Györfi András

20 munka ami a mesterséges intelligencia miatt eltűnik

2017. szeptember 21. 20:52 - Györfi András blog

t_800_terminator_genisys-1920x1080.jpg

A mesterséges intelligencia a világsajtó által gerjesztett hype szerint és jó eséllyel a valós fejlesztéseknek köszönhetően is ütemesen fejlődik. Anno tátott szájjal néztük a szomszédból származó hústorony által megformált "élő szövetet a fémvázon", a robotot akit a tudatára ébredt, ellenünk fordult gépi rendszer, a Skynet küldött vissza a jövőből. Ő ölni jött, a most közeledő elődei még csak a munkánkat veszik el. 

Személy szerint én nem hiszek abban, hogy a gépek, szoftverek valaha is ellenünk fordulnának. Nem látom realitását sem az öntudatra ébredésnek - bármit is jelentsen ez - sem annak, hogy bármiféle ártó szándék megjelenne bennük.

De mindez a távoli jövőre tartozik, az viszont egészen biztos, hogy ijesztő ütemben haladunk a felé, hogy akár ember tömegek veszítsék el a munkájukat azért, mert egy, az adott feladatra kellően alkalmas robot vagy szoftver tökéletesen, olcsóbban, megbízhatóbban el tudja látni az adott feladatkört.

A lista nem csak olyan munkákat sorol fel, amik a mesterséges intelligencia miatt tűnnek el, jó néhány az informatika általános fejlődési üteme miatt lesz felesleges. A gyakorlati, realisztikus szemlélet jegyében lássunk húsz olyan munkát, ami akár tíz éven belül eltűnik, pontosabban már nem emberek fogják ellátni azokat. 

1. Mezőgazdasági dolgozók jelentős része. Nem nehéz belátni, az állatok etetése, a takarmány begyűjtése olyasmi, amit hamarosan gépek fognak elvégezni. Már ma is vannak önvezető traktorok és egyéb gépek, amik terményeket gyűjtenek össze.

2. Futárok, postai logisztikában végrehajtók, postai irodisták. Egyes cégek már most kísérleteznek azzal például Angliában, hogy önvezető autókkal szállítsák házhoz a kaját és postai küldeményeket. Ezt a munkát is biztosan robotok fogják ellátni hamarosan.

3. Varrónők. A varrónők főként Ázsiában még mind a mai napig rengeteg munkát kapnak, hamarosan azonban sajnos utcára kell, hogy kerüljenek, robotok fogják varrni - ha ez egyáltalán lehetséges - még olcsóbban a trendi Zara és egyéb ruháinkat. 

4. Gyorséttermi szakácsok, konyhai dolgozók általában. Szintén könnyű belátni, a Mekiben a hamburgerbe való húspogácsákat fordítgató embereknek már nem sokáig lesz munkájuk, rövidesen egy robot végzi majd a munkájukat, sokkal, sokkal olcsóbban. 

5. Dohányföldön, kakaó ültetvényeken dolgozók. Ez részben fedi az első pontot, az agráriumban nagy jelentősége lesz a robotoknak. Leszedni a dohányleveleket olyasmi, amit már ma is jól el tud végezni egy robot. 

6. Adatrögzítők. Ezt a pontot sem kell magyarázni, sok helyen még mindig emberek látnak el adatrögzítési feladatokat. Itt is igaz: már nem sokáig.

7. Irodisták akik bíróságokon, egyéb intézményekben, cégeknél gépelési, dokumentum rendezési feladatokat látnak el. Miért kellene egy gépelést végző embert alkalmazni, amikor már most is kaphatóak olyan eszközök, amik hajszál pontosan (pontosabban) legépelik ami elhangzik például egy tárgyalóteremben?

8. Újságos standokban, utcai eladóhelyeken dolgozók. Bizony, leolvasni egy hitelkártyát és átnyújtani a kiválasztott újságot vagy választott terméket már a mai napon sem olyasmi, amit egy gép ne tudna megoldani. Olcsóbban, betegszabadság nélkül, kiszámíthatóan.

9. Üzletvezetők. Ez a pont lehet, hogy nem igazán állja meg a helyét, hiszen az üzletvezetők feladatkörébe az is beletartozik, hogy felügyeljék az alkalmazottak munkáját. Viszont a fogyóban lévő alapanyagok rendelése, a fizetések kiosztása és egy sor egyéb munka mind olyasmi, amit könnyen elláthat már most is egy szoftver.

10. Elektronikai termék összeszerelők. Mindannyian láttunk már képeket, videókat autóipari robotokról, sőt, más területeken dolgozó gépekről is. Miért van még szükség arra, hogy élő munkaerő helyezzen be egy-egy alkatrészt egy TV-be? Nincs. Legalábbis egyre kevesebb és hamarosan egyáltalán nem lesz szükség emberekre ezekben az üzemekben.

11. Irodisták. Akták tologatása, (passziánsz mesterszint), jegyzetelés, ehhez szintén egyre kevésbé van szükség arra, hogy egy embert vagy embereket foglalkoztassunk.

12. Nyomdai dolgozók, technikusok. Ma még szinte minden nyomdában alkalmaznak embereket, hamarosan ez is megváltozik, szükségtelenné válnak.

13. Üzleti, egyéb folyamatokat kezelő számítógép operátorok. Ezt a pontot sem kell részletezni.

14. Postai üzemevezetők, szintén nem igényel bővebb magyarázatot, a postai folyamatok rendezése olyasmi, amit egy szoftver illetve gép könnyedén el fog tudni látni hamarosan.

15. Irodai gépek kezelői. Ma még gyakori, hogy a titkárnő kezeli az irodai gépeket, a nyomtatót, szkennert, egyebeket. Megint csak egy olyan munkakör, amit gépek fognak átvenni. 

16. Textilipari és egyéb könnyűipari dolgozók. Ezek a munkák, bár fáj kimondnai, de összetett gondolati folyamatokat és magas képzettséget nem igényelnek.

17. Virágárusok. A mesterséges intelligencia hamarosan játszi könnyedséggel lesz képes arra, hogy egy gépet vezérelve összeállítson és eladjon egy csokrot bármilyen alkalomra. 

18. Olajipari dolgozók, ismét könnyű belátni, az olajkutakban és a vonatkozó ipar egyéb folyamataiban dolgozók hamarosan szükségtelenné válnak az intelligens gépek elterjedése miatt.

19. Hitelügyintézők, akiknek a munkája olyasmi, amit egy szoftver is könnyen meg fog tudni oldani az elkövetkezendő években.

+1: Ráadásként érdemes azt is látni, hogy még az olyan összetettnek gondolt foglalkozások, mint a jogász is kiváltható lesz tíz éven belül egy mesterséges intelligenciával működő rendszer segítségével. Nem biztos, hogy szép jövő elé nézünk. A lista nem említette a taxi és kamionsofőröket, ezek a foglalkozások fognak a leghamarabb eltűnni.

Az Alibaba alapítója, Jack Ma jóslata szerint is az elkövetkezendő 30 év nem lesz egyszerű, sőt, ahogy az első és a második világháborút is technológiai forradalmak okozták, úgy a harmadikat is egy mindent átalakító technológia, a gépek és a mesterséges intelligencia fogja kirobbantani.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon.

31 komment

Bányássz pénzt a telefonoddal!

2017. szeptember 18. 12:50 - Györfi András blog

maxresdefault_1.jpg

Nemrégiben írtam arról, hogy a kriptovaluták forradalmának újabb, érdekes lépéseként már a böngészőnkkel is bányászhatunk egy coin-t, akit bővebben érdekel, hogy mi is az a blokklánc, Bitcoin, miért változik meg most néhány év alatt a pénzügyi világ úgy, ahogy van, az forduljon a Guglihoz.

Néhány napja rábukkantam egy újabb izgalmas eszközre, a MinerGate app segítségével már a telefonunkkal is bányászhatunk, több különböző currency-t is. Persze aki kicsit is ért a területhez, abban egyből felmerül, hogy egy telefon erőforrása bizonyára édeskevés a bányászathoz. 

unnamed.jpg

Ez így is van, viszont sok kicsi sokra megy. Természetesen megőszülnénk, mire akár csak egyetlen egy Bitcoin-t kibányásznánk egy telefonnal, viszont számos olyan kisebb currency van, amihez bizony hozzá lehet így jutni. Monero, Dashcoin és egyebek, sok a lehetőség. 

Letöltjük az appot (egylőre csak Android-ra áll rendelkezésre), gyorsan regisztrálunk, végül kiválasztjuk a coin-t amit bányászni szeretnénk és már megy is a folyamat. 10-30 H/s az a sebesség, amivel üzemelhet az app egy átlagos telefonon. Tény, melegszik mint állat és merül is jó gyorsan, de valamit valamiért.

Azok kedvéért pedig, akik okosan s gyorsan hozzáteszik, hogy drágább a leves, mint a hús, fontos látni, hogy NEM az érdekes, hogy mennyit ér most egy coin. Az érdekes, hogy a Monero például a mostani 100 USD körüli értékéről hova fog eljutni a következő 5 évben.

32 komment

A Cassini legszebb képei a Szaturnuszról

2017. szeptember 17. 16:27 - Györfi András blog

Véget ért a Cassini elnevezésű szonda küldetése, 13 év "munka" során rengeteg gyönyörű képet küldött a Szaturnuszról. Nemrég "belevezette magát" a bolygóba, így kellett megsemmisülnie. 1997-ben indult el a Földről, hét évig tartott az útja. Ez volt a negyedik és egyben az első sikeres kísérlet, már csak ezekért a képekért is biztosan megérte.

Szólj hozzá!

Mit jelent az, hogy jó ember?

2017. szeptember 15. 22:42 - Györfi András blog

basic-good-or-evil-e1467079074249.jpg

A hétköznapokban, szépirodalomban, filmekben, TV műsorokban, az interneteken rendszeresen hallhatjuk a környezetünktől, idegenektől, hogy ő és ő "jó ember". Sőt, nem ritkán azzal is találkozhatunk, hogy x vagy y "nem jó ember". De mit jelent az, hogy jó ember?

Vannak rossz és jó emberek? Aki valaha ártott bárkinek is, az rossz? Aki pedig valaha tett bármiféle jót, az ? Ha egy férj félrelép, akár rendszeresen, e mellett a fizetése 15%-át egy nehéz sorsú gyerekeket segítő szervezetnek adományozza, akkor ő jó-rossz ember? Mindkettő egyszerre? Vagy ez nem is olyan egyszerű kérdés, lehet, hogy nem fekete-fehér?

A náci diktátor, Hitler köztudottan imádta kutyáját, sőt, gyakran megsimogatta gyerekek arcát. Pablo Escobar, a könyörtelen drogbáró kínzással, kivégzéssel fenyegette embereit arra az esetre, ha gyerekeit kábítószerek közelébe engedik. Ismertek sorozatgyilkosok, akik hosszú éveken keresztül gondozták halaikat, macskáikat, barátaik ügyes- bajos dolgaiban segédkeztek.

Van valamilyen egyetemes mérce? Vannak tettek, amik automatikusan, életre szólóan bedobnak minket a jó vagy a rossz kalapba? Lehet jó ember egy erőszaktevő? Lehet rossz ember egy orvos aki arra tette fel az életét, hogy másokon segítsen? Meghatározó az, ahogy a családtagjainkhoz, barátainkhoz viszonyulunk, ugyan akkor lényegtelen, mit teszünk a számunkra ismeretlenekkel?

Vagy pont fordítva, ahogy a hozzátartozóinkkal viselkedünk, annak nincs jelentősége, csak az számít, hogy milyen szerepet töltünk be a világban? Annyira egyszerűnek és magától értetődőnek tűnik a kérdés, de lehet, hogy mégis érdemes belegondolni és megpróbálni megválaszolni. Írj kommentet, mondd meg jól, hogy mit gondolsz! Ha nem teszed meg, akkor biztosan rossz ember vagy.

Szólj hozzá!

Így csinálhatsz pénzt a gépedből, nulla munkával

2017. szeptember 13. 23:31 - Györfi András blog

crypto-currency-e1485565563636.jpg

Tengernyi, így keress pénzt a neten vagy keress pénzt otthonról típusú kamu kering az interneteken. Ezek általában valamilyen rendkívül szar, favágó munkát takarnak amivel valójában alig keresel pénzt. De legalább visszafelé fejlődik az agyad. 

Viszont a most kibontakozó pénzügyi forradalom, a crypto currency-k (kripto valuták) világa ezen is változtat. Már valóban kereshetsz pénzt otthonról, nulla munkával, egész egyszerűen azzal, hogy be van kapcsolva a géped. A crypto currency-k vagy úgynevezett coin-ok egy blockchain (blokklánc) elnevezésű technológián alapszanak.

Aki szeretne elmélyedni a területben, az tengernyi anyagot talál a weben, sőt, magyar szakértők is vannak már szép számmal, külön Facebook csoportok is. A technológia megteremtője és első alkalmazója a sokat emlegetett Bitcoin. A lényeg röviden, tömören az, hogy ez egy decentralizált pénz és egyéb rendszereknek alapot adó eszköz.

Nincs központi felügyelet vagy háttér, a rendszer működését az biztosítja, hogy bárki a világban a számítógépét vagy gépeit szolgálatba állíthatja, számítási műveleteket végeztet vele-velük. Egy-egy számítási művelet adja a hitelesítését az új pénznemekkel végzett tranzakcióknak.

Ha Pisti akar venni valamit Julitól vagy egyszerűen "pénzt" akar küldeni számára, akkor a tranzakció mögött adott egy összetett számítási művelet amit valakinek el kell végeznie ahhoz, hogy rendszer elfogadja és megvalósítsa az "utalást". Ezt teszik az úgynevezett bányászok, azok az emberek akik gépeket tartanak fent azért, hogy kiszolgálják a rendszert. 

A háttér persze némiképp bonyolultabb, de a dolog esszenciáját ebből át lehet látni, legalább felületesen. Hogy miért bányászna bárki, miért fizetne akár nagy villanyszámlát azért, hogy segítsen egy innovációt? Azért, mert a bányászokat egy-egy currency coin-okkal jutalmaz, gyakorlatilag pénzt keresel azzal, hogy segíted mások utalásait, vásárlásait.

Óriási fejlődésről van szó, a Bitcoin például pár éve még alig ért pár dollárt, ma már közelít az ötezerhez. Egy "bányagépet" fenntartani viszont macerás lehet az átlag felhasználónak, ha nagyban akarjuk csinálni akkor pedig még érteni is kell hozzá, sok hőt termel és az áramfogyasztás is óriási lehet.

Pár hete viszont elindult egy új valuta, a JSEcoin. Az ötlet zseniális. A böngészőnk is felhasználható arra, hogy számítási műveleteket végeztessen a gépünkkel, ráadásul a gép előtt töltött időnk java részében alig használjuk ki ezt a kapacitást. 

Pontosan ez a JSEcoin (JSE) lényege, egyszerűen megnyomunk egy gombot az oldalukon és máris indul a munka, a böngészőnk dolgozik. A jutalmunk nem más, mint JSEcoin, én alig fél óra alatt már kerestem is 0.002 JSE-t. Hogy mennyit fog érni a (közel) jövőben egy JSE? Fogalmam sincs.

A srác aki azzal lett híres pár éve, hogy csak Meki kaját evett egy hónapig, egy hétig csak Bitcoin-ból élt. Egész jól sikerült, ugyanis egyre több bolt fogadja már el az új pénznemet. Ez hajtja a terület fejlődését.

Az viszont egészen biztos, hogy a Bitcoin egyik alternatívája, a Litecoin alig 10 dollárt ért idén év elején, pár hete elérte a 90 dollárt is, ma éppen hatvan körül mozog. A terület nagy és egyre nagyobb lesz, szinte minden szakértő szerint forradalom történik a pénzvilágban. Maga Bill Gates is úgy nyilatkozott nemrég, hogy ezt a folyamatot nem lehet megállítani.

Coin-okkal fogunk pizzát, autót, házat venni, fizetni a masszőrnél és így tovább. A klasszikus pénzeknek és pénzügyi rendszereknek befellegzett. A kripto valuták egyszerűbb, olcsóbb, biztonságosabb, egészségesebb és igazságosabb gazdaságokat teremtenek. 

Külön érdekessége a JSEcoin-nak, hogy webhely tulajdonosok is használhatják arra, hogy a látogatóik böngészői bányásszanak számukra. Egyszerűen beillesztesz egy rövidke kódot az oldaladba, onnantól kezdve minden látogatód bányászni fog számodra. Lehet, hogy nekem is pénzt kerestél pusztán azzal, hogy pár percet eltöltöttél a blogomon.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

Szólj hozzá!

Már jégtörő nélkül kelnek át teherhajók a sarkvidéken

2017. szeptember 06. 22:33 - Györfi András blog

extra_large-1503655652-cover-image.jpg

Komolyan, mire van még szüksége a világnak és vezetőinek, hogy felfogjuk végre: baj van. Igen, a klíma emberi hatás nélküli is változik. Igen, a környezetünk alakul, változik, van egy természetes dinamikája. Igen, vannak természetes lehűlések és felmelegedések.

De ezernyi kutató egybehangzó véleménye szerint az ember okozta klímaváltozás valós és beláthatatlan következményei lehetnek. Közhely, hogy évtizedek, évszázadok óta pusztítjuk a környezetünket. Állatfajok tucatjait, százait tüntettük el, szeméthegyek úsznak a tengereken.

Ez is tragikus önmagában, viszont az éghajlatváltozás akár 5-10-15 éven belül olyan változásokat hozhat a mindennapi életünkben, amiket nem biztos, hogy el fogunk tudni viselni.

A néhány napja még tomboló amerikai hurrikánról is állítják szakértők, hogy ugyan a klímaváltozás nélkül is megjelent volna, azonban közel sem lett volna ennyire pusztító hatása. A természeti katasztrófák sokasodnak, szaporodnak. 

 A fenti videóban hőmérsékleti anomáliák az elmúlt 120 évben.

A változás egy másik, ékes és szomorú példájára hívta fel a figyelmet a világsajtó nemrégiben. Az északi sarkvidéken logisztikai okokból évtizedek óta kelnek át teherszállító hajók. A Föld ezen pontját vastag jég borítja, ezért ezeket a hajókat hagyományosan egy másik, jégtörő hajó kíséri. Eddig így volt legalábbis.

Most viszont példa nélküli dolog történt, egy teherszállító hajó először kelt át egyes egyedül, bármiféle segítség nélkül a sarkvidéken. 

3 komment

A crypto currency piac elkövetkezendő 10 éve

2017. szeptember 05. 20:50 - Györfi András blog

can-cryptocurrency-work-in-pakistan.jpg

Egy kicsit is igényes újságíró őszintén elismeri, ha valamihez nem ért. Nem értek a crypto currency területéhez, sőt, még a klasszikus tőzsdei világban sem vettem részt, soha. Vállalkozóként viszont az elmúlt tíz évben láttam pár cifra dolgot, sok izgalmat, tucatnyi sikert és tengernyi kudarcot. Így van némi intuitív benyomásom szinte minden üzleti, piaci jelenségről, amit látok.

Nem tagadom, hogy csupán pár héttel ezelőtt vettem egy coin-t kísérleti jelleggel, azt sem tudtam még pár napja, hogy hogyan adhatom el, ha el akarom adni.

Lényeg a lényeg, én így látom a crypto currency piac jövőjét, a gondolat ma délután fogalmazódott meg bennem, pár perccel később valamelyik nagy amerikai TV csatorna elemző műsorában szinte szórul-szóra hallottam vissza ugyan ezt, így ha biztos nem is lehetek az igazamban, de legalább némi megerősítést kaptam.

Az első és legfontosabb gondolat az, hogy a blockchain technológia marad. Marad mert életképes, hasznos, valós problémákra ad kézzelfogható, a gyakorlatban is működő megoldást. Itt lesz öt, tíz, harminc év múlva is. Mármint itt a világban, szép lassan egyre közelebb a hétköznapjainkhoz, egészen addig, amíg tényleg egy ilyen eszköz segítségével veszünk pizzát, autót, házat.

A piac és a technológia egyik óriási értéke és egyben a legnagyobb veszélyforrása az, hogy szinte bárki készíthet magának egy saját coint-t. Létezik már Cannabis Coin, Disney Coin, Putin Coin, Whopper Coin és még közel ezer vagy annál is több himi-humi, idétlen hülyeség.

Az önmagában érték, hogy akár egy-egy ország vagy cég is létrehozhat magának egy saját currency-t, az viszont árt a területnek, hogy a szomszéd lány is csinálhat magának egy pénznemet a macskájáról elnevezve. Rátérve a lényegre, szerintem könnyű előrelátni, hogy mi fog történni az következő tíz évben. 

A top 5-10-15 coin kisebb-nagyobb visszaesések mellett még legalább egy, de lehet, hogy még három évig ütemesen fog emelkedni. A BTC bizonyára átlépi akár a tízezer dolláros értéket is, a vele szinte mindig együtt mozgó vezető coin-ok pedig követik. Sosem érik el, de amikor emelkedik, akkor szinte mindig emelkednek vele együtt.

Legkésőbb három éven belül viszont érzésem szerint lesz egy komoly összeomlás, az emberek pánikszerűen átlátják majd, hogy az egész piac mögött nincs szinte semmi, "csak" egy zseniális új technológia. Szintén komoly probléma lesz a vártnál lassabb elterjedése a gyakorlati use-case-eknek. Nagy szerepe lesz az addigra akár tízezret is elérő darabszánú shitcoinoknak. Mindenki menekül, elad, teljes apokalipszis.

Viszont akinek lesz egy kis esze, az pont a megsemmisülés közepette fog bevásárolni a vezető currency-k szinte mindegyikéből, a lehető legolcsóbban. Ugyanis a vihar után a piac kitisztul, eltűnik sok ezer teljesen értéktelen és üres lehetőség és talpon marad néhány tucatnyi, kincset érő új pénznem. 

A pánik utáni egy éven belül elindul egy lassú emelkedés, újabb öt éven belül pedig elérik és meg is haladják a vezető szereplők a korábbi értéküket. Nagyjából el is értünk a tizedik évhez, innentől kezdve pedig további lassú de biztos emelkedés következik.

Az egyetlen dolog ami biztos, az az, hogy a technológia marad és túlél, illetve az, hogy a jelenlegi top 5 vagy akár top 20 coin szintén jelen lesz 20-30-50 év múlva is. Aki most vesz és eltesz magának 1-2-3 millió Forint értékű, már most is vezető coint-t és képes akár 15-20 évet is türelmesen várni, az mesés vagyont szerezhet.

3 komment

Polkorrekt manipuláció a Google-től

2017. szeptember 02. 14:45 - Györfi András blog

Hosszas bevezető helyett az ilyenkor mindig kötelező disclaimer: nem vagyok rasszista, sem antiszemita, távol áll tőlem a gyűlölködés minden formája. Őszintén hiszek abban, hogy minden ember egyenlőnek születik, tekintet nélkül bőrszínére, vallására, nemi orientációjára. 

Viszont ami a nyugati világban történik az úgynevezett politically correct agyrém keretében, az egészen elképesztő. Az még bizonyos mértékig elfogadható lenne, hogy egyes bűncselekmények kapcsán a média nem nevezi meg az elkövető származását, elkerülendő azt, hogy egy teljes kisebbség sértve érezze magát. Bár ez is hülyeség és egy ponton vissza fog ütni, de legyen.

A polkorrektség vadhajtásait mindenki jól ismeri, ebben a posztban viszont egy egészen döbbenetes dimenzióra szeretném felhívni a figyelmet. Bizony a jó öreg Google sem marad ki a fenenagy korrektség harcából. De mi lehet az eszköze? Bizonyos szervezeteket támogat?

Óriási elérésű webes felületein teret ad egyes ügyeknek? Netán cenzúrázza a keresési találatait bizonyos kulcsszavakra? Ez utóbbi még helyénvaló is lenne, ha gyűlölködő, uszító tartalmakat szanálni a keresőóriás. Bizonyára ilyen is van. 

Viszont úgy tűnik, a Google kifejezetten manipulálja a keresési eredményeit bizonyos kulcsszavakra azért, hogy egy szuperkorrekt, igazságos, indulatoktól mentes képet fessen a világról, legalábbis az USA-ról.

Aki nem hiszi, járjon utána. Az egyes keresések kép eredményeiről screenshot, alább. De érdemes tényleg kipróbálnod magad, nekem is a saját szememmel kellett látnom. Természetesen a tévedés joga fenntartva, ha ez nem az eredmények manipulációja, egyszerűen organikus eredmények, akkor én kérek elnézést!

Kulcszó: white couple

white_couple.png

Egy meleg pár is belefért az első tízbe, egy fekete babát fogadtak örökbe. A homoszexualitással nincs semmi baj! A baba pedig gyönyörű és édes! De biztos, hogy statisztikai alapon az első tíz találatba valóban beleférne egy ilyen család?

Kulcsszó: white woman with children

woman_with_childre.png

Csodálatos dolog, ha egy nő örökbe fogad egy másikba rasszba tartozó, adott esetben nehéz sorsú gyermeket! Ez egy komoly értéke a világnak! De miért ezek az első találatok?

Kulcsszó: white man and white woman

white_man_white_woman.png

Ennél a keresésnél az első három sort tettem be. A "vegyes" párokkal ismételten semmi, de semmi baj. De miért kötelező ezt előtérbe helyezni?

Kulcsszó: happy white american man

american_white_man_h.png

Nekem semmi bajom a feketékkel, sőt. Imádom a lazaságukat, tudom, hogy zseniális zenészek, tudósok, orvosok vannak közöttük. De ha "happy white american man" a keresésem, akkor miért ezt kell látnom?

Kulcsszó: happy white american child

child.png

Komolyan, hogy lett a Google a világ egyik legsikeresebb vállalata? Nem vagyok hülye, tudom mit írtam be a keresőmezőbe: "happy WHITE american child". Miért ezek a találatok? Persze értem én, hogy a kereső csak végzi a dolgát, a képeket nem elemzi (még), az elnevezéseiknek megfelelően dobja fel találatokként. De akkor akik elnevezték ezeket a képeket, azok voltak szellemi fogyatékosok? FEHÉR embereket akartam látni NEM azért, mert rasszista vagyok! Hanem azért, mert akármilyen okból, éppen erre kerestem rá.

Akinek még van kedve, az keressen rá a "happy white american woman", "european history art", "european people art" kulcsszavakra is. Végezetül a "happy white american child" kulcsszavak képi találataiban ránéztem az első sor ötödik képére, amin egy valóban nagyon cuki kisfiú a levegőben van éppen. A kép elnevezése: "happy-jumping-black-boy-white-background". Lehet, hogy a "white" szó zavarta meg a keresőt?

Ugyan ennél a keresésnél, a második sor harmadik képén, amin egy szintén cuki kisfiú egy felnak támasztva a fejét néz a kamerába, a kép elnevezése: "happy-african-american-kid-J246-23-628". Happy-african-american-kid. Hol szerepel a "white" szó? Illetve hol itt a "child" szó? Sehol. Akkor az adott website szöveges környezete adja a tévedést? Az oldal egy fotóstúdió websiteja, ezen az adott lapon legalábbis híre-hamva sincs a "white" szónak.

Az tény, hogy az oldal háttérszíne fehér, de szerény webfejlesztői tudásom szerint a hexadecimális kódjával határozzák meg a programozók a háttér színét. Bizonyára számos furcsa találatra lenne logikus magyarázat, de az összkép mégis egy kicsit büdös. Ha tévedek, akkor így jártam.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

10 komment

Áramütést kaphatsz rossz szokásaidért

2017. szeptember 01. 14:25 - Györfi András blog

pavlok-fitness-band-1.jpg

Lássuk be, mindannyiunknak vannak rossz szokásaink. Dohányzás, nassolás, piálás, diéta megsértése, orrunk piszkálása és így tovább. Ezekről leszokni, abbahagyni, megváltoztatni nem könnyű. Mert gyengék vagyunk, vagy mert nincs kellő motiváció. Miért is hagynánk abba a dohányzást? Még nincs semmi baj. Még egy sütitől nem fogok elhízni. 

Viszont ezek sorozata elvezethet egy nem kívánt, kellemetlen kimenetelhez. Komoly tudományos háttere van annak, hogy hogy működik az emberi agy úgynevezett jutalmazó és "büntető" rendszere, miért érzünk bűntudatot, ha hülyeséget csinálunk és miért érezzük jól magunkat, ha elértünk valamit. A gyakorlatban azonban tudomány ide vagy oda, nagyon nehéz helyesen cselekedni a hétköznapokban.

Szerencsére mindenre van megoldás, a híres-neves viselkedéskutató, Pavlov nevét viseli egy új találmány, a Pavlok. Nincs értelme bonyolítani, a lényeg az, hogy egy karkötő áramot vezet a testünkbe ha hülyeséget csinálunk. Feltesszük a csukónkra, innentől kezdve, ha hozzányúlunk ahhoz a bizonyos oldalhoz amin hiányos öltözetű férfiak és nők vagy csak férfiak vagy csak nők dolgoznak, akkor már érkezik is a kellemetlen áramütés, akár 360 Volt.

Állítólag hasonló érzés ahhoz, amikor műanyag padlón csoszogás után jól megérintünk egy fém tárgyat. Vagy még annál is jóval kellemetlenebb. A karkötőhöz tartozó app segítségével meghatározhatjuk az áramütés mértékét is, az egészen apró szúrástól kezdve az erős fájdalommal járó sokkig. 

Nem lehet kellemes. Mindenesetre az alapötlet zseniális. Ugyanis az agyunk valóban úgy működik, ahogy Pavlov kutyái is anno, ha kört láttak akkor megverték őket, ha ellipszist akkor kaját kaptak. Egy idő után nem is kellett verés, elég volt felmutatni egy kört és máris összeszarták magukat szerencsétlen állatok. Mi sem vagyunk mások. Ha minden alkalommal áramütést kapunk amikor munkaidőben elkezdünk maszturbálni, akkor hamarosan nem tesszük, mert az agyunk összeköti a cselekedetet a kellemetlen élménnyel.

A feltaláló elmondása szerint ezzel az eszközzel akár 30 nap alatt örökre megszabadulhatunk kellemetlen szokásainktól. Érdekes adalék, hogy a barátunk, házastársunk is megrázhat minket jól, ha hülyeséget csinálunk. Érdekes kísérlet. Az viszont némiképp hátránya a megoldásnak, hogy saját magunkat kell megráznunk. Ha rágyújtottál, akkor kell, hogy legyen annyi önfegyelmed, hogy jól meg is büntesd magad egyből. De hát ha lenne önfegyelmed, akkor eleve nem gyújtanál rá. Mindenesetre sok sikert az eszköznek!

A fenti videóban 2:40-tól látható, hogy hogyan is néz ki egy áramütés a gyakorlatban. Csak erős idegzetűeknek és gyenge akaraterejűeknek!

Adalék, hogy beállíthatjuk azt is, hogy egy, vagy több áramütést kapjunk egyszerre, egymás után. Illetve azt is, hogy a második áramütés már nagyobb intenzitású, fájdalmasabb legyen. Sőt, sorozatos büntit is kaphatunk. Például a harmadik sokk után egyből következik öt újabb, egy-két másodperces szünetekkel. Tehát ha már nagyon elegünk van önmagunkból, akkor különösen kegyetlen büntetést is mérhetünk a testünkre.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

Szólj hozzá!

Ezért ne egyél húst

2017. augusztus 27. 20:08 - Györfi András blog

meat-feature-v1.jpg

Évtizedek óta húzódó vita, hogy a vegetarianizmusnak van e értelme, létjogosultsága, az egész csak egy divat vagy van komoly, akár tudományos háttere. Szintén ködös sokak fejében, hogy miért vannak, akik szárazföldi állatokat nem, halat viszont esznek, mi járhat a fejében annak, aki csak zöldséget vagy akár csak gyümölcsöt hajlandó enni.

Én magam lassan egy éve nem eszem húst, ennek apropóján elhatároztam, hogy összeszedem az (ész) érveket és belső indíttatásokat, amik a húsevés kerüléséhez vezetnek, vezethetnek. Kezdjük a tudományosabb érvekkel.

Fogazatunk

Az állatvilág jócskán leegyszerűsítve felosztható húsevő, növényevő és mindenevő élőlényekre, köztük az emberre. Érdemes belegondolni, hogy milyen fogazata van egy klasszikus húsevőnek, például egy (nagy) macskának. Illetve mit látunk, ha belenézünk egy tehén, kecske, birka vagy ló szájába.

human-anatomy-teeth.png

Az emberi fogazat illetve a növényevők, a mindenevők és a húsevők fogai.

Egyértelmű, hogy az emberi fogazat a növényevők fogazatára emlékeztet. Nagyjából. Viszont ez a fogas kérdés elég fogas, ugyanis akár hiszed, akár nem, a nyúl is megeszi a húst, ha nincs más kaja. Érzésem szerint ez rávilágít az élővilág egyik fontos eszközére, a rugalmasságra. Az ember meglátásom szerint inkább mindenevő, mintsem húsevő. Márpedig ha ehetünk csak növényeket is, akkor minek ennénk húst. 

Ízlelés

Az előző pont utolsó mondatára sokak fejében felmerül a gyors válasz, azért eszünk húst, mert finom. Biztos, hogy finom a hús? Próbálj meg egy darab nyers húst a nyelvedre helyezni, ne legyen rajta se só, se semmi. Semmit sem fogsz érezni. Ugyanis az ember nyelvén nincsenek olyan ízlelőbimbók, amikkel húst lehetne érzékelni. A sütés, sózás, fűszerezés, pácolás, egyéb konyhai praktikák adnak ízt a húsnak. Ez szintén elgondolkodtató.

A bélrendszerünk arányai

A növényi táplálékok emésztése azok molekuláris struktúrája miatt lassabb és nehezebb feladat a szervezet számára, ez így van nálunk is és minden más állatnál is. Éppen ezért a növényevők bélrendszerének mások az arányai, a vékonybél szakasza hosszabb. Az emberi bélrendszer arányai hasonlóak, mint a növényevő állatok esetében. 

Kémhatás

A gyomor kémhatása szintén kulcs tényező, az emberi gyomor ebben is a növényevőkre emlékeztet.

Vas

Gyakori ellenérv a vegetarianizmussal szemben, hogy nem viszünk be elég vasat. Ez egyszerűen hülyeség. Sőt, egyes kutatások szerint a tisztán növényi alapú táplálkozással több vasat kap a szervezet, mint amennyit a húst is fogyasztó emberek kapnak.

Fehérje

Gyakori érv a remekül tájékozott, önjelölt táplálkozástudományi fotelharcosoktól, hogy ha nem eszünk húst, nem kapunk elég fehérjét. Például aki szeret gyúrni, annak fontos, hogy sok húst egyen. Óriási baromság. Vannak vegán testépítők akik ezerszer erősebbek és egymilliószor jobban néznek ki mint sok Big Mac titán aki a húsevés pártján van.

derek-tresize-vegan-front1.jpg

Derek Tresize, egy vegán testépítő.

Az intenzív állattartás borzalmai

Ezzel a ponttal áttérünk egy másik területre, arra, hogy hogyan is élnek, mennyit szenvednek az állatokat, amiket megeszünk. Ha csak nem vagy totálisan hülye, jól tudod, hogy már nem a Kossuth utcai Józsi kertjében szaladgálnak a disznók, akiket a tányérodon látsz viszont.

Az úgynevezett intenzív állattartás elképesztő körülményeket jelent az állatoknak. Összezsúfolva, antibiotikumokkal és ócska táppal tömve sínylődnek egészen addig, amíg meg nem ölik őket. 

Minden energia

A spiritualitástól irtózó, szuperokos olvasók ezt a pontot átugorhatják. Bizony, minden energia. A halálfélelem, a rettegés és a halál maga rengeteg stresszel jár egy állat számára. Márpedig ha hiszed, ha nem, azzal, hogy megeszel egy így meghalt állatot, ez rád is hat, te is kapsz belőle, hat a közérzetedre, a lelkedre, hangulatodra.

Közérzet és bélgázok

Az előző pont említette már a közérzetet. Igen, aki nem eszik húst, az könnyebbnek, könnyedebbnek érzi magát testileg, lelkileg és szellemileg egyaránt. Arról nem is beszélve, hogy ugyan természetesen ha csak zöldséget, gyümölcsöt, kenyeret és akár néha finomított élelmiszereket, például kekszet eszünk, akkor is lesznek bélgázaink. De mennyiségben és minőségben (elviselhetetlenségben) közel sem annyi, mint a húsevők esetében.

De így unalmas lenne a kaja!

Sokan hiszik azt, hogy ha nem ehetnek húst, akkor egyoldalú, unalmas, íztelen lesz az étkezésük. Óriási tévedés. Millió és egy nagyon, nagyon jó kaja van, aminek semmi köze a húshoz! Tény, hogy nem könnyű átállni ebben sem, de hamar megismered azokat a kajákat, amik gazdaggá tehetik az étkezésed.

Végezetül fontos hozzátennem, hogy nem vagyok "hittérítő", nem is lenne hiteles tőlem. Hiszen több mint harminc évig ettem húst, nem ritkán olyan szemetet is, mint amit a gyorséttermekben adnak. De váltottam és nagyon, nagyon jól tettem.

Próbáld ki, megéri! Sokkal könnyebb áttérni, mint hiszed! Illetve ahogy a bevezető is említette, ehetsz csak halat is a zöldségek, gyümölcsök mellett. A tisztán és kizárólag növényeken alapuló étkezés, a nyers vegán viszont olyasmi, ami nekem is túlzás.

Azért a csoki és a sör olyasmi, amitől lehetetlen megválni.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon

15 komment