Öt nő vádolja kéretlen fogdosással, zaklatással. Leváltották, töredelmesen bocsánatot kér tiszteletlen viselkedése miatt.

Noveber 9.

  • Louis C. K. humorista, producer

Nők előtt maszturbált és mutogatta magát, öten panaszkodtak rá. A csatornák melyekkel együtt dolgozott felfüggesztették a közös munkát, készülő filmje is abbamaradt. Nyilatkozata szerint minden állítás valós, megbánta, amit tett.

November 10. 

  • Andrew Keisberg, a Supergirl és egyéb filmek producere

Több mint egy tucat ember vádolja zaklatással. A Warner Brothers leállított minden közös munkát. A vádakat tagadja, szerinte a munkához kötődtek a megjegyzések, amiket nők külsejére tett.

Akkor most váltsunk Magyarországra. Az eddigi leghangosabb ügy Marton Lászlóé, egészen elképesztő történeteket hallhatunk. Kocsikázás, péniszének fogdostatása fiatal színésznőkkel míg saját rendezését nézte, évtizedekkel későbbi újbóli megalázás a korábbi zaklatás kapcsán. A sor még folytatódik. Ha mindez igaz - amit én nem állíthatok - akkor egy hihetetlenül beteges ember képe rajzolódik ki.

Komolyan, mennyire kicsinyesnek, kisszerűnek és betegesnek, énközpontúnak kell lennie egy embernek ahhoz, hogy arra kényszerítsen egy nőt, hogy a péniszét fogja, miközben a saját alkotását nézi? Döbbenetes. A hazai mezőnyben van ELTE professzor, orgonaművész, további rendezők. Jól szemlélteti, hogy mennyire szánalmas ez az embertípus, most, hogy kipattannak a botrányok, mind kész van, mint a házifeladat.

Álmatlan éjszakáik vannak, barátaik szerint ők ebbe bele fognak halni, elbújdosnak, rettegnek. Tipikus, egy kiszolgáltatott nővel, férfival, gyerekkel szemben hatalmasnak érzik magukat, amikor jön a számonkérés, nyomorult nyúlként iszkolnak az első bokor alá. A fenti listából számomra a nők előtt maszturbálás a legérthetetlenebb, fel nem foghatom, hogy ez miért jó.

Még ennél is nehezebben értem a zaklatás pszichológiáját. Egy normális lelkületű férfi számára akkor okoz örömet egy nő - ízlés szerint akár férfi - közelsége, ha napnál világosabban látja, a másik élvezi az együttlétet. Ha a másiknak jó, nekem még jobb, a szex oda-vissza ható természetes dinamikával működik amióta világ a világ. De nem, nekik a másik kiszolgáltatottsága, megalázása, szenvedése kell.

Semmi okunk feltételezni, hogy a lista most megszakad, egészen addig fog növekedni, míg a média a felszínen tartja a témát. Sajnos ez már nem sokáig lesz így, mint minden hot topic, ez is el fog ülni. Persze ez távolról sem jelenti azt, hogy ne lehetne jóval hosszabb, egész egyszerűen nem értesülünk majd az újabb botrányokról. Látva, hogy mennyi ragadozó él közöttünk, fontos lenne a gyerekek felkészítésével foglalkozni.

Amerikában ezt sok helyütt meg is teszik, persze, jó ha a gyerekek igyekeznek tudatosan reagálni egy ilyen helyzetben. De a mellett, hogy megmondjuk nekik, mit kell tenniük ha valaki akár még gyerekkorukban, akár már felnőttként furcsán közeledik hozzájuk, valami más is sokat segíthetne a világon. Mégpedig az, ha nem csak arra tanítanánk a gyerekeket, hogy hogyan ne legyenek áldozatok, arra is, hogy hogyan ne legyenek elkövetők.

Bizonyára van a szakembereknek pontosabb fogalma arról, hogy mi játszódik le egy elkövető fejében. Ha ennyien vannak, akkor miért nem vesszük elejét annak, hogy újabbak legyenek? Tudatosság, empátia, önkontroll, ezek mind fejleszthető készségek. Addig is a legfontosabb a potenciális áldozatok számára az, hogy elkerüljék a zaklatottság lehetőségét. Ha tetszett, kövess a Facebookon!

A film és színház azért különösen fertőzött, mert míg az üzleti életben cégek ezrei közül választhat egy munkavállaló, ott tucatnyi ember dönt sokak sorsáról. Márpedig ahol ilyen nagy hatalom koncentrálódik ennyire kevés ember kezében, ott ez újra és újra elő fog fordulni. 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása