Györfi András

Egy borotvareklám margójára

2019. március 21. 16:59 - Györfi András szerk

february_barbergroomingtips_700x400.jpg

Néhány héttel ezelőtt járta körbe az internetet egy borotvagyártó cég új reklámfilmje, ahogy az a nagyvállalatok körében manapság szokás, fontos társadalmi kérdésekbe tenyereltek bele. Nem véletlenül, olyasmiről van szó, ami szinte mindenkit érint, remek módja annak, hogy figyelmet szerezzenek maguknak.

Ez így van jól, szép és fontos dolog az, ha egy cég részt vesz egy társadalmi párbeszédben, próbál állást foglalni, arra törekszik, hogy a termékét pozitív gondolatokkal, benyomásokkal társítsák az emberek. A szokásosnál hosszabb anyagban azt láthatjuk, hogy férfiak egymást szabályozva, finoman, barátságosan fegyelmezve elérik, hogy szebben, több tisztelettel, szeretettel viszonyuljanak egymáshoz és különösen a nőkhöz.

Az egyik jelenetben az utcán ácsorgó férfiak egyike szinte ösztönösen közelítene egy arra sétáló fiatal nőhöz, a társa megállítja, egyértelművé teszi, hogy ez nem illendő, a nőkkel nem szabad így bánni. Egy másik aprócska történetben verekedő fiúkat választanak szét felnőtt férfiak, megintcsak egyértelműsítve, hogy ez nem szép, szeretettel kell bánniuk egymással.

Előkerül még többek között a “cyber bullying”, vagyis az online zaklatás témája, a munkahelyi zaklatás és persze az is, hogy hogyan javítják ki a nőket menetrendszerűen a férfiak, bármiről legyen is szó. Visszatérő, sokszor elhangzó kifejezés a “toxikus férfiasság”, vagyis az, hogy a férfiak mentalitása, ösztönszerű viselkedése hogyan mérgezi a környezetüket, hogyan tesznek tönkre lelkileg másokat.

A reklámfilm üzenete az, hogy a férfiaknak óriási felelőssége van abban, hogy fegyelmezzék önmagukat és a környezetünkben lévő férfiakat, legfőképp pedig példát kell mutatniuk a fiatal fiúknak arról, hogy hogyan kell viselkedniük az életben.

A példamutatás olyasmi, amivel nehéz vitatkozni, viszont az, ahogy az anyag általában szexuális ragadozóknak, erőszakos, szinte vérszomjas ösztönlényeknek állítja be a férfiakat kifejezetten káros és visszás. Nem igaz az, hogy a férfiak mindegyike, legjobb esetben is többsége semmibe veszi a nőket, tiszteletlenül bánik velük az élet különböző területein. Ahogy az sem igaz, hogy a férfiak mindegyike, legalábbis többsége örömmel kezd verekedést bárkivel, akit egy kicsit is gyengébbnek, védtelenebbnek lát.

A mai világ, a kultúránk egésze - nagyon helyesen - az általánosítás, a megbélyegzés, a rasszizmus ellen emel hangot, ennek fényében egészen abszurd, ahogy a társadalom egyik csoportját, a férfiakat különböző negatív asszociációkkal látja el a film.

Képzeljük el ugyanezt “fordítva”, micsoda felháborodás lenne abból, ha nőket ábrázolna egy reklámfilm úgy, hogy különböző buta sztereotípiák egész sorát mutatja be. Vagy akár képzeljük el azt, hogy egy adott rassz, például a feketék kerülnek bemutatásra úgy, hogy a kirekesztő indulatok kapnak teret.

Ráadásul a fiatal fiúk egymással szembeni agressziója nem olyasmi, amit szép szóval meg lehetne oldani, ahogy felnőttként sem rohanhatunk vigasztalásért másokhoz, ha rosszul bántak velünk, mindenkinek meg kell tanulnia kiállni önmagáért, határozottan képviselni az érdekeit, akár sportoláson keresztül elérni, hogy erős, határozott fellépést érhessen el.

A nőkkel szembeni tisztelet fontos, minden férfinak kötelező. Viszont a megbélyegzés és az általánosítás olyasmi, amit senki sem érdemel meg, ez alól a férfiak sem képezhetnek kivételt.

Szólj hozzá!

A Kertész utcai támadás margójára

2019. március 05. 23:54 - Györfi András szerk

vintage-1823652_960_720.png

Ahogy a fél ország, úgy én is döbbenten olvastam a Kertész utcában történt elképesztő támadásról. A híradások szerint két ember brutálisan összevert számos másikat, fogak repültek, arccsontok törtek, nem kíméltek még nőket sem az elkövetők.

