Györfi András

Reakció a Kiszámoló Bitcoin posztjára

2017. december 21. 20:20 - Györfi András szerk

companies-that-accept-bitcoin1.jpg

Először is szeretnék (bármiféle cinizmus nélkül) gratulálni a Kiszámló blog szerzőjének a komoly, mély, elemző Bitcoin posztjához. Bár minden újságíró ennyire alapos és körültekintő lenne amikor hozzányúl egy témához. Továbbá fontos leszögeznem, nem rendelkezem semmilyen pénzügyi képesítéssel, sőt, a legmagasabb iskolai végzettségem csupán az érettségi. 

Viszont vállalkozóként az elmúlt tíz évben nem egyszer, nem kétszer bizonyítottam, hogy van érzékem ahhoz, hogy hogyan működik a világ, mi mozgatja az embereket. Márpedig a mindannyiunk számára ködös jövőben legalább homályos foltokat látni a siker fontos eleme az üzleti életben. Lássuk sorjában, pontról pontra az állításokat és a gondolatokat és a kolléga véleményeit. 

"...A hozzászólás szekció gyönyörűen idézte azt, amikor a Kairos-ról írtam, az Emgoldexről, a Sitetalkról, a Quaestorról, vagy bármi egyébről. Érdemes elolvasni azokat a hozzászólásokat, szó szerint megegyeznek a bitcoinos hozzászólásokkal... Érdemes megnézni, hol vannak most azok, akik akkor ezeket írták egy vagy három éve. A kairosok nyolc hónapig idejártak gúnyolódni és mutogatni, hogy már mennyit kerestek a Kairossal. Aztán egy varázsütésre mind eltűnt. Ahogy kiderült, hogy mégis csak átverés az egész."

Bevallom nem olvastam a jelzett cikkeidet, de az, hogy egy, két, három vagy akár tíz alkalommal jól átláttál komplex folyamatokat önmagában még nem jelenti, hogy a jelen helyzetet is jól látod és úgy alakul ennek a területnek a sorsa, ahogy jósolod. Ezzel nem lehet vitatkozni.

"...Hogy semmit nem tudsz a Bitcoinról, nem tudod, ki van mögötte, van-e valaki mögötte. Mi adja meg az értékét, miről tudjuk, hogy ez jobb, mint bármelyik másik? Honnan tudjuk, hogy 1000 dollárért drága a Bitcoin vagy olcsó? Sokáig 1 dollár volt, aztán sokáig 100, majd 1.000 most 17 ezer. Melyik a reális ára? Vagy még mindig olcsó? Honnan tudom meg?"

Ez egyszerűen nem igaz, köztudomású, hogy a Bitcoin "mögött" nincs senki, a technológia alkotóinak pontosan ez volt a célja. Minden annyit ér, amennyit az emberek hajlandóak fizetni érte. Lehet, hogy egy közgazdász csak legyint erre az utcai közhelyre, de ez nem változtat az igazságtartalmán.

Filozófiai kérdés, hogy minek van valós értéke, én úgy gondolom, hogy semmi sem ér semmit sem, egyszerűen az embertömegek hite tesz értéket egy autómárka, egy filmsztár, egy csillogó fémdarab és minden más mögé. Ez a pont azonban messzire vezetne, szerintem el kell fogadnunk, hogy a BTC azért ér jelenleg annyit, amennyit, mert ennyi ember hiszi el, hogy ennek van valós értéke.

Az emberek tömegekbe verődve valóban lehetnek félelmetesen buták, erőszakosak és befolyásolhatóak, ebben teljes mértékben igazat adok. Viszont egy technológia kapcsán sok éves távlatban ritkán történik meg az, hogy az emberek nagyot tévednének, ez az eszköz valóban előnyökkel bír a jelen megoldásokhoz képest. Tranzakciók sebessége, költsége, egyebek. Természetesen mint minden technológiának, ennek is megvannak a maga korlátai és (komoly) hibái.

"Semmi, de semmi nincs a kezemben, amihez mérhetném az árát. Pont úgy, mint a dotkom lufiban az új internetes cégek. A régi cégekre szabott értékelések nem működtek ezeknél a cégeknél, mert mindenki azt akarta hinni, hogy ezek a cégek az egész világot meg fogják hódítani. Így aztán semmi pénz nem drága értük. Aztán kiderült, hogy de, egyetlen dollár is túl sok volt a cégek 95%-áért."

