Györfi András

Edzzél vagy kioltasz egy életet!

2017. július 16. 22:25 - Györfi András blog

phabit-jen-hsien-chiu-design-graduate_dezeen_2364_col_2.jpg

Lássuk be, a lustaság az egyik leggyakoribb, szinte mindannyiunkat érintő kellemetlen emberi tulajdonság. Elkezdeni dolgozni, tanulni, edzeni, fogyózni, jobban viszonyulni a környezetünkhöz, személyiségünkben fejlődni nem egyszerű, meg kell erőltetnünk magunkat. Pszichológusok szerint viszont minden emberi cselekedet (látszólag) könnyedén végrehajtható ha adott a kellő motiváció. 

Ha háború van és nincs mit enni, a pasid lelépett, a három gyerek meg üvölt a kajáért és a szaros pelanka ügy megoldásásáért, akkor legyél bármilyen fáradt, kimerült, elcsigázott, éhes, reményvesztett, meg fogod oldani, mert muszáj. Mert nem teheted meg, hogy nem. Olyan nincs. Hála Istennek sokkal nyugisabb világban élünk, mint a szüleink generációja, talán éppen ezért elkényelmesedtünk, ellustultunk.

phabit-jen-hsien-chiu-design-graduate_dezeen_2364_col_4.jpg

De aggodalomra semmi ok, ha életbevágó helyzetekből már nincs is olyan sok, kreatív emberekből annál inkább. Pontosan a fenti problémát, társadalmi jelenséget adresszálta egy képzőművész-feltaláló, Jen-Hsien Chiu. A találmány lényege az, hogy adott egy növényke amit üvegbúrába zárva kapunk és egy app által irányított rendszer öntöz.

Az app figyeli a napi tevékenységeidet, ha nem éred el a céljaid, például nem jutsz el edzeni, akkor azt a növényke is megszenvedi, nem kap vizet. Márpedig az üvegbúra zárt, így az öntözéssel csalni sem tudsz. Honnan tudja az app, a Phabit, hogy elmentél e edzeni? GPS adatokat figyel, látja és tudja, hogy hol és mennyi időt töltöttél el.

Trükközni maximum úgy tudsz, hogy megkéred a haverodat, barátnődet, hogy vigye el a telefonod a konditerembe, majd hozza vissza. Tény, hogy nagyon sok edzésre motiváló, szokásaidat ellenőrző app van a piacon, de eben van valami új, felelősséget ad a felhasználó kezébe.

Akinek ez sem elég, annak talán az lehet a következő lépcsőfok, ha egy kiskutyát ér áramütés minden alkalommal, amikor elsunnyogjuk az edzést, netán megint a kocsma felé vesszük az irányt.

Györfi András

Szólj hozzá!

Fermi paradoxon: miért nem találtunk még értelmes földönkívüli életet?

2017. július 14. 21:43 - Györfi András blog

1-howwouldthew.jpg

Létezik, létezhet földönkívüli élet? Ha létezik, miért nem találtunk még rá? Csak az a galaxis, amiben élünk, 100 és 400 milliárd közötti csillaggal bír, potenciálisan mindegyik körül keringenek bolygók. Legalább két trillió (ezer milliárd) olyan galaxis van a megfigyelhető űrben, mint a miénk.

Ezekben sok milliárd csillag körül több trilliárd bolygó kering. Még akkor is, ha rendkívül ritkák a mai fogalmaink szerinti életnek otthont adni képes bolygók, pusztán ezen számok alapján kell, hogy legyen értelmes élet a világűrben. Visszatérve "csak" a mi galaxisunkhoz, ha az itt lévő bolygók csupán egy tized százaléka alkalmas az élet számára, akkor is legalább egymillió bolygónak kell léteznie, melyen életet találhatunk.

Ezért merült fel Enrico Fermi, Nobel díjas fizikusban a kérdés: Akkor hol vannak?

Fentieket nevezzük Fermi paradoxnak. A lehetséges válaszok viszont nem túl szívderítőek az emberiség számára. A Great Filter ("Nagy Szűrő") hipotézis szerint minden útjára induló életnek egy adott bolygón át kell esnie bizonyos evolúciós stádiumokon és egy fontos "nehézségen" is túl kell jutnia ahhoz, hogy esélye legyen kapcsolatba lépni más életformákkal.

A mi kihívásunk könnyen lehet, hogy a klímaváltozás. Ha hagyjuk a jelen ütemében tovább eszkalálódni a folyamatot, akkor a ma ismert földi élet java része el fog tűnni. Az elmúlt tizenkétezer évben a klímánk stabil volt, ezért fejlődhetett, virágozhatott az emberi civilizáció is, élvezhette a mezőgazdaság, később az iparosodás gyümölcseit. Bár ez utóbbi okozza jó eséllyel a problémát.

Feltehetőleg a más bolygókon megjelenő életnek sincs "könnyebb dolga", más-más kihívásaik lehetnek, a közös pont valószínűleg az, hogy minden értelmes életet fenyeget egy nagy katasztrófa, sokak szerint ez gyakran be is következik, így eltűnnek, mielőtt kapcsolatba kerülhetnének velünk. 

