Györfi András

A gépek már nem csak hozzánk beszélnek, de velünk

2018. május 09. 18:09 - Györfi András szerk

robot-1214536_960_720.png

A programozó barátaim meghívtak tegnap, hogy együtt nézzük a Google éves, "io" névre keresztelt konferenciáját. Ilyenkor az óriáscég bejelenti, hogy min dolgozik, az új fejlesztéseiket be is mutatják. Nem kevés sört kellett meginnom, hogy el tudjam viselni a csak hardcore fejlesztők számára izgalmas Android frissítésekről szóló, végeláthatatlan áradozásokat.

Majd amikor szóba került, hogy már nem fog elfordulni a telefonon a tartalom, amikor nagyon nem kéne, akkor felcsillant a szemem, talán nem kell majd felhúznom magam, amikor az ágyban fetrengve akarok valamit megcsinálni, és a legrosszabbkor megváltozik a képernyő orientációja.

Sok felvételt láthattam arról is, hogy az önvezető autók már egymással kommunikálva el tudnak kerülni baleseteket, nem kell többé részeg, idős, női autósoktól rettegnünk. Bár ez sem volt túl izgalmas, hiszen józan paraszti ésszel könnyű belátni, az önvezető autó noha fantasztikus technológia, mégis arról van szó "csupán", hogy ha elénk ugrik az őz, akkor a szoftver megnyomja a féket. 

Már éppen kezdtem feladni, gondoltam udvariasan elköszönök. Majd megjelent a színpadon egy indiai úr, elkezdett a mesterséges intelligenciáról beszélni. Az ő ígéretei, állításai sem voltak túl izgalmasak, viszont bemutatott egy videót, pontosabban egy hangfelvételt, amitől úgy éreztem, hogy a gerincem vagy a fenekemen, vagy a szájamon keresztül el fogja hagyni a testem.

Ilyen érzés lehet majd az első találkozás a földönkívüliekkel. Egészen döbbenetes. Egy szoftver tökéletes telefonbeszélgetést folytat egy emberrel. A Google Assistant képes arra, hogy helyettünk felhívja például a fodrászt, a naptárunkban szabad időpontokat figyelve megbeszéljen egy időpontot. Érdemes megnézni a videót, 1:08-nál kezdődik a lényeg. 

A második példában egy angolul meglehetősen rosszul beszélő nővel beszélget a gép, egy étterembe foglal nekünk asztalt. Értelmezni tudja a különböző kiejtéseket, nem akasztják meg a félreértések, megoldja a hirtelen felmerülő logikai problémákat, úgy gondolkodik, mint egy ember. 

Reméljük azért nem kel öntudatára a sok kellemetlen telefonbeszélgetés hatására.

2 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2018.05.11. 07:53:19

@felső határ nincs: Nem kamu. Az angol beszédfelismerés elég jól megy a guglinál, ahogy egy szűk domainen belüli kommunikáció sem volt annyira nagy újdonság már 10 éve sem. Persze mély filozófiai kérdésekről nem fogsz elbeszélgetni vele, de egy időpontot egyeztetni simán tud egy ilyen rendszer, sőt akár némileg komplexebb dolgokat is megold.
süti beállítások módosítása