Ezer sebből vérzik a dotkom lufihoz való hasonlítása a Bitcoinnak. A dotkom válság lényege ugyanis az volt, hogy a befektetők katasztrófálisan rosszul mérték fel egy internet vállalkozás megvalósításának nehézségét, költségét. A belépési küszöb amiről azt hitték, hogy magas, valójában hihetetlenül alacsony volt. Naná, hogy a cégek java fabatkát sem ért, hiszen szó szerint tízévesek hoztak létre weboldalakat pillanatok alatt. 

Olyannyira ostobák voltak akkoriban a beszállók, hogy egy "e-" kezdő karakterekkel rendelkező családi fafeldolgozó vállalat vezetője is arra kelt fel az egyik reggelen, hogy a részvényeit veszik, mint az őrült. Nulla utánajárás, nulla hozzáértés, bármiféle megalapozottság, ráció nélkül döntötték a pénzt ezekbe a cégekbe. Amikor durrant a lufi, az természetesen magával rántott szinte mindenkit, még valóban bevételt termelő cégeket is. A BTC egyetlen, jól körülhatárolható entitás, nem egy új piacon hirtelen megjelenő cégek tömege.

"Ugyanis attól, hogy valami újszerű és forradalmi, még nem jelenti azt, hogy értéke is van. Főleg, ha bárki szabadon lemásolhatja. Ez történt az internetes cégekkel is. Gyorsan kiderült, hogy attól hogy innovatívak, meg forradalmiak, még nem képesek hasznot termelni, egy lyukas garast nem ért a legtöbb."

Tökéletesen igaz, attól, hogy új egy technológia, még nem feltétlenül lesz értéke. A blokklánc és a BTC viszont nem új, közel tíz éves technológiáról beszélünk. Persze a kora még önmagában nem ad számára értéket, ebben igazad van. A legtöbb internet cég valóban nem ért semmit, de ahogy fentebb írtam azért, mert ezer és tízezerszám jelentek meg a hihetetlenül alacsony belépési küszöb miatt.

"S az internetes cégek még százszor jobban értékelhetőek voltak, mint a Bitcoin. Legalább bevételük volt és kiadásaik, alkalmazottaik, termékeik, esetleg szabadalmaik, lehetett valamivel számolni."

Csak lehettek volna jobban értékelhetőek! A befektetők anno nem végeztél el a házifeladatukat, azt sem tudták, hogy pontosan mivel foglalkozik a cég, amibe pénzt ölnek. 

"Mitől pénz a Bitcoin? Jelenleg a pénz egyetlen ismérvével nem rendelkezik, nem lehet vele fizetni bárhol, nem stabil az árfolyama, nem alkalmas vagyonfelhalmozásra. (Csak ma, 12 óra alatt 16.123 és 17.023 dollár között csapkod az ára, most éppen 16.560 dollár és ez még egy nyugodtabb nap.)"

Nem biztos még a világ abban, hogy a BTC egy pénz! Lehet, hogy egyfajta "aranytartalékká" válik, legalábbis annak analógiájára fog működni. Illetve biztos, hogy a pénz definíciójának része, hogy bárhol lehet vele fizetni? A HUF is pénz, azonban elég egy órát utaznom valamelyik szomszéd országba és nem kapok semmit érte! Valóban nem stabil az árfolyama, de nem értem, hogy ez önmagában miért kérdőjelezné meg a pénz jellegét, amennyiben valóban pénz lesz belőle.

Illetve több százezer webshop és fizikai bolt van már a világban, ahol BTC-vel vehetünk ágyneműt, kisszéket, autót, pizzát és sok egyebet! Minden pénz árfolyama ingadozik, biztos vagyok abban, hogy ha például egy új ország jelenik meg a térképen, akkor a helyi pénz árfolyama is ingadozni fog a megjelenése után. A volatilitás mértéke relatív, nem definiáltad, hogy például napi 5% árfolyamingadozás már akadályozza a pénz funkciót vagy ez az érték 6,6%-os heti kilengéseknél kezdődik.

"Bárki kitalálhat egy újabbat és ki is talál, majdnem tízszer annyi kriptopénz van a világon, mint igazi. Sőt, ha ez kevés, szinte naponta születik egy újabb. Mert kriptopénzt bárki csinálhat és csinál is, nem kell, hogy mögötte legyen egy nemzetállam, annak a teljes eszközállománya, kormánya és pénzügyi forgalma. Ha jó a marketinged, többszörös milliárdos leszel egy újabb kriptopénzből. Már 1324 kriptopénz van és alig telik el nap, hogy ne szülessen egy újabb. Ezzel szemben csak 180 féle igazi pénz van a világban."

Ez megint csúsztatás! Nem "találhat ki bárki újabbat", egy kriptovalutát, egy blokklánc technológia létrehozása jóval komolyabb szakértelmet és körüljárást igényel, mint anno és ma egy website vagy mint sok más digitális technológia!

A ma létező kriptovaluták 90%-a valóban szemét, de a fennmaradó kisebbség szintén valós problémákra ad jó megoldást, ilyen a ma még jócskán alábecsült Ripple ami a nemzetközi utalásokat gyorsítja, egyszerűsíti bankok, óriásvállalatok számára. A blokklánc technológia részleteiben rengeteg olyan nüansz van amit lehet és kell is finomítani, szintén több éves munkával ezen dolgoznak is olyan versenyzők, mint például a Litecoin. 

"Illetve szóvá tettem, hogy bármikor korlátozhatják a használatát és akkor villámgyorsan hirtelen semmit nem fog érni. "

Milyen realitása van annak, hogy közel kétszáz ország kormánya egyöntetűen megtiltja a vállalkozásoknak, hogy elfogadják a Bitcoin-t? Természetesen ez megtörténhet egyes országokban, azonban a világ még mindig nagyon nagy és bonyolult, felületesnek érzem ezt a pontot. De el kell ismernem, ha a BTC-ből pénz lesz és a kormányok sorra elkezdik tiltani az elfogadását, az valóban kivégezheti az egészet. HA pénz lesz belőle.

"Nem akarván újra ideológiai vitákba keveredni, szeretném elhelyezni a nagy hype között, hol is áll a Bitcoin a világ pénzügyi forgalmában és vajon úgy néz-e ki, mint egy buborék. Tényleg ez fogja megváltani a világ pénzügyi rendszerét és felváltani a régi technológiákat?

A Bitcoin teljes piaci értéke 2017 január elsején 15,49 milliárd dollár volt, s ami legalább ennyire fontos, a napi forgalom 92 millió dollár volt:

A Bitcoin piaci értéke a mai árfolyam (17 ezer dollár) mellett 289 milliárd dollár, az egy napos forgalom 12135 millió dollár, vagyis a napi forgalom is a 131-szeresére ugrott a január elsejei adathoz képest.

A világ egyik legnagyobb bankjának, a Bank of America piaci értéke szintén 300 milliárd dollár, ehhez társul 2.228 milliárd dollárnyi eszközállomány, ami ez az értékelés egyik alapját adja. A Bitcoin eszközállománya nulla. A Bank of America negyedévente (!!!) 22,3 milliárd dollár bevételt termel, ennek ötöde nettó profit. A Bitcoin bevétele nulla, a profit szintén nulla."

Ebben a pontban cégként definiálod a Bitcoin-t hiszen egy céghez hasonlítod. Korábban pénzként kezelted. Ez óriási ellentmondás! Miért kellene, hogy eszközállománya legyen? Az aranynak mi az eszközállománya? Miért kellene, hogy bevétele legyen? Mi az arany bevétele, profitja? Mennyi "profitot realizál" a Dollár vagy a Yuan egy évben? 

Európa 16. legnagyobb gazdaságának, Finnországnak az éves GDP-je csak 236 milliárd dollár.

Ha a Bitcoin árfolyama újra megduplázódik, akkor annyit fog érni a piaci összértéke, mint Magyarország, Ukrajna, Szlovákia, Luxemburg, Horvátország, Bulgária és Lettország teljes GDP-je együtt. Legalábbis papíron. (Persze más dolog az árfolyam és más a GDP, de azért érezzük a nonszensz árazást.)

Önmagában az, hogy irdatlan a BTC összértéke miért jelentené a fenntarthatatlanságát?