Arról is olvashattunk, hogy az eset nem előzmények nélküli, állítólag a szórakozóhely tőszomszédságában él a társaság, aminek két tagja aznap este jó ötletnek gondolta, hogy azt teszi, amit, rendszeresen zaklatják a hely vendégeit. Hallhattunk designer drogokról, részegségről, elvetemültségről, egyebekről.

Tibi atya blogján a szórakozóhely felelősségét pedzegette, mondván egy ilyen helynek kutya kötelessége lenne betartani az alapvető szabályokat, legalább egy biztonsági őr árválkodhatott volna a helyszínen. A Facebook népének férfi tagjai közül sokan váltig állították, hogy bezzeg ha ők a helyszínen vannak, akkor úgy eltángálták volna azt a két embert, hogy ihaj.

Ki-ki a maga vérmérséklete, vélt vagy valós tudása, hiteles vagy éppen teljességgel hiteltelen tapasztalatai mentén jól megmondta, hogy egy ilyen helyzetben mi a teendő. Kevés szó esett azonban a mögöttes okokról, a sajnos távolról sem páratlan eset miértjeiről.

Aki egy kicsit is ismeri ezt az országot, az jól tudja, pályaudvarok, vasútállomások, aluljárók, körutak, Budapest és a vidéki városok egyes - vagy inkább szinte bármely - részén elő-elő fordulnak olyan emberek, akiknek úgy tűnik egyetlen egy dimenzió határozza meg a gondolatvilágát, ez nem más, mint az erőszak.

Nincs belátás, nincs mérlegelés, nincs józanság a szó átvitt értelmében. A szép szó, az emberbaráti szeretet, az európai együttélés szabályai teljességgel üres, többnyire inkább ismeretlen frázisok, fel sem merül, hogy ezeket elvárásként támasszuk velük szemben.

Mielőtt a rasszizmus bélyegét villámgyorsan reám sütnék a hiperliberális olvasók, sietve hozzá kell tennem, hogy a bőrszín, rassz, etnikai hovatartozás teljesen jelentéktelen és mellékes körülmény, olyannyira nem érdekel, hogy csak na. Általános jelenségről van szó, a "származásnak" ehhez vajmi kevés köze van.

Egy embertípusról van szó. 

Az ATV a történtek napvilágra kerülése után meghívott egy pszichológust, az amúgy valóban hiteles, remek szakember néhány percbe sűrítve átadta a szakma álláspontját, megtudhattuk, hogy bizony a jó öreg gyermekkori traumák, a sérült- és torzult lélek, a másik kiszolgáltatottsága, szenvedése okozta öröm, a rossz környezet mind-mind lapok a pakliban.

Remekül hangzik, logikus, kerek egész magyarázat, a szakembernek bizonyára tökéletesen igaza van. Az egyetlen hiba az egyenletben, hogy gyermekkori traumái minden második embernek vannak, kit molesztált a nevelőapja, kit vert a vérszerinti apja, kinek meghalt az édesanyja, kit úgy gyötörtek, hogy felnőtt ember létére azt sem tudja a maga lelki, tudati terében, hogy merre van előre, merre hátra.

A gyermekkori traumák nem jelentenek mentséget, legfeljebb harmatgyenge magyarázatot a Kertész utcai eseteke.

Nem jelentenek sem mentséget, sem magyarázatot a nehéz életkörülmények, az anyagi problémák sem. Megannyi ember él ebben az országban száz-kétszázezer forintokból, akár ennél is jóval kevesebből anélkül, hogy szombat esti szórakozásként nők fejberúgását választaná.

Mi a megoldás?

Az nincs. Csak remélhetjük, hogy felébred a társadalom immunrendszere.

Szólj hozzá!

Magyarország a kriptopénz elfogadóhelyek térképén

2019. március 03. 21:55 - Györfi András szerk

Bár a 2017-es nagy felfutás óta a bitcoin és általában a kriptopénzek piaca sokak számára feledésbe merült, a terület fejlődik a maga útján. Az argentin tömegközlekedési vállalatnál már bitcoinnal is fizethetünk az utazásért, Svájc nagy múltú bankjai kezdenek el kriptopénz befektetési lehetőséget nyújtani ügyfeleiknek, a sor hosszan folytatható.

Egyre több az elfogadóhely, hamarosan hétköznapi fizetőeszközzé válnak a kriptopénzek, annak ellenére is, hogy lassan másfél éve tart az úgynevezett medvepiac, az árfolyamok lejtmenete. Nem lesz ez mindig így, vagy még ebben az évben, vagy 2020 során újra lesz egy jelentős felfutás.

A lehető legjobb szakmai tanács, amit bárkinek adhatok az az, hogy most fektessen kriptopénzekbe, amíg ilyen alacsonyak az árak.

Addig is nézzük meg hogy állunk mi az elfogadóhelyek tekintetében! Az egyik legnagyobb név a hazai elfogadóhelyek listáján a 220Volt, nemrég az Alza is csatlakozott, egyre több és több terméket, szolgáltatást vehetünk bitcoin ellenében. A Coinmap lesz segítégünkre a rövidke vizsgálathoz, lássuk! A fizikai elfogadóhelyekről, boltokról lesz szó, ezeknél jóval több webes vállalkozás fogad el itthon is bitcoint.

europa.png

Nyugat-Európa élen jár, de a franciák valamiért lassan zárkóznak fel.

mo_1.png

Magyarország teljes térképe, országosan durván 80 helyen fizethetünk bitcoinnal.

bp.png

Budapesten és vonzáskörzetében nagyjából 30 elfogadóhely van.

koz_europa.png

Régiós összevetésben megelőz minket Ausztria, Csehország, Szlovákiában nagyjából ugyanannyi elfogadóhely van, mint nálunk.

vilag.png

A világ bitcoin- és egyéb kriptopénz elfogadóhelyei.

A hazai elfogadóhelyek teljes listája itt látható, vehetünk már utazást, autóalkatrészt, ügyvédi szolgáltatást és sok egyebet kriptopénzek segítségével. Végezetül szavazzunk, arra vagyok kíváncsi, hogy tervezed-e, hogy kriptopénzt vásárolsz a következő időszakban!

Szólj hozzá!

A telefon, aminek 50 napig bírja az akkumulátora

2019. március 01. 21:51 - Györfi András szerk

energizer-smartphone-battery-1200x630.png

Miközben ezeket a sorokat írom, mellettem van - az amúgy tökéletesen helytálló - Hüvej telefonom, a töltő csatlakozója már rongyosra lett használva, csak bizonyos szögben bedugva működik, éppen tölt. Épphogy hazaértem vele, már rá is kellett dugni a töltőre, holott tegnap töltöttem fel.

Ennek vége.

Feltéve, hogy hajlandó leszek megvenni és magamnál hordani egy téglát. Úgy tűnik visszatérnek a régi szép idők, azok a bizonyos kilencvenes évek, már csak egy fehér Merci kellene és egy ötvenes kar, néhány tetkó. Az Energizer áll a dolog mögött, egyelőre nem világos, hogy promócióról van-e szó csupán, vagy komolyan gondolják, hogy megjelennek az okostelefonok piacán ezzel a monstrummal. 

Annyi bizonyos, hogy az ígéret szerint 50 (ötven) napig fogja bírni egyetlen feltöltéssel, azt nem tudjuk, hogy mennyi ideig kell tölteni. A francia Avenir gyártja, Power Max P18K Pop néven kerül forgalomba, az idei Mobil World Congress eseményen került bemutatásra.

18 000 MAh-t tud az akkumulátor, az 50 nap a stand-by módra vonatkozik, így vigyáznunk kell, hiszen ha sokat telefonálunk, akkor akár az is lehetséges, hogy havonta egyszer kénytelen-kelletlen töltőre kell tennünk az új kincsünket. Az biztos, hogy a feszülős farmert elfelejthetik a mai fiúk.

A gyártó szerint 90 órát telefonálhatunk, 100 órányi zenét hallgathatunk, ráadásul 48 órányi videónézegetés is belefér. 6 GB RAM, 128 GB memória, 5 kamera, ebből kettő előlapi. 18 mm vastag, a rendeléseket hamarosan elkezdik felvenni, nyárra akár már meg is érkezhet, az árról nincs információ, a súlya szintén rejtély. Végezetül szavazzunk!

Ápdét: Kiderült a súly és az ár: 472 gramm, 600 USD.

24 komment

A felkészületlenek hisztériája

2019. február 26. 19:47 - Györfi András szerk

bi_20181015_0026-1024x684-1-1024x684.jpg

Mivel én csupán egy porszem vagyok a magyar közélet káprázatos színpadán, ezért az sem lehet köztudomású rólam, hogy nem különösebben kedvelem Puzsér Róbert közszereplőt. Hozzá képest különösen jelentéktelen vagyok, ennek ellenére ha időm engedi, megírom egy-egy ámokfutásáról a véleményem.

Mikor Puzsér bejelentette, hogy megméretteti magát a főpolgármesteri székért folytatott harcban, minden ellenérzésem dacára úgy gondoltam, hogy nahát végre, egy kis színfolt a politikai palettán, végre valami friss és új, hiába totál alkalmatlan és úgy általában nevetséges az egész, mégis jó látni, hogy itthon még ez is megtörténhet.

Isten látja lelkemet, valahol mélyen, a lelkem egyik apró szobájában még drukkoltam is neki. Az elmúlt hetek eseményei alapján azonban úgy tűnik, Puzsér indulása nem csak első hallásra rossz vicc, valóban az. Pár napja történt ugyanis, hogy az egyik közvéleménykutató cég első emberét és egyben névadóját nemes egyszerűséggel elküldte a "halál faszára", azért, mert az illető véleménye szerint csak az egyik másik jelöltnek van esélye.

Itt nem állt meg a hisztiroham, azt is megtudhattuk, hogy Puzsér bizony nem vesz részt az előválasztáson, ha még egyszer "megpróbálnak egy demokratikus választást befolyásolni". Juj. A poszt persze még további dühöngéseket is tartalmaz, csak a szokásos. Ma pedig újabb hőbörgések és hisztéria érkezett a filmkritikustól.

Tény és való, bizonyos mértékig még szórakoztató is lehet egy totálisan felkészületlen ember szerencsétlenkedése, bár az inkább ártalmas, hogy vergődését látva a budapestiek hajlamosak lehetnek úgy érezni, hogy jobb a jól megszokott rendszer, mintsem ez a kutyakomédia, így nem hogy nem éri el a változás célját, csak további cementet önt a rendszerbe.

Az viszont kifejezetten nevetséges, hogy egy efféle posztra készülő embert ennyire váratlanul érjen az, hogy mivel is jár ez a világ. A közélet szereplőit, a politikusokat amióta világ a világ támadások érik, hogy ez Puzsérnak miért új, az rejtély. Ráadásul nem is támadásról van szó, egész egyszerűen egy közvéleménykutató mondta el a véleményét, akár hitelesen, akár hiteltelenül, ez másodlagos.

Egy polgármestert az ellenlábasai, versenytársai, kritikusai, néhol akár még választói is rendszeresen támadják, ez mindig is így volt és mindig is így lesz. Érthetetlen, hogy miből gondolja valaki, hogy alkalmas a posztra, ha már a választás, sőt, a választás előkészülete során sem képes elviselni a feladattal járó terheket. Végül szavazzunk, mondja el a véleményét az olvasó.

 

Szólj hozzá!

Tele van a hócipőm

2019. február 22. 17:00 - Györfi András szerk

04-snow-boots-ode_w600_h315_2x.jpg

Néhány napja közel húsz év után először a kezembe került egy Hócipő. Farkasházy Tivadar, a jelen kormányzat egyik megrögzött, örök kritikusának lapját egészen fiatalon szerettem, minőségi karikatúrák és aranyos poénok. Az én humoromnak például tökéletesen kielégítő volt Göncz Árpádot látni, amint egy korai PC előtt ülő embert figyelve, a "megnyitok egy ablakot" kijelentésre egész egyszerűen annyit reagál, miközben a függönyök felé mutat, hogy:

"Dehát már nyitva van."

Mára úgy tűnik, eltűntek a remek rajzok, a fotósorozatokból álló poénok viszont megmaradtak. Pontosan az utóbbi kategória egyik "munkája" volt különösen elszomorító. Andy Vajna temetésén készült fotók, a meghívottak kerültek bemutatásra, bármiféle kommentár nélkül.

Nem egészen világos, hogy miért.

Mi lehet humoros egy ember halálában? Miért kell harmincakárhány oldalnyi bamba, néhol legalább egy kicsit tényleg szellemes poén után betenni jópár képet egy temetésről? Mi ebben a vicc? Miért nem volt gyerekszobája annak, aki ezt kitalálta?

Az egyik leggyakoribb kritika a jelen kormánnyal és rendszerrel szemben az érzéketlenség, a tapintat hiánya, a stílustalanság. Hogy ez valóban így van-e, azt mindenki ítélje meg maga. Az viszont egészen biztos, hogy az elegancia, stílus, kifinomultság hiányával vádolni valakiket, majd egy temetéssel viccelődni nem szerencsés, legkevésbé sem hiteles.

A dolog pikantériája, hogy Farkasházy Tivadar évekkel ezelőtt perben állt Andy Vajnával. Volt egy haragosa, meghalt, erre betette a vicclapjába a temetéséről készült képeket. Miféle stílus ez? Milyen ember csinál ilyet?

45 komment

Augusztusban jön az elektromos Harley

2019. január 08. 01:53 - Györfi András szerk

Nincs mese, a világ változik, bár a friss hír egyeseknek talán éppen a világ végét jelenti: a Harley elektromos motorkerékpárral jelentkezik. Eredetileg 2022-ben jelent volna meg, azonban az akkumulátor technológiák fejlődésének köszönhetően már idén augusztusban piacra kerül a képen látható jármű.

60 mérföldet, vagyis mintegy 96,5 kilométert lesz képes megtenni egyetlen töltéssel, nem található rajta sem váltó, sem kuplung. Vége a legendás Harley motorhangnak, de aggodalomra semmi ok, külön figyelmet szenteltek az elektromos motorok hangjának kidolgozására, a tervek szerint ez lesz a cég új "védjegye", az új hangról ismeri majd fel mindenki a legendás gyártót. 

Szólj hozzá!

Mennyit fizetne a biztosító Kevinéknek?

2018. december 24. 15:23 - Györfi András szerk

A Minner.hu szúrta ki a Biztosító Magazin cikkét, a K&H zseniális marketing fogásként kiszámolta, hogy mennyit fizetne a biztosító a McCallister családnak a történtek után. Alaposan utánajárhattak a kérdésnek, hiszen 400 négyzetméterre saccolják az ingatlan méretét, a pontos szám 4250 négyzetláb, vagyis 394,83792 négyzetméter.

Nem mellesleg egy rendkívül értékes épületről van szó, 2 400 000 dollárért került piacra 2011-ben, végül 1,58 millióért kelt el. Alaposan át lett alakítva a forgatás óta, az alábbi képeken látszik az örökzöld film néhány jelenete, illetve az eladáskori állapot. Az utolsó képen pedig olyasmit láthatunk, ami évtizedek óta mozgatja sokak fantáziáját: végre megvan a ház alaprajza, legalábbis a földszint.

Visszatérve a biztosításra, az első felmerülő kár ugyebár a leszakadó villanyvezeték, pontosabban az emiatt elmaradt ébresztés. Az ébresztő csődje miatt nem fizetne a biztosító, az áramkimaradásból adódó károkat viszont megtérítené.

Az úgynevezett "kényelmi csomag" lenne megfelelő megoldás, ennek keretében akár 50 000 forintig is megtérítik például a hűtőben megromlott ételek árát. A következő, egyben a legfontosabb tétel értelemszerűen a betöréses lopásból származik, bár a filmben Kevin elejét veszi annak, hogy bármit is elvihessenek a Vizes Banditák, tegyük fel, hogy sikerrel járnak.

Ebben az esetben úgynevezett "minimális mechanikai védelem", valószínűleg egy egyszerű ajtózár mellett legfeljebb 4,8 millió forintig térítene a biztosító. A filmbéli család szép berendezésű házában nem biztos, hogy ez elegendő lenne. Emellett a zárak, nyílászárók megrongálásából adódó kárt is megtérítette volna a biztosításunk. 

Kevin nélkül nincs karácsony, de a karácsonyfa körüli tűz nélkül még szebb az ünnep, figyeljünk erre oda, nehogy a biztosítóval való egyezkedés legyen az új év első feladata. Boldog karácsonyt kívánok minden kedves olvasómnak!

 

Szólj hozzá!

Arcok, amiket mesterséges intelligencia alkotott

2018. december 18. 18:09 - Györfi András szerk

Az alábbi fotókon első ránézésre nincs semmi különös, látszólag egyszerű, átlagos emberi arcokról van szó. Középkorúak, szemükben az élet minden öröme és keserűsége, ahogy az lenni szokott. A helyzet viszont az, hogy ezek az emberek nem léteznek, soha nem is léteztek. A Verge cikke szerint egy 2014 óta fejlesztett mesterséges intelligencia rendszer alkotta az alábbi képeket, méghozzá nagyszámú minta, valós emberekről készült fotók elemzése után.

A linken látszik, az első próbálkozások még nem sikerültek túl jól, majd idővel egyre élethűbbek lettek az eredmények. Végül eljutottunk idáig. A tanulságokat mindenki vonja le maga, ki is fejtheted egy komment formájában! Szerintem ijesztő, ha nem egyenesen hátborzongató. De legjobb esetben is elgondolkodtató. Van képük még ehhez is a mai kutatóknak! Nemrég arról kaptunk hírt, hogy kínában már egy mesterséges intelligencia alkotta bemondó olvassa fel, hogy mit mondott aznap a népvezér.

Szólj hozzá!