Györfi András

Verbális bántalmazás - verbális szeretet: két növény, 30 nap

2018. május 08. 14:41 - Györfi András szerk

what-happens-when-you-bully-a-plant-5aecde704e1ec_700.jpg

Az angolban gyakran emlegetett fogalom a bullying, praktikus magyar megfelelője nem igen van. Mégis mindannyian tudjuk mit jelent, a főként verbális, ézelmi bántalmazásról van szó. Sokat szenvednek ettől a gyerekek az iskolákban, de a felnőttek között is gyakori, kapcsolatokban, munkahelyeken.

Azok, akikhez közel áll a spiritualitás, régóta mondogatják, hogy bizony minden élőlényre erősen hat az, hogy hogyan bánunk velük. Nem kell egy kutyát éheztetni ahhoz, hogy pokoli rosszul érezze magát, még vernünk sem kell, sajnos elég az, ha durván, élesen beszélünk hozzá.

Sőt, a kutya jó példa arra, hogy még akkor is "felveszi" a környezetében lévő emberek belső állapotát, ha amúgy van mit ennie, van vize és senki sem inzultálja. Rátérve a lényegre, az IKEA nemrég megismételte a híres kísérletet, melyben két, teljesen azonos körülmények között tartott növény az "alany", a vizsgálat tárgya pedig az, hogy vajon hogyan hat rájuk a szeretet és hogyan az indulat, kritika, verbális agresszió.

30 napon át zajlott a kísérlet, mindkét növényt egy-egy üvegdobozba zárták, előre felvett hangfelvételeket játszottak nekik. A fenti képen, bal oldalon látható növény csak kritikát kapott: alkalmatlan vagy, fölösleges vagy, ronda vagy, egyebek. Ezzel szemben a jobb oldali csak elismerő, szeretetteljes üzeneteket hallhatott: szép vagy és hasznos, szükségünk van rád, és így tovább.

Igen, mindkét növény teljesen azonos körülmények között élt, mindkettő ugyan annyi vizet, fényt kapott. Nem, nem mérgezték meg a hervadó példányt.

Ha egy troll okos kommentjében kifejti, hogy az emberek nem növények, én magam ugyan nem fogok elhervadni, sem dunának menni, immunis vagyok már az emberi butaságra. Persze azt tudom, hogy ronda a szakállam, ezt ne mondjátok, ez tényleg rosszul szokott esni.

Mindenesetre akinek ez a kísérlet nem tágítja egy kicsit a szuperracionális világnézetét, azt megdobálom játékkatonákkal.

 

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2018.05.10. 10:49:36

Basszus a hülyéknek mindent el lehet adni igazságként?

Nbl 2018.05.10. 12:06:46

"Ha egy troll okos kommentjében kifejti, hogy az emberek nem növények, én magam ugyan nem fogok elhervadni, sem dunának menni, immunis vagyok már az emberi butaságra." - nem akarok tuskó lenni, de a poszt alapján nem így tűnik ... kezdjük azzal pl. h egy mérés nem mérés, illetve egy teszt nem teszt. Másrészt pedig a Mythbustersben csináltak egy ennél részletesebb tesztet: www.youtube.com/watch?v=FhsbM9LxPAk
Aminek a konklúziója: "The greenhouses with the recordings of speech grew better than the control, regardless of whether such talk was kind or angry. The plants in the greenhouse with the recording of classical music grew better, while the plants in the greenhouse with the recording of intense death metal grew best of all."

Jack__Bauer 2018.05.10. 12:37:09

A növények milyen nyelven beszélnek? Vagy bármilyen nyelvet megértenek? Esetleg tolmácsként is lehetne őket hasznosítani a jövőben.

Nbl 2018.05.10. 13:29:28

@Jack__Bauer: Illetve ha két hónapig ekézed, aztán benyögöd neki, h csak szívatás volt és valójában ő a legf@szább növény a világon, akkor egy nap alatt behozza a lemaradást?
süti beállítások módosítása