Györfi András

DeLorean visszatér!

2017. augusztus 15. 20:19 - Györfi András szerk

delorean_repulo_auto.png

Ki ne emlékezne a Vissza a Jövőbe c. örök klasszikus filmtrilógiára és főszereplőire, Marty-ra, Dokira és természetesen az időgéppé alakított DeLorean-ra. Az autó a filmnek köszönhetően és talán saját jogán is a popkultúra részévé vált, bár viszonylag kevesen tudják, egy sikertelen modellről van szó.

Az eladások alulmúlták a várakozásokat, részben az amerikai autópiac pangása miatt a nyolcvanas évek elején, részben talán azért, mert túlságosan is extravagáns volt a formavilág. Nem tudom, hogy a kudarcnak volt e szerepe abban, hogy az alapítót, John Delorean-t a gyár csődje után pár hónnapal, 1982 végén letartóztatták kábítószer kereskedelem miatt.

delorean-inline.jpg

Az viszont biztos, hogy az alkotó unokaöccse, Paul DeLorean az úgynevezett Vertical Take-Off and Landing (VTOL) műfajában próbálkozik, DeLorean Aerospace néven céget alapított, az Uber, az Airbus és más cégekhez hasonlóan repülő autót terveznek gyártani. A jármű két embert lesz képes szállítani, állítólag önvezető közlekedési eszközként. 

Elektromos motorral készül, 193 kilométer megtételére lesz képes, ez ambíciózus cél, a versenytársaknál "csak" negyven-ötven körüli lesz ugyan ez az érték. Szárnyai fesztávolsága 5,6 méter, a jármű teljes hossza 6 méter. Garázsban parkoláshoz a szárnyak a test mellé hajthatóak.  

Egy másik gyártó alkotása, a Lilium taxi tesztrepülései.

A repülő autók valamikor a (közeli) jövőben biztosan elterjednek majd, ez a terület kontrollálásában is felvet jónéhány kérdést. A repülőgépekre természetesen már érett szabályozás vonatkozik, ez viszont a közlekedés teljesen új formája lesz, senki sem látja még tisztán, mit mond majd a KRESZ.

Mindenesetre ahogy az a videón is látható, már nem feltétlenül kell sokat várnunk arra, hogy a Deák Ferenc térről repülő autóval jussunk el a Várba, akár percek alatt. Az Uber 2020-ra tervezi repülő járműveit elindítani, elsőként Dubaiban. Szakértők szerint a terület gyors fejlődése a kis súlyú gyártási alapanyagoknak, a korábbiaknál jobb akkumulátoroknak és a modern számítógép vezérlésnek köszönhető.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása