Györfi András

800 oldalnyi adatot tárol rólad a Tinder

2017. október 01. 20:55 - Györfi András szerk

bigdata.jpg

A személyes adataink kezelése azóta kényes kérdés, amióta léteznek online szolgáltatások, az utóbbi években viszont különösen kiéleződött a vita. Senki előtt sem titok már, a Facebook és társai ingyenesek ugyan, de távolról sem igaz az, hogy ne kellene fizetnünk.

Fizetünk, méghozzá nem mással, mint az életünkkel. No persze senkinek sem megy tönkre az élete egy website miatt, legalábbis ez nem túl gyakori. Az viszont egészen biztos, hogy az információ aranyat ér, minél részletesebb, minél több és minél nagyobb számú emberről szóló (diszkrét) adatról van szó, annál jobban hízik egy adott szolgáltató.

A Facebook például a hirdetőinek "adja el" a rólunk szóló adathegyeket, ha nem is közvetlenül de a precízen célzott hirdetéseken keresztül mindenképp. A világszerte népszerű, ötven milliónál is több felhasználóval büszkélkedő társkereső applikáció, a Tinder ugyan nem hirdetésekből él, a probléma viszont itt is adott.

Történt nemrég, hogy egy EU-s törvénnyel élve egy francia újságírónő fogta magát és kikérte a Tindert üzemeltető cégtől az összes, róla tárolt információt. Az eredmény megdöbbentő. 800 oldalnyi anyagot kapott, elképesztő részletességgel jegyez fel rólunk gondosan szinte mindent, amit csak lehet a potenciális párokat (kalandokat) jobbra-balra húzogató eszköz. Dióhéjban ezekről van szó:

-Országok és városok amikben járt, pontos dátumokkal.

-Hobbik, amik érdeklik, részletezve.

-Zenei ízlése pontosan dokumentálva.

-Az összes, ez esetben 1 700 üzenet amit férfiakkal váltott.

-Törölt (!) Instagram fotói.

-A Facebookon like-olt oldalai.

-Az ízlése a férfiak terén.

-Megadott munkahelyei, azok változásai.

A Tinder munkatársai azzal védekeznek, hogy ezekre csupán azért van szükség, hogy a lehető legprecízebben tudjanak párt javasolni felhasználóiknak. Ezt tekinthetjük ócska szövegnek, az viszont egészen biztos, hogy semmilyen jogi retorzió nem érheti a szolgáltatót, hiszen a regisztráció során elfogadjuk a felhasználási feltételeket amik tájékoztatnak minket a fentiekről. Már ha elolvassuk.

Az adatmennyiség amit produkálunk folyamatosan nő, köztük akár különösen kényes, diszkrét információk sokasága is megjelenik. Az újságírónő is azt nehezményezte, hogy szinte minden félelme, titkos vágya, reménye, problémája gondosan el van téve valahol. Rengeteg olyan információ, amik kapcsán nem szeretné, ha bárkihez is eljutnának.

A világon valaha keletkezett adat 90%-a az elmúlt két évben született.

Szóval nem könnyű a helyzet, de minden adatvédelmi aktivista azt mondja, hogy használjuk egy kicsit az eszünket, olvassuk el amit egy szolgáltató elénk tesz, ha valami nem tetszik, akkor mondjunk bátran nemet. Legyünk kicsit tudatosabbak és körültekintőek amikor legközelebb egy titkos "légy ott" kerül egyeztetésre vagy csupán a legmocskosabb fétiseinket ecseteljük egy vadidegennek. 

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása