Györfi András

Mit gondolnak a kriptopénzekről a nagykutyák?

2020. április 23. 10:08 - Györfi András szerk

bitcoin-4851387_1280.png

Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus járványnak, van, aki szerint a 2008-as válság eltörpül majd a mostani mellett, mások szerint már az év végére helyrejönnek a legrosszabbul járt területek is, például a vendéglátás.

Az mindenesetre biztos, hogy egy váratlan, és nehezen kiszámítható következményekkel járó helyzetben nehéz tisztán látni. Mi mégis megnéztük, hogy mit gondolnak a kriptopénzekről általában a nagybefektetők és a világraszóló sikereket elérő vállalkozók, illetve ha van véleményük arról, hogy mit hozhat a területnek a válság, arról is beszámolunk.

Mark Cuban

Azok, akik ismerik, és gyakran nézik az itthonról egy-egy epizód erejéig a YouTube-on elérhető befektetési műsort, a Shark Tank-et, bizonyára találkoztak már Cuban nevével, az excentrikus milliárdos, és kosárlabda csapat tulajdonos markáns véleménnyel van a Bitcoinról. 

Többször kifejtette, hogy a rendszer túlságosan bonyolult, nehezen használható, az átlagember számára nem is érthető, ráadásul fiat-ra történő visszaváltásra van szükségünk, ha el akarjuk költeni bitcoinjainkat. A mostani helyzet kapcsán azonban váratlan kijelentést tett, szerinte ha az amerikai gazdaság megfeneklik a FED túlzott pénznyomtatása miatt, akkor a bitcoinnak mégiscsak “lehet mondanivalója”.

Bill Gates

A Microsoft alapító neve szinte egyet jelen az óriási üzleti sikerrel, nem véletlenül. Mára már ugyan Jeff Bezos, az Amazon webshop óriási alapítója letaszította trónjáról a világ leggazdagabb embereinek listáján, közel száz milliárd dolláros vagyonával mégis kimagaslóan nagy súlyú szereplőnek számít a globális gazdaság életében. 

Gates kendőzetlen megfogalmazása szerint a bitcoin tipikusan “a következő bolond” típusú befektetés, ennek lényege, hogy csak azért fektetnek be az emberek, mert azt remélik, hogy majd a következő “bolond” többet ad a kriptopénz darabjáért. Beszédes, hogy ugyanezt a véleményt hallhattuk már listánk következő szereplőjétől is.

Warren Buffett

Az omahai orákulumként is ismert Buffett a Bitcoin, és általában a kriptopénzek egyik leghangosabb kritikusa, az egyik első, a témában született nyilatkozatában patkányméregnek, nem sokkal később “négyzetre emelt” patkányméregnek bélyegezte a legismertebb kriptopénzt. 

Ezen a markáns, és egyenesen lesújtó véleményén az sem változtatott, hogy a veterán befektető találkozott a Tron kriptopénz alapítójával, Justin Sun-al, és a Houbi egyik vezetőjével is egyéb meghatározó kriptopénz ipari szakemberek mellett egy ebéd keretében. Buffett ráadásul egy bitcoinnal, és tron-al feltöltött Samsung telefont is kapott vendégeitől születésnapja alkalmából, ám ez sem térítette el negatív gondolataitól a bitcoin kapcsán. 

Ennek megfelelően biztosak lehetünk abban, hogy Buffett a most kibontakozó válságban sem látja szerepét a bitcoinnak.

Mark Zuckerberg

A Facebook, az Instagram, és a WhatsApp tervezett fizetési platformja, a Libra óriási port vert fel 2019 során, az egész piac felbolydult, sokan a várva várt tömeges elterjedést várták a közösségi média óriás lépésétől.

Azóta meglehetősen bizonytalanná vált a projekt sorsa, többek között a példátlan erejű, nemzetközi, főként politikai ellenállás miatt. Zuckerberg pragmatikus megközelítést választott a területhez, érti a blokklánc értékét, a kriptopénzek kapcsán viszont úgy tűnik, hogy csak saját cégbirodalmának új lehetőségeit látja bennük. 

Michael Bloomberg 

A világ tíz leggazdagabb emberét soroló listán is szereplő Bloomberg korábban New York polgármestere is volt, nemrég pedig még az USA elnökválasztási kampányában is szerepelt, mostanra azonban kilépett a megmérettetésből.

A válság, és a kriptopénzek lehetséges kapcsolatáról még nem nyilatkozott, korábban azonban arról beszélt, hogy a sok milliárd dolláros eszköz osztállyá vált kriptopénzek kapcsán szabályozásra lenne szükség, ami eddig még nem történt meg.

Kifejtette azt is, hogy minden lehetőség, és ígéret mellett, amit a blokklánc és a kriptopénzek magukban hordoznak számos csalás, és probléma is adott ezen a piacon.

Jack Ma

Az kínai online kereskedelmi óriás tulajdonosa a sokszor visszatérő véleményt fogalmazta meg a területről, “igent” mond a blokkláncra, hisz a jelentőségében és a jövőjében, viszont “nem tudom” a válasza annak kapcsán, hogy mi lehet a bitcoin jövője. Sőt, néhány évvel ezelőtt külön figyelmeztetett a bitcoin árfolyama kapcsán, arra hívta fel a figyelmet, hogy könnyen lehet, hogy lufival állunk szembe. A 2017-es bull run, majd azt azt követő árfolyamzuhanás úgy tűnik igazolták a vállalkozó szavait.

Michael Novogratz

A katonai helikopter pilótából lett nagybefektető dollár milliárdokat keresett a klasszikus piacokon és a tőzsdén, majd amikor elkezdett felfutni a kriptopénzek területe, létrehozta a Galaxy Digital névre keresztel tőkealapját, mely kifejezetten kriptopénzekkel foglalkozik. Ennek megfelelően egy igazán elfogult szereplőről van szó, aki mélyen hisz a terület jövőjében, azonban mégis beszéldes, hogy valaki, aki évtizedeket töltött el komoly sikereket elérve a hagyományos piacokon úgy dönt, hogy minden idejét ennek az iparnak szenteli.

Jamie Dimon

A JP Morgan CEO-ja egyenesen csalásnak titulálta a bitcoint, az egyik, a CNBC-nek adott interjújában arról is beszélt, hogy a bitcoin “rosszabb, mint a tulipánválság”, ezzel a hollandiai tulipánhagyma vásárlási lázból kialakuló lufira utalva. Sőt, azt is hozzátette, hogy “valaki az életét fogja veszíteni”, hogy ezzel pontosan mire utalt, az nem derült ki, de feltehetőleg arra, hogy sokaknak az egész életük komoly válságba kerülhet, ha szinte mindenüket elvesztik egy rossz befektetés következtében.

Jerry Yang

Az egykor szebb napokat látott, ám még ma is jelentős kereső, a Yahoo egyik alapítója, a milliárdos Yang hisz abban, hogy a digitális pénzeknek lehet szerepe a társadalmakban, azonban megfogalmazása szerint egyelőre a “hype” és a gyors meggazdagodás reménye mozgatja a piacot.

Ken Griffin

A milliárdos hedge fund menedzser ha úgy tetszik “köztes” álláspontot képvisel, szerinte a kriptopénzek nem jelentik a jövő pénzét, ugyanakkor átverésnek sem nevezné a területet. Viszont azt is hozzátette, hogy sok hasonlóságot lát a kriptopénzek, és a tulipánhagyma buborék között. 

Ahogy láthattuk, a supergazdagok, és a milliárdos befektetők vegyes véleményeket mutatnak a bitcoin, és általában a kriptopénzek kapcsán, azonban ha nagy átlagot kell vonnunk a fentiekből, akkor azt mondhatnánk, hogy többségben vannak a “borús”, vagyis a kedvezőtlen benyomások. Az is biztos, hogy még egy kimagaslóan sikeres üzletember sem tévedhetetlen, hosszú út áll még a kriptopénzek előtt, meglátjuk, hogy a következő évek során hogyan alakul, esetleg változik a világhírű vállalkozók, és befektetők véleménye. 

Azt is hozzá kell tennünk, hogy a kimagaslóan tehetős emberek - tehát azok, akik legalább egymillió dollárnyi befektetéseket kezelnek - alig egyharmada informált, tájékozott a kriptopénzek világáról, sokan vannak, akik tanulni szeretnének a területről.

Illetve külön érdekessége a szupergazdagok, és a kriptopénzek kapcsolatának, hogy hamarosan talán már nem is lesz igazán érdekes a kérdés, miszerint mit gondolnak a gazdagok a bitcoinról, hiszen hat új, kriptopénzekkel vagyonokat elérő szereplője van a milliárdosok listájának, az ő véleményük márpedig minden bizonnyal kedvező, ha nem is teljesen kritikátlan a területről.

Ha szeretnél többet tudni a kriptopénzek területéről, nézd meg a Kriptopénz ABC című könyvünket!

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása