Györfi András

Így csinálhatsz pénzt a gépedből, nulla munkával

2017. szeptember 13. 23:31 - Györfi András szerk

crypto-currency-e1485565563636.jpg

Tengernyi, így keress pénzt a neten vagy keress pénzt otthonról típusú kamu kering az interneteken. Ezek általában valamilyen rendkívül szar, favágó munkát takarnak amivel valójában alig keresel pénzt. De legalább visszafelé fejlődik az agyad. 

Viszont a most kibontakozó pénzügyi forradalom, a crypto currency-k (kripto valuták) világa ezen is változtat. Már valóban kereshetsz pénzt otthonról, nulla munkával, egész egyszerűen azzal, hogy be van kapcsolva a géped. A crypto currency-k vagy úgynevezett coin-ok egy blockchain (blokklánc) elnevezésű technológián alapszanak.

Aki szeretne elmélyedni a területben, az tengernyi anyagot talál a weben, sőt, magyar szakértők is vannak már szép számmal, külön Facebook csoportok is. A technológia megteremtője és első alkalmazója a sokat emlegetett Bitcoin. A lényeg röviden, tömören az, hogy ez egy decentralizált pénz és egyéb rendszereknek alapot adó eszköz.

Nincs központi felügyelet vagy háttér, a rendszer működését az biztosítja, hogy bárki a világban a számítógépét vagy gépeit szolgálatba állíthatja, számítási műveleteket végeztet vele-velük. Egy-egy számítási művelet adja a hitelesítését az új pénznemekkel végzett tranzakcióknak.

Ha Pisti akar venni valamit Julitól vagy egyszerűen "pénzt" akar küldeni számára, akkor a tranzakció mögött adott egy összetett számítási művelet amit valakinek el kell végeznie ahhoz, hogy rendszer elfogadja és megvalósítsa az "utalást". Ezt teszik az úgynevezett bányászok, azok az emberek akik gépeket tartanak fent azért, hogy kiszolgálják a rendszert. 

A háttér persze némiképp bonyolultabb, de a dolog esszenciáját ebből át lehet látni, legalább felületesen. Hogy miért bányászna bárki, miért fizetne akár nagy villanyszámlát azért, hogy segítsen egy innovációt? Azért, mert a bányászokat egy-egy currency coin-okkal jutalmaz, gyakorlatilag pénzt keresel azzal, hogy segíted mások utalásait, vásárlásait.

Óriási fejlődésről van szó, a Bitcoin például pár éve még alig ért pár dollárt, ma már közelít az ötezerhez. Egy "bányagépet" fenntartani viszont macerás lehet az átlag felhasználónak, ha nagyban akarjuk csinálni akkor pedig még érteni is kell hozzá, sok hőt termel és az áramfogyasztás is óriási lehet.

Pár hete viszont elindult egy új valuta, a JSEcoin. Az ötlet zseniális. A böngészőnk is felhasználható arra, hogy számítási műveleteket végeztessen a gépünkkel, ráadásul a gép előtt töltött időnk java részében alig használjuk ki ezt a kapacitást. 

Pontosan ez a JSEcoin (JSE) lényege, egyszerűen megnyomunk egy gombot az oldalukon és máris indul a munka, a böngészőnk dolgozik. A jutalmunk nem más, mint JSEcoin, én alig fél óra alatt már kerestem is 0.002 JSE-t. Hogy mennyit fog érni a (közel) jövőben egy JSE? Fogalmam sincs.

A srác aki azzal lett híres pár éve, hogy csak Meki kaját evett egy hónapig, egy hétig csak Bitcoin-ból élt. Egész jól sikerült, ugyanis egyre több bolt fogadja már el az új pénznemet. Ez hajtja a terület fejlődését.

Az viszont egészen biztos, hogy a Bitcoin egyik alternatívája, a Litecoin alig 10 dollárt ért idén év elején, pár hete elérte a 90 dollárt is, ma éppen hatvan körül mozog. A terület nagy és egyre nagyobb lesz, szinte minden szakértő szerint forradalom történik a pénzvilágban. Maga Bill Gates is úgy nyilatkozott nemrég, hogy ezt a folyamatot nem lehet megállítani.

Coin-okkal fogunk pizzát, autót, házat venni, fizetni a masszőrnél és így tovább. A klasszikus pénzeknek és pénzügyi rendszereknek befellegzett. A kripto valuták egyszerűbb, olcsóbb, biztonságosabb, egészségesebb és igazságosabb gazdaságokat teremtenek. 

Külön érdekessége a JSEcoin-nak, hogy webhely tulajdonosok is használhatják arra, hogy a látogatóik böngészői bányásszanak számukra. Egyszerűen beillesztesz egy rövidke kódot az oldaladba, onnantól kezdve minden látogatód bányászni fog számodra. Lehet, hogy nekem is pénzt kerestél pusztán azzal, hogy pár percet eltöltöttél a blogomon.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Freelancer75 2018.04.22. 17:16:25

szóval akkor bányásszanak a látogatók egy kétszázötvenezredik egyenlőre semmire se jó kriptovalutát mert lehet hogy ez lesz a befutó ?
Nevettséges a cikk.

g04k1r4 2018.07.02. 10:40:59

@Freelancer75: annak idején a bitcoin is ilyen volt, mégis sokan gazdagodtak meg. Ha még ne adj isten lesz értéke, te fogod a legjobban földhöz vágni magad.

g04k1r4 2018.07.02. 10:45:26

Kedves András!
Hogyan tudom önnel felvenni a kapcsolatot? Szeretnék pár kérdést feltenni önnek, ha nincs ellenére. Lekötelezne, ha tudna rám szakítani egy kis időt. Tisztelettel: Kovács Ádám.

Freelancer75 2018.07.02. 10:47:19

én bizony nem fogom .. :) de gyerünk égessétek a pénzt a villanyszámlával, nekem nem fáj... csak mert szoftver fejlesztőként vágom hogy ez nem ingyen coin hanem plusz villany energiát konvertál át. Ennyi erővel estére ha beteszed hogy bányásszon full kakaóval több értéktelen coint bányászhatsz :D

g04k1r4 2018.07.02. 20:12:40

@Freelancer75: a főnököm villany számláját égeti mr. szoftverfejlesztő okos uraság. :)
süti beállítások módosítása