Györfi András

Nagybefektetők repítették új csúcsra a bitcoint

2020. december 16. 18:09 - Györfi András szerk

cryptocurrency-3435863_1920.jpg

Új rekordot ért el november végén a legismertebb kriptopénz árfolyama, megközelítette, majd egy kicsivel meg is haladta a 2017-es csúcsot, a mostani felfutás azonban gyökeresen más, mint a három évvel ezelőtti mánia. Akkor ugyanis kisbefektetők tömege, elhamarkodott döntések sokasága vezetett a szédületes emelkedéshez, most úgy tűnik, nagybefektetők megfontolt, kiszámított lépései viszik egyre magasabbra a bitcoint.

Ma pedig átütötte a 20 000 dolláros álomhatárt.

A digitális eszköznek még nincs hivatalos ára, a különböző kriptopénztőzsdék árait szokás átlagolni, a csúcsárhoz pedig ízlésünk szerint választhatunk egy platformot, amit figyelembe veszünk, ez általában a Binance. Ezen a felületen a 2017-ben elért legmagasabb ár 19 798 dollár volt, ezt sikerült mintegy 65 dollárral túlszárnyalni nemrég.

Mindeközben a Google Trends statisztikái szerint igazán jelentős kiugrás a vonatkozó kulcsszavak keresési számaiban nincs, a mainstream médiában megjelenő anyagok száma sem mutat különösebb emelkedést az év során. Máshol lehet az ősz folyamán elért 50%-os rally oka, méghozzá a nagybefektetők, nagyvállalatok háza táján.

Lássuk, kik, és pontosan mit mondtak a bitcoin kapcsán az elmúlt hónapok során, legfőképp pedig milyen tettek követték a nyilatkozatokat!

Paul Tudor Jones

Már májusban elindult a folyamat, ekkor történt, hogy a legendás amerikai befektető, Paul Tudor arról beszélt egy interjúban, hogy bitcoinba fektette az általa kezelt bő 22 milliárd dollár egy részét, saját bevallása szerint egyszámjegyű százalékát. Azt is megtudhattuk, hogy véleménye szerint a bitcoin most olyan, mint amilyen a hetvenes években az arany volt, nem véletlenül.

Ekkor törölte el ugyanis az USA kormányzata a dollár kötelező aranyfedezetét, a szakember szerint a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságra adott válaszként beindult óriási mértékű pénznyomtatás hasonló helyzetet teremtett.

De nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Jones megszólalt bitcoin ügyben, egy másik, októberi interjúban azt mondta, hogy még annál is jobban tetszik neki az eszköz, mint korábban, szerinte olyan most beszállni, mintha egy meghatározó technológia korai befektetői között lehetne az ember.

Michael Saylor

Az itthon kevéssé ismert, Amerikában meghatározó, üzleti szoftverekkel foglalkozó cégóriás, a MicroStrategy alapító vezetője nyár végén úgy döntött, hogy a cég készpénztartalékait bitcoinba fekteti, először 250 millió dollárért, nem sokkal később további 200 millióért vásároltak be a kriptopénzből. Azóta Saylor az Apple-t is arra biztatta, hogy tegyen hasonló lépéseket, egyelőre bele sem mer gondolni a piac, hogy milyen árfolyamnövekedést hozhatna, ha a világ legnagyobb vállalata megfogadja a szoftver guru tanácsát.

Jack Dorsey

A Twitter vezetője egy másik, itthon szintén kevéssé ismert fizetési szolgáltatót is vezet, ez a Square, októberben ők is úgy döntöttek, hogy tartalékaik egy részét bitcoinba fektetik. Mintegy 4709 BTC-t vásároltak 50 millió dollárért, ez a teljes vagyon 1%-át jelenti.

Thomas Fitzpatrick

Paul Tudorhoz hasonlóan a Citibank ügyvezető igazgatója szintén váratlan támogatót jelent a bitcoin életében, ennek ellenére tény, hogy véleménye szerint 2021 karácsonyára bő 300 000 dollárig emelkedhet a kriptopénz értéke. Ambiciózus cél, azonban ha a jelenlegi egyre erősebb érdeklődés kitart, akkor még ezt az értéket sem zárhatjuk ki egy éves távlatban.

Rick Rieder

A BlackRock CIO-ja szintén egy interjúban beszélt a bitcoinról, egyenesen úgy látja, hogy a digitális eszköz a jövőben betöltheti az arany szerepét, sőt, le is cserélheti a világ a nemesfémet az új eszközre. A kriptopénzekről általában pedig annyit mondott, hogy bizony velünk fognak maradni.

Larry Fink

Egy újabb BlackRock munkatás, ő azonban már maga CEO, akinek véleménye szerint a bitcoin az amerikai dollárra is hatással lehet, hiszen egyre több ember figyelmét vonja magára. A CNBC-nek adott interjújában azt is elmondta, hogy még mindig aprócska területről van szó, de könnyen lehet, hogy globális piaccá fejlődik a jövőben.

Stanley Druckenmiller

Ismét egy legendás, mainstream nagybefektető, a 4,4 milliárd dolláros becsült vagyonnal rendelkező hedge fund menedzser nemes egyszerűséggel azt mondta, hogy ha az arany működött, akkor a bitcoin még jobban fog működni. Egy novemberi interjúban árulta el, hogy rendelkezik bitcoinnal, ám lényegesen kevesebbel, mint amennyi arany van a portfóliójában, mégis jobb teljesítményt vár a kriptopénztől, a dollárra pedig véleménye szerint éveken át tartó nehézségek várnak.

A sor még hosszan folytatható, egyre több olyan meghatározó, mainstream pénzügyi szakember és befektető akad, akik kifejezetten támogatólag beszélnek a bitcoinról. Ez óriási előrelépés, sőt, egyenesen pálfordulás ahhoz képest, hogy alig néhány éve még a bűnözők pénzének bélyegezték az eszközt.

Jó okkal feltételezhetjük, hogy a trend csak gyorsulni fog 2021 során, hiszen már most vannak pletykák, miszerint többek között a 270 milliárd dollárt kezelő Guggenheim Partners is érdeklődik a lehetőség iránt. Ha csak egy része teljesül mindannak, amit a következő évtől vár a piac, akkor könnyen lehet, hogy a 300 000 dolláros bitcoin árfolyam nem is lesz annyira elrugaszkodott elképzelés.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása