Györfi András

Je suis Zara

2018. május 17. 12:49 - Györfi András szerk

gettyimages_612894574_0.jpg

Újságíró kollégák hívták fel a figyelmem a szurikáta halála kapcsán megjelenő gyűlölethullámra. Boldog s boldogtalan azon pörög a héten, hogy micsoda szörnyűség történt, az indulatok már a mennyeket (vagy a poklot) nyaldossák, alulról-fölülről.

A jelenség sokadszorra is rámutat a tömegpszichózis mechanizmusára, a recept roppant egyszerű:

Gyűjts magadban feszültséget, lehetőleg éveken át, ennek eredeti, valódi forrásai kapcsán több választási lehetőséged is van:

 • rosszul működő vagy nem létező házasság / párkapcsolat,
 • rossz családi környezet,
 • toxikus, elnyomó munkahelyi környezet, felettes,
 • anyagi problémák,
 • általános sikertelenség,
 • rejtett, önmagadnak sem elismert homoszexualitás vagy szexuális aberráció,
 • egyéb.

Ha adott a felhalmozott feszültség, végy egyet a következők közül, amint adódik a lehetőség:

 • a közerkölcsöt vélten, vagy valóban sértő esemény,
 • nagymértékű igazságtalanság, mely egy vélten, vagy valóban ártatlan személyt ért,
 • fizikai atrocitás egy vélten, vagy valóban ártatlan személlyel szemben,
 • fizikai, érzelmi abúzus egy kiskorúval szemben,
 • fizikai atrocitás, netán halált okozó tett egy állat kárára, lehetőleg legyen kistestű.

(Az utolsó ponthoz fontos kiegészítés, hogy különösen szerencsés, ám nagyon ritka eset az, amikor a bántalmazott állat nem csupán kistestű, de egzotikus is, azonban ez csak akkor működik, ha emlősről van szó, hüllőkkel, rovarokkal ez nem fog működni.)

Ha adott mindkét főkomponens, a felgyülemlett frusztráció és a kicsatornázási gyújtópont is, akkor a következőket kell tenned:

 • véletlenül se gyakorolj önfegyelmet, önkritikát,
 • véletlenül se parancsolj megálljt a benned szunnyadó ősi ösztönöknek,
 • szóban, írásban semmiféle féket ne alkalmazz,
 • szitkozódj, káromkodj, szentségelj, ami a csövön kifér,
 • engedd, hogy mások indulata csak tovább szítsa a sajátodat,
 • a közösségi média eszközeivel élve juttasd el minél több emberhez a felindulás tárgyát.

Ha mindez megvan, akkor nincs más dolgod, mint hátradőlni, és engedni, hogy átjárja a tested a gyűlölet, az indulat kellemesen bizsergető érzése, érezd, hogy élsz! Látni fogod, ez még a szexnél is jobb! Ha rád mosolyog a szerencse, akkor többedmagaddal eljuthatsz egészen odáig, hogy kiegyenesítsd a kaszád és elindulj az ellenség elpusztítására.

32542328_1987094994654697_8730908307851575296_n_1.jpg

Végezetül lássuk, nagy valószínűséggel mi történt valójában: 

Egy kisgyerek kézbe vette szerencsétlen szurikátát, az állat megijedt, hirtelen mozdulatokat tett, a gyerek ettől megijedt, ösztönösen reagálva földhöz vágta. A gyerek nem a következő Hannibal Lecter, egyszerűen egy gyerek, reflexszerűen reagált, tudattalanul attól tartott, hogy az állat megharapja. A ritka állat tragikus módon elpusztult. Ki a felelős? Az állatgondozó, a vadaspark munkatársai, a szülők. Hidd el, ez nem függ össze azzal, hogy megcsalt a férjed.

ápdét:

Egyesek szerint a gyerek bottal ütlegelte a szurikátát, ennek hatására az állat támadt, ezt követően vágta földhöz. Ezt a verziót azért tartom abszurdnak, mert egy ilyen méretű állat menekül, ha bántják. Elszalad, amerre tud. Ha tud. Nem fog nekiugrani a gyerek nyakának, mint egy rajzfilmben.

ápdét2:

Most látom, hogy az állat megharapta a fiút, ennek hatására vágta földhöz. Rendben, legyen így. Ez esetben a vadaspark hibás, nem értem, hogy hogy engedhették, hogy hozzá lehessen nyúlni az állatokhoz?

Szólj hozzá!

Egy vers, amit mesterséges intelligencia írt

2018. május 15. 18:45 - Györfi András szerk

poetry-720609_960_720.jpg

Nemrég én is beszámoltam arról, amiről a világ újságíróinak szinte mindegyike: a Google új asszisztense tökéletes telefonbeszélgetésekre képes már. Helyettünk felhívhatja például a fodrászatot, megbeszélhet egy időpontot, a telefon másik végén lévő embernek sejtése sincs arról, hogy egy szoftverrel beszélget.

Hajmeresztő, ahogy elintézi, hogy levágathassuk a hajunkat. Alig telt el pár nap, a mesterséges intelligencia területe újabb csodával rukkolt elő, ez úttal verset írt egy gép. A múlt heti, döbbenetes telefonbeszélgetés után viszont olyasmit kaptunk, ami legalább megnyugtató, nem olyan biztos, hogy a gépek átveszik az uralmat a világ felett, legalábbis amíg ennyire nincs kreativitásuk, addig biztos nem.

Nem kellett elvégeznem egy műfordító tanfolyamot, hogy elkészítsem a magyar verziót, a szöveg után látható az eredeti. Több ezer vers elemzése után látott neki a munkának, lehet, hogy a tanuláshoz használt anyagok voltak nagyon gyengék:

a nap egy gyönyörű dolog

a csendben rajzolva

a fák között

csak a fény kezdete

 

Az eredeti:

 

the sun is a beautiful thing

in silence is drawn

between the trees

only the beginning of light

 

Egy másik alkotás:

 

Szénszállító teherautó vagyok

egy törött szív által

nincs hangom

a szívem hangja

nem létezem

 

Az eredeti:

 

I am a coal-truck

by a broken heart

I have no sound

the sound of my heart

I am not

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebook-on továbbiakért!

Szólj hozzá!

A gépek már nem csak hozzánk beszélnek, de velünk

2018. május 09. 18:09 - Györfi András szerk

robot-1214536_960_720.png

A programozó barátaim meghívtak tegnap, hogy együtt nézzük a Google éves, "io" névre keresztelt konferenciáját. Ilyenkor az óriáscég bejelenti, hogy min dolgozik, az új fejlesztéseiket be is mutatják. Nem kevés sört kellett meginnom, hogy el tudjam viselni a csak hardcore fejlesztők számára izgalmas Android frissítésekről szóló, végeláthatatlan áradozásokat.

Majd amikor szóba került, hogy már nem fog elfordulni a telefonon a tartalom, amikor nagyon nem kéne, akkor felcsillant a szemem, talán nem kell majd felhúznom magam, amikor az ágyban fetrengve akarok valamit megcsinálni, és a legrosszabbkor megváltozik a képernyő orientációja.

Sok felvételt láthattam arról is, hogy az önvezető autók már egymással kommunikálva el tudnak kerülni baleseteket, nem kell többé részeg, idős, női autósoktól rettegnünk. Bár ez sem volt túl izgalmas, hiszen józan paraszti ésszel könnyű belátni, az önvezető autó noha fantasztikus technológia, mégis arról van szó "csupán", hogy ha elénk ugrik az őz, akkor a szoftver megnyomja a féket. 

Már éppen kezdtem feladni, gondoltam udvariasan elköszönök. Majd megjelent a színpadon egy indiai úr, elkezdett a mesterséges intelligenciáról beszélni. Az ő ígéretei, állításai sem voltak túl izgalmasak, viszont bemutatott egy videót, pontosabban egy hangfelvételt, amitől úgy éreztem, hogy a gerincem vagy a fenekemen, vagy a szájamon keresztül el fogja hagyni a testem.

Ilyen érzés lehet majd az első találkozás a földönkívüliekkel. Egészen döbbenetes. Egy szoftver tökéletes telefonbeszélgetést folytat egy emberrel. A Google Assistant képes arra, hogy helyettünk felhívja például a fodrászt, a naptárunkban szabad időpontokat figyelve megbeszéljen egy időpontot. Érdemes megnézni a videót, 1:08-nál kezdődik a lényeg. 

A második példában egy angolul meglehetősen rosszul beszélő nővel beszélget a gép, egy étterembe foglal nekünk asztalt. Értelmezni tudja a különböző kiejtéseket, nem akasztják meg a félreértések, megoldja a hirtelen felmerülő logikai problémákat, úgy gondolkodik, mint egy ember. 

Reméljük azért nem kel öntudatára a sok kellemetlen telefonbeszélgetés hatására.

2 komment

Verbális bántalmazás - verbális szeretet: két növény, 30 nap

2018. május 08. 14:41 - Györfi András szerk

what-happens-when-you-bully-a-plant-5aecde704e1ec_700.jpg

Az angolban gyakran emlegetett fogalom a bullying, praktikus magyar megfelelője nem igen van. Mégis mindannyian tudjuk mit jelent, a főként verbális, ézelmi bántalmazásról van szó. Sokat szenvednek ettől a gyerekek az iskolákban, de a felnőttek között is gyakori, kapcsolatokban, munkahelyeken.

Azok, akikhez közel áll a spiritualitás, régóta mondogatják, hogy bizony minden élőlényre erősen hat az, hogy hogyan bánunk velük. Nem kell egy kutyát éheztetni ahhoz, hogy pokoli rosszul érezze magát, még vernünk sem kell, sajnos elég az, ha durván, élesen beszélünk hozzá.

Sőt, a kutya jó példa arra, hogy még akkor is "felveszi" a környezetében lévő emberek belső állapotát, ha amúgy van mit ennie, van vize és senki sem inzultálja. Rátérve a lényegre, az IKEA nemrég megismételte a híres kísérletet, melyben két, teljesen azonos körülmények között tartott növény az "alany", a vizsgálat tárgya pedig az, hogy vajon hogyan hat rájuk a szeretet és hogyan az indulat, kritika, verbális agresszió.

30 napon át zajlott a kísérlet, mindkét növényt egy-egy üvegdobozba zárták, előre felvett hangfelvételeket játszottak nekik. A fenti képen, bal oldalon látható növény csak kritikát kapott: alkalmatlan vagy, fölösleges vagy, ronda vagy, egyebek. Ezzel szemben a jobb oldali csak elismerő, szeretetteljes üzeneteket hallhatott: szép vagy és hasznos, szükségünk van rád, és így tovább.

Igen, mindkét növény teljesen azonos körülmények között élt, mindkettő ugyan annyi vizet, fényt kapott. Nem, nem mérgezték meg a hervadó példányt.

Ha egy troll okos kommentjében kifejti, hogy az emberek nem növények, én magam ugyan nem fogok elhervadni, sem dunának menni, immunis vagyok már az emberi butaságra. Persze azt tudom, hogy ronda a szakállam, ezt ne mondjátok, ez tényleg rosszul szokott esni.

Mindenesetre akinek ez a kísérlet nem tágítja egy kicsit a szuperracionális világnézetét, azt megdobálom játékkatonákkal.

 

4 komment

Ezért nem tudsz kilépni a szar kapcsolatodból

2018. május 08. 00:45 - Györfi András szerk

flamingo-3368587_1280.png

Sokan jártak már úgy, vagy éppen most úgy járnak, hogy egyszerűen képtelenek kilépni a kapcsolatukból. Természetesen nem a jól működő, harmonikus, minőségi kapcsolatokra gondolok, hanem azokra, amikben az egyik fél nem érzi magát jól, saját bevallása szerint sem.

A biológusok, orvosok, gyógyszerék köreiben régi mondás, hogy az emberek nem "nagy patkányok", a pszichológia viszont talán megengedőbb a patkánykísérletekkel szemben. Ugorjunk is bele, kertelés nélkül lássunk egy fontos kísérletet.

A részleges megerősítés hatalma

Ha egy patkány ketrecébe elhelyezünk egy apró pedált, valahányszor megnyomja, egy darab kajával jutalmazzuk, okos állatként pillanatok alatt meg fogja tanulni, hogy a pedált megnyomni jó dolog, meg is teszi, újra és újra. Ezzel szemben, ha sem az első, sem a második, sem a sokadik megnyomás hatására sem történik semmi, a patkány felismeri, hogy teljesen céltalan és értelmetlen nyomogatnia.

A harmadik felállásban viszont csavarunk egyet a játékon, úgy állítjuk be a szerkezetet, hogy néha adjon kaját a pedál megnyomásakor, néha pedig nem, véletlenszerűen, kiszámíthatatlanul. A helyzet az, hogy szerencsétlen patkány ebbe bele fog bolondulni, még akkor is nyomogatni fogja kétségbeesetten a pedált, amikor már réges rég újra változtattunk a beállításon, ismét nem ad semmit, hiába nyomogatja.

Akár hiszed, akár nem, a párkapcsolatok sokaságában pontosan ez történik. Sok típusa van a rossz kapcsolatoknak, gyakori típus az, amiben az egyik fél néha ad szeretetet, figyelmet, gondoskodást, néha viszont kifejezetten hideg, elutasító. Extrém esetben akár bántalmazó, szóban, esetleg tettekben is. Ha azt látjuk egy kapcsolat elején, hogy itt végre megtaláltuk a régóta vágyott szeretetet, akkor gondolkodás nélkül bele fogunk menni.

Ha pár hét, hónap elteltével viszont érthetetlen módon hirtelen durván bánnak velünk, akkor először elkezdünk félni attól, hogy elveszíthetjük az érzelmi biztonságot. Majd a másik fél néhány nap, hét múltán ismét olyanná válik, amilyennek mindig látni szeretnénk: szeretetteljes és figyelmes. Gyorsan el is felejtjük a rossz élményt, örömmel folytatjuk a kapcsolatot.

Ezek a ciklusok viszont bármiféle logika, rendszer nélkül újra és újra ismétlődni fognak, ezzel szinte pokollá téve az életünket.

Pontosan az történik velünk, mint a patkánnyal, abban a felállásban, amiben rendszertelenül vagy kapott kaját a pedál megnyomásakor, vagy nem. Bizony, ez fizikai függőséghez vezet, ugyanarról a jelenségről van szó, ami a szerencsejáték függőkkel is történik. A szerencsejáték iparban a gépek úgy vannak beállítva, hogy néha nyerünk, néha nem.

Veszíteni nagyon rossz érzés, nyerni viszont nagyon jó, ezért újra és újra próbálkozunk, kiszámíthatatlan az egész, sosem tudhatjuk, hogy mikor jön ismét az, ami számunkra kellemes, ezért nem állunk le, egy idő után már nem is tudunk leállni. Hogy miért viselkedhet valaki úgy velünk, hogy megvalósuljon a részleges megerősítés okozta függőség?

Ennek sok oka lehet, általában egy érzelmi analfabéta férfi hoz nehéz helyzetbe egy nőt. Extrém, de sajnos mégis gyakori esetben valamilyen személyiségzavarral bír az illető, ez lehet borderline szindróma, nárcizmus, pszichopátia. Ezek az esetek azért különösen veszélyesek, mert tudatosan is építhetnek a részleges megerősítés jelenségére, még akkor is, ha nem ismerik a fogalmat, ösztönösen felismerik a benne rejlő lehetőséget.

Mi a megoldás? Ha azt látjuk a másikon, hogy úgy játszik velünk, mint szegény patkánnyal a kutatók, akkor szedjük össze minden erőnket és távozzunk. Távozzunk, mielőtt kialakulna a függőség. Lássuk át, hogy nem arról a személyről szól a nehézségünk. Teljesen mindegy, hogy mennyire jóképű, mennyire csinos, mennyi pénze van, mennyire nagy biztonságérzetet tud teremteni az életünkben, már amikor éppen kedves fázisában van.

Ez a jelenség azonban nem jelenti azt, hogy ha a barátnőnk, barátunk nem volt hajlandó eljönni velünk a focimeccsre vagy koncertre, akkor Hannibal Lecterrel élünk együtt, menekülnünk kell. Rendszeres, hosszú időn át tartó, akár egészen szélsőségesen ellentmondásos viszonyulásokról van szó.

Álljunk a sarkunkra és cselekedjünk, küldjük el jó messzire. A patkánykísérlethez hozzátartozik az is, hogy szegény állat olyan mértékű függőségtől szenvedett a kísérlet végére, hogy teljesen megzavarodott, elhanyagolta tisztálkodást, az önmagáról való gondoskodást és elpusztul. 

Lelki szemeim előtt látok pár trollt, akik kocsmafilozófiának, kétforintos pszichológiának fogják titulálni a posztot egy idehányt kommentben. Tegyék, a helyzet viszont az, hogy a pszichológia sokszor nem sokban különbözik egy faék egyszerűségétől, bár persze vannak olyan jelenségek, amiket nem ilyen könnyű átlátni. A rossz kapcsolatok nagy részének hátterében viszont egy patkány áll.

Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

Szólj hozzá!

Komoly előnyei vannak, ha egy bűvész kerül a kormányba

2018. május 04. 14:55 - Györfi András szerk

circus-lights1-e1431304939279.jpg

Billentyűzetet kellett ragadnom, amikor megtudtam, hogy a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, egy bűvész lehet az új kulturális államtitkár. Elhatároztam, hogy átgondolom, milyen előnyei, értékei lehetnek annak, ha egy bűvész kerül a kormányba, rá kellett jönnöm, hogy ez egy remek dolog, el is árulom, hogy miért!

1. Egy bűvész zseniális abban, hogy eltüntessen valamit, a valami lehet például egy érme, mindannyian láttunk már bűvészeket munka közben, csak pislogtunk, hogy hová tűnt a pénzünk, majd egy gyerek füle mögül került elő, de csak azért, hogy utána újra nyoma vesszen.

2. Mi, magyarok túlságosan komolyan vesszük magunkat, nem árt egy kis nevetés, egy cirkuszi ember nyilván jól tudja, hogyan kell hülyének nézni a közönséget úgy, hogy azon még csak meg se sértődjön, sőt, tágra nyílt szájukkal nagyokat hahotázzanak a produkció láttán.

3. A bohócok klasszikus kelléke a virág a mellkasukon, ez tetszetős és kedves, egy rejtett pumpát a kezükben tartva azonban ügyesen az arcunkba nyomják a szart vizet, ezen szintén nem sértődünk meg, sőt, ismét jókat nevetgélünk.

4. Ha a porondra kisétál a medve, nem félelemmel tölt el bennünket, kifejezetten kedves gesztusnak érezzük, szeretnénk megsimogatni, megölelni, napnál világosabb, ő a barátunk és semmi rosszat nem akar nekünk. 

5. Remekül ért egy cirkuszi szakember ahhoz is, hogy hogyan kell berongyolnia az elefántnak közénk anélkül, hogy bármi kárt tenne, persze ehhez először el kell vinni az összes porcelánt és egyebeket.

6. Gyakori eleme a klasszikus cirkuszi produkcióknak az is, hogy a nézők közül invitálanak egy gyanútlan szerencsétlen a porondra azért, hogy székre ültessék, majd a nagy nyilvánosság előtt jól megalázzák azzal, hogy egy tortát nyomnak az arcába.

7. Persze az előző pontban bemutatott számot gyakran úgy oldják meg, hogy a porondra hívott illető valójában beépített ember, összejátszik a porondmesterrel, bohóccal egyaránt, mindent a nézőkért, a színjátékért.

8. Időnként tűzkarikán kell átugrania jobb sorsa érdemes állatoknak, ebből sokat tanulhat egy cirkuszi ember arról, hogy hogyan kell mások sörényével verni a tapsvihart.

9. A libikókán, egyéb bizonytalan mozgású tárgyakon egyensúlyozó kollégáktól elleshette, hogy hogyan kell talpon maradnunk akkor is, amikor teljesen instabil talajra álltunk. Illetve abban is segít, hogy megtudjuk, hogyan kell mindig arra az oldalra állnunk, ahol nekünk jó.

10. A fókák és egyéb egzotikus állatok gyakran adnak labdákat egymásnak, ez fontos tapasztalatot adhat abban, hogy hogyan kell a felelősséget másokra dobnunk.

A poszt félkomoly tartalom, nem kell rajta megsértődni. Egyszerűen vicces már maga a gondolat is, hogy egy cirkuszi ember államtitkárrá válhat. Természetesen lehetséges, hogy nagyon jó szakember, a posztnak nem célja őt vagy a támogatóit megbántani. 

Szólj hozzá!

15 ok, amiért a nők nem akarnak gyereket

2018. május 01. 20:19 - Györfi András szerk

child-3308817_960_720.jpg

Az Orbán kormány (újra) zászlajára tűzte a népességfogyás megállítását, márpedig ehhez gyerekeket kell szülni. A gyerekszüléshez olyan nők kellenek, akik erre hajlandóak, a helyzet azonban az, hogy egyre kevesebb nő érzi úgy, hogy szeretne gyereket.

Én úgy gondolom férfiként, hogy ha egy nő nem szül gyereket, akkor pokolian meg fogja bánni a döntését akkor, amikor már túl késő. Ez volt az utolsó személyes vélemény a cikkben, innentől 15 okot láthatunk, amiért a nők ma úgy döntenek, hogy nem szülnek.

Egyik pont sem vonatkozik minden egyes gyermektelen nőre, csupán többé-kevésbé gyakori jelenségekről, motivációkról, indokokról van szó.

15. A karrier az első

Egyre fontosabb a nők számára a karrier, sokat tanulnak, hogy jó munkát kaphassanak, a megszerzett állásban sokat hajtanak, hogy felfelé lépkedhessenek a szamárlétrán. Ebbe nem fér bele a gyerekvállalás, egyszerűen nincs rá idejük.

14. Nem akarnak megállapodni

A gyermekszülés egyet jelent a megállapodással, akár az apa mellett maradnak a nők, akár nem. Nem tudnak megragadni minden lehetőséget, amit az életük eléjük tesz, a gyereknevelés mellett nem lesz lehetőségük a Tindert és az egyéb társkereső eszközöket kihasználni, élvezni az életet, ismerkedni, utazni.

13. Túl sok a lehetőség

Egyszerűen túl sok lehetősége van ma a nőknek, tanulhatnak egy életen át, gyakorlatilag azt csinálhatnak, amit csak akarnak. Ez ahhoz vezet, hogy ha egy lehetséges "életutat" választanak, a családalapítást, akkor nem tudhatják, hogy jól döntöttek e, ettől tartva a biztos kötöttséget jelentő gyerekvállalástól inkább eltekintenek.

12. Még mindig otthon laknak

Ahogy a férfiak jelentős része, úgy a nők nagy százaléka is a szüleivel lakik még. Megváltozott a világ, anyagi akadályok, más szokások, más karrierlehetőségek, egyéb tényezők miatt. Ez kihat a gyermekvállalási kedvre is, nem szerencsés úgy gyereket szülni úgy, hogy még otthon lakunk.