Megint mások úgy gondolják, hogy a tudományos-technológiai fejlődés elhozhat egy olyan társadalmat, ami túlnő a politikai irányíthatóság keretein, ezért jut el az összeomlásig egy-egy civilizáció, az is lehet, hogy ránk is ez vár. Az említett számok mindenesetre elgondolkodtatóak, ki tudja, lehet, hogy E.T. mégsem létezik és tök egyedül vagyunk. 

Vagy ahogy Neil deGrass Tyson fogalmazott: a parkban sétálva mi sem foglalkozunk az előmászó gilisztákkal, miért foglalkozna velünk egy jóval fejlettebb civilizáció?

Györfi András

7 komment

25+ kognitív torzítás amit marketingben használhatsz

2017. július 11. 15:57 - Györfi András blog

20130221-130829_0.jpg

Legyünk őszinték, mindannyian tök hülyék vagyunk. Legalábbis a legtöbbünknek nem túl magas a tudatossága. Hogy mi a tudatosság arról majd későbbi posztokban. Maradjunk annyiban, hogy a szénbányásztól kedzve a kardiológus professzoron, multivezéren át egészen a táncosnőig igen gyakran szinte zombiként hozunk döntéseket, bármiféle önreflexió nélkül.

Én sem veszem észre most a bevezető írása közben, hogy már megint fosom a szót.

De mi az a kognitív torzítás? Röviden az, amikor hülye vagy, ezért (nagyon) könnyen befolyásolható a döntéshozatali mechanizmusod a hétköznapokban. Az "IKEA hatás" híres kognitív torzítás, nagyobb értéket tualjdonítunk annak, amit a saját kis kezünkkel raktunk össze. Holott lehet ugyan olyan szar vagy ugyan olyan jó egy készen vásárolt asztal mint egy általunk összerakott.

A hiedelmeink, hiedelemrendszereink, tapasztalataink, másoktól kapott információink fals következtetésekhez vezetnek. Persze a jelenség nem csupán a marketing kérdéskörében izgalmas, kognitív torzítás létezik, amióta világ a világ. A jelenségeknek feltehetőleg szintén okai a tudat(talan)unkban évezredek óta meghúzódó minták, mechanizmusok.

Ez a poszt kifejezetten az (online) marketingben hasznosítható jelenségekről szól, nem saját szerzemény, a kolboid blog-on 2 éve megjelent, nem kevés munkával elkészült lista első 25 elemét vettem át, a teljes lista az eredeti posztban olvasható. Érdemes megnézni, az eredeti poszt 67 elemet tartalmaz.

Én csak annyit tennék hozzá, hogy a marketingen, e-commerce-en túl ezek a jelenségek bizony nagy súllyal bírnak a politikában és a társas interakciókban egyaránt, az élet szinte minden területén. Ismételten: mindannyian hülyék vagyunk.

1. Bizonytalansági hatás – Ambiguity effect

Tudatosan kerüljük azokat a lehetőségeket, melyek információ hiányában valószínűleg „ismeretlennek” tűnnek.

Ha a felhasználó nem érti meg az adott terméked, akkor nem azt fogja választani. Az emberek kerülik az ismeretlent.

2. Horgonyzás – Anchoring

Azon tendencia, mely szerint túl gyakran ragaszkodunk (lehorgonyzunk) egy bizonyos jellemzőre vagy információra döntéshozatalkor (ez általában az első információ, amit megtudunk a tárgyról). Azaz arra való hajlam, hogy túlzottan leragadjunk bizonyos múltbeli eseményeknél vagy érveknél.

A látogatót az az ár fogja befolyásolni későbbi vásárlásai során, melyet először lát. Például, ha egy retikült először 90 dollárért látott, aztán ugyanazt 45$-ra leárazva meglátja, akkor nagyobb eséllyel fogja azt megvenni.

3. Figyelmi torzítás – Attentional bias

Azon tendencia, mely szerint a felfogásunkat visszatérő gondolatok befolyásolják.

Minél gyakrabban látja a vásárló az üzeneteid vagy reklámod, annál nagyobb eséllyel fog tőled vásárolni. Használj retargetinget. Írj gyakran blog bejegyzéseket. Helyezz el CTA gombokat minden landing page-en.

4. Elérhetőségi heurisztika – Availability heuristic

Az emlékek megtalálásának gyorsaságára alapozó stratégia. Túlértékeljük azokat az eseményeket, melyekről több emlék áll a rendelkezésünkre a memóriánkban, melyek befolyásolhatóak attól függően, mennyire régiek, szokatlanok vagy milyen érzelmi töltettel vannak ellátva.

Azok a honlapok vagy kezdőoldalak, melyek szokatlanok vagy érzelmet kiváltóak emlékezetesebbek, ezért nagyobb eséllyel fognak oda visszatérni a felhasználók vásárolni.

5. Elérhetőségi zuhatag – Availability cascade

Önmegerősítő folyamat, mely során a kollektív hit egyre és egyre elfogadottabbá válik, pusztán azáltal, hogy ismétlődően szóba kerül nyilvános beszélgetések során (avagy „ha valamit elég sokáig ismételnek, az igazzá válik”).

Ha a honlapodra, márkádra, vagy termékedre többször is hivatkoznak mások, az emberek egyre inkább megbecsülik majd azokat. Minél több szóbeszédet gerjesztesz, annál jobb.

6. „Visszafelé elsülés” effektusa – Backfire effect

Amikor az emberek úgy reagálnak a cáfoló bizonyítékra valamivel szemben, hogy megerősítik a belé vetett hitüket.

Nem változtathatod meg az emberek hitét, szóval ne is próbálkozz vele. A bizonyítékok és érvelés nem hatásosak megrögzött elképzelések ellen. Helyette inkább érzelmi alapon nyerd meg őket.

7. „Utánfutó-hatás” – Bandwagon effect

Azon tendencia, mely szerint azért teszünk valamit (vagy hiszünk valamiben), mert mások is így járnak el. A csoportgondolkodáshoz és a csordaszellemhez kapcsolódik.

Mindenki ezt csinálja. Ha el tudod hitetni, hogy mindenki a te terméked veszi, akkor az emberek nagyobb eséllyel fognak tényleg eszerint eljárni.

8. Téves alapismeretek vagy azok elhanyagolása – Base rate fallacy or base rate neglect

Azon tendencia, mely szerint figyelmen kívül hagyunk alapismereteket (általános információkat, tényeket), és bizonyos dolgokra összpontosítunk inkább (egy adott esetre jellemző információra).

Ne csupán információt közölj a termékéről – unalmas adatokat, statisztikákat, ismertetőket stb. Inkább mutasd be, hogyan működik a terméked bizonyos esetekben. Használj esettanulmányokat és felhasználói visszajelzéseket.

9. Hit elfogultság – Belief bias

Olyan hatás, mely során valaki elfogult a logikus érveléssel szemben, az eredmény hihetőségének alapján.

Amikor terméked megvásárlásáról győzködöd a felhasználókat, mutasd meg nekik, hogyan segítheti őket. A termék személyes pozitív eredményei felülmúlják majd az érveid arról, hogy mennyire jó is az.

10. Elfogultsági vakfolt – Bias blind spot

Azon tendencia, mely szerint másokhoz képest kevésbé tartjuk magunkat elfogultnak, vagy hogy több kognitív torzulást veszünk észre másokon, mint magunkon.

Az emberek nem veszik észre saját butaságukat, ne is foglalkozz vele.

Ide tartozik a „Do Not Feed the Troll” megszívlelendő tanács és persze ne próbálj meggyőzni másokat az igazadról, nem fog menni. ;)

11. „Szurkolói effektus” – Cheerleader effect

Azon tendencia, mely szerint az emberek vonzóbbak csoportosan, mint egyénenként.

Sose csak egy ember ajánlását mutasd, hanem egy csoportét.

12. Választást támogató torzítás – Choice-supportive bias

Azon tendencia, mely szerint a valósnál szebb emlékei maradnak az embernek korábbi döntéséről.

Ha a vásárlód döntést hoz, dicsérd meg érte. Örökké emlékezni fognak arra, hogy jó döntést hoztak. Szórd meg a konverziócsatornád megerősítő üzenetekkel, és emailben gratulálj nekik a vásárlásukhoz.

13. Tömörülési illúzió – Clustering illusion

Azon tendencia, mely szerint hajlamosak vagyunk túlbecsülni nagy mennyiségű vegyes adatban előforduló kisebb csoportosulásoknak és tömörüléseknek a fontosságát (azaz nem létező, „fantom” minták feltételezése).

Ha meg akarod győzni a felhasználóid, azokra a mintákra összpontosíts, melyek a terméked vagy szolgáltatásod a lehető legjobb fényben tüntetik fel.

14. Megerősítési torzítás – Confirmation bias

Azon tendencia, mely szerint hajlamosak vagyunk az információt úgy értelmezni, irányítani és emlékezni rá, hogy az igazolja előítéleteinket. Azaz egy hajlam, hogy olyan információkat keressünk, vagy úgy értelmezzük azokat, hogy azok megerősítsék meglévő véleményünket.

Kemény dió megváltoztatni a felhasználók előítéleteit. Helyette inkább érzelmi alapon közelítsd meg őket, és tégy meg mindent annak érdekében, hogy igazold a már meglévő előítéleteiket.

Ugye ismered a chemtrail őrületet, meg a homeopátia hívők seregét és még lehetne sorolni…

15. Összekapcsolási téveszme – Conjunction fallacy

Azon tendencia, mely szerint feltételezzük, hogy bizonyos speciális feltételek valószínűbbek, mint az általánosabbak.

Használj ajánlásokat. Az egyedi esetek és példák mindig felülmúlják az általános magyarázatot és adatokat.

16. Konzervativizmus (Bayes-féle) – Conservatism (Bayesian)

Azon tendencia, mely szerint hiányosan gondoljuk újra az elképzelésünket valamiről, hogyha új bizonyítékkal kerülünk szembe azzal kapcsolatban.

Csak a saját bizonyítékod önmagában nem meggyőző. Noha a táblázatok, számok, adatok és statisztikák segíthetnek, érzelmi és egyéb érvelési módszerekkel is támogatnod kell meggyőzőerőd.

17. Kontraszthatás – Contrast effect

Adott felfogásösztönzők megerősödése vagy csökkenése, amikor azokat egy frissen megfigyelt, ellentétes tárggyal vetjük össze.

Tedd terméked annyira feltűnővé, amennyire csak lehet. A meglepetés, megkülönböztetés és meghökkentés erejével terméked emlékezetesebbé teheted, ezáltal pedig nagyobb eséllyel fogják megvásárolni.

18. Csali hatás, vagy asszimetrikus dominancia – Decoy effect

A vagy B lehetőség közül nagyobb lesz a hajlandóság B lehetőség irányába, hogyha egy C lehetőség is bemutatásra kerül, amely B-hez hasonló, de semmiben sem különb nála.

Ha adott termékből több változat is van (például nagy vagy kicsi, esetleg 8GB vagy 16GB), akkor javasold egy harmadik lehetőség feltüntetését is a kettő között, mellyel pont azt a lehetőséget teheted kevésbé vonzóvá, amit nem szeretnél, hogy megvegyenek. Ez arra ösztönzi a vevőket, hogy a drágább lehetőséget válasszák.

19. Megkülönböztetési torzítás – Distinction bias

Azon tendencia, mely szerint két lehetőséget különbözőbbnek tartunk, hogyha egyszerre vizsgáljuk őket, nem pedig külön-külön.

A párhuzamos termékösszevetések tökéletesek. Ha versenytársad hasonló terméke ellen szeretnél dolgozni, készíts egy összehasonlító táblázatot, ami segíthet a felhasználókkal megértetni az előnyöket és hátrányokat.

20. Empátiarés – Empathy gap

Azon tendencia, mely szerint alábecsüljük saját magunk és mások érzelmeinek befolyásoló erejét.

Az érzelmi érvelés nagy erejű, de az emberek hajlamosak ezt letagadni. Minél jobb és ügyesebb az érzelmi érvelésed, annál meggyőzőbbé válhatsz.

21. Fókuszhatás – Focusing effect

Azon tendencia, mely szerint túlértékeljük egy eseménynek egy bizonyos aspektusát.

Az emberek hajlamosak több dolog helyett csupán egy dologra odafigyelni a terméked, vagy szolgáltatásod illetően. Ahelyett hogy előnyöket és funkciókat tartalmazó listákkal bombáznád ügyfeleid, egy dologra összpontosíts – legfőképp arra, ami jelentősen javít majd ügyfeled életszínvonalán.

22. Forer- vagy Barnum-hatás – Forer effect or Barnum effect

Azon megfigyelés, mely szerint az emberek pontosnak tartják az olyan személyiség leírásokat, melyeket személyreszabottnak hisznek, noha valójában eléggé általánosak ahhoz, hogy több emberre is megfelelőek legyenek.

A „melyik szereplő vagy?” jellegű kvízek például zseniálisak. Marketinged során használj annyi testreszabhatóságot, amennyit csak tudsz.

23. Keretezési hatás – Framing effect

Ugyanazon információból különböző következtetések levonása, attól függően, hogy hogyan, vagy kinek kell az információt közölni. Az a mód, ahogyan egy döntési problémát megfogalmaznak, és az a forma, ahogyan az információkat adják – meghatározó hatással van az egyéni döntésekre bizonytalanság esetén (kockázatos helyzetekben). Nem mindegy, hogy egy-egy esemény lehetséges kimeneteleit pozitív vagy negatív formában fogalmazzuk meg. Vagyis az adott helyzetet túl szűk megközelítésben vizsgáljuk.

Fontos, hogy hogyan közlöd az információt a felhasználók elfogadásának szempontjából.

24. Funkcionális kötöttség – Functional fixedness

Arra korlátozza az egyént, hogy csak rendeltetésszerűen használjon egy eszközt.

Sokkal nehezebb lesz a marketinges dolga, hogyha a termékedet, szolgáltatásodat a megszokottól eltérő módon kell használni, alkalmazni.

25. Ellenséges médiahatás – Hostile media effect

Azon tendencia, mely szerint a média tájékoztatását elfogultnak tekintjük, saját megrögzött nézőpontjaink alapján.

Ismerd közönséged és ne tedd próbára világnézetüket. Ha eképp teszel, akkor tiltakozni fognak és bizalmatlanul fognak rád tekinteni.

Ezért olvassák a jobbosok a Magyar Nemzetet, a balosok pedig a Népszabadságot.

Szólj hozzá!

A szexrobotok megjöttek, de ez jó?

2017. július 07. 13:46 - Györfi András blog

shveycarskoe-seks-kafe-zamenit-prostitutok-robotami.jpg

A szemünk előtt zajlik a mesterséges intelligencia és a robotika forradalma, legalábbis ütemesen számol be előrelépésekről a világsajtó szinte hetente. A két terület közül egyelőre főként a robotika rendelkezik egy technológiai szempontból valószínűleg nem túl jelentős, a hétköznapjainkban azonban annál döbbenetesebb részterülettel, ezek a szexrobotok. Igen, olyan robotok, amikkel nemi életet élhetünk.

A már piacon lévő vagy hamarosan kapható eszközök még többnyire igencsak gyerekcipőben járnak, azonban az előrevetített jövő, sőt már egy-egy kész megoldás hátborzongató. A kérdés nem az, hogy lesznek e, vagy akár vannak e már az emberi bőr érintésére emlékeztető "kültakaróval" rendelező robotok valósághű arccal, testtel. Az sem kérdés, hogy mennyire lesz jó élmény ágyba bújni egy ilyen alkotással, valószínűleg egy idő után nagyonis.

Sajnos az is szinte biztos, hogy a beteges emberi vágyak, mint például a pedofília is kaphat megoldásokat egyes cégektől. A kérdés az, hogy hogyan kezeli majd a jelenséget a jog és maga a társadalom. A legkézenfekvőbb felhasználás nyilván szexrobot bordélyházak üzemeltetése lesz, de e mellet felmerül egy fontos probléma.

Ha gyermekmolesztálók, nemi erőszak elkövetők számára szexrobotokat bocsájtunk rendelkezésre terápiás céllal, akkor ez elejét veszi annak, hogy embertársaikon éljék ki vágyaikat? Vagy ez a lehetőség kifejezetten kontraproduktív lesz? 

Orális örömöket kínáló robot, azért van rajta meglepően sok ruha, mert az alkotók nem vették a fáradtságot ahhoz, hogy a testét is elkészítsék, rudak és lemezek láthatóak a kabát alatt.

De nem is kell a büntetendő, extrém vágyakra gondolnunk, sokan sajnos nyitottak a nőkkel szembeni erőszak "enyhébb" formáira is, mint például megütni vagy más módon megalázni egy nőt. Egy robotnak nyilván nincsenek jogai, így azt tehetünk vele, amit csak akarunk.

Feljelenteni nem fog, maximum a szervízben súgnak össze a hátunk mögött ha rendszeresen visszük vissza a babánkat mondván, hogy már megint legurult a lépcsőn szegény vagy beleszaladt az ajtófélfába fejjel, háromszor. A kölcsönös tiszteleten alapuló szex lényege a beleeggyezés.

Márpedig egy gyártó cég célja nem az, hogy etikát, tiszteletet, szexuális kultúrát tanítson a vásárlóinak, hanem a lehető legnagyobb eladásszám. Ha nincs szabályozás, ez biztosan így lesz. De ne legyünk ennyire borúlátóak, özvegyek, szorongó, a társkeresésben sikertelen emberek számára biztosan olyan értéket jelent majd egy robot, ami a társadalomnak is jót tesz, a kiegyensúlyozott egyének sokasága jelent stabil társadalmat.

Megint más kérdés, hogy az intim együttléteken túl egy "kapcsolat" lelki vonatkozása hogyan épülhet fel ember és robot között. Nekem nincs túl jó humorom, de ha valaki belehabarodik a szexrobotjába akkor mit vesz neki melgepetésként? Egy új akkut? Olajcserét? Kutatók szerint súlyosbíthatja a szociális izolációt ha egy robottal osztjuk meg magánéletünket.

 Gigolo Joe az A.I. című Spielberg filmben, a jövő szexrobotja már nem csupán testi örömeket kínál, humorával, empátiájával, legalábbis annak hitelesnek ható mimikálásával a női lelket is megnyeri.

Áttekintve a fejlődés útját, minden a szexbabákkal, a guminőkkel kezdődött. A rossznyelvek szerint az első guminőt a német hadsereg alkalmazta, nem más, mint Hitler kezdeményezésére. Részben azért, mert jól tudta, hogy a kihézett, frusztrált férfi nem túl hasznos, másrészt azért, mert aggasztó méreteket öltött a szifilisz fertőzöttség a francia falvakban dolgozó prostituáltaknak köszönhetően.

A mai guminők persze már jóval szofisztikáltabbak, szilikon bőrt kapnak, a testükben fémváz van aminek hála több különböző pozícióba hajtogathatóak az aktuális igényeknek megfelelően. A modern guminőtől sok apró lépés vezet, vezetett el a szexrobotokig, minimális majd egyre több mozgásra való képesség, hangfelismerés, chatbot integrálás. Az Abyss Creations az egyik piacvezető, 5 000-től 15 000 dollárig terjed a termékek ára. 

fpsyg-05-01488-g001.jpg

Ahogy közeledünk az "emberszerűséghez" hasonlóságban, úgy válik egyre szimpatikusabbá, vonzóbbá egy animált alak vagy robot, egy ponton túl hirtelen zuhanás, ez a "halál völgye", erős visszautasítást vált ki az ijesztő hasonlóság, majd tovább közeledve a valóság hihető visszadásában, újra gyors emelkedés.

De ki akar egy robottal szexelni? Meglepően sokan. A jelen poszt alapjául is szolgáló kutatás szerint a férfiak kétharmada ágyba menne egy robottal, a nők kétharmada nem, bő nyolcvan százaléka az embereknek elképzelhetőnek tartja, hogy egy robot szexuális örömöt adhat.

Folyamatban van az a fejlesztés is, ami kifejezetten egymástól távol élő pároknak szól, a férfi a nő pontos robotmásával szeretkezhet és fordítva. Szex közben beszélni nem szerencsés, de ha mégis fontos mondanivaló akad, azt megteheti a valós személy, a robot máris közli partnerével, hogy siessünk, mert vár a munka vagy fáj a fejem, most ne.

 

Rövid riport egy szexrobotokat gyártó cégről, gyárlátogatással, robot interjúval együtt. 

Bízva a technológiai újdonságok után mindig kullogó, de azokat rendre utolérő jogalkotókban, összességében nem hiszem, hogy igazán komoly problémát jelentene a közeljövő, mindenesetre fel kell kötni a gatyát, legalább miután levettük. 34 évesen én csak azt remélem, hogy mire már nem lesznek sikereim a nőknél (vagy házas leszek) és könnyen hozzáférhető lesz egy szexrobot, nem is fog érdekelni az egész. 

Györfi András

4 komment

Így óvd meg kutyádat a hőgutától

2017. július 04. 21:27 - Györfi András blog

bulldog-on-ice.jpg

Bár ma pont elviselhető volt a nyár, de lesznek még bőven jó meleg napok idén. Ezek remek alkalmak arra, hogy a szabadba menjünk kutyánkkal, a kockázat azonban nem elhanyagolható. Ugyanis velünk szemben a kutyának lényegesen kevesebb lehetősége van a hőleadásra. Mi izzadunk, ők nem, pontosabban csak a tappancsaikon. 

Illetve persze lihegnek, de könnyű belátni, hogy míg az ember a teljes testfelületén képes hőt leadni a verejtékezés segítségével, addig a szájon át leadott hőmennyiség lényegesen kevesebb. Márpedig a hőguta a kutyáknál is lehet akár halálos is, ráadásul az akklimatizációjuk hosszabb, akár két hónap is lehet a magas hőmérsékletekhez.

Különösen a mozgás hatására nő meg értelemszerűen a testhőmérsékletük, ha átlépi a 40 fokot, akkor visszafordíthatlan agykárosodás állhat elő. Nem is kell feltétlenül sokat ugrándozniuk, ha nagyon meleg van, akár egy 10 perces séta is okozhat bajt. Brachycephaliás kutyáknál ("rövid" arcúak), mint például a boxer a veszélyeztetettség még nagyobb mivel általában légzési problémáik eleve vannak.

Értelemszerűen a sötétebb bundájúak szintén jobban ki vannak téve a meleg okozta problémáknak. A hímek különösképp. Az egyetlen megoldás az, ha a nap hűvösebb szakaszaiban sétáltatjuk a kutyát. Természetesen kocsiban hagyni ilyenkor különösen veszélyes. De mik a jelei a bajnak?

Hirtelen erős légzés, gyorsan csökkent vizelés mennyiség, jelentős fáradékonyság, enerváltság, sötét piros nyelv, fátyolos szemek. Összeeshet, hányhat, hasmenése lehet. Viszont ha ilyesmit látsz, hirtelen lelocsolni hideg vízzel hülyeség, ezzel csak ártasz. A nyakát és a mellkasát érdemes hűteni nedves törölközővel. Orvos mindenképp kell.

iflscience

Szólj hozzá!

Ezért ne oltasd be magad!

2017. június 30. 14:58 - Györfi András blog

Ha kattintottál, akkor bedőltél. Nem, ez a poszt és annak szerzője nem az oltásellenes agyrémek számát szaportítja. Oltásra szükség van, ha másképp látod akkor felelőtlen vagy és hülye. Az viszont tény, hogy az oltás már nem sokáig lesz oltás. 

Ugyanis egy új tapasz szerű fejlesztésnek köszönhetően hamarosan a bőrünkre helyezett apró eszközzel oldhatjuk meg a vakcinációt, sokkal kényelmesebben, egyszerűbben. Szóval oltasd be magad és gyerekeid a jövőben is, csak remélhetőleg nemsokára már nem tűvel hanem az alábbi videón látható találmánnyal.

Úgynevezett mikrotűk sorakoznak a felületén, talán a csaláncsípéshez hasonlóan oldja meg az "oltóanyag" bejutását a szervezetbe. Orvosra sem lesz szükség, egyszerűen a bőrünkre helyezzük és kész. Nagy mennyiségben szállítani is könnyebb mint a klasszikus oltóanyagokat, például harmadik világ béli országok esetén lehet ez érték.

 

Szólj hozzá!

A párkapcsolati válság okai

2017. június 27. 01:06 - Györfi András blog

467966620.jpg

Korábbi blogokon, női magazinokban már többször írtam párkapcsolati témákban. Újra és újra, vissza- vissza térő, szinte örökzöld a párkapcsolatok világa, ahogy a Bravo magazin nevezte az eladásszámát jelentősen növelő rovatát a kilencvenes években: Szerelem, Szex, Gyengédség.

Miért? Mert kutatások, szuperokos life coach-ok szerint a pszichés jóllétünk bő 90%-a a magánéletünkből ered, nyilván ennek ellenkezője is igaz.

Nehezebb periódusaimban keserűen, jobb időszakaimban pozitív szellemiségben írtam a legkülönbözőbb részterületeiről ennek az óriási valaminek, hirtelen felindulásból, egy jelenleg kiegyensúlyozott állapotomban elhatároztam, hogy összefoglalom személyes tapasztalataimat, a másoktól hallottakat, számomra hiteles film és irodalmi élményeimből származó benyomásaimat. Mik a mai párkapcsolati válság okai?

Mi maga a szeretet, szerelem?

Az elmúlt években engem is megcsapott a spiritualitás szele, ennek megfelelően hiszek abban, hogy az ego és az emberek "különállósága" illúzió, valójában minden és mindenki egyetlen egységet alkot, a szeretetnek pontosan az a lényege, hogy visszatérünk valamelyest az egészhez, amit vagy akit szeretünk azt saját magunk részéve tesszük. Ezért jó érzés szerelembe esni, szeretni, barátokkal találkozni, ismerősökkel kommunikálni. 

A szeretet jó és fontos, a szerelemről viszont fontos tudni, hogy sohasem a másik emberről szól, a bennünk lévő elvárások, eszményi kép(ek) rávetítése egy arra kicsit is alkalmas emberre. Óhatatlanul múlik és kopik, szerencsés esetben szeretetté alakul, szerencsétlenebb esetben pokolian fájdalmas elváláshoz vezet. Hosszasabb bevezető helyett viszont térjünk rá a mai, úgynevezett párkapcsolati válság okaira. 

A tengernyi lehetőség

Az emberi psziché egyik sarkalatos pontja a viszonylagosság. Minden relatív és minden az adott körülmények között létezik csak, mindent az (aktuális) életünk fényében, lehetőségeinkhez mérten értékelünk. Egy lakatlan szigeten ahol ránk maradt egy végtelen rizsföld és semmi más, óhatatanul rizst fogunk enni. Semmi esélyünk megmenekülni, így rizs, rizs, rizs, reggel, este, délben. Más nincs.

Mivé válik ekkor a rizs számunkra, mint kaja? Nem egy étellé a sok lehetőség közül hanem mindenné, mindenhatóvá, az egyetlen és a lehető legjobb (lelki) táplálékká. A (nagy)városi élet, az informatika, a társkereső oldalak és appok ezzel szemben a rizs mellet rengeteg egyéb lehetőséget adnak szinte mindenkinek.

Márpedig ha a lakatlan szigeten nem csak rizsföld hanem jópár (minőségi) étterem is ránk maradt, akkor nem sokat fogunk törődni azzal, hogy gondosan, szeretettel ápoljuk a kis rizs növénykéket. Persze aki kellően tudatos és kitartó, az nem feltétlenül csábul be egy gyorsétterem kapuján pillanatnyi örömök után kutatva.

A szexualitás mindenhatósága

Legyünk őszinték, csak egy kicsit, csak egy pillanatra. Dugni jó. Nagyon jó. A férfiak megbolondulnak a női test fel-fel, ki-ki villanó részleteinek látványától, a nők pedig szintén örök kíváncsisággal tekintenek a helyesebbnél helyesebb pasik garmadájára a városban mászkálva. Sok-sok, önálló cikket érdemelne a női és a férfi szexualitás taglalása, erről majd máskor.

Maradjunk annyiban, hogy a szex mindkét nemnek nagyon, nagyon, nagyon (nagyon) fontos. Belülről feszít sokunkat. Mindannyiunkat. Szintén külön téma, hogy miért válhat megszokottá, unalmassá egy tartós kapcsolatban a szex, mik a hűtlenség mozgatórugói, maradjunk itt annyiban, hogy a szexualitás egy fontos tényezője annak, hogy sok pár nem képes egymás mellett maradni, sok ember nem találja a helyét a magánéletében.

A monogámia kétsége

Visszatérő kérdés, hogy az ember egyáltalán monogám e. Szerintem lehet az, személyes beállítottság, családi minta, kulturális sablonok, környezeti elvárások, lehetőségek és sok egyéb függvénye. Az biztos, hogy a férfiak bő 80%-a, a nők legalább 60%-a félrelép. Ezeket a számokat a könyezetemben látottakra alapozom, kutatási adat viszont van, a házasságok 70%-ában megjelenik a hűtlenség. Hogy miért, az megint önálló cikket érdemelne. Ez van. Nem bírunk magunkkal. Legalábbis a legtöbben nem.

Az abszurd elvárások

Jó rég olvastam valahol egy cikket a párkapcsolatok gyilkosáról. Nem a szürke hétköznapok, nem az anyagi problémák, nem a szex, nem a gyerek, nem a család, nem az eltérő célok.

Az irreális, abszurd elvárások. Ebben persze a média a ludas, ha a feleségünk tudata naponta talákozik a sztárfocista szexi bugyis óriásplakátjával, a férjünk pedig a pornószínésznők idomaival, akkor még a leg tudatosabb ember is hajlamos úgy érezni, hogy valóban többet érdemel, mint amit otthon kap. Akkor is, ha tudjuk, hogy a Photoshop csodái alkotják a nagy semmit, amit a TV, internetek a szánkba okád.

Mi magunk

Ez ennek a posztnak a legfontosabb pontja. Mi teremtjük meg a saját valóságunkat. Ez a párkapcsolatunkra halmozottan igaz. Aki rendben van önmagával, az a társával is megértő, türelmes, toleráns lesz és szeretni fogja. Ha két ilyen ember találkozik, márpedig ha ilyen vagy, akkor a másik is ilyen lesz, akkor évtizedeken át tarthat minőséggel az együttlétetek.

Akkor érezzük, hogy békében vagyunk, ha a belső iránytűnknek mi magunk is megfelelünk. Saját ígéreteinket betartjuk, az általunk felállított értékek szerint élünk és cselekszünk, így teszünk szert önbecsülésre. Sokszor ezért is vannak problémák, alá-fölé rendelt viszonyok. Emberi játszmák.

A nemi szerepek alakulása

Sokadszorra is igaz, ez egy jó nagy kérdés, önálló anyagokat érdemelne. Az emancipáció, a férfi és női szerepek felborulása, torzulása, átalakulása szintén árt manapság a kapcsolatoknak. Azonban ez sem jelent olyan nehézséget, amin ne lehetne túllépni.

Az évekig nyalogatott sebek

Kivétel nélkül minden ember "sérült" már egy-egy kapcsolatban. Elhagyták, megcsalták, kitoltak vele, nem értette, hogy mi történik, elrontotta, a másik elrontotta. Aki ezeken nem képes túllépni, annak a következő kapcsolatai is kútba esnek. Persze nem könnyű, tudom én. De ha évek múltán sem tudunk túllépni egy exen, akkor forduljunk szakemberhez vagy vegyünk egy konditerem bérletet, a mozgás sokat segít.

A nagy ellentmondás

A zenei ízlésemet a barátaim sokat kritizálják, tény, hogy elég sajátos és idejétmúlt. Mindenesetre a Neoton Família bír egy számmal aminek a visszatérő sora: Leláncolnád önmagad, szabadságod mégis félted. Nem igényel bővebb kifejtést.

A KÖD

A PaDöDö elnevezésű együttes gyerekkoromban írt egy számot Fáj a fejem, nem tudom, hogy mit akarok, hülye vagyok egészen címmel. Ez sokunkra igaz. Szinte mindenkire. Az emberek nem tudják, hogy mit akarnak, ebben nagy szerepe van a már említett szexualitásnak, illetve a szex és a kötődés között feszülő ellentmondásnak. Szorosan kapcsolódik az előző ponthoz.

A tapasztalat hiánya és az emberi butaság

Mindenhez ezen a világon tapasztalat kell. Tapasztalatot pedig kudarcok és sikerek sorozata által szerzünk. Ezerszer el kell rontani valamit, hogy egyszer jól csináljuk. Nincs ez másképp a kapcsolatokkal sem. Az emberek nagy része viszont nem hajlandó vagy nem is képes tanulni a hibákból, amiket emberi kapcsolataiban elkövet. A személyiség és jellemfejlődés jó nagy terület, a párkapcsolatok tekintetében különösen fontos. Ne bánjunk és beszéljünk úgy a másikkal, mint a kutyával. Talán akkor mellettünk marad. 

Van "válság", vagy nincs?

Van is és nincs is. Az úgynevezett párkapcsolati válság meghatározó okait az ember azóta hordozza magában, amióta világ a világ. Ezek az ellentmondások és nehézségek örök érvényűek, de nem áthidalhatatlanok. Az evolúció babrált ki velünk. Egyszerre vagyunk állatok akik ráugranának az első formás testre vagy hagynánk, hogy az első izmosabb test ránk ugorjon és egyszerre vagyunk emelkedett, lelki, szellemi lények összetett igényekkel, elvárásokkal.

A Tinder és Facebook generáció viselt dolgai mindenesetre nem tesznek jót a jelenségnek.

Egyszerre, egy seggel két lovat nem lehet megülni. Illetve lehet, de akkor csináljunk nyitott kapcsolatot vagy hazudjuk végig az életünket és okozzunk adott esetben sok fájdalmat valakinek, aki szeret minket. Lehet jó kapcsolatot csinálni. Ehhez sok türelem kell, sok kitartás, sok belátás és megértés, elfogadás.

Legfőképp pedig, ahogy fent is írtam, ha belül rend van, akkor a kapcsolatunk is rendben lesz, minden kihívás ellenére. Ha még nem vagy kész rá, akkor nem is "jön", ez egészen biztos. A lehető legjobb tanács amit adhatok az, hogy tomboljuk ki magunkat mielőtt megállapodnánk, így is maradni fog (belső) kísértés bőven, de ezen is túl lehet lépni.

Györfi András

Szólj hozzá!

Egyszemélyes multikopter otthon gyártva

2017. június 23. 01:12 - Györfi András blog

Az ún. DIY (Do It Yourself) nagy divat manapság a kertészeti termékektől kezdve egészen a szoftveriparig. Utolért a trend egy másik, szintén divatos világot, a drónok és egyéb, akár személyszállításra is alkalmas repülő izék széles tárházat.

Persze ez sem újdonság, azonban az alábbi videón látható szerkezet mindenképp izgalmas, a Csillagok Háborúja óta álmodozom én is egy repülő izéről amivel mehetek csajozni, bulizni, munkába, ebben a sorrendben. Le a kalappal az illető előtt, állítólag a repülő szerkezet stabilitásán még dolgozik, ha ez megvan, egy pucér repüléssel fog ünnepelni.

 

Szólj hozzá!

Írógép + iPad

2017. június 05. 15:31 - Györfi András blog

kütyü kultusz továbbra is tombol, szó szerint már a mosdóba sem megyünk ki telefonunk vagy éppen tabletünk nélkül. Az eszközök, például okostelefonok penetrációja már 100% feletti, a legtöbbünknek már nem csak egy okoseszköze van. Arról nem is beszélve, hogy közelednek a hordható technológiák, AR szemüvegek és egyéb varázslatos cuccok.

A nagy hajtásban azonban a retro szerelmeseinek is jár valami, éppen ezért készült el az alábbi videón látható iPad kiegészítő, gyakorlatilag egy írógép. Hasonló megoldások már pár éve is megjelentek, akkoriban azonban még csak az írógép karjai ütöttek egyet-egyet az iPad billentyűzetén. A mostani azért már szofisztikáltabb és szerintem zseniális, én biztosan kipróbálnám.

 

Szólj hozzá!