A Bitcoinnal 337 ezer tranzakciót hajtanak végre naponta.

Csak a Visa egyedül 468 millió tranzakciót hajt végre naponta. Ez a teljes piacnak egy nagyon vékony kis szelete.

A bankok egymás közötti nemzetközi forgalmát bonyolító SWIFT rendszer napi(!) 5 ezer milliárd dollár forgalmat bonyolított le már 12 éve is. A hasonló, de csak az USÁ-ban működő Fedwire napi tranzakciós forgalma 2,1 ezer milliárd dollár volt, a CHIPS 1,4 ezer milliárd dollárt forgalmazott. Ezek 12 éves adatok, nyugodtan szorozd meg a napi dollárösszegeket kettővel. S ez csak három elszámolóház adatai a sok közül! A nemzeti elszámolóházak összesen ennek akár a több százszorosát is forgalmazhatják egy nap.

A BTC rendszerét folyamatosan javítják, csiszolják. Illetve ha a BTC tartalékká válik, akkor nem lesz szükség ilyen volumenű napi tranzakciókra. Lehet, hogy a Bitcoin Cash tölti be a klasszikus értelemben vett pénz szerepét a jövőben.

Ha csak a Visa forgalmának tizedét szeretnénk kiváltani Bitcoinnal, akkor egy-egy Bitcoinhoz hamarosan néhány giga majd terabájtnyi adatot kellene majd tárolni. Ha Bitcoinban akarnánk ennyi adatot kezelni és továbbítani, ehhez talán a Föld teljes áramtermelése és internet-sávszélessége nem lenne elég. (Már most is Magyarország teljes áramfelhasználásának másfélszeresét használják a Bitcoinhoz. A befektetők pénze áramszámlára és videókártyákra megy el. A legnagyobb haszonélvezője a Bitcoinnak a kínai áramszolgáltató cégek és a videókártya gyártó cégek. Ennyi áramot a teljes bankrendszer nem használ és több százezerszer annyi tranzakciót hajtanak végre vele.)

Itt is csak azt tudom mondani, hogy a BTC rendszerét folyamatosan fejlesztik, bárki hozzájárulhat a munkájával a rendszer tökéletesítéséhez. A jelzett adatkezelés problémára könnyen lehet, hogy lesz megoldás. Az áramfogyasztás egy valós probléma, ez vitán felül áll. Súlyos probléma ami valóban aggályos, ez kétségtelen.

Napi fizetéshez alkalmatlan a technológia. Van már olyan kriptopénz, ami erre alkalmas, de akkor mi lesz a befektetéseddel, ha mindenki átnyargal az új pénzre?

Nem igaz, hogy teljesen alkalmatlan napi fizetésre, de tény, hogy már vennek erre a célra megfelelőbb kriptovaluták. Az egyik tartalékká válhat, a másik vagy több másik pedig napi fizetőeszközzé.

Ugyanis két dolog a technológia jövője és az, hogy maga a Bitcoin, ami csak egy a jelenleg 1324 kriptopénz közül, amiért te egy talicska pénzt adtál, mennyit fog érni egy-két-öt év múlva. Ezt valamiért nem akarják megérteni a jövőjüket a Bitcoinra bízók.

Csak hogy biztos megértsd: nem azon vitatkozunk, van-e helye annak a technológiának a jövő pénzügyi életében, amit a Bitcoin is használ, hanem hogy maga a Bitcoin ér-e 17 ezer dollárt, sőt ér-e egyáltalán egyetlen dollárt is. A mögötte lévő technológia bárki által hozzáférhető és lemásolható.

Szerinted lesz bármilyen bank a világban, amelyik ha át akar térni erre az új technológiára, majd pont a Bitcoint választja, amire ez tökéletesen alkalmatlan? Vagy akármelyik másik létezőt? Nem fog inkább készíteni egy sajátot? 

Dehogynem, készítenek is már maguknak saját blokklánc alapú megoldásokat. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a BTC napjai meg lennének számlálva. Az első és a legismertebb kriptovaluta, főként ez adja az értékét.

A bankjegyben lévő dollár összértéke 1,59 billió dollár, azaz 1590 milliárd dollár. Ha nem csak a bakjegyeket nézzük, hanem az úgynevezett M3-at (számlán lévő lekötetlen pénzek és egyebek), akkor ennek közel tízszerese a dollár mennyisége. De ez is elenyésző az amerikai gazdaságban lévő eszközök értékéhez, ami 220 billió dollár.

A forex piac mérete napi(!) 5.100.000.000.000 dollár.

Ennyit azokról az adatokról, miszerint a Bitcoiné a jövő. Csak hogy el tudd helyezni a táplálékláncban a nagy Bitcoint, ami hamarosan leveri a világ bankrendszerét.

Én sem értek egyet azokkal, akik szerint a BTC "elsöpörné" a bankrendszert, a nemzeti valutákat és egyebeket. A mozi sem ölte meg a színházat, a TV sem ölte meg a mozit, az internet sem ölte meg a TV-t. Az Uber sem ölte meg a taxizást, az Airbnb sem ölte meg a szállodaipart. Söt, a minap egy BICIKLI nevű találmánnyal mentem a rokonokhoz abban a világban, amiben már űrtúristák is vannak. Nagyon árnyalt és összetett a világ működése.

Szeretnék még kitérni egy gyakori tévedésre. Sokak szerint az az értéke a Bitcoinnak, hogy sokba kerül az üzemeltetése, a rendszer fenntartása, vagy bitcoinul a bányászat. Ezt költségnek hívják és semmi köze semmilyen értékhez. Valami nem attól képvisel értéket, hogy drága üzemeltetni. Ez pont az értékesség ellentéte. Valamit minél drágább üzemeltetni, annál kevesebbet ér. Az a cég ér sokat, ami kisebb ráfordítással üzemel és nem az, aminek magasak a költségei.

Bitcoin-t "előállítani" nem könnyű, pontosan ez adja a hitelességét. Ha papírzsepkendőre rajzolom a nevem és rámondom, hogy az értéket képvisel, attól az még csak számomra lesz így. Az arany értékét is (részben) az adja, hogy nehéz hozzájutni, érteni kell a bányászatához, eszközöket, gépeket és élő munkaerőt igényel. Nem kezdhet el bárki nemesfémeket, drágaköveket bányászni, ha meg is teszi, nem fog jelentős mennyiséget elérni. Ugyanez igaz a BTC-re is.

Régi trükk a tőzsdén az úgynevezett pool. Néhány csaló kereskedő poolba rendeződik, egy kis részvényt kiválasztanak és elkezdik egymás között adni-venni, egyre magasabb és magasabb áron. Arra kell csak vigyázni, hogy ne legyen feltűnő, mindig csak egy kicsivel szabad emelni az árat, illetve viszonylag sok partnert kell használni a poolon belül.

Amikor az egész világ megőrül a mérhetetlen áremelkedésen és mindenki részesedni akar a csodából, akkor csendben a piacra borítják a teljes mennyiséget és felszívódnak.

Csalók mindenhol voltak, vannak, lesznek. Ilyen a világ, ezzel nem lehet mit tenni. Ez sem jelenti azt, hogy a BTC halálra lenne ítélve.

A “befektetőket”, akiket a kapzsiság hajt még azzal sem tőrödnek, hogy a részvény értékelése rég elszakadt a valós értékétől. Mennyivel egyszerűbb a dolog, ha az adott kiválasztott dolognak semmi értéke nincs, amihez viszonyítani lehetne. Ilyen például a Bitcoin.

Elszakadt a valós értékétől? Fentebb éppen azt boncolgattad, hogy a valós értéke meghatározhatatlan! Ez ellentmondás.

Vajon hogy oszlik meg a Bitcoinok mennyisége, lehetne-e poolokba rendeződve felhajtani az árát? Az értékét nem lehet felhajtani, hiszen olyanja eleve nincs. A Bitcoin egyetlen értékét az adja, hogy ki mennyit hajlandó adni érte. A Bitcoinnak csak azért van ára, mert az emberek pénzként akarnak rátekinteni, még ha a pénz funkciójára nem is alkalmas.

Pontosan ez a lényeg. Annyit ér, amennyit adunk érte. Ugyan ez igaz az aranyra, a kagylóra, a ritka bélyegre, az örömlányok szolgáltatásaira és az üdülési jogra. Ez a szabad piac esszenciája.

Az amerikai dollárnak mindaddig lesz értéke, amíg létezik az Egyesült Államok és annak kormánya dollárban veti ki az adókat a világ legnagyobb gazdaságára és ebben fizeti a kifizetéseit.  Ha pedig valaki nem akarja befizetni a dollárban kivetett adót, van hatalma börtönbe csukni az ilyen adóelkerülőt.

Örömmel várom, hogy a kriptovaluták utáni nyereséget is megadóztassák az államok. Meg is teszik. Ez így helyes, nem tartozom azok közé, akik azt mondják, hogy államra szinte egyáltalán nincs szükség. A rendvédelem, az egészségügy és még egy sor fontos terület maradjon az állam kezében. A pénzügyi világban betöltött szerepe az államnak viszont nem feltétlenül baj, ha visszaszorul. Hogy egészséges lenne e, ha teljesen kivonulna az állam erről a területről, azt én nem tudom megítélni.

Ugyanis az a teljes pénzügyi tudatlanság megnyilvánulása, amikor a Bitcoin hívei is úgy nyilatkoznak, hogy a rendes pénzek mögött sincs semmi, azok is csak papírpénzek érték nélkül. Minden egyes igazi pénz mögött valódi érték van, az adott ország gazdasága, eszközei, kormánya, adórendszere adja ezt az értéket. Ilyet egyetlen kriptopénz sem tud soha felmutatni, mivel azok légből kapott, semmiből csinált pénzek.

Ezzel nagyrészt egyetértek. Csináljon saját blokklánc alapú kriptovalutát egy-egy állam is, legyen óriási verseny a kirptovaluták között, győzzön a jobbik vagy az, amelyiket ügyesebben menedzselik az alkotói. A BTC halálát viszont ez sem jelenti feltétlenül.

Az igazi pénzek pont ezért tudnak pénzként funkcionálni: mert értékük is van, nem csak áruk. Ezért lehetnek értékörzők, ezért tudják elfogadni őket a kereskedelemben, mert holnap is annyit fognak érni, mint ma. Nem egy üres pingpong labdák, amit a vásárlók szeszélye mozgat, naponta akár 10-20%-ot is le-fel.

(Csak az okosok kedvéért: persze, világháborúk után egy igazi pénz is el tud értéktelenedni, ahogy a szír devizának sem tett jót, hogy kibombázták mögüle az értéket, a gazdasága összeomlott és az adófizetők fele külföldre menekült vagy meghalt. De ez is pont azt mutatja, hogy az igazi pénznek változik az ára, ha a mögöttes értéke változik. S a menekülő devizák árfolyamát is fel tudják nyomni a pánikoló befektetők. De csak azért tudjuk, hogy drága az áruk az értékükhöz képest, mert van nekik értékük. A hiperinflációról itt írtam bővebben.)

Ha én kitalálom a Kiszámoló tallért és rajzolok sok, de véges számú bankjegyet, az attól még nem lesz értékkel rendelkező pénz. Akkor se, ha sok hologramot teszek rá, hogy ne lehessen hamisítani. Akkor se, ha lesznek emberek, akik hajlandók a talléromért valódi pénzt adni. Akkor se, ha más is rájön arra, hogy ő is csinálhat ilyet bármikor (ezért van már 1324 féle kriptopénz a piacon). Akkor se lesz pénz, ha az egészet trendi módon számítógépes adatsorként hozom létre. A pénz nem attól lesz pénz, hogy én rámondom, hogy az. Attól se, ha más elhiszi nekem, hogy akkor ez most tényleg pénz.

Mi történne akkor, ha egy tündér egyetlen éjszaka alatt tízmillió magyar zsebében lévő összes Forintot hamis Forintra cserélné? Semmi. Annak van értéke, aminek értéket tulajdonítunk. A Kiszámoló tallér is élne és értéke lenne! Az egyetlen felhasználója jó eséllyel csak te lennél, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne értéke és értelme! A társasjátékokban lévő játékpénznek is van értéke!

Ott és akkor, azon kisszámú ember számára és a játék 20-40 perces időtartamára igenis van valós értéke hiszen az egyik gyerek kicsi fahotelt vásárol a másiktól az adott pénz ellenében! Ugyan ez igaz a Dollárra, a Forintra, a BTC-re is! Az emberszámban több nagyságrend az eltérés, az időskála szintén összehasonlíthatatlanul nagyobb! Az ókori kultúrák pénzei éltek, míg éltek, majd eltűntek.

Azonban amíg jelen voltak, közkézen forogtak addig komoly, valós értékük volt mert az adott környezetben (például egy fél kontinensen) az emberek elhitték, hogy értéket képvisel, ahogy az unokaöcsém is elhiszi húsz perc erejéig, hogy a játékpénz érték! A lényegen semmit sem változtat a bizalmat szavazó emberek darabszáma és az időskálán az a vonaldarab sem, amit az életútjának tekintünk a halála után.

De nézzük, hogy oszlik meg a Bitcoin a befektetők között:

Nézzük hát: a tárcák 97,2%-a még egy bitcoinnal sem rendelkezik! Sőt, 55,5%-uk még 0,001 bitcoinnal sem rendelkezik! 

Bár egy tárca nem feltétlen egy ember, de azért látszik, hogy sok az apró hal a Bitcoin tengerében. Érdemes ezt tudni, amikor olvasod a sok véres hozzászólást, akik foggal-körömmel védik a Bitcoint. A legtöbbjüknek még kétszázezer forintja sincs bitcoinban. De ebből fog meggazdagodni egy egész életre.

Persze, hiszen amikor egy Dollár alatt volt az ára, akkor csupán egy maroknyi kocka bányászta, naná, hogy eszméletlen mennyiséget halmoztak fel. Persze ez némiképp ellentmond az eredeti célnak, hiszen így létrejött egy szűk elit akinek óriási túlsúlya van a BTC tulajdonosok között. Ez van. De ez sem feltétlenül tragédia. Nem biztos, hogy a bálnák mind spekulánsok. Sok akkoriban tizenéves hülyegyerek van közöttük akik jó érzékkel halmoztak fel sok tízezer BTC-t.

A befektetők 0,01%-a, vagyis 1.677 személy rendelkezik a teljes Bitcoin állomány közel 40%-ával. (Sőt, lehet, hogy ez a 1677 tárca mind egy személyé, vagy összesen húszé. Még ezt sem tudhatjuk.) De a teljes állomány 85%-a is a tulajdonosok kevesebb, mint 1%-ának kezében van. Erre mondják azt tőzsdei nyelven, hogy kicsi a közkézhányad.

Ők azok, akik úgy manipulálhatják az árakat, ahogy csak akarják. De persze nem akarják, hiszen miért is tennének ilyet? Az árak csak azért emelkednek, mert ez a jövő.

Ha a Bitcoin nem a Szent Bitcoin lenne, egyszerűen piramisjátéknak titulálnák. Hogy is néz ki a piramisjáték? Felépítenek egy szisztémát, ami vonzó, ami új, amiről el lehet hitetni, hogy ez a jövő, ezen meg fogsz gazdagodni. Ha előre befizetsz elég pénzt, akkor te is részesedhetsz a pénzesőből. Amíg több a befizető, mint aki ki akarja venni a pénzét, minden piramisjáték remekül működik. Soha nem derül ki addig, hogy nincs is semmi mögötte, csak a befizetők pénze ad neki értéket.

Aki jókor (jobb) időpontban szállt be, az lényegesen több BTC-t halmozhatott fel magának, mint azok, akik például csak 2016 végén kezdtek el ezzel foglalkozni. Ez van, ez a rendszer sem tökéletes. 

A Bitcoin abban zseniális, hogy soha nem is állította, hogy bármilyen érték lenne mögötte. Így ezt nem is lehet számon kérni rajta. Amíg többen akarják beletenni a pénzt, mint kivenni, nő az ára. Még egyszer, az élteti, hogy pénzként akarnak tekinteni rá. Ez a jövő pénze, lemaradtál, ha ezt nem fogod fel. Miért akarsz olyanokat számon kérni, mint mögöttes érték, meg értékelés, hogy mi adja az értékét? Maradi hülye vagy, aki nem ért hozzá. Ez itt az új világ és kész. Ebben hinni kell, nem kérdezni. Tudod, hányszor hallottam már ezt a kairos, sidetalk, emgoldex és az összes többi piramisjáték híveinek a szájából?

Nem, nem biztos, hogy pénz lesz, nem tudjuk, hogy mi lesz belőle. Szerintem egy tartalékká válik, más kriptovaluták funkcionálnak majd hétköznapi fizetőeszközként.

Sokan sokat várnak a december 18-ai határidős tőzsdei megjelenéstől. Pedig több rosszat hozhat, mint jót. A nagy spekulánsok, ha nekifeszülnek, napon belül egyszerű vásárlásokkal megduplázhatják, de le is nullázhatják az árát. Könnyű dolguk van, hiszen érték nincs mögötte, csak ára van. Ha az angol fontot megtámadták, szerinted mit fognak csinálni egy Bitcoinnal? Itt nem áll mögötte egy nemzeti bank, hogy kamatemelésekkel, korlátlan devizavásárlásokkal vagy eladásokkal megvédje a saját pénzét az áreséstől vqgy éppen a túlzott áremelkedéstől. A befektetők sem mondják majd, hogy de azért ennél biztos többet ér, hiszen az egész angol gazdaság ott van mögötte. Vagy fordítva, ennyit már biztos nem ér. Ha eddig volatilis volt a Bitcoin, még nagyobb viharokra lehet felkészülni.

(Update: Érdemes elolvasni ezt a cikket, mennyire elvesztették a józan eszüket a befektetők, milyen kriptopénzekbe mennyi pénzt öntenek bele. Ha ez nem tulipánőrület, akkor mi?)

Ebben a tekintetben nekem könnyebb dolgom van a saját írásommal, már túl vagyunk a jelzett dátumon. Egyelőre semmilyen jelentős hatást nem látni, de természetesen bármi megtörténhet a következő hónapokban. A tulipán őrületről itt írtam, egy felfújt tévhitről van szó. Nem a tulipánláz volt lufi, a tulipánláz története lufi.

Magam részéről a témát befejeztem. Te abban hiszel, amiben akarsz, arra adsz pénzt, amire akarsz. Sőt, én mondom neked, ismerve az emberek bolondságát, butaságát és mohóságát, egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy 150 ezer dollár lesz jövő ilyenkorra a Bitcoin. De nem azért mert annyit ér, hanem mert sok a mohó ember, aki úgy érzi, kimaradt a tutiból, de még nem késő beszállni.

De azon se csodálkozzál, ha újra 1 dollár, vagy annyi sem lesz az ára.

Összességében úgy gondolom, hogy nem tudjuk, hogy mi lesz a Bitcoin sorsa. Több pontban is igazat adok és abszolút egyet értek. De vannak egyéb szempontok is, egyszerűen nem tisztázott még a BTC pontos célja, szerepe, ennek kristályosodásához még évekre van szükség. A cikkemben semmi indulat nincs, a személyeskedésnek még a látszatát is igyekeztem elkerülni. Egyszerűen sok szempontból másképp látom a jelen helyzetet.

Azt is el kell ismernem, hogy a kirpto őrület kezd túlzásba esni, ilyen egyszerűen nincs. Bár lehet, hogy mégis van. Ki tudja. Nem volt még ilyen, nem láttunk még ilyet, senki sem látja pontosan a jövőt. A klasszikus tőzsdei folyamatok nem biztos, hogy ráhúzhatóak erre a területre is. Hiszek abban, hogy a kriptovaluták az internet evolúciójában a következő, logikus lépcsőfokot jelentik. 

Decentralizáció, dezintermediáció a zeneiparban, a szállodaiparban, a személyfuvarozásban, számos egyéb területen. Előbb utóbb óhatatlanul elérkezünk a pénz központosításának lassú leépüléséhez is. Mint minden evolúciós folyamat, bizonyára ez sem lesz zökkenőmentes. Tengernyi elbukott pénzzel és rengeteg súlyos problémával jár majd, de megállítani nem lehet. 

Boldog karácsonyt és sikeres 2018-at kívánok a kollégának!

Baráti üdvözlettel:

Györfi András

1 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

studkell 2017.12.27. 00:13:50

"Ugyan ez igaz az aranyra"

Az "ugyanez" egy szó, ahogy az "ugyanolyan" és az "ugyanúgy" is. Hogy terjed ez a hülyeség... Azért érdekes olvasni a másik oldalt is.