11. Tudatában vannak a világ pusztulásának

Üvegházhatás, globális felmelegedés, természeti katasztrófák, túlnépesedés. Logikus, hogy nem akarhatunk erre a világra hozni egy újabb emberi életet. Legalábbis sok nő így gondolja.

10. Túl sok az adósság

A mai világban az oktatásra, egyebekre sok nő rengeteg hitelt kell, hogy felvegyen, ez eladósodottsághoz vezet. Szintén olyan tényező, ami nem igen tesz jót a gyermekvállalási kedvnek.

9. Önzés

Olyan világban nőnek fel a mai nők, amiben minden adott. Részben a szülőknek, részben a technológiai forradalomnak köszönhetően. A mai ember olyan kényelemben él, ami a korábbi generációk számára elképzelhetetlen volt. Ennek nyílegyenes következményé az énközpontúság, ha gombnyomásra tesz elénk szinte bármit egy-egy gép, akkor nem igen fogunk elgondolkodni azon, hogy talán nekünk is bele kéne tennünk valamit a közösbe.

8. Meg akarják menteni a világot

Szöges ellentétben az előző ponttal, sok mai nő egyszerűen meg akarja menteni a világot. Különféle szervezetekhez csatlakozik, sokat jótékonykodik, segít másokon. A világ problémáit megoldó szakmák képzéseiben vesz részt, igyekszik érdemi változást elérni, szintén olyan életcél, amivel nehezen egyeztethető össze egy gyerek.

7. Irtóznak a terhességtől

A mai nők nagy része egyszerűen reszket a terhesség gondolatától. Nem is a gyerekvállalással van problémájuk, sokkal inkább az elkerülhetetlen folyamattal, a terhességgel. Sőt, sokan még csak nem is magától a szüléstől félnek, sokkal inkább azzal a bizonyos kilenc hónappal járó nehézségektől.

6. Túl sok rossz példát látnak

Sok nő úgy gondolja, hogy annyi válást és kudarcos kapcsolatot látott (és élt át), hogy egyszerűen nincs szüksége az egészre. Minimális az esélye egy sikeres házasságnak, így jobb is, ha bele se kezdünk. Szomorú, de tény, ez is egy gyakori ok manapság.

5. A mai nő független

A modern feminizmus egyik eredményeképp a nők ma erősek és függetlenek, legalábbis sokuknak ez szent meggyőződése. Egyszerűen nincs szükségük már egy férfira ahhoz, hogy boldoguljanak az életben. Inkább egyedül maradnak, nem szülnek gyereket.

4. Lakhatás és támogatás

Sok országban nem ideális a lakhatás kérdésköre és a gyermekvállalás során az állam segítségnyújtása. Újabb érvek, amik miatt úgy döntenek a nők, hogy inkább nem akarnak gyerekeket.

3. Élvezni akarják az életet, amíg lehet

A harmincas éveik elejére a nők már kitaposták a maguk helyét egy adott karrierben, szeretnék végre ennek gyümölcsét is élvezni. Utazgatni, ismerkedni, a lista elején már említettük ezeket a motivációkat. Azt is jól tudja minden nő, hogy már nem lesz fiatalabb, addig kell kihasználni minden lehetőséget, amíg lehet.

2. Attól tartanak, hogy nem lesznek jó anyák

Sok nő attól tart, hogy nem lesz jó anya. Vagy azért, mert az ő szülei nem végeztek túl jó munkát, vagy azért, mert nagyon keveset tudnak az anyaságról, ezért inkább tartanak tőle. Félnek a kihívástól, bár ez némiképp ellentmondásban van azzal, hogy karrierre, önmegvalósításra vágynak, hiszen egy sikeres karrier is ad némi kihívást és kockázatot...

1. Félnek a mentális betegségektől

Étkezési rendellenességek, depresszió, szorongás, pánikbetegség. Sok nő úgy gondolja, hogy ha gyermeket szül, akkor növeli a kockázatát annak, hogy ezek valamelyikétől fog szenvedni. 

Ha másképp látod, mondd el a véleményed egy kommentben! Ha tetszett a poszt, kövess a Facebookon!

17 komment

Tegyük tisztába a hazai médiát

2018. április 28. 16:19 - Györfi András szerk

1301613311.jpg

Évtizedek óta beszédtéma az egyes médiatermékek politikai kötődése, a vak is látja, hogy az jobbos, ez balos, amaz pedig arra forog, amerre a szél fújja. Tény és való, a médiának óriási súlya van minden ország életében, az újságírói világnézet és politikai kötődés elementáris erővel, sokszor mégis "suttogva" befolyásolja a közgondolkodást. A politikai arányok helyes érzékeléséhez viszont némi utánajárásra van szükség.

Az elkötelezett Fideszesek értelmesebbik fele "bennfentes" információkra hivatkozva sokszor elmondja, hogy Orbán mélyen hisz a médiaegyensúly politikájában, legyen meg nekik is a maguk felülete bőséggel, de az ellentábor is kapjon olvasni-nézni valót, a káposzta is lakjon jól, maradjon meg a kecske is.

Nem tudom, hogy ez valóban így van e, az viszont biztos, hogy az elmúlt hetekben ezredszerre is kirobbanó vitát látva elhatároztam, hogy alaposabban is utánajárok a kérdésnek. Lássuk hát, hogy épül fel a hazai média!

Az egyes termékeket súlyozni is fogjuk, remek dolog az, ha egy TV adó elérhető Sátoraljaújhelytől egészen Letenyéig, viszont ha csak akkor jelenik meg a képernyőn, ha a kutya rááll a vita hevében földre dobott távirányítóra, akkor nem biztos, hogy túl nagy szerepe van a gondolkodásunk befolyásolásában.

TV

Több mint 120 csatorna sugároz magyar nyelven, átlagosan napi négy óra, húsz percet bámuljuk. A CRT remek összefoglalója ugyan 2016-os, mégis érdemes szemügyre vennünk az alábbi ábrákat.

18-59_2016_shr_pt_hun.png

A Spektrum olykor valóban izgalmas anyagokat mutat arról, hogy a fáraók miként balzsamoztatták be a kedvenc macskáikat, a Disney csatorna egy-egy meséjét még 35 évesen is szívesen elnézem a testvérem gyerekeivel, ezeknek azonban nem igen van közéleti jelentősége, így kivesszük őket a nagy egészből.

kepernyofoto_2017-01-17_14_56_51.png

A kördiagramon látszik, hogy a sokszor direkt hírhamisításaival (köz)felháborodást keltő M1 csupán kettő százalékkal rendelkezik, önmagában egy marginálissá vált csatornáról van szó. Emellett az is tény, hogy a köztévé teljes portfóliója 17,23 százalékot kap a tortából. Ez tekintélyes ugyan, de ebben szerepet játszik például az M4 Sport is, egy politikai szempontból szintén kevésbé fontos adó.

A TV-nek természetesen részét képezik a szinte mérhetetlen helyi, aprócska adók is, ezeknek lehet akár komoly gondolkodásformáló szerepe is. Egy adott településen a politikai érdekek mentén, az aktuális vezetés pártállása nyilván rányomja a bélyegét a szerkesztők munkájára.

A nagy összkép alapján azonban úgy tűnik, hogy az erősen kormánykritikus RTL dominanciája adott, a diagnózis az, hogy a tévézésben nincs túlsúlya a kormánybarát hangoknak.

Rádió

A rádió jelentőségét sem célszerű alábecsülni, tömeges szokás mind a mai napig az autóban ülve rádiót hallgatni, márpedig nem keveset autózik a magyar. Itt már egyértelműbb a helyzet, a Radiosite ábrái alapján jól látszik, hogy a közmédia adói, és a kormánybarát cégek dominálnak.

171122_hallgatottsag_orszagos.png

Az erősen balos, a kormányt bottal, vassal, tűzzel, parittyával non-stop ütlegelő Klubrádiót alig kétszázezer ember hallgatja naponta, ez a lakosság kevesebb, mint két százaléka. A rádiózás M1-e úgy tűnik a Klubrádió, marginális és súlytalan. Beteszem a budapesti ábrát is, bár nagy meglepetést az országos adatok után ez nem okoz:

171122_hallgatottsag_budapest.png

A rádiózásban a diagnózis az, hogy a kormány közmédia és a kormányközeli Rádió 1 együttese uralja a piacot, itt bizony Fideszes túlsúlyról van szó, ez a túlsúly azonban nem "lehengerlő", a kisebb adók hallgatottságait összeadogatva van (némi) erő a politikailag semleges vagy balra hajló hullámokban is.

Online

El is érkeztünk a legizgalmasabb blokkhoz, az onlineosok, az internetben utazó szerencsevadászok fejében régóta él egy sarokszám, miszerint hatmillióan interneteznek itthon. Ez valaha így is volt, mára azonban már kezdi elérni az internet előfizetések száma a teljes lakosság lélekszámát. A mobiltelefóniában már rég elértük a száz százalék feletti penetrációt, több mobilelőfizetés van itthon, mint ahány ember. Úgy tűnik, hamarosan megtörténhet ugyan ez az internet kapcsán is.

 internet_2016_4.png

Rég túlléptünk azon, hogy a budapesti (budai) és a megyeszékhelyeken, nagyobb városokban élő "elit" kiváltsága, hogy gombnyomásra láthat hiányos öltözetű férfiakat és nőket dolgozni. Persze látszik az ábrán az is, hogy a mobilinternet használat domináns, egy telefonnal az előfizetés ára miatt nem feltétlenül tudnak annyit internetezni az emberek, mint egy otthoni csomaggal.

Ennek ellenére igaz az, amit az Extracom cikke is ügyesen kiemel: az internetelőfizetés ma már olyan, mint a víz, villany, gáz, általában a közművek. Az alapvető infrastruktúra része, hacsak nem egy vakolatlan falú, fűtetlen épületben húzzuk meg magunkat, van hozzáférésünk a világháló-hoz.

A látogatottság tekintetében az Alexa ad izgalmas adatokat, bár ez nem egy hírportálokra szűkített lista, politikai szempontból kevésbé releváns, mégis jó tudni, hogy a PornHub a huszadik legnépszerűbb oldal a hazai internetezők körében. 

Az Alexa bármilyen szűrés nélküli listáján nem meglepő, a Google.hu, Google.com, YouTube.com, Facebook.com az első négy, leglátogatottabb oldal itthonról. Az ötödik viszont már visszarepít minket a poszt témájához, ez nem más, mint az Index. A hatodik nem az Origo, hanem a Wikipédia. Nagy filmesek a magyarok, az Ncore (illegális) filmletöltő eszköz a hatodik helyezett, őt követi a hetedik helyezett, az Origo.

A kilencedik a 24.hu, a tizedik pedig a Jófogás. A 444 14-ik, a HVG.hu pedig a 15-ik, a Blikk 19-ik, a 888 nem található meg az első 50, leglátogatottabb oldal között. A dkt oldalán bárki kedvére nézegetheti a magyar oldalak napi látogatottság listáját, a kiválasztottakból oszlopdiagramot is készíthet magának:

gyorfiandras_blog_hu_leglatogatottabb_magyar_oldalak.png

Jól látszik, hogy a kormány által bekebelezett Origo még mindig óriási látogatottsággal bír, de az Index, 24.hu, 444, HVG együttes elérése mellett mégis eltörpül a kormánypropagandát harsogó lap eredménye. Az Origo napi 640 000 emberhez jut el, az Index, 24.hu, 444 és a HVG együttesen viszont közel kétmillióhoz.

Az internetek kapcsán egyértelmű a diagnózis, óriási túlsúlya van a kormánykritikus, a kormánnyal szemben sokszor kifejezetten ellenséges lapoknak.

Print

A lakásomtól nem messze van egy újságosbódé, minden nap elkerekedett szemekkel nézem, hogy bizony még van, aki vesz újságot. Lelkük rajta, a szokás nagy úr, de úgy tűnik, egy kihalásra ítélt műfajról van szó. A Népszabadságot bedarálták, a Magyar Idők fontos játékos a kormányoldalon, a Demokrata mindig is jobbos volt, a Magyar Nemzetnek is megásták már a sírját.

Akinek van hozzá türelme, itt olvasgathat a magyar lapok példányszámairól, még az egyik nagyobbnak ható lap, a HVG is alig harmincötezer példányban jelenik meg. A print egésze jelentéktelenné vált mára. Ez van, tetszik, nem tetszik, a digitális forradalom megette a jó öreg, papír alapú termékeket.

A lapok példányszámait átfutva a diagnózis az, hogy egyensúly van a nyomtatott lapok piacán itthon, nagyságrendileg 20-30 ezer példányban jelennek meg mind a kormánybarát, mind a kormánykritikus lapok.

Zárójelentés

A média négy nagy blokkját vettük át (TV, rádió, online, print), az egyetlen, ahol a kormánybarát orgánumok (nagyjából) túlsúlyban vannak, az a rádió. A print terén egyensúlyt látunk, a TV inkább az ellenzékieknek kedvez, az interneten viszont megkérdőjelezhetetlen a kormányt szapuló termékek hegemóniája.

Mivel az internet ma a legnagyobb jelentőségű hírforrás, az őskövületnek számító, mégis bivalyerős TV-nél is markánsabb, ezért az összesített diagnózisom az, hogy a kormánnyal szemben álló, azzal erősen kritikus orgánumok ha nem is kiütéssel, mégis egyértelműen megnyerik a kinek nagyobb a ceruzája meccset.

Nem vagyok Fidesz szimpatizáns, nem rájuk szavaztam, egész egyszerűen hiszek abban, hogy a s z á m o k nem hazudnak, a valóság pedig olyasmi, amibe jobban járunk, ha nyílegyenesen belenézünk. Nem látom sok jelét a sokat emlegetett öncenzúrának, de ha másképp látod akár ezt a kérdést, akár a fentiek kapcsán bármit, mondd el egy kommentben!

Ha tetszett, kövess a Facebookon továbbiakért!

61 komment

A távozás etikettje

2018. április 24. 23:48 - Györfi András szerk

farewell-3258939_1280.jpg

Döbbenten olvasom, nézem: Mészáros Lőrinc lemond Felcsút polgármesteri pozíciójáról. Érthetetlen, hiszen a falu szülöttje, hosszú éveken át volt a település első embere, az ember csak találgat a miérteket illetően. De lelke rajta, szabadon mondhatunk le bármiről, amink van, vagy amit éppen csinálunk.

Kimagaslóan sikeres vállalkozóként nyilván kevés ideje jutott szeretett falvának építgetésére, csak teljes embert kíván egy közösség vezetése. Mégis érthető. A lemondás módja viszont elképesztő. Írt egy levelet, azt eljuttatta a képviselőtestületnek, ők jól fel is olvasták, nincs mit tenni, ez van.

Nem úgy lett volna illendő, hogy személyesen bemegy és a kollégák elé áll, kifejti a miérteket, már amennyi ebből publikus? Nem kellett volna megtisztelnie a falu népét képviselőket legalább annyival, hogy pár szót mond szemtől szemben? Különösen elképesztő az egész annak fényében, hogy ha minden igaz, ott lakik, nem kellett volna órákat utaznia a gesztusért.

Ez teljesen független politikától, világnézettől, bármitől. Nem tartozom azok közé, akik szerint a mai világ úgy szar, ahogy van. Azokkal a mélyen szorongó, sikertelen emberekkel sem értek egyet, akik mindenféle nagy írókat idézgetve azt mondják, hogy a "történelem véget ért", az ember már nem is ember, egyebek. Ez hülyeség. 

De ha a legalapvetőbb emberi normákról is megfeledkezünk, az tényleg nem szerencsés. Aki másokat nem tisztel, az önmagát sem tiszteli.

Szólj hozzá!

A legrosszabb magyar filmek

2018. április 21. 17:49 - Györfi András szerk

Nagy sikere volt a rendszerváltás óta készült legjobb magyar filmek, illetve a valaha készült legjobb magyar filmek listáinak, napnál világosabb, meg kell írnom a legrosszabb magyar filmek listáját is. Érdekes módon ezt a listát hasonlóan könnyű megcsinálni, mint a másik kettőt, valahogy a hazai filmkészítőknek ugyan olyan jól megy a komoly értékteremtés, mint a borzalmasan gyenge alkotás.

A szokásos disclaimerek itt is érvényesek, nem láttam minden magyar filmet, bár a jelen lista témáját tekintve lehet, hogy ez így van jól. A felsorolás nem alkot sorrendiséget, nincs rossz és rosszabb és legrosszabb, nincs ABC rend, semmi egyéb struktúra.

Kaméleon

Elképesztően blőd, a legsutább toposzok egymásutánja. Van a naonsármos, naonjópasika, minden nő elolvad tőle, jól. Persze emberünk hamiskártyás, mindenféle rosszban sántikál, pénzt meg egyebeket csal ki a gyanútlan áldozatoktól, jól. A nagy baj az, hogy ebben a műfajban összehasonlíthatatlanul jobb filmek készültek a nagyvilágban, ehhez a témához igényes kezek is hozzányúltak a múltban, kár érte. 

Képtalálat a következőre: „kaméleon film”

Álom.net

Minden egyes billentyűleütéssel értékes tizedmásodperceket veszítek az életemből, ha nem láttad, ne is nézd meg, egészen elképesztő. Ahogy a lista más szereplői is, ez a "film" is olyan, mintha a készítőinek nem is lett volna célja filmet csinálni, egész egyszerűen felvettek pár jelenetet, azokat logikai sorba vágták és kész, van egy film. Nem, erről többről szól egy film, ez egyszerűen értékelhetetlen.

Képtalálat a következőre: „álom.net”

Kis Vuk

Itt azért vagyok mérges, mert nem csak pénzpazarlás az egész, de még szemen is köp egy gyönyörű filmet, az "elődjét". Bizony, a Vuk egy komoly film volt, nagyon szép munka, igazi élmény. Ezzel szemben ez egyszerűen szemét, igénytelen, minden értelemben. Harmatgyenge animációk, pocsék sztori, gagyi karakterek.

Képtalálat a következőre: „kis vuk”

Meseautó

A klasszikus magyar filmek java nagyon jó volt, ez igaz a 2000-ben készült remake eredetijére is. Az új nekifutás a kedves történetnek viszont bicskanyitogatóan szar. Lapos az egész, buta, értékelhetetlen.

Sztracsatella

Szerencsés embernek tartom magam, a rossz élményeket röpke 10-15 év alatt kidobja magából az agyam, így erre a filmre már alig emlékszem. Az azért még megvan, hogy pokoli gyenge volt, pedig remek színészek kerültek bele.

Képtalálat a következőre: „sztracsatella kern”

Pappa pia

Nemrég a Valami Amerika 3.-ról szóló posztom kapcsán megkaptam, hogy micsoda dolog úgy írni egy filmről, hogy nem is láttam. Nos, ez van, rossz ember vagyok. Az viszont biztos, hogy a Pappa pia élményét is megspóroltam magamnak, ahogy a Valami Amerika harmadik epizódja kapcsán is írtam, sok év filmnézés után nem feltétlenül kell látnom egy filmet ahhoz, hogy érdemi véleményt alkossak, bőven elég a trailer.

Hogy miért?

Mert nagyszámú mintavétellel kialakul egyfajta érzék, nem szükséges látni a teljes munkát, untig elég az a bizonyos pár perc. Nem, nem történt még meg, hogy a trailer alapján rossz véleményem volt egy filmről, majd az egészet látva ez megváltozott. A Pappa pia szégyen. Nem is érdemli meg, hogy kifejtsem a miérteket.

Képtalálat a következőre: „pappa pia”

Nyilván hosszasan lehetne még folytatni a sort, számos egyéb minősíthetetlen film sokkolt minket az elmúlt évtizedekben, például a Szuperbojz. Nehéz megfogni, hogy mi a nagy baj ezekkel a filmekkel, a közös pont talán az, hogy nem hiszem el, egyáltalán nem hiszem el, hogy amit látok, annak bármi köze lenne a valósághoz.

Egy film akkor jó, ha a valóságot kendőzetlenül ábrázolja, vagy olyan körülményeket, hangulatot teremt, olyan logikát állít a cselekményben, hogy elhiszem, amit látok az ugyan nem lehetséges az ismert világban, vagy az én valóságomban, valahol másutt talán mégis ez az igazság.

Ezeknek a pokolian gyenge magyar filmeknek az a legnagyobb bűne, hogy hihetetlenül ügyetlenül és erőltetetten próbálnak kikacsintani a nézőre. Nézd te szerencsétlen, itt van ez a karakter, tudod, ez az, akivel naponta találkozol az aluljáróban, a kocsmában, a telep valamelyik terén ácsorogva.

A baj csak az, hogy ezeknek a karaktereknek egy annyira buta szintézisével próbálkoznak, hogy az még a legprimitívebb szereplő esetében is vállalhatatlan. A karakterek tesznek naggyá egy filmet, ha egy szereplőt úgy alkotunk meg, mintha narancslé helyett csak egy darabka rohadó narancshéj darabot kapnánk, annak nem lesz jó vége.

Még a legegyszerűbb embernek is sok rétege van, ezekből egyetlen egyet kiragadni, azt százszoros nagyító alá tenni és jól felcímkézni, mondván, hogy ez márpedig pontosan az, amire az író gondolt egyszerűen nem megy. Kegyetlenül rossz lesz a végeredmény.

A legjobb példa erre Oroszlán Szonja a Valami Amerika 3-ban, amikor az orvos sietve megérkezik, hogy ellássa a sürgős esetet, a karakterének az az első kérdése, hogy mi a WiFi jelszó. Hiszen ő annyira szőke nő, hogy nem látja át a helyzet súlyát. Emellett kötelezően rágógumizik, csavargatja a haját, festi a körmét, kihívó rucikban mászkál és egyebek, olyan egyszerű, mint a raklap.

Ha valóban ilyen lenne a valóságban az a személy, akkor sem engedhetjük meg, hogy ennyire faék egyszerűen ábrázoljuk mert ez így iszonyú buta. A következő nagy probléma a szög egyszerűségű történetvezetés ezekben a filmekben. Egyszerűen hihetetlen. Még véletlenül sincs egyikben sem egy kis csavar, némi fordulat, esetleg egy meglepetés.

Elképesztően kiszámítható, vonalzó mentén épül fel a sztori, borzasztóan unalmasak. Egy szó, mint száz, semmiféle kapcsolata nincs ezeknek a filmeknek a valósággal. Sem a karakterábrázolásban, sem a cselekményben, sem a megteremtett vagy meg nem teremtett hangulatban, semmiben. 

Nem is értem, hogy ennyi zseniális magyar film mellett, után miért készülnek el ezek a szemetek. 

Szólj hozzá!