Györfi András

OSINT: az információgyűjtés régi-új dimenziója

2018. március 16. 16:29 - Györfi András szerk

camera-712122_960_720.jpg

Az ókor óta léteznek kémek, egy-egy uralkodó vagy érdekcsoport megbízásából mindig is gyűjtöttek információkat egyesek, másokról. De nem feltétlenül kell bizalmas információk jogosulatlan megszerzésére gondolnunk, ha valakiről a lehető legtöbbet szeretnénk megtudni.

Bizony, az Open Source Intelligence izgalmas terület, kissé leegyszerűsítve arról van szó, hogy egyszerűen összeszedünk mindent, ami egy személyről, vagy bármi másról nyilvánosan elérhető. Könnyű belátni, hogy a digitális korban megjelent információ robbanás kánaánt jelent a kíváncsi szemeknek.

Az OSINT a nyilvánosan, legális eszközökkel megszerezhető, vagy korlátozott körben terjesztett, de nem minősített adatoknak a hírszerzés szakmai szempontjai alapján történő felkutatását, gyűjtését, szelektálását. elemzését-értékelését és felhasználását jelenti.

Így szól a vonatkozó Wikipédia cikk, ezek alapján szinte bárkiből lehet hírszerző a mai világban. Nem kell hozzá más, mint egy laptop, internetkapcsolat és némi kitartás. Persze azért ez nem ilyen egyszerű, a szakma elsajátításához nem kevés tanulásra van szükség.

De érzékletes példa, hogy 1935-ben egy német újságíró 175 oldalas tanulmány írt a német hadsereg felépítéséről, a vezérkarról és egyebekről. Letartóztatták, de bizonyítani tudta, hogy minden egyes információmorzsát a napilapokból szerzett.

Sőt, az amerikaiak a hidegháború során saját bevallásuk szerint az információik 40%-át nyílt forrásokból szerezték. Az interneten a lehetőségek tárháza óriási. Gondoljunk csak a híroldalak tömegére, az ingyenes műhold felvételekre, a fizetős vagy ingyenes tanulmányokra, kutatásokra, nyilvános kormányzati információkra.

A területet jól ismerő hazai szakember Bardóczi Ákos remek előadásának diái itt láthatóak. Bardóczi az előadások mellett oktatással is foglalkozik, egyre többen álmodoznak arról, hogy kémmé váljanak a nélkül, hogy egy eldugott bázison kellene megtanulniuk, hogy hogyan kell áramot vezetni különböző testrészekbe.

Az információrobbanás azonban nem csak komoly lehetőségeket, de nehézségeket is hozott a szakembereknek. Egyrészt kihívás a mai információmennyiséget feldolgozni, másrészt a források hitelessége is egyre nagyobb kérdés.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása