Györfi András

Egy választási kampány minőségi is lehet

2018. március 16. 02:35 - Györfi András szerk

restore_your_faith_in_politics_1200x627.jpg

Nyakunkon Április, már csak párat kell aludni és jól szavazhatunk egyet. Sok éve figyelem itthon a poltikai kampányok színvonalát, egészen elképesztő az igénytelenség, a fantázia és kreativitás hiánya, a szakmányban gyártott, buta szlogenek és megoldások.

Persze üdítő kivételek mindig vannak, remek ötlet volt nemrég a Jobbiktól a kiterjesztett valóság technológiájával trollkodni egy Fidesz plakáton. A Fidesz egykori szlogenje, a "Hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre!" szintén ötletes. Pedig a politikai, választási kampány műfaja egy nagyon izgalmas ága a marketingnek, ha van munka, amiben igazán rá kell érezni az emberek lelkére, akkor ez az. 

A világ viszont rengeteg szép példát látott a közeli és távoli múltban arra, hogy milyen egy kreatív, igényes munka ha politikáról van szó. Ezekből válogattam. A lista egyes szereplői mai szemmel már értelmezhetetlenek, mégis ízelítőt adnak abból, hogy lehet ezt másképp is csinálni.

I like Ike! Eisenhower híres kampányfilmje az amerikai kultúra részévé vált, kedves, pozitív, szerethető. Fülbemászó dallam, nem valami ellen, valamiért.

Sokkoló videó a hidegháború idejéből. A gyermeki ártatlanság szembeállítva az atombomba borzalmaival. Egyszerű, erős, ötletes, hatékony.

John Kerry sokszor változtatta meg a véleményét egy-egy fontos kérdésben, ezeket sorolja fel a videó. Miközben egy róla készült videóban éppen windszörfözik. Van, aki arra megy, amerre a szél fújja...

 

"Egy férfi aki elég idős, hogy tudjon, elég fiatal, hogy cselekedjen." Kennedy kampányfilm, ha megnézed, napokig nem fog kimenni a füledből a dallam.

Yes we can. Teljesen mindegy, hogy mit gondolunk Obamáról, ez az anyag egész egyszerűen erős. Hat, de nem üt. Megérint de nem taglóz le. Inspirál egy egyszerű, mégsem üres üzenettel. Igen, meg tudjuk csinálni. Ez az emberi szellem legfontosabb üzenete.

 

Egy anyag a közelmúltbúl. A téma a fegyvertartás, ötletes és minőségi.

Végül a kedvencem. Ebben a kisfilmben a jelölt az őrületbe kergeti a családját azzal, hogy csak a munkájáról tud beszélni, számokról, problémákról és a lehetséges megoldásokról. Egy igazán elkötelezett ember. Vagy inkább megszállott. A záró képsorokban a felesége azt kéri, hogy válasszák újra, hogy ne kelljen annyit hallgatnia otthon.

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HenGau 2018.03.24. 15:05:36

Engem nem érdekel a választás.
Olyan mindegy, h aktuálisan ki uraskodik.