Györfi András

Deepfake, a pornó új dimenziója (18+)

2018. február 08. 01:11 - Györfi András szerk

sat-ai-head-640x353.jpg

Legyünk őszinték, pornót nézni jó. Ne vesszünk el a sehova sem vezető, erőltetett magyarázatokba a miérteket illetően. Azért jó, mert jó. A Mesterséges Intelligencia (MI) fejlődése most viszont olyan újdonságot hozott a felnőtt iparba, amire nem igen van szó a nyelvünkben.

Lényeg a lényeg, bárkinek az arcát rátehetjük egy pornóklipben a női vagy akár férfi szereplő arcára, azt az illúziót keltve, hogy az anyagban az a bizonyos valaki szerepel. Természetesen nem kellett hozzá sok idő, máris ellepték a pornómegosztó oldalakat celebekkel, sztárokkal teli klippek.

Angelina Jolie, Scarlet Johansson, Natelie Portman, csak három a nagy nevek közül akiket megnézhettem az egyik legnépszerűbb oldalon, akció közben. Nem igen találom a szavakat, hogy leírjam, milyen érzés volt. Jó széles skálán mozognak az emberi reakciók, erre egyik sem illett rá.

"Angelina Jolie" a konyhában...

Mintha műanyag darabkákat szúrkáltak volna az agyamba. Hihetetlenül rideg, hideg, embertelen. A pornóban gyakran előfordul, hogy a lány kedvetlen, unott, csak le akarja tudni a kötelező feladatot, felmarkolni a pénzt és távozni. De legalább egy hús-vér embert látunk a maga szépségével, hibáival, lelkével együtt.

Amit a deepfake technológia meg tud valósítani az viszont olyan, mintha a néző tudatát a Tejút peremére katapultálnánk. Még véletlenül sem okoz szexuális izgalmat, egészen abszurd és ijesztő az egész. Pont azért, mert annyira jó az eszköz.

Elképesztően hiteles az illúzió, tényleg olyan, mintha az egyik világsztárnak hirtelen előkerülne egy korábbi anyaga. Fiatal volt és kellett a pénz. Bárcsak erről lenne szó... A hírek szerint Taylor Swift a "saját" anyagait látva jól felháborodott, az ő és mások haragja a napokban elérte, hogy a nagy felületek töröljék ezeket a videókat.

Nekem ez nagyon nem tetszik, bizonyára rengeteg értéket fog teremteni az MI a videózásban, de a pornó vonalat jobb lenne elfelejteni. Arról nem is beszélve, hogy hamar el fog szabadulni a pokol, bárkiről megjelenhetnek intim anyagok. 

komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása