Györfi András

27 Dollárért vett Bitcoint, ma húszmilliót ér, elfelejtette jelszavát

2017. szeptember 24. 16:00 - Györfi András szerk

lost-password.jpg

Nem véletlenül van akkora hype a Bitcoin és az egyéb kriptovaluták körül. Én is azok közé tartozom, akik úgy látják, a pénzügyi világ, sőt a gazdaságaink működése fenekestül fordul fel az elkövetkezendő években. Egész egyszerűen új pénz és pénzek születnek. Egy tisztább, igazságosabb, hatékonyabb, olcsóbb rendszer van kialakulóban. Villámgyorsan.

Sok szkeptikus szeret lufit és piramisjátékot kiáltani, előbbinek van némi igazságtartalma, az utóbbi nettó hülyeség. Valóban vannak kockázatai a területnek - mint mindennek - az egyik az, hogy túl sok úgynevezett altcoin (a Bitcoin melletti, alternatív kriptovaluta) és még több shitcoin (aminek szinte semmi értéke és komolytalan az egész) jelenik meg.

De ez semmit sem változtat azon, hogy az úgynevezett blokklánc technológia óriási változásokat hoz, a hétköznapokban és a mögöttes rendszerekben egyaránt. Azt is viszonylag kevesen tudják itthon, hogy az egyik altcoinnal, a Litecoin-al már napi 20-25 ezer tranzakció történik. 

Amerikában és a világ számos pontján pedig Bitcoin-al is, Litecoin-al is vehetünk pizzát, masszázst, házat és még egy sor egyéb jószágot. A Bitcoin értéke pár éve még alig érte el az öt dollárt, ma már az ötezer felé tartunk. Jól példázza, hogy mekkora lehetőség van az egészben egy norvég egyetemista története.

Kristoff Koch a titkosításról írt dolgozatot még 2009-ben, ekkor bukkant rá a Bitcoinra, kísérletképp vett is néhányat, összesen 150 Norvég Koronáért, ez nagyjából 27 USD. Az akkori árfolyamon - belegondolni is szívfacsaró - 5 000 Bitcoint kapott.

Nem nehéz számítási feladat, a mai napon pontosan 3 737 USD az árfolyam, nemrég történt némi visszaesés. Hősünk annak rendje és módja szerint csinált is magának egy Bitcoin tárcát még a vásárlás során. Szintén zseniális és egyszerű a megoldás, viszont ehhez is tartozik jelszó amit Kristoff sajnos elfelejtett.

A történet viszont happy end, kisakkozta a tárcájához tartozó jelszót, örömmel látta, hogy megvan mind az ötezer Bitcoin. Mostani értéke közel húszmillió Dollár